Η (αρνητική) εμπειρία της «Αθήνας 2004» που κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο 4,7 δισ. ευρώ ήταν ένα από τα επιχειρήματα του ιταλού πρωθυπουργού κ. Μάριο Μόντι για να πει «όχι» στην υποψηφιότητα της Ρώμης για τους Ολυμπιακούς του 2020. Η πρόβλεψη ότι το ιταλικό κράτος θα ξόδευε 8,2 δισ. ευρώ για τη διοργάνωση, ακόμη και αν το ποσό αυτό θα επιβάρυνε το χρέος της Ιταλίας μόνο κατά 0,25% – ενώ αντίθετα το «φέσι» της «Αθήνας 2004» επιβάρυνε κατά 2% το ελληνικό χρέος – αλλά πολύ περισσότερο οι φόβοι για υπερβάσεις οδήγησαν τον κ. Μόντι στην αρνητική ψήφο. Επιπλέον, όπως σημείωνε η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», «οι Ολυμπιακοί Αγώνες ποτέ δεν φέρνουν λεφτά» και ο ιταλός πρωθυπουργός ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα νούμερα.
Εξάλλου, αν θεωρήσουμε ότι οι Ολυμπιακοί είναι μια επένδυση στο μέλλον, από την άποψη της διεθνούς προβολής της χώρας, η «Αθήνα 2004» εξελίχθηκε σε ένα αρνητικό παράδειγμα, αφού οι ελληνικές κυβερνήσεις κατάφεραν να απαξιώσουν την παρακαταθήκη των «ονειρεμένων Αγώνων» – όπως τους είχε χαρακτηρίσει ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Ζακ Ρογκ – και να εξαφανίσουν τη θετική εικόνα που είχε δημιουργηθεί παγκοσμίως για την Ελλάδα.
Πάντως ο κ. Μόντι αν ήθελε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το θετικό παράδειγμα της «Βαρκελώνης ’92», που φέρνει ακόμη χρήμα στην Καταλωνία μέσω του τουριστικού «μπουμ», αλλά προφανώς επέλεξε την «Αθήνα 2004» γιατί δεν ήθελε να επιβαρύνει τα επόμενα χρόνια τον ιταλικό προϋπολογισμό και να δώσει την εικόνα του σπάταλου στο διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη φωτογραφία, πανό της επιτροπής αγώνα πολιτών για το δικαίωμα στη στέγαση, που εναντιώνονταν στην υποψηφιότητα της Ρώμης με το σύνθημα «Αρκετά με τα παιχνίδια πάνω στις ζωές μας – θέλουμε στέγη».
Τσάκα-τσάκα ή άνθρακες;
Νόμος του κράτους είναι από την περασμένη Τετάρτη η διάταξη που δίνει το δικαίωμα σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης να επενδύουν στον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο. Τσάκα-τσάκα, μπας και προσέλθουν οι πολύφερνοι άραβες επενδυτές. Για να δούμε τι θα δούμε από Δευτέρα όσον αφορά την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Θα προκύψει το ρευστό των τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ, όπως έσπευσε να… απειλήσει ο τρομερός ατζέντης πάντων και πασών σαουδαράβων πριγκίπων και πριγκιπισσών Βλάσης Τσάκας ή για μία ακόμη φορά θα αποδειχθούν άνθρακες τα πετροδόλαρα…

«Μητροπολίτες στις ομοσπονδίες»!..
«Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων να εκλέγονται για τετραετή θητεία και μέχρι για δύο συνεχόμενες θητείες στην ίδια θέση» πρότειναν με τροπολογία που κατέθεσαν στο αθλητικό νομοσχέδιο πάνω από δέκα βουλευτές του ΠαΣοΚ, της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητοι. Ειδικότερα ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε από του κοινοβουλευτικού… άμβωνος ότι «έχουμε προέδρους μητροπολίτες στις ομοσπονδίες»!.. Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος (εν τω μεταξύ υπέβαλε παραίτηση για την κλοπή στο θεματολογικό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας) απάντησε ότι το θέμα πρέπει πρώτα να… ωριμάσει για να μην υπάρξουν παρενέργειες, με τον κ. Τάσο Κουράκη του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι ο υπουργός με τη στάση του θυμίζει «το μετέωρο βήμα του πελαργού» προκειμένου να μην ενοχλήσει τους προέδρους των ομοσπονδιών οι οποίες στην πλειονότητά τους ελέγχονται από το ΠαΣοΚ.

Ο Μαρκάκης και η Εθνική Ισραήλ
Ξένο δάκτυλο διέγνωσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΛΑΟΣ κ. Παύλος Μαρκάκης πίσω από την απειλή να αποβάλει η FIFA τις ελληνικές ομάδες από τις διεθνείς διοργανώσεις με αφορμή την ψήφιση του άρθρου 19 του νέου αθλητικού νόμου που ενισχύει τον ελεγκτικό ρόλο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. «Τρίτη στον όμιλο από τον οποίο προκρίθηκε η Ελλάδα στην τελική φάση του Euro 2012 τερμάτισε η εθνική ομάδα του Ισραήλ. Να είστε σίγουροι ότι το Ισραήλ θα κάνει τα πάντα, θα απευθυνθεί στη FIFA και στην UEFA για να αποκλειστεί η ελληνική ομάδα και να πάει αυτό στην τελική φάση της διοργάνωσης» απεφάνθη κατηγορηματικά ο κ. Μαρκάκης. Γιατί όμως μόνο το Ισραήλ: η Λετονία, η Γεωργία και η Μάλτα που τερμάτισαν στις παρακάτω θέσεις του ομίλου θα καθήσουν με σταυρωμένα τα χέρια; Επ’ αυτού τι γνώμη έχει ο σίγουρος κ. Μαρκάκης;

Η θεωρία περί «εντολοδόχου»
Πού τον χάνεις πού τον βρίσκεις δεν περνάει ημέρα που ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Σταύρος Αδαμίδης να μην ανηφορίζει από τη Βουλιαγμένη στα Σπάτα προκειμένου να βρεθεί στο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Οι καλές γλώσσες λένε ότι το κάνει για να αναλύσει διεξοδικά στον αντικαταστάτη του στη διοικητική ηγεσία κ. Ανδρέα Δημητρέλο όλες τις παραμέτρους του εταιρικού χάους στο οποίο έχει περιέλθει η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ. Οι κακές γλώσσες ωστόσο ισχυρίζονται ότι ο κ. Δημητρέλος έχει τον ρόλο «εντολοδόχου» του προκατόχου του. Και ότι ο τελευταίος απλώς έκανε (προσωρινά) στην… πάντα μη αντέχοντας τον χλευασμό από τις πλατιές μάζες των ΑΕΚτζήδων για τους χειρισμούς του τελευταίου εξαμήνου…

Καθένας ανάλογα με τον χρόνο του…
Σε κάθε περίπτωση ένας νέος πρόεδρος που δεν έχει τον χρόνο να ασχοληθεί από το πρωί ως το βράδυ αποκλειστικά με την ΑΕΚ (όπως τουλάχιστον όλοι αναγνωρίζουν ότι έκανε ο κ. Αδαμίδης), αλλά τα πρωινά πρέπει να βρίσκεται στην Ευελπίδων προκειμένου να εξασκήσει το δικηγορικό (και συνάμα βιοποριστικό) καθήκον του, δεν μπορεί να είναι επαρκής στην παρούσα φάση για την Ενωση. Και ο κ. Αδαμίδης αν μη τι άλλο και χρόνο άπλετο διαθέτει (αφού επί της παρούσης δεν έχει με τι άλλο να ασχοληθεί) αλλά και γνώστης της κατάστασης που επικρατεί στα Σπάτα είναι. Και πάνω απ’ όλα δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα που οι μισοί (και πλέον) από τους ανθρώπους που καθημερινά εργάζονται εκεί βλέπουν την παρουσία του καχύποπτα και τον ίδιο με μισό μάτι!

***
Μπορεί ο χουλιγκανισμός να έχει παταχθεί στα αγγλικά γήπεδα, όμως το νέο επεισόδιο μεταξύ του ουρουγουανού επιθετικού της Λίβερπουλ Λουίς Σουάρες και του γάλλου αμυντικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Πατρίς Εβρά θορύβησε τις βρετανικές αρχές που βλέπουν να πυκνώνουν τα ρατσιστικά φαινόμενα! Ο Σουάρες τιμωρήθηκε με 8 αγωνιστικές επειδή στο ντέρμπι Λίβερπουλ – Γιουνάιτεντ τον περασμένο Οκτώβριο αποκαλούσε κατ’ επανάληψη τον Εβρά «negrito» (μικρό νέγρο). Πρόσφατα, πριν από τη σέντρα στο ματς του «Ολντ Τράφορντ», ο Σουάρες αρνήθηκε επιδεικτικά να χαιρετήσει τον Εβρά. Εκ των υστέρων ο Ουρουγουανός ζήτησε συγγνώμη, αλλά τα αίματα είχαν ανάψει με αντιπαράθεση και των κόουτς Αλεξ Φέργκιουσον και Κένι Νταλγκλίς, αναγκάζοντας τον ίδιο τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να ζητήσει εκτάκτως συνάντηση των ποδοσφαιρικών αρχών, εκπροσώπων των παικτών και της κυβέρνησης με θέμα τον περιορισμό των ρατσιστικών φαινομένων.
***
Σημειώνεται ότι αντίστοιχη κατηγορία βαραίνει και τον διεθνή στόπερ της Τσέλσι Τζον Τέρι για επεισόδιο με τον αμυντικό της ΚΠΡ Αντον Φέρντιναντ. Μάλιστα, επειδή η εν λόγω υπόθεση θα εξεταστεί από ποινικό δικαστήριο, η αγγλική ομοσπονδία αφαίρεσε από τον Τέρι το περιβραχιόνιο του αρχηγού της εθνικής ομάδας, κάτι που αποτέλεσε και την αιτία – κατ’ άλλους αφορμή – για την παραίτηση του Φάμπιο Καπέλο από τον πάγκο των «Λιονταριών».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ