Το απόλυτο ντέρμπι του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ μπορεί να παρουσιαστεί στο ποδοσφαιρικό κοινό μόνο στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Τα φαβορί των ημιτελικών δεν είναι άλλα από την κάτοχο του τροπαίου Μπαρτσελόνα και τη σφετερίστρια του θρόνου της (σε Ισπανία και Ευρώπη) Ρεάλ Μαδρίτης. Ωστόσο οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι του ισπανικού πρωταθλήματος θα πρέπει να υπερπηδήσουν τα τελευταία εμπόδια στον δρόμο τους προς τον τελικό. Η αυλαία των ημιτελικών ανοίγει την Τρίτη (17/4, 21.45) στην «Αλιάντς Αρένα» του Μονάχου, γήπεδο όπου θα διεξαχθεί και ο τελικός, με την αναμέτρηση της Μπάγερν Μονάχου απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ την επόμενη ημέρα (18/4, 21.45) η Τσέλσι φιλοξενεί την Τετάρτη στο «Στάμφορντ Μπριτζ» την Μπαρτσελόνα. Δύο ημιτελικοί με πλούσια ιστορία αντιπαραθέσεων και πολλούς ποδοσφαιρικούς αστέρες υποσχόμενους να λάμψουν…

Η Μπάγερν Μονάχου με τη Ρεάλ Μαδρίτης είναι το πιο κλασικό ζευγάρι που θα μπορούσε να υπάρξει σε αυτό το επίπεδο του θεσμού, καθώς έχουν μονομαχήσει τέσσερις φορές στο παρελθόν σε ημιτελικούς, με τους Βαυαρούς να παίρνουν τρεις φορές την πρόκριση. Ακόμη και τα φιλικά παιχνίδια μεταξύ των δύο αντιπάλων έχουν εξελιχθεί σε ντέρμπι. Χαρακτηριστικό είναι ότι, εξαιρουμένης της Μπαρτσελόνα, καμία άλλη ομάδα του πλανήτη δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιον τρόπο από το κοινό της Μαδρίτης όπως η Μπάγερν.

Είναι οι δύο πιο επιτυχημένες ομάδες στη χώρα τους, έχουν κατακτήσει συνολικά 13 φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών, έχουν τους περισσότερους οπαδούς στη χώρα τους και είναι και οι πιο μισητές, όπως συμβαίνει με κάθε κυρίαρχο. Είναι δύο ομάδες με τρομακτικές ομοιότητες και ίσως από εκεί να πηγάζει η αμοιβαία αντιπάθεια.

Το… πρώτο ραντεβού
Το πρώτο ραντεβού τους δόθηκε το 1976 στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με την Μπάγερν να οδεύει για την τρίτη συνεχή κατάκτηση του τροπαίου και τη Ρεάλ να οδηγείται προς πενταετή αποκλεισμό, καθώς ένας οπαδός της, γνωστός και ως «ο τρελός του Μπερναμπέου», επιτέθηκε στον επόπτη γραμμών και στον Γκερντ Μύλερ. Η ποινή τελικά μειώθηκε σε τρεις αγώνες μακριά από τη Μαδρίτη, ωστόσο ο σπόρος του μίσους είχε φυτευθεί.
Τέσσερα χρόνια αργότερα σε φιλικό προετοιμασίας η Μπάγερν διέλυσε τη Ρεάλ με 9-1 αναγκάζοντας τον τεχνικό των Μαδριλένων κ. Βουγιαντίν Μπόσκοφ να δηλώσει: «Προτιμώ να χάσω ένα ματς δεχόμενος εννιά γκολ διαφορά παρά εννιά ματς με ένα γκολ». Την επόμενη χρονιά η Μπάγερν είχε προσκληθεί στη Μαδρίτη για το καλοκαιρινό τουρνουά «Τροφέο Μπερναμπέου». Ο Κλάους Αουγκεντάλερ αποβλήθηκε για χειρονομίες προς το κοινό. Τον ακολούθησαν προς τα αποδυτήρια οι συμπαίκτες του και το ματς διεκόπη!

Δεύτερο… αντάμωμα
Ακολούθησαν και άλλα επεισοδιακά γερμανο-ισπανικά ραντεβού. Η ομάδα του Εμίλιο Μπουντραγκένιο με το παρατσούκλι «El Quinta del Buitre» μπορεί να λογίζεται ως η δεύτερη καλύτερη στην ιστορία της Ρεάλ, ωστόσο όχι μόνο δεν κατέκτησε ούτε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο αλλά δεν έφτασε καν σε τελικό. Σταματούσε πάντα σε ημιτελικούς, όπου άλλοτε η Μίλαν και άλλοτε η Αϊντχόφεν την άφηναν εκτός νυμφώνος. Τη βαθύτερη πληγή όμως προκάλεσε η Μπάγερν το 1987. Οταν δόθηκε ένα πέναλτι υπέρ των Βαυαρών ο Χουανίτο έχασε την ψυχραιμία του και επιτέθηκε στον Λόταρ Ματέους. Τιμωρήθηκε με πενταετή αποκλεισμό και δεν έπαιξε ποτέ ξανά σε διεθνές παιχνίδι. Οι Βαυαροί προκρίθηκαν με 4-1 και 0-1.
Αυτές ήταν και οι κακές αναμνήσεις για τη Ρεάλ. Την πενταετία 1999-2004 οι δύο ομάδες συναντήθηκαν τρεις χρονιές. Το 1999-2000 έπαιξαν τέσσερις φορές. Τις τρεις κέρδισε η Μπάγερν (4-2 και 4-1 στη φάση των ομίλων), ωστόσο το τρόπαιο πήγε στη Ρεάλ. Οπως είχε πάει και το 1998, όταν προπονητής της ήταν ο νυν τεχνικός της Μπάγερν κ. Γιουπ Χάινκες.

«Κλόουν» και «ερπετά»

Την εποχή των «Galacticos» εκτός από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές τη σκυτάλη στον γερμανο-ισπανικό πόλεμο κρατούσαν και οι εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας. Η γερμανική «Bild» είχε πρωτοσέλιδες δηλώσεις του Κλαούντιο Πιζάρο «θα βάλουμε πέντε γκολ στους κλόουν», ενώ η ισπανική «Marca» απαντούσε με γελοιογραφίες που απεικόνιζαν τους παίκτες των Βαυαρών ως ερπετά. To 2001 η Ρεάλ ηττήθηκε δύο φορές (0-1 στη Μαδρίτη και 1-2 στο Μόναχο) στους ημιτελικούς από την Μπάγερν που στη συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο, ενώ το 2002 το ραντεβού τους ήταν στα προημιτελικά. Μετά τη νίκη της Μπάγερν με 2-1 στη Γερμανία ο Ολιβερ Καν δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να μου βάλει δύο γκολ στον επαναληπτικό», για να απαντήσει η «Marca»: «Ενα γκολ είναι αρκετό, εξυπνάκια»! Η Ρεάλ έβαλε δύο και στη συνέχεια απέκλεισε την Μπαρτσελόνα, ενώ στον τελικό πανηγύρισε την κατάκτηση του ένατου και τελευταίου ως σήμερα Τσάμπιονς Λιγκ.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εφέτος οι προβολείς των αναμετρήσεων θα στραφούν στον Αριεν Ρόμπεν, τον διεθνή ολλανδό πρώην σταρ των Μαδριλένων που εκδιώχθηκε από τη Ρεάλ. «Επειδή φοράει μπλούζες από κασμίρ, δεν σημαίνει ότι είναι και κύριος» είπε το σύμβολο της Μπάγερν Μονάχου κ. Φραντς Μπεκενμπάουερ αναφερόμενος στον τεχνικό της Ρεάλ κ. Ζοζέ Μουρίνιο, συμπληρώνοντας: «Στην πραγματικότητα είναι αγενής και αμόρφωτος».

Οι κουρασμένοι Μπλε και οι «πυραυλοκίνητοι» Μπλαουγκράνα
Τα πέναλτι στοιχειώνουν Λονδρέζους και Καταλανούς

Την προηγούμενη φορά που η Μπαρτσελόνα αποχωρούσε από το «Στάμφορντ Μπριτζ» του Λονδίνου με το εισιτήριο του τελικού, τον Μάιο του 2009, ελάχιστα πράγματα θύμιζαν ότι μόλις είχε τελειώσει ένας ημιτελικός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο Αντρές Ινιέστα με καταπληκτικό σουτ εκτός περιοχής είχε ισοφαρίσει (1-1) το σκορ για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα που έπαιζε με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Ερίκ Αμπιντάλ, ενώ οι παίκτες της Τσέλσι κυνηγούσαν τον νορβηγό διαιτητή Τομ Χένινγκ Οβρεμπο για τα πέναλτι που δεν σφύριξε υπέρ τους.
Από τις δύο μεταξύ τους ισοπαλίες (0-0 στο «Καμπ Νου» και 1-1 στο Λονδίνο) έχουν περάσει τρία χρόνια και οι δύο μονομάχοι για το εισιτήριο του εφετινού τελικού έχουν αλλάξει αρκετά. Η Τσέλσι τότε ήταν πιο ανταγωνιστική από ποτέ άλλοτε στην ιστορία της, γεγονός που αποδεικνύεται από τις δύο ισοπαλίες που απέσπασε από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα, ενώ είχε τους Τζον Τέρι, Φρανκ Λάμπαρντ και Ντιντιέ Ντρογκμπά σε ιδανική ποδοσφαιρική ηλικία.
Τώρα οι Μπλε παραπαίουν, έχουν υπηρεσιακό προπονητή τον Ρομπέρτο ντι Ματέο, ο Ντρογκμπά έφτασε 34 ετών και έχει περιορισμένο ρόλο, ενώ ο διάδοχός του Φερνάντο Τόρες έχει πάρει… διαζύγιο από το γκολ. Η μεσαία γραμμή με το «φάντασμα» του παλιού καλού εαυτού του Μικαέλ Εσιέν, τον «κουρασμένο» Φρανκ Λάμπαρντ και τους άπειρους σε τέτοιο επίπεδο Ραούλ Μεϊρέλες, Ραμίρες και Ομπι Μίκελ δεν μοιάζει ικανή να απειλήσει τη «μηχανή» της Μπαρτσελόνα. Ούτως ή άλλως βέβαια το βάρος θα πέσει στην άμυνα, όπως συμβαίνει σε κάθε αντίπαλο των Καταλανών.
«Μπορούμε να τους κερδίσουμε. Εχουμε αντιμετωπίσει αρκετές φορές την Μπαρτσελόνα την τελευταία οκταετία και ξέρουμε ότι δεν είναι άτρωτη» είπε ο Εσιέν, ο τελευταίος παίκτης της Τσέλσι που σκόραρε εναντίον της Μπαρτσελόνα, συμπληρώνοντας: «Εχω την αίσθηση ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε. Στην τελευταία μας αναμέτρηση παίχτηκε εξαιρετικό ποδόσφαιρο, αλλά το ματς σημαδεύτηκε από τα περισσότερα πέναλτι που δεν δόθηκαν σε ομάδα στην οποία αγωνίζομαι».
Αυτή τη φορά οι Μπλαουγκράνα του κ. Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος το 2009 ανέβηκε ως προπονητής για πρώτη φορά στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό σκαλί του ευρωπαϊκού βάθρου, είναι ακόμη καλύτεροι από τότε! Ο Λιονέλ Μέσι αναδείχθηκε εκείνη τη χρονιά για πρώτη φορά στην καριέρα του κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη, τίτλο που κατακτά ανελλιπώς έκτοτε. Μάλιστα ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα έχει εξελιχθεί στην παραγωγικότερη μηχανή γκολ του κόσμου έχοντας βρει εφέτος ήδη 60 φορές δίχτυα! Επιπλέον η πρωταθλήτρια κόσμου, Ευρώπης και Ισπανίας έχει στις τάξεις της τις βελτιωμένες εκδόσεις του Αντρές Ινιέστα και του Σέρτζιο Μπούσκετς, καθώς και την καταλανική έκδοση του Σεσκ Φάμπρεγας. Αν λοιπόν το 2009 οι αναμετρήσεις των δύο αντιπάλων ήταν ισορροπημένες, αυτή τη φορά το γήπεδο είναι βέβαιο προς ποια κατεύθυνση θα γέρνει…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ