Το ελληνικό ποδόσφαιρο επί του παρόντος… αντέχει να συντηρεί 3 επαγγελµατικά πρωταθλήµατα, 59 ποδοσφαιρικές ανώνυµες εταιρείες και εκατοντάδες παράγοντες. Το µαρτυρούν και οι διεθνείς επιτυχίες. Η εθνική οµάδα προκρίθηκε στην τελική φάση του Euro 2012. Ο ΠΑΟΚ νίκησε στο Λονδίνο την πανίσχυρη (οικονοµικά και αγωνιστικά) Τότεναµ και πέρασε στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Στην ίδια διοργάνωση συνεχίζει ο Ολυµπιακός που έχασε στο παρά πέντε την πρόκριση στους «16» του Τσάµπιονς Λιγκ από τη Μαρσέιγ. Τι θα συµβεί όµως αν ο γερµανός επιτηρητής και επικεφαλής της οµάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενµπαχ ανοίξει τον φάκελο «οικονοµικά του ποδοσφαίρου»;

Η τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονοµίας φωνάζει ότι το ποδόσφαιρο χρειάζεται µεταρρυθµίσεις για να αντέξει (σ)την κρίση. Οι επενδυτές που θα µπορούσαν να καλύψουν τα ελλείµµατά του λιγοστεύουν. Ο ΟΠΑΠ περιορίζει δραστικά τις χορηγίες του. Η ΕΡΤ έµεινε έξω από το παιχνίδι των τηλεοπτικών δικαιωµάτων. Η διαφήµιση πνέει τα λοίσθια. Οι οπαδοί λιγοστεύουν στις εξέδρες.

Ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Πανιώνιος, ο ΟΦΗ εδώ και καιρό µάταια αναζητούν χρηµατοδότη. Οι «σωτήρες» εξ Αραβίας (αλλά και από άλλα µέρη του πλανήτη) όλο έρχονται αλλά ποτέ δεν φτάνουν στο ραντεβού. Ποδοσφαιριστές και προπονητές οµάδων είναι απλήρωτοι µήνες, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία των αγώνων. Ο Πανιώνιος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές συµβολαίων κατά 50%. Η Ενωση Β’ – Γ’ Εθνικής είναι υπό πτώχευση, ενώ αυξάνονται καθηµερινά τα χρέη προς το ΙΚΑ και το ∆ηµόσιο.

Το πρωτάθληµα της Σούπερ Λίγκας θα αντέξει όσο το συνδροµητικό κανάλι (nova) µπορεί να καταβάλλει τα 42 εκατ. ευρώ που προβλέπει ετησίως η κεντρική τηλεοπτική σύµβαση η οποία λήγει το 2014. Τα έσοδα από τις χορηγίες του ΟΠΑΠ θα είναι εφέτος λιγότερα τουλάχιστον κατά 50%. Η πρόταση του ΟΠΑΠ για τη χορηγία του πρωταθλήµατος Α’ Εθνικής ανέρχεται σε 8 εκατ. ευρώ, από 18 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι!

Κάτι δεν πάει καλά με τα εισιτήρια…

Τα έσοδα από τα εισιτήρια µειώνονται δραµατικά. Ενδεικτικά, την 11η αγωνιστική σε 7 µατς της Σούπερ Λίγκας οι µεικτές εισπράξεις ανήλθαν σε 582.628 ευρώ. Η τάση είναι πτωτική τα τελευταία χρόνια, µε τις τιµές των εισιτηρίων να είναι ανοδικές. Την αγωνιστική περίοδο 2007-08 επισήµως διατέθηκαν 1.632.847 εισιτήρια και οι εισπράξεις ανήλθαν σε 23.449.179 ευρώ. Το 2008-09 τα εισιτήρια ήταν 2.007.150 και οι εισπράξεις 26.529.329 ευρώ. Το 2009-10 τα εισιτήρια έπεσαν σε 1.970.277 και οι εισπράξεις στα 24.213.142 ευρώ. Η πτώση συνεχίστηκε και πέρυσι (2010-11): 1.802.365 εισιτήρια και 17.845.831 ευρώ εισπράξεις.

Αν οι αριθµοί που δίνει στη δηµοσιότητα η Σούπερ Λίγκα λένε την αλήθεια, από το 2008 ως το 2011 οι εισπράξεις από τα εισιτήρια µειώθηκαν κατά 8.683.498 ευρώ. Οι απώλειες των εσόδων από τα εισιτήρια ανέρχονται δηλαδή στο 30%. Οι αριθµοί λένε όµως την αλήθεια; Αν πιστέψουµε τη Σούπερ Λίγκα, το 2008 ο µέσος όρος της τιµής των εισιτηρίων ήταν 14,3 ευρώ, το 2009 έπεσε στα 13,2 ευρώ, το 2010 µειώθηκε ακόµη περισσότερο στα 12,2 ευρώ, για να κλείσει πέρυσι σε τιµή… κάτω του κόστους, στα 9,9 ευρώ! Οσοι πηγαίνουν στα γήπεδα γνωρίζουν ότι τα φθηνότερα εισιτήρια κοστίζουν 15 – 20 ευρώ (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) και τα ακριβότερα πάνω από 100 ευρώ. Συνεπώς, κάτι δεν πάει καλά σε αυτόν τον τοµέα…

Η Σούπερ Λίγκα ετοιµάζεται να απαντήσει στη µείωση των εσόδων από τη χορηγία του ΟΠΑΠ µε κατάργηση των δύο πρωταθληµάτων υποδοµής. Αν δεν είναι εκβιασµός, πρόκειται περί (ποδοσφαιρικού) εγκλήµατος. Επί της ουσίας εκείνοι οι οποίοι συνηθίζουν να ψωνίζουν από τις καραβιές των ξένων παικτών που ετησίως ξεµπαρκάρουν στη χώρα µας προτείνουν να µπει λουκέτο στις ακαδηµίες. Αν το πρωτάθληµα µε παίκτες κάτω των 20 ετών δεν αποτελούσε όρο της UEFA (η οποία και το χρηµατοδοτεί) για την αδειοδότηση των οµάδων, ίσως να το είχαν ήδη καταργήσει!..

Την ίδια ώρα τραγική είναι η κατάσταση στα πρωταθλήµατα της Β’ και Γ’ Εθνικής τα οποία πληρώνουν την αναξιοπιστία των παραγόντων τους και το διαζύγιο που έχουν πάρει οι περισσότερες οµάδες µε τις τοπικές κοινωνίες.

Χαμός… εκεί-εκεί στη Β’ και Γ’ Εθνική

Τα χρέη της Ενωσης Β’ – Γ’ Εθνικής προς τρίτους ανέρχονται σε 1,2 εκατ. ευρώ. Πέρυσι η Ενωση λειτούργησε µε τη χορηγία του ΟΠΑΠ η οποία ήταν 4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ προοριζόταν για το πρωτάθληµα των νέων. Μετά τα όσα τελευταία είδαν το φως της δηµοσιότητας, µε τους στηµένους αγώνες και τις πλαστές φορολογικές και ασφαλιστικές ενηµερότητες, ο ΟΠΑΠ αρνείται επί του παρόντος να χρηµατοδοτήσει δύο πρωταθλήµατα που δεν διεξάγονται µε κανόνες «φερ πλέι». Το ίδιο πράττει και η «προβληµατική» ΕΡΤ, η οποία κατέβαλε πέρυσι 3,6 εκατ. ευρώ για να µεταδίδει εβδοµαδιαίως δύο αγώνες τού κατά την ποδοσφαιρική κοινωνία αναξιόπιστου πρωταθλήµατος της Β’ Εθνικής. Πέρυσι κάθε οµάδα της Β’ Εθνικής εισέπραξε 200.000 ευρώ από την ΕΤ3, 105.000 ευρώ από το συνδροµητικό κανάλι ΟΤΕ Sport, 160.000 από τον ΟΠΑΠ για διαφήµιση στη φανέλα και 45.000 ως ποσοστό από το Προ-Πο. Σύνολο δηλαδή 510.000 ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ κλείνει τη στρόφιγγα

Στις 36 οµάδες της Γ’ Εθνικής ο ΟΠΑΠ είχε καταβάλει πέρυσι από 38.000 ευρώ για διαφήµιση στη φανέλα και από 60.000 ευρώ για έξοδα µετακίνησης στις άλλες πόλεις. Ο ΟΠΑΠ εφέτος και επί του παρόντος δεν έχει βάλει κανέναν αγώνα πρωταθλήµατος Β’ Εθνικής στο κουπόνι του Πάµε Στοίχηµα και δεν έχει υπογράψει σύµβαση για εκταµίευση οποιασδήποτε επιχορήγησης µε την Ενωση Β’ – Γ’ Εθνικής.

Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι χωρίς τη γενναία συνδροµή του ΟΠΑΠ τα πρωταθλήµατα της Β’ και της Γ’ Εθνικής δύσκολα θα ολοκληρωθούν. Ηδη αρκετές οµάδες αδυνατούν να προκαταβάλουν τα έξοδα διαιτησίας, που ανέρχονται σε 4.000 ευρώ, για να ξεκινήσει ο αγώνας. Οταν µάλιστα θα κληθούν να πληρώσουν την ασφάλεια στο ΙΚΑ ή να αποδώσουν ΦΠΑ για τα ελάχιστα εισιτήρια που κόβουν, πολλές από αυτές θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο!

Κατά τον πρόεδρο της Ενωσης Β’ – Γ’ Εθνικής κ. Σπύρο Καλογιάννη, το σύνολο των οµάδων είναι σε άθλια οικονοµική κατάσταση. Οι «επενδυτές» προτείνουν να εγγυηθεί ο ΟΠΑΠ τον προϋπολογισµό τους… και αυτοί να κάνουν το κέφι τους!..

Στα 220 εκατ. ευρώ οι χρόνιες οφειλές
Αν τους πάρει είδηση ο Ράιχενµπαχ…

Η οικονοµική κατάσταση του ελληνικού επαγγελµατικού ποδοσφαίρου όντως είναι τραγική και δεν πρόκειται να βελτιωθεί εν µέσω κρίσης. Αν µάλιστα ο κ. Χορστ Ράιχενµπαχ ανακαλύψει ότι οι χρόνιες οφειλές του επαγγελµατικού αθλητισµού προς το ΙΚΑ και την Εφορία ανέρχονται σε 222 εκατ. ευρώ όπως είχε υποστηρίξει πέρυσι από το βήµα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονοµικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, το πρόβληµα ενδέχεται να µεταφερθεί προσωπικά σε όσους δηµιούργησαν τα συγκεκριµένα χρέη.

Η αναπροσαρµογή των οικονοµικών µεγεθών και η αναδιάρθρωση των πρωταθληµάτων µε στόχο την παραγωγική διαδικασία και τη µείωση των ποδοσφαιρικών ανωνύµων εταιρειών ίσως αποδειχθεί µια χαραµάδα φωτός στο βάθος του τούνελ. Επί του παρόντος, ατζέντα συζήτησης για το µέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν έχει ανοίξει. Η ΕΠΟ αδυνατεί να αντιληφθεί ότι το σκάφος οδηγείται στο παγόβουνο. Η Σούπερ Λίγκα µε την Ενωση Β’ – Γ’ Εθνικής απλώς κοιτάζουν πώς θα σώσουν ό,τι σώζεται από τα κεκτηµένα τους. Τον ερχόµενο Μάρτιο θα µετρήσουµε πόσες ΠΑΕ θα πληρούν τα κριτήρια αδειοδότησης της UEFA.

Η οικονοµική πραγµατικότητα λέει ότι αν αύριο η ΓΓΑ σταµατήσει λόγω αδυναµίας να επιχορηγεί τα στάδια και τα γήπεδα, απαιτώντας από τις ΠΑΕ συµβάσεις µε όρους αγοράς, πολλές από αυτές θα βρεθούν άστεγες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ