Η επικείμενη μονομαχία της Ελλάδας με τη Γερμανία (Παρασκευή 22/6) στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του Euro 2012 έχει αποκτήσει εθνικές διαστάσεις εντός των δικών μας συνόρων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι και η Νασιοναλμανσάφτ αντιμετωπίζει την πρόκληση αφ’ υψηλού ή λιγότερο ανταγωνιστικά!

«Οι Ελληνες αγωνίζονται με πολύ πάθος και πείσμα, ίσως και να βλέπουν το ματς ακόμα πιο ανταγωνιστικά επειδή ως πολίτες της χώρας αντιμετωπίζουν με καχυποψία τη Μέρκελ, όμως κι εμείς έχουμε υψηλό εθνικό φρόνιμα και επιθυμούμε να αποδείξουμε ότι έχουμε καλύτερη ομάδα» απάντησε σε σχετικό ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας «Bild» ο άλλοτε μεσοαμυντικός της Εθνικής Γερμανίας Γκουίντο Μπούχβαλντ.

Παρατήρηση που σύμφωνα με τον πρωτομάστορα της κατάκτησης του Euro 2004, τότε προπονητή της Ελλάδας Γερμανό Οτο Ρεχάγκελ (ο οποίος τοποθετήθηκε μιλώντας στην «Bild») δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία: «Το ποιος είναι καλύτερος στα χαρτιά απασχολεί μόνο τους αναλυτές των αγώνων που πολλές φορές πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους. Αυτή την εθνική ομάδα δεν μπορεί κανείς να την υποτιμήσει, ειδικά τώρα στα προημιτελικά. Οι Ελληνες όταν έχουν πίστη δεν φοβούνται κανέναν» τόνισε ο χερ Οτο εξηγώντας:

«Η Εθνική Ελλάδας μάχεται το ίδιο καλά όπως έκανε και πριν από οκτώ χρόνια, διαθέτει τρομερό πάθος και παραμένει εξαιρετική στην άμυνα. Διαθέτει ένα εξαιρετικό αμυντικό δίδυμο αποτελούμενος από τους Παπασταθόπουλο και Παπαδόπουλο το οποίο παρά το νεαρό της ηλικίας των παικτών παρουσιάζει τρομερή ωριμότητα και σταθερότητα».

Ωστόσο η απουσία του αρχηγού Γιώργου Καραγκούνη λόγω τιμωρίας είναι ένα θέμα που προβληματίζει τον Ρεχάγκελ: «Ημουν επί εννέα χρόνια προπονητής εκεί. Τα πρόσωπα έχουν αλλάξει σε σημαντικό ποσοστό, όμως ο φυσικός ηγέτης είναι ο ίδιος, ο Καραγκούνης, ο οποίος σκόραρε το νικητήριο γκολ εναντίον της Ρωσίας και απέδειξε πόσο σπουδαίος είναι γι αυτή την ομάδα. Είναι μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα, δεν είναι απλώς καλός παίκτης είναι και μεγάλος εμψυχωτής, δεν τα παρατάει ποτέ».

Αναφερθείς στον άθλο του 2004 και στο σήμερα, ο Ρεχάγκελ είπε: «Τότε στην Πορτογαλία ήμασταν το απόλυτο αουτσάιντερ, ουδείς μας υπολόγιζε, όμως κάναμε την διαφορά χάρη στο πείσμα και στην πίστη όλων μας και δώσαμε χαρά στους Ελληνες. Αυτή η πρόκριση όπως ήρθε στο μας με τη Ρωσία αποτελεί ευτυχία για τη χώρα τώρα που βιώνει δύσκολες στιγμές. Εχει ανεβάσει την ψυχολογία των Ελλήνων και όταν τους συμβαίνει αυτό είναι ικανοί για όλα».

Εβαλντ Λίνεν: «Εξτρα κίνητρο η πολτική κατάσταση»
Ενας άλλος γερμανός προπονητής που πέρασε από την Ελλάδα (Πανιώνιος, Ολυμπιακός), ο Εβαλντ Λίνεν, σε άρθρο του στην «tz-online» υπογράμμισε: «Δεν περίμενα η ελληνική ομάδα να νικήσει τη Ρωσία και να αντιμετωπίζει τώρα τη Γερμανία. Όμως έτσι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο: όποιος δεν μετουσιώνει τις ευκαιρίες του σε γκολ, δεν μπορεί μετά να παραπονιέται».

Ακόμη ο Λίνεν τόνισε: «Η Ελλάδα την Παρασκευή δεν περιμένω να έχει διαφοροποίηση σε σχέση με τον προσανατολισμό που είχε ως τώρα, παίζοντας με έξι αμυντικογενείς παίκτες. Οι ακραίοι επιθετικοί βοηθούν στην ανασταλτική λειτουργία και επιθετικά οι Έλληνες στηρίζονται στις στημένες φάσεις και τις αντεπιθέσεις. Χαίρομαι πολύ που στην ομάδα έχουν θέση τρεις παίκτες με τους οποίους είχα συνεργαστεί στον Πανιώνιο, ο Μανιάτης, ο Τζαβέλλας και ο Μάκος, όπως και ο Χολέμπας τον οποίο πήγα στον Ολυμπιακό αλλά θα λείψει από τον προημιτελικό λόγω τιμωρίας».
Κατά τον κόουτς Λίνεν υπάρχει μία ακόμη σημαντική παράμετρος: «Ενα έξτρα κίνητρο, που δεν πρέπει να υποτιμηθεί, για την Ελλάδα είναι η πολιτική κατάσταση. Νιώθω ότι το αντιμετωπίζουν ως μία ευκαιρία για να δείξουν σε όλους ότι έχουν κάνει λάθος να έχουν ξεγραμμένη την Ελλάδα». Τέλος στον αμιγώς αγωνιστικό τομέα, και όσο αφορά τη γερμανική ομάδα, ο Λίνεν εκτιμά ότι: «Το καλύτερο αντίδοτο για τη Γερμανία θα είναι ένα γρήγορο γκολ. Έτσι θα ανοίξουν οι χώροι και η ελληνική ομάδα θα πρέπει να ανοιχτεί. Μένει να δούμε αν ο Ποντόλσκι ή ο Μίλερ είναι η καλύτερη επιλογή για τα άκρα. Και οι δύο δεν είναι στην ίδια φόρμα με το Μουντιάλ του 2010. Η αγωνιστική κατάσταση του Ποντόλσκι δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Ίσως να μπορούν να βοηθήσουν κάποια στιγμή ο Σούρλε και ο Ρόις».