Μόναχο, αποστολή

Ενα αντίγραφο του τροπαίου του Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκεται στο γραφείο του σπιτιού του τεχνικού της Μπάγερν Μονάχου κ. Γιουπ Χάινκες. «Σπάνια κάθομαι όμως, στο γραφείο μου. Δεν το κοιτάζω καθημερινά» είπε ο 67χρονος γερμανός προπονητής αναφερόμενος στο τρόπαιο που κατέκτησε το 1998 με τη Ρεάλ Μαδρίτης. «Αυτό ήταν και το σημαντικότερο έπαθλο της προπονητικής καριέρας μου μέχρι σήμερα» συμπλήρωσε ο κ. Χάινκες, ο οποίος ευελπιστεί να γίνει ο τέταρτος προπονητής που φτάνει στην κορυφή της Ευρώπης με δύο διαφορετικές ομάδες μετά τους κκ. Ζοζέ Μουρίνιο (Πόρτο 2004, Ιντερ 2010), Οτμαρ Χίτσφελντ (Ντόρτμουντ 1997, Μπάγερν 2001) και Ερνστ Χάπελ (Φέγενοορντ 1969, Αμβούργο 1983).

«Το έχει κερδίσει μια φορά το τρόπαιο και θέλει να το κερδίσει ξανά. Ο προπονητής μας είναι σαν κι εμάς, διψάει για διακρίσεις» είπε ο αρχηγός της Μπάγερν Φίλιπ Λαμ στην επίσημη συνέντευξη Τύπου πριν από τον σαββατιάτικο (21.45, ΝΕΤ) τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στους βαυαρούς και την Τσέλσι. «Για εμένα είναι πολύ σημαντικός ο τελικός καθώς είμαι από το Μόναχο, είμαι οπαδός της Μπάγερν, παίζω στην ομάδα από 11 χρονών, θα είναι κοντά μας φίλοι και συγγενείς, θα είμαστε στο γήπεδό μας» συμπλήρωσε ο ακραίος αμυντικός, ο οποίος το 1997 στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στη Μπορούσια Ντόρτμουντ και τη Γιουβέντους που είχε γίνει στο «Ολίμπια στάντιον» του Μονάχου ήταν ανάμεσα στα παιδιά που κυνηγούσαν τις μπάλες! Ball boy σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ ήταν και ο γκολκίπερ των βαυαρών Μάνουελ Νόιερ στο Γκελσενκίρχεν το 2004 όταν η Πόρτο επικράτησε 3-0 της Μονακό.

Παράλληλα ο αρχηγός της Μπάγερν δεν δέχτηκε την άποψη του τεχνικού της Τσέλσι κ. Ρομπέρτο ντι Ματέο ότι η πίεση θα είναι μεγαλύτερη για τους βαυαρούς: «Ηταν το όνειρό μας να φτάσουμε στον τελικό και να παίξουμε μπροστά στο κοινό μας. Σ’ αυτό το γήπεδο παίζουμε κάθε εβδομάδα και ξέρουμε κάθε γωνιά του».

Στη συνέντευξη Τύπου του προπονητή και των παικτών της Μπάγερν Μονάχου, χρειάστηκε να επενέβουν αρκετές φορές οι άνθρωποι της UEFA, αφενός καθώς οι βαυαροί αποκαλούσαν το γήπεδο του τελικού «Αλιάντς Αρένα», ενώ η ευρωπαϊκή ομοσπονδία το αναφέρει με το πιο ουδέτερο «Football Arena» καλύπτοντας τον σπόνσορα και αφετέρου όταν ο Λαμ παραδέχτηκε ότι «έχουμε αγωνία να δούμε ποια θα είναι η αναλογία του κοινού στον τελικό, καθώς την 20ετία του Τσάμπιονς Λιγκ δεν έχει τύχει να αγωνιστεί κάποια ομάδα στο γήπεδό της». Εκεί η παρέμβαση της UEFA αφορούσε τη διανομή των εισιτηρίων: «Οι δύο φιναλίστ έχουν πάρει από 17.500 εισιτήρια» παρενέβει ο άνθρωπος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, ωστόσο ο Λαμ μάλλον εννοούσε πόσοι από τους συμπατριώτες του κατάφεραν να αγοράσουν ένα από τα υπόλοιπα «μαγικά» χαρτάκια του τελικού επιβεβαιώνοντας το πλεονέκτημα της έδρας για τη Μπάγερν.

Ο κ. Χάινκες, πάντως, φρόντισε να ανεβάσει την ένταση πριν από τον τελικό χαρακτηρίζοντας τον Ντιντιέ Ντρογκμπά «εκπληκτικό ηθοποιό» και εξήγησε: «Για χρόνια ήταν ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς της Πρέμιερ Λιγκ και σίγουρα παραμένει επικίνδυνος, έστω κι αν μερικές φορές το παρακάνει με το θέατρο».