Επιθυμώντας να αποφύγει την πανίσχυρη Ισπανία και την οικοδέσποινα Λιθουανία στην ημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ, η Γαλλία επέλεξε να χάσει με το βαρύ 96-69 από τους Ιβηρες, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει την Ελλάδα στον προημιτελικό (15/9, 18.00) της διοργάνωσης και εν συνεχεία να συγκρουστεί με την νικήτρια του προημιτελικού Ρωσία ή πΓΔΜ – Σερβία, ούτως ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης στον τελικό. Τουλάχιστον αυτή την πεποίθηση έχουν οι Γάλλοι, οι οποίοι έχασαν με απροκάλυπτο τρόπο…

Οσο και αν ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Γάλλων κ.Βινσάν Κολέπροσπαθούσε να εξηγήσει ότι «ο ιατρός μου είπε να μην χρησιμοποιήσω τον Γιοακίμ Νοά, ο οποίος είχε ενοχλήσεις στη γάμπα, ενώ ο Τόνι Πάρκερ ήταν κουρασμένος και αποφασίσαμε να τον ξεκουράσουμε», δεν κατάφερε να γίνει πειστικός. Και πέρυσι, άλλωστε, η Γαλλία είχε επιλέξει αντίπαλο, μόνο που έχασε από τη Νέα Ζηλανδία με διαφορά 12 πόντων, «έμπλεξε» σε τριπλή ισοβαθμία και στη νοκ άουτ αναμέτρηση με την οικοδέσπονα Τουρκία συνετρίβη (95-77) και έμεινε εκτός Μουντομπάσκετ. Για να λέμε και τα δικά μας, και η Ελλάδα είχε επιλέξει να χάσει από τη Ρωσία για να αποφύγει τις ΗΠΑ, αλλά έπεσε πάνω στην Ισπανία και αποκλείστηκε στη φάση των «16»…

Ευκαιρία, λοιπόν, για μια ακόμη μάχη με τους… γάλλους πελάτες, οι οποίοι μια φορά όλη κι όλη έχουν καταφέρει να κερδίσουν τα τελευταία χρόνια την Εθνική Ελλάδος, στο Ευρωμπάσκετ 2009 της Πολωνίας, και αυτή τους βγήκε ξινή, αφού το νικητήριο καλάθι (71-69) τουΝάντο Ντε Κολόστο Μπίντγκοστς έστειλε τους «τρικολόρ» στα… νύχια της μετέπειτα πρωταθλήτριας Ευρώπης Ισπανίας, η οποία τους «κατασπάραξε» (86-66) στον προημιτελικό καθιστώντας «δακτυλοδεικτούμενο» τον νεαρό, επειδή τάχα… έπρεπε να αστοχήσει στην εκπνοή του αγώνα με την Ελλάδα!

Ιδού, λοιπόν, η μεγάλη ευκαιρία για την ομάδα του κ.Ηλία Ζούρουνα απαντήσει στην «επιλογή» της Γαλλίας. Ας μην κοροϊδευόμαστε, η Γαλλία έχει την ποιότητα, ώστε να φτάσει ως τον τελικό, έχει πολύ περισσότερα «όπλα» από την Ελλάδα και οι φιλοδοξίες της είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες της ανανεωμένης ελληνικής ομάδας, που θέλει να φτάσει στην εξάδα. Υπάρχει, όμως και κάτι που λέγεται υπερηφάνεια και με αυτήν «έπαιξαν» οι Γάλλοι επιλέγοντας να διασυρθούν από την παρέα τουΠάου Γκασόλγια να συναντήσουν την Ελλάδα στον προημιτελικό.

Εν τω μεταξύ, στην 3ηκαι τελευταία αγωνιστική του Ε’ Ομίλου (Β’ Φάση), οΜίλος Τεόντοσιτςοδήγησε τη Σερβία στην αγχωτική νίκη – πρόκριση (68-67) επί της Τουρκίας με 20 πόντους, 8 ριμπάουντ, 5 ασίστ (αλλά και 6 λάθη), ενώ σημαντική συμβολή είχαν επίσης οιΝτούσκο Σαβάνοβιτς(14 π.) καιΜιλένκο Τέπιτς(12 π., 8 ρ.). Οι Τούρκοι πάλεψαν ως το τελευταίο δευτερόλεπτο, αλλά το σουτ τουΕρσάν Ιλιάσοβαβρήκε… σίδερο και έτσι οι Σέρβοι πήραν το εισιτήριο της πρόκρισης για την προημιτελική φάση.

Δύσκολα πήρε την πρόκριση και η οικοδέσποινα Λιθουανία, η οποία έχοντας σε εξαιρετική βραδιά τουςΣαρούνας Γιασικεβίτσιους(17 π., 4 ρ., 4 ασ.) καιΡιμάντας Καουκένας(19 π.) υπέταξε (84-75) τη Γερμανία αφήνοντας τουςΝτιρκ Νοβίτσκι(16 π., 9 ρ.) καιΚρις Κέιμαν(25 π., 11 ρ.) εκτός οκτάδας, κατά συνέπεια και εκτός Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, όπου ως γνωστόν προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες του Ευρωμπάσκετ και οι τέσσερις επόμενες συμμετέχουν σε προολυμπιακό τουρνουά.

Η τελική βαθμολογία του Ε’ Ομίλου: Ισπανία, Γαλλία 9 β., Λιθουανία 8 β., Σερβία 7 β., Γερμανία, Τουρκία 6 β.

Η 3η(τελευταία) αγωνιστική του ΣΤ’ Ομίλου:

Δευτέρα 12/9

Σλοβενία – Φινλανδία 15.30 (σπορ+)

Ελλάδα – Γεωργία 18.00 (ΕΤ1)

Ρωσία – πΓΔΜ 21.00 (ΕΤ1)