Η Ελλάδα έμεινε στο 1-1 με την Πολωνία στην πρεμιέρα του Euro 2012, χαλώντας ακόμη ένα… πάρτι διοργανωτών. Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ (Λεβαντόφσκι 17′) και με παίκτη λιγότερο, η Εθνική ισοφάρισε με τον Σαλπιγγίδη στο 51′, έχασε την ευκαιρία να πάρει τη νίκη όταν ο Καραγκούνης αστόχησε σε εκτέλεση πέναλτι στο 72′, ενώ έχει πολλά παράπονα από τη διαιτησία.

Ο Ισπανός Καρμπάγιο απέβαλε στο 44′ τον Παπασταθόπουλο δείχνοντας μια αυστηρή και μια ανύπαρκτη κίτρινη κάρτα στον Έλληνα αμυντικό, ενώ αρνήθηκε πέναλτι σε χέρι Πολωνού στο 45′.

Στο πρώτο ημίχρονο τίποτα δεν λειτούργησε για την εθνική. Εμφανώς πιο έτοιμοι οι γηπεδούχοι, ήλεγξαν απόλυτα το κέντρο, ενώ αναπτύχθηκαν κυρίως από δεξιά με τον Χοσέ Χολέμπας να μην βρίσκεται σε καλή ημέρα.

Η υπεροχή των γηπεδούχων μεταφράστηκε σε ευκαιρίες και καρποφόρησε στο 17′, όταν ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι εκμεταλλεύτηκε τη σέντρα του Πίστσεκ (και τη λάθος έξοδο του Χαλκιά) και με κεφαλιά άνοιξε το σκορ.

Η ομάδα του Σμούντα είχε τον απόλυτο έλεγχο και άφησε χώρο στην εθνική μας, προκειμένου να «χτυπήσει» στις αντεπιθέσεις. Σε μία από αυτές, ο Λεβαντόφσκι γλίστρησε σε προσπάθειά του να περάσει τον Παπασταθόπουλο, ο διαιτητής όμως είδε… φάουλ και μάλιστα με δεύτερη αυστηρή κίτρινη κάρτα, άφησε την Ελλάδα με 10 παίκτες.

Ολα έμοιαζαν χαμένα στο β΄ ημίχρονο και λίγοι πίστευαν ότι η είσοδος του Δημήτρη Σαλπιγγίδη -στη θέση του αρνητικού Νίνη- θα άλλαζε κάτι. Κι όμως, ο ηγέτης του ΠΑΟΚ μόλις στο 51ο λεπτό ισοφάρισε. Μετά από σέντρα του Τοροσίδη και σύγχυση στην άμυνα των Πολωνών η μπάλα έφτασε σαν σε… παραγγελία στα πόδια του «Σάλπι» που έγραψε το 1-1.

Οι αλλαγές του Φερνάντο Σάντος σήμερα ήταν κάτι το… μαγικό! Στο 68΄ παίρνει θέση στο γήπεδο ο Κώστας Φορτούνης και στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα βγάζει εκπληκτική ασίστ στον Σαλπιγγίδη, ο οποίος ανατρέπεται από τον Τσέζνι. Πέναλτι και αποβολή για τον γκολκίπερ της Αρσεναλ και ολική ανατροπή δεδομένων.

Ομως, η τύχη στις αλλαγές δεν ήταν μόνο ελληνική. Ο 25χρονος Πρέμισλαβ Τίτον μάντεψε σωστά, έπεσε στην αριστερή του γωνία και απέκρουσε το σουτ του Καραγκούνη. Στη φάση εκείνη, η εθνική έχασε την ευκαιρία να γράψει ιστορία με μία επική ανατροπή και παράλληλα να επαναλάβει τη νίκη στην πρεμιέρα του EURO 2004, επί της οικοδέσποινας.

Ακόμα κι έτσι, όμως, το θάρρος και η αποφασιστικότητα των διεθνών, αποτελούν εγγύηση για τους επόμενους αγώνες. Αρχής γενομένης από την προσεχή Τρίτη, εναντίον της Τσεχίας στο Βρότσλαβ.

Διαιτητής: Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο (Ισπανία)

Κόκκινη: Παπασταθόπουλος (45΄-δεύτερη κίτρινη) – Τσέζνι (70΄)

Κίτρινες: Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Καραγκούνης

ΠΟΛΩΝΙΑ (Φράντσισεκ Σμούντα): Τσέζνι, Πίστσεκ, Βασιλέφσκι, Περκίς, Μπένις, Μπλατσικόφσκι, Πολάνσκι, Μουράφσκι, Ρίμπους (70΄ Τίτον), Ομπράνιακ, Λεβαντόφσκι

ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Χαλκιάς, Τοροσίδης, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Αβραάμ Παπαδόπουλος (37΄ Κυριάκος Παπαδόπουλος), Μανιάτης, Κατσουράνης, Νίνης (46΄ Σαλπιγγίδης), Καραγκούνης, Γκέκας (68΄ Φορτούνης), Σαμαράς