Μολονότι υπάρχουν σοβαρές υποψίες τα πρωτοφανή επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 74 φιλάθλους να έχουν πολιτικό υπόβαθρο, τα έκτροπα που ακολούθησαν τη (σπάνια) νίκη της Αλ Μασρί επί της Αλ Αχλί (3-1) μπήκαν στη μακάβρια λίστα των πλέον πολύνεκρων αθλητικών τραγωδιών από βίαιες συγκρούσεις!

«Χέιζελ» (Βρυξέλλες, Βέλγιο) 29 Μαΐου 1985
Απολογισμός: 39 νεκροί

Δεν είναι τα πλέον πολύνεκρο επεισόδιο ωστόσο είναι με διαφορά το πλέον φημισμένο καθώς τα έκτροπα στο «Χέιζελ» των Βρυξελλών έγιναν λίγες ώρες πριν τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών όπως λεγόταν παλαιότερα το Τσάμπιονς Λιγκ, ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ. Οπαδοί των «Κόκκινων» επιτέθηκαν σε αυτούς της «Γηραιάς Κυρίας», οι οποίοι στριμώχθηκαν σε έναν παλιό τοίχο του γηπέδου. Από την κατάρρευσή του βρήκαν τον θάνατο 39 άνθρωποι (34 Ιταλοί, 2 Βέλγοι, 2 Γάλλοι και έναν Αγγλο). Ηταν το επεισόδιο που ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής στον χουλιγκανισμό και που οδήγησε στον πενταετή αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και εν τέλει στη ριζική αναδιάρθρωση του βρετανικού ποδοσφαίρου.

«Εθνικό Στάδιο» (Λίμα, Περού) 24 Μαΐου 1964
Απολογισμός: 318 νεκροί

Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία στοίχισε τη ζωή σε 318 φιλάθλους στις 24 Μαϊου του 1964 σε αγώνα της εθνικής ομάδας του Περού με την Αργεντινή για τα προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων. Δύο λεπτά πριν τη λήξη σκόραρε η Αργεντινή, ενώ ακολούθως ακυρώθηκε γκολ των γηπεδούχων που προκάλεσε την έκρηξη του κοινού. Οι διαμαρτυρίες έγιναν πιο βίαιες με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας που προέβη στη ρήψη δακρυγόνων που προκάλεσε πανικό, ο οποίος σε συνδυασμό με τις κλειστές θύρες καταδίκασαν τους 318 άτυχους φιλάθλους που έχασαν τη ζωή τους και τους 500 που τραυματίστηκαν σοβαρά.

«Άκρα Σπορτς» (Ακρα, Γκάνα) 9 Μαΐου 2001
Απολογισμός: 126 νεκροί

Λίγο πριν τη λήξη της αναμέτρησης των Χαρτς οφ Οουκ και της Ασάντε Κοτόκο για το πρωτάθλημα Γκάνας και ενώ οι γηπεδούχοι προηγούνταν 2-1, οπαδοί της φιλοξενούμενης άρχισαν να πετούν αντικείμενα και καθίσματα στον αγωνιστικό χώρο. Η επέμβαση της αστυνομίας με δακρυγόνα ανάγκασε τους περισσότερους από τους 70.000 φιλάθλους που βρίσκονταν στο γήπεδο να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο. Οσοι επιχείρησαν να φύγουν από το γήπεδο στριμώχθηκαν στις κλειδωμένες πόρτες με αποτέλεσμα 126 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

«Οπενχάιμερ» (Ορκνεϊ, Νότια Αφρικη) 13 Ιανουαρίου 1991
Απολογισμός: 42 νεκροί

Ένα φιλικό ματς ανάμεσα στους Κάιζερ Τσιφς και τους Ορλάντο Πάιρατς εξελίχθηκε στο σκηνικό της χειρότερης τραγωδίας στην ιστορία της Νότιας Αφρικής. Ένα γκολ των Κάιζερ Τσιφς που καταλόγισε ο διαιτητής – κακώς για τους φίλους των Ορλάντο Πάιρατς – ήταν η αφορμή για την έναρξη των συμπλοκών στις εξέδρες, όπου οι φίλαθλοι δεν ήταν χωρισμένοι βάση των οπαδικών προτιμήσεών τους. Τα περισσότεροι από τα 43 θύματα ποδοπατήθηκαν κατά τη διάρκεια του πανικού. Δέκα χρόνια αργότερα και πάλι σε αναμέτρηση των ίδιων ομάδων στο «Ελις Παρκ» του Γιοχάνεσμπουργκ καταγράφηκε ακόμη μια τραγωδία με 44 νεκρούς. Τότε περίπου 100.000 φίλαθλοι επιχείρησαν να στριμωχτούν στο χωρητικότητας 60.000 γήπεδο…

«Καϊσέρι Ατατούρκ» (Τουρκία) 17 Σεπτεμβρίου 1967
Απολογισμός: 44 νεκροί

Το γκολ της Καϊσερίσπορ στο πρώτο 20λεπτο του αγώνα με τη Σίβασπορ αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσουν συμπλοκές των οπαδών των δύο ομάδων. Στο να αυξηθεί η ένταση «βοήθησε» απόφαση του διαιτητή να αποβάλει έναν ποδοσφαιριστή των γηπεδούχων και στη συνέχεια να αλλάξει γνώμη. Όταν οπαδοί των φιλοξενούμενων επιχείρησαν να γλιτώσουν από τον πετροπόλεμο αναζητώντας σωτηρία στον αγωνιστικό χώρο, έπεσαν πάνω στην αστυνομία. Η επιστροφή τους στις εξέδρες ήταν μοιραία, καθώς προκάλεσε τον εγκλωβισμό των υπολοίπων με αποτέλεσμα 44 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον 600 (σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Hurriyet») να τραυματιστούν σοβαρά.