Την οριστική αποχώρηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε ο μεγαλομέτοχος κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης. Ο «Τζίγγερ» σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, γνωστοποίησε ότι οι μετοχές της οικογένειας Βαρδινογιάννη θα καταστούν αδρανείς έως ότου βρεθούν επενδυτές με συγκεκριμένο και βιώσιμο πλάνο για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό.

«Η μόνη λύση για να βγούμε από το αδιέξοδο είναι να αποχωρήσει η οικογένειά μου από τον Παναθηναϊκό. Αποχωρούμε άμεσα καθιστώντας τις μετοχές μας (54,7%) αδρανείς. Οι υπόλοιποι μέτοχοι που κατέχουν το 45,3 % έχουν πλέον την πλειοψηφία. Υπάρχει λοιπόν ελεύθερο πεδίο για οποιονδήποτε να αναλάβει τον Παναθηναϊκό. Είναι άτοπο όμως να μιλάμε για παραχώρηση των μετοχών στον Ερασιτέχνη, που τελεί υπό διοίκηση πρωτοδικείου. Ο Παναθηναϊκός σπαράζεται από έναν άνανδρο πόλεμο, με στόχο εμένα και την οικογένειά μου. Ολοι αυτοί απαξιώνουν την ομάδα. Δίνουμε τέλος σε αυτό. Αποχωρούμε από τον Παναθηναϊκό. Μπορούμε να πούμε ότι μετά από 32 χρόνια ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να πορευτεί χωρίς την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Ξεχάστε μας…» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρδινογιάννης, ο οποίος στο πρώτο μέρος της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε έκανε μια ιστορική αναδρομή σε γεγονότα που συνέβησαν την τελευταία διετία σε ιδιοκτησιακό και διοικητικό επίπεδο.

Αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνει η μετάβαση στο επόμενο ιδιοκτησιακό-διοικητικό καθεστώς, ο κ. Βαρδινογιάννης ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει έρθει καμία πρόταση οποιασδήποτε μορφής» και συμπλήρωσε: «Δεν θα σχολιάσω ανθρώπους που έρχονται ως εκπρόσωποι Αράβων, Ρώσων και άλλων. Αρα λοιπόν θα κατατεθούν οι μετοχές σε δικηγόρο με σαφείς εντολές. Θα υπάρχει συμβούλιο που θα καταγραφούν οι προτάσεις και εφόσον υπάρχει αληθές σχήμα, οι μετοχές θα είναι στη διάθεση του υποψήφιου επενδυτή. Δεν θα ήθελα να περάσουμε σε φαινόμενα άλλων ομάδων με τον κάθε τυχάρπαστο που θα έρθει να κάνει το όνομά του μέσω Παναθηναϊκού. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε σοβαρότητα, οι υποψήφιοι να καταθέσουν την πρότασή τους και τη συζητάμε. Το συντομότερο θα είναι και το καλύτερο. Πρέπει να βρεθεί κάποιος που τις θέλει και δεν θα υπάρξει θέμα τιμήματος της ΠΑΕ».

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του κ. Βαρδινογιάννη:
«Θα ξεκινήσω από τον Μάρτιο του 2010 που έγινε ένα έκτακτο ΔΣ όπου πρακτικά τότε άρχισε μια αντιπαράθεση με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Για να γίνει μια αύξηση 15 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες της ΠΑΕ τη χρονιά εκείνη. Σημειώνω ότι για την χρονιά εκείνη είχε βγει ένας προϋπολογισμός, είχε γίνει όμως μια υπέρβαση κατά 15 εκατομμύρια. Αυτή είχε επίσημα γνωστοποιηθεί στο ΔΣ τον Σεπτέμβριο του 2009, αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου δεν κατέστη δυνατό να καλυφθεί το κενό. Εγινε λοιπόν ΔΣ και ομόφωνα αποφασίστηκε να ανατεθεί σε εταιρεία που κάνει αυτή τη δουλειά, σημειώνοντας ότι μέχρι εκείνη την ημέρα είχαμε καταναλώσει το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι το πραγματικό νούμερο.

Εγινε μια συνάντηση ανάμεσα σε εμένα, τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τον Νίκο Πατέρα στα γραφεία του Βγενόπουλου για να λύσουμε τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί μεταξύ μας και θέλαμε να δώσουμε και μια λύση στα προβλήματα που δεν αφορούσαν μεν τον κόσμο αλλά έπρεπε να διευθετηθούν. Σημειώνω ότι οι επαφές μου τόσο με τον Νίκο όσο και τον Ανδρέα μέχρι τότε, ήταν ελάχιστες.

Τέθηκαν δύο θέματα από πλευράς μου και δύο από την άλλη πλευρά. Το βασικό μου θέμα ήταν ότι επέμενα στην απόλυση του Κώστα Αντωνίου ως τεχνικού διευθυντή. Τον θεωρούσα και τον θεωρώ αποτυχημένο ως τεχνικό διευθυντή. Το δεύτερο κομμάτι που επέμενα ήταν να μπορεί να βρεθεί μια καλύτερη διοικητική λειτουργιά ώστε να μην έχουμε πρόβλημα επικοινωνίας.

Είναι δύσκολο να καλείται ο κάθε μέτοχος και να καλύπτει κάθε χρόνο το έλλειμμα. Δεν είναι δυνατό να διοικηθεί έτσι μια ποδοσφαιρική ομάδα. Στο θέμα του Αντωνίου, ο Νίκος (σ.σ. Πατέρας) ήταν κάθετος και δεν υπήρχε καλό κλίμα στην συνάντηση μας. Είχαμε πει πως θα συναντηθούμε μέσα στις επόμενες ημέρες. Η οικογένεια μου, που προέβλεπε πως έπρεπε να μπουν 30 εκατομμύρια για να λειτουργήσει η ομάδα και εμείς έπρεπε να βάλουμε τα 18 και είναι λογικό να ζητάμε εγγυήσεις για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως. Πέρασαν τρεις εβδομάδες και ήταν να συναντηθούμε στις 21 Μαΐου, ωστόσο ήρθε μόνο ο Νίκος και μου είπε πως θέλει να παραιτηθεί. Μιλήσαμε σε φιλικό τόνο και μου είπε πως δεν ήθελε να συνεχίσει.

Ουδέποτε είπα πως έκανε κακοδιαχείριση ο Νίκος. Είχα πει πως δεν ήμουν σύμφωνος να γίνουν υπερβάσεις στον προϋπολογισμό από την στιγμή που είχαμε συμφωνήσει άλλα στην αρχή της σεζόν. Ο Νίκος παραιτήθηκε και μπορώ να πω πως με αιφνιδίασε αλλά δεν μου άφησε περιθώρια αντίδρασης και μου ζήτησε να το γνωρίζει μόνο ο Ανδρέας.

Στη συζήτηση που κάναμε τέθηκε το θέμα του νέου προέδρου. Δεν είχα κάποιο πρόεδρο στον μυαλό μου και δεν σκόπευα να προτείνω κανέναν και τότε ο Ανδρέας (σ.σ Βγενόπουλος )είχε πει πως έπρεπε να βρούμε πρόεδρο. Τους είπα πως αν βρουν κάποιον κοινής αποδοχής τότε δεν θα είχα πρόβλημα. Προτάθηκε ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης, αλλά δεν προχώρησε αυτή η περίπτωση. Μέσα στο Σαββατοκύριακο έγινε μια επαφή με τον Ανδρέα ώστε να διασφαλίσω πως η επόμενη μέρα του ΠΑΟ δεν θα με φέρει προ εκπλήξεων και ξεκαθάρισα πως πρέπει να φύγει ο Αντώνιου. Του είπα πως θέλω να έχω βέτο αν δεν συμφωνώ με τον επόμενο τεχνικό διευθυντή.

Εκείνο τον καιρό προσπαθούσαμε να βρούμε λύση με δεδομένη την αποχώρηση του Νίκου Πατέρα και καθώς κανείς από τους άλλους μετόχους δεν ήθελαν να αναλάβουν την προεδρία. Με λύπη μου αναφέρω ότι οι Θανάσης και Παύλος Γιαννακόπουλος που ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν είχαν πολλές επιφυλάξεις, δεν έκαναν αυτό το βήμα λόγω πιέσεων του κόσμου. Μπορώ να πω ότι ο άνθρωποι αυτοί έχουν προσφέρει τα περισσότερα στον Παναθηναϊκό από όλους τους μετόχους.

Προσπάθησα να βρω πρόεδρο κοινής αποδοχής, έκανα προσπάθεια να επανέλθει ο Νίκος Πατέρας. Αυτές έπεσαν στο κενό. Θυμίζω ότι μία πρότασή του ήταν να λάβει ο κ. Κόντης τεχνικός διευθυντής και αντιπρόεδρος στον Παναθηναϊκό ο κ. Θανάσης Κανελλόπουλος. Δεν χρειάζεται να σας πω πολλά για τον κ. Θανάση. Ξέρετε όλοι τι άνθρωπος είναι και δεν θα έπρεπε επ’ ουδενί να μπει στην οικογένεια του Παναθηναϊκού. Η ιστορία του καλοκαιριού συνεχίστηκε και φτάσαμε σχεδόν ένα χρόνο πριν να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που ήταν απαράδεκτες.

Και δεν μιλάω για συνθήματα και ύβρεις κατά της οικογένειάς μου. Μιλάω για τάσεις άρρωστες στον Παναθηναϊκό. Προχωρήσαμε σε μια γενναία λύση που πιστεύω ότι θα μας έβγαζε από αδιέξοδο. Καταλάβαινα και την πίεση του κόσμου. Υπήρχε ένας εν δυνάμει αγοραστής , εν δυνάμει πρόεδροι, παράμετροι που θα έδιναν άλλη δυναμική στη ομάδα και ίσως ήμασαν εμείς το εμπόδιο. Βγήκαμε λοιπόν και είπαμε ότι χαρίζουμε το 25% του Παναθηναϊκού. Το κάναμε για να βρεθεί μια λύση. Τα κάναμε γιατί πιστεύαμε ότι αφενός υπήρχε δυνητικά άνθρωπος που μπορεί να αναλάβει και ότι αφού εμείς ήμασταν το εμπόδιο να φύγουμε από τη μέση.

Εγινε λοιπόν η συνάντηση η περίφημη στο ξενοδοχείο της Αθήνας. Μπορώ να σας πω λοιπόν ότι η οικογένειά μου πρώτον και κυριότερον θα συμμετείχε στο επόμενο συμβούλιο με 30% και με 30% στις επόμενες αυξήσεις. Αρα είχαμε δεσμευτεί ότι θα ήμασταν χρηματοδότες στο 30%. Θα ήμασταν μειοψηφία στο ΔΣ και στη διάρκεια του χρόνου το ποσό που θα χάριζα, χωρίς εισαγωγικά το χάριζα, θατο έπαιρνε μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ο κ. Ανδρέας. Τονίζω ότι ο Νίκος Πατέρας ποτέ δεν δήλωσε εν δυνάμει αγοραστής, δεν δήλωσε ότι θέλει να γίνει μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού.

Φτάσαμε στην αποχώρηση του κ. Ανδρέα μετά από θλιβερά αλλά μικρής έκτασης επεισόδια με τον Βόλο. Θεωρώ πως ήταν προσχηματική αποχώρηση και φυσιολογικά στη συνέχεια αποχώρησε και ο Πατέρας».

-Είχατε χαρακτηρίσει την οικογένειά σας εγγυήτρια στην ΠΑΕ. Βλέπουμε ότι υπάρχει έλλειμμα, πως θα καλυφθεί αυτό;

«Το εγγυητής το έχω ακούσει κατά επανάληψη, όπως επίσης και ότι είμαι εγγυητής της μιζέριας. Είναι μια φράση που χρησιμοποίησα για ευρύτερες εγγυήσεις. Αν κάποιοι κατάλαβαν ότι θα είμαστε οικονομικά εγγυητές, λάθος κατάλαβαν. Αν είχε γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και υπήρχε ομαλότητα, αυτή θα ήταν η εγγύηση. Δεν μπορούσα να εγγυηθώ ούτε για οικονομικά, ούτε για διοικητικά, ούτε για επεισόδια, ούτε για παρουσία στη Σούπερ Λιγκ σαν οικογένεια. Καλό θα ήταν κάποια στιγμή αυτοί που πρέπει να εξηγήσουν πώς έχουν τα πράγματα. Παρόλο που είχα τη δυνατότητα νομικά να επιβάλλω κάποια πράγματα δεν το έκανα, για να υπάρχει ομαλότητα στον Παναθηναϊκό».

-Αν κάποιος αύριο το πρωί κάποιος από τους υπόλοιπους μετόχους ζητήσει τις μετοχές τι θα κάνετε;

«Ευχαρίστως να τις παραχωρήσω. Αλλά να το κάνουν επίσημα, όχι μέσω διαρροών στον κύκλο».

-Θα ασχοληθεί το υπάρχουν Δ.Σ με το θέμα των μετοχών ή θα αποχωρήσουν όσοι σας εκπροσωπούν; Με την Παιανία τι θα γίνει;

«Πρώτον, εμείς δεν θα έχουμε συμμετοχή στο Δ.Σ. Δεύτερον, η Παιανία είναι αυτό που είναι. Την έχουμε κτίσει με δικά μας χρήματα, ανήκει στην οικογένεια μας και έχει χτιστεί για τον Παναθηναϊκό. Δεν νομίζω ότι θα είναι σοβαρό πρόβλημα η Παιανία και δεν θα πρέπει να είναι. Και μου προκαλεί εντύπωση ότι παρουσιάζουν πρόβλημα την Παιανία. Οποιοσδήποτε με στοιχειώδες κεφάλαιο, μπορεί να αγοράσει ένα οικόπεδο και να κάνει το ίδιο. Αν υπάρξει πρόταση, να είστε σίγουροι ότι δεν θα χαλάσω τη συμφωνία για την Παιανία, μέχρι να βρεθεί χώρος για να προπονούνται οι παίκτες».

-Ποια θεωρείται ότι είναι τα λάθη που κάνατε τα χρόνια της ενασχόλησής σας με τον Παναθηναϊκό;

«Δύσκολη ερώτηση, αλλά με απασχολεί κατά καιρούς. Είναι κάποια πράγματα που σε τρώνε, αλλά κάποια λάθη δεν τα ξανακάνεις. Είναι δυο τρία λάθη τα οποία όμως θα ξανάκανα. Ενα είναι ότι δεν έφερα κοντά μου τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Και όταν λέω κόσμο, εννοώ συγκεκριμένο κόσμο. Αυτούς που πουλάνε εισιτήρια, αυτούς που δημιουργούν τα επεισόδια, όσους πρέπει βγάζω από τη φυλακή και να τους έχω στην ασφάλειά μου. Ισως ήμουν και ο μόνος. Λυπάμαι που αυτός ο κόσμος χαρακτηρίζεται γενικά σαν συνδεσμιακός. Δεν είναι σωστό να χαρακτηρίζουμε τον χώρο έτσι γενικά. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι συγκεκριμένα και μου κόστισε αυτό. Οταν έκαναν αποχή το 2004 πήραμε το νταμπλ.

Το δεύτερο ήταν το 2005, όταν φέραμε τρεις ισοπαλίες και χάσαμε το πρωτάθλημα. Η λύση ήταν απλή και εύκολη. Η προστασία της ομάδας, όπως λένε κάποιοι. Αλλά η προστασία της ομάδας είναι να πληρώνεις και φέρνεις το αποτέλεσμα. Να πληρώνεις προέδρους, διαιτητές, παράγοντες. Λυπάμαι αλλά δεν το έκανα. Προτίμησα να χάσουμε ένα πρωτάθλημα από το να ήταν κάλπικο. Αυτό ήταν το δεύτερο.

Το τρίτο έχει να κάνει με το γήπεδο. Με το γήπεδο έχουμε περάσει πολλά και λίγοι ξέρουν τα πραγματικά γεγονότα και τον πόλεμο που είχαμε προκειμένου να μην γίνει το γήπεδο ή να γίνει αλλού. Τελικά καταλήξαμε στον Βοτανικό, τον Ελαιώνα που μας έλεγαν κάποιες εποχές ούτε τον άλλον αιώνα. Είχαμε καταφέρει το 2008, τη χρονιά που ο Παναθηναϊκός ήταν υπ’ ατμόν, να έχει ξεκινήσει το πρότζεκτ. Ο Βωβός να έχει ξεκινήσει να χτίζει το εμπορικό του κέντρο, πάνω από ένα χρόνο το οποίο έχτιζε χωρίς ούτε μία προσφυγή. Είχαμε κλείσει εμπορικές συμφωνίες που διασφάλιζαν το πρότζεκτ. Είχαμε κλείσει και χρηματοδότηση και είχαμε συμφωνήσει με τον δήμο και είχαμε υπογράψει συμφωνία με εταιρία που θα τρέξει το έργο. Αυτά τα ήξεραν πέντε άνθρωποι.

Το γήπεδο του Παναθηναϊκού είχε φτάσει κοντά στην ολοκλήρωση, είχε βγει οικοδομική άδεια. Με δεδομένη την άδεια και συμφωνημένα τα πάντα, έκανα το λάθος και το ανακοίνωσα στο Δ.Σ του Παναθηναϊκού. Τυχαία και συμπτωματικά μετά από 15 μέρες και δύο μήνες, αφού είχε λήξει η προθεσμία για καταγγελίες, έγινε η καταγγελία. Δεν το θεωρώ τυχαίο και δυστυχώς έγινε η προσφυγή που αν περίμενα 15 μέρες, θα ήταν εκπρόθεσμη. Αυτό το λάθος δεν το ξανάκανα».

-Φοβάστε ότι θα οδηγηθεί ο Παναθηναϊκός στο χείλος του γκρεμού;

«Εχουν οδηγηθεί πολλές ομάδες σε παραπλήσια κατάσταση και μάλιστα μας κερδίζουν κιόλας, βγαίνουν και στο UEFA. Τη λύση δεν μπορώ να τη δώσω εγώ»…

-Αναφέρετε ότι στις συναντήσεις δεν ήταν οι Γιαννακόπουλοι. Γιατί συνέβη αυτό;

«Ολοι γνωρίζετε τι έγινε το 2008, ήταν κάτι που το είχα στο μυαλό μου η πολυμετοχικότητα. Οι εξελίξεις μας πρόλαβαν. Εχοντας όλοι οι μέτοχοι φωνή στο συμβούλιο θα είχαμε φόρμουλα επικοινωνίας. Πίστευα σε αυτή, αλλά σταδιακά άλλοι μέτοχοι έπαιζαν κυρίαρχο ρόλο στην επικοινωνία. Ο κύριος Γιαννακόπουλος προς τιμήν του δεν ανακατευόταν σε αυτά. Είχε αξιοπρεπή συμπεριφορά. Για λόγους που δεν κατάλαβα είχε περάσει στην απομόνωση. Και βέβαια με αφορμή την πρώτη ανακοίνωση στήριξης που βγήκε στον Τεν Κάτε, είπα ότι καλό θα ήταν και οι βασικότεροι μέτοχοι να έχουν πιο συχνές συναντήσεις τους, να υπάρξει συντονισμός και επικοινωνία.

Είχα προτείνει να γίνονται συναντήσεις και γεύματα εργασίας από τα Χριστούγεννα του 2008. Εγινε προσπάθεια, δεν προχώρησε και μείναμε σε συναντήσεις μεταξύ των τριών. Δεν είχαμε κάποιον λόγο να απομονώνουμε τον κύριο Γιαννακόπουλο και έτσι έκανα την συνάντηση στο Πεντελικό. Το έκανα δημόσια επίτηδες εκεί για να περάσει το μήνυμα ότι όλοι είμαστε μαζί. Δεν κάναμε καμία συζήτηση για προεδρίες κτλ. Για αυτό το περίφημο ραντεβού ακούσαμε και δύο μας πλήθος σχολιασμών. Σε όλη την πορεία της πολυμετοχικότητας βασικός μέτοχος-αμέτοχος για άλλους, ήταν ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος».

-Πως ξοδεύονταν τόσα χρήματα χωρίς να το ξέρετε, έχοντας την πλειοψηφία των μετοχών;

«Είναι λίγο παράλογο δεν είναι; Στο Δ.Σ υπογράφουν οι πρόεδροι ή οι αρμόδιοι υπάλληλοι. Αυτό είναι εύκολο να γίνει. Μπορώ να πω ότι ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα. Αλλά δεν το θεωρώ αυτό το βασικό λάθος. Ηταν φυσιολογικό το 2008 όταν ανέλαβε την προεδρία ο κύριος Πατέρας να κάνει πολλές, για μένα ανούσιες, αλλά ακριβές μεταγραφές. Δεν ήταν γνώστης της κατάστασης. Δεν του είχε παραδοθεί πλάνο για τον προϋπολογισμό.

Τον πρώτο χρόνο ήταν φυσιολογικό να ξοδευτούν κάποια χρήματα. Αρα δεν θεωρώ ότι ήταν τελείως λάθος. Αυτό που ήταν λάθος ήταν να έχουμε αποφασίσει ομόφωνα προϋπολογισμό και να γίνει υπέρβασή του. Δεν είναι κάτι που δεν γίνεται, όμως θέλω να τονίσω ότι δεν είχε την αποκλειστική ευθύνη ο Πατέρας. Τους παίκτες τους έφερνε ο τεχνικός διευθυντής.

Οταν έχεις να αντιμετωπίσεις έναν κόσμο που σε πιέζει και έναν μεγαλομέτοχο που δημόσια να δρομολογεί τις μεταγραφές και να πιέζει για αλόγιστο ξόδεμα χρημάτων, δεν μπορείς να αντισταθείς. Ενώ είχε έρθει με πρόταση ο Αντωνίου θυμάμαι σε ένα Δ.Σ, που δεν του έχω καμία εκτίμηση, ο Νικόλας Πατέρας ήταν ασύμφωνος σε αυτήν την πολιτική.

Ο Βγενόπουλος είχε πει να ξοδέψουμε όσα χρειάζεται. Και όταν ρωτήθηκε για ανταποδοτικότητα είπε δεν με ενδιαφέρει, ας κάνουμε μεταγραφές και όταν χρειαστεί θα κάνουμε αυξήσεις κεφαλαίου. Σημειώνω ότι το μόνο που διάβαζα είναι ότι εγώ ήμουν αντίθετος. Την ευθύνη σε μια εταιρία την έχουν οι μέτοχοι και τα πράγματα περνούν σε μια άλλη σφαίρα. Στον κόσμο του ποδοσφαίρου υπάρχει δημαγωγία και το να κάνεις πράγματα που σε πολιτικά σε ευνοούν και από εκεί και πέρα βλέπουμε. Είναι πολύ δύσκολο όταν του λένε συνέχεια δεν ξέρω και μην ανησυχείς εγώ είμαι εδώ».

-Θεωρείτε ότι φεύγετε ηττημένος από τον Παναθηναϊκός και ότι δώσατε τον καλύτερο εαυτό σας;

«Αν θεωρήσουμε ότι μια μειοψηφία τρέχει τις εξελίξεις, τότε έχασα από αυτούς. Αν στην Ελλάδα κυριαρχούν όσοι λεηλατούν, βρίζουν και τα σπάνε, ναι, έχασα. Αυτά τα χρόνια αφιέρωσα πολύ χρόνο, οι άνθρωποι που συνεργάστηκα έκαναν το καλύτερο. Δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό. Δεν έβλεπα πολύ το ποδόσφαιρο σαν πρωτάθλημα και μόνο. Υπό αυτήν την σκοπιά πετύχαμε. Ο Παναθηναϊκός ήταν η καλύτερη και η πιο δημοφιλής ομάδα στην Ευρώπη. Το πετύχαμε με χαμηλά μπάτζετ και με τη δυναμική όλα αυτά τα χρόνια. Πετύχαμε στην αλλαγή του επαγγελματικού αθλητισμού. Ο Παναθηναϊκός βγήκε μπροστά και υπέφερε για τη δημιουργία της Σούπερ Λιγκ, προκειμένου να χαίρονται ομάδες ποσά από την κοινή διαχείριση.

Είχα αποφασίσει ότι θα σκύβαμε το κεφάλι για να δούμε κάτι καλύτερο. Αποτύχαμε να πάρουμε το Πρωτάθλημα, αλλά πετύχαμε να δούμε μια καλύτερη ημέρα. Αν όλοι πανηγυρίσαμε το 2004, πανηγυρίσαμε για παίκτες του Παναθηναϊκού και αυτούς που είχαν φύγει. Αν κάποιος παρήγαγε ποδοσφαιριστές, δεν χρωστούσε πουθενά, δεν είχε προβλήματα οικονομικά, αυτός ήταν ο Παναθηναϊκός. Στο σύνολο αν το ποδόσφαιρο εκλαμβάνεται ως κοινωνικό σπορ, πετύχαμε πολλά. Η ιστορία δυστυχώς κρατάει τα Πρωταθλήματα».

-Υπάρχει κάποια προθεσμία για τις μετοχές που θα είναι ανενεργές; Ποια είναι η γνώμη σας για τη δημιουργία λαϊκής βάσης;

«Οποιαδήποτε πρόταση θα συζητηθεί και θα προχωρήσει. Εταιρεία λαϊκής βάσης δεν είναι κατά τη γνώμη μου ρεαλιστική αυτή τη στιγμή, αλλά αν μια ομάδα ανθρώπων τη δημιουργήσει τότε αλλάζουν τα δεδομένα».

-Αν καταλαβαίνω από τα λεγόμενά σας μέχρι το 2008 ο Παναθηναϊκός ήταν μαγαζί γωνία και μετά κάποιοι το διέλυσαν. Αυτό που βλέπω είναι ότι ο κόσμος αντιδράει. Γιατί πιστεύετε ότι γίνεται αυτό; Επίσης, για τις άλλες σας επιχειρήσεις τι κάνετε;

«Δεν χρειάζονται προστασία οι άλλες επιχειρήσεις μου, δεν επενδύω στον παραγοντισμό που αναφέρεσαι και τελειώνει εκεί το θέμα. Αν αναφέρεις ότι εγώ στην Ελλάδα κινούμαι και επιβιώνω, τότε ναι. Συμβαίνει από συγκεκριμένο κόσμο, ξεκάθαρους ανθρώπους. Αυτοί αντιδρούν και ξέρουμε γιατί.

Η βασική διαφορά είναι μία, τώρα δεν υπάρχει κάποιος προφανής ανάδοχος του Παναθηναϊκού. Αρα υπάρχει προσωπική κόντρα. Με αυτούς τους κύριους δεν έχω ποτέ συναλλαγή και ούτε πρόκειται να το κάνω. Ούτε τα εισιτήρια τους πληρώνω, ούτε σουβλατζίδικο τους άνοιξα, ούτε τους βγάζω από τη φυλακή όπως άλλοι.

Ναι, το 2008 υπήρχε ένας αναβρασμός. Ο αναβρασμός αυτός ναι, ήταν απόρροια σειρά χαμένων πρωταθλημάτων, λαθών και αμφισβήτησης στο πρόσωπό μου. Αυτή η ένταση τότε δεν έγινε ξαφνικά, ξεκίνησε από εδώ μέσα πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος. Λέγανε ότι κλέβουμε τον Ερασιτέχνη από το ticket club. Είχα πει ότι δεν θα άφηνα τον Παναθηναϊκό να γίνει το προπύργιο κάποιου που θα έκανε το όνομά του μέσα από αυτόν. Λίγο αργότερα η ένταση μεγάλωσε μετά από ένα ατυχές αποτέλεσμα στο Κύπελλο, μετά από ένα καταπληκτικό παιχνίδι στο Καραΐσκάκη. Ακολούθησε επίθεση.

Μπορώ να πω ότι δεν υπήρχε κάτι που δεν ήταν οργανωμένο. Προχωρήσαμε στη λύση του 2008. Μπορούσαμε να πούμε πουλάμε και γεια σας. Αν λέγαμε πουλάμε για οποιοδήποτε τίμημα, ο κόσμος θα έλεγε ότι θα τα είχαμε οικονομήσει. Προτιμήσαμε να μπουν τα χρήματα στον Παναθηναϊκό και δεν ήταν λίγα και αποχωρήσαμε από τη διοίκηση. Από το 2008 μέχρι σήμερα, με εξαίρεση το περσινό τρίμηνο, έχω αποχωρήσει. Ακολούθησα το λαϊκό αίσθημα. Μέχρι τότε αποφασίζαμε οικογενειακά τη διαχρονικότητα του Παναθηναϊκού. Από το 2008 και μετά δεν έχουμε συμμετοχή σε καμία απόφαση, εκτός από την έγκριση του προϋπολογισμού το 2009».

-Αν ένας ξένος φορέας θέλει να πάρει τις μετοχές, ποιο θα είναι το τίμημα για την ΠΑΕ;

«Δεν υπάρχει τίμημα. Δεν μεταφράζεται. Δεύτερον, αν έρθει εταιρία με υπόσταση πιστεύω ότι εύκολα θα προχωρήσουμε. Αν έρθει κάποια off-shore εταιρεία από χώρα ανύπαρκτη τότε θα υπάρχει θέμα με την επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού.

-Υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιηθούν ξανά οι μετοχές σας;

«Δεν υπάρχει περίπτωση. Ξεχάστε μας από τον Παναθηναϊκό!»…

-Είστε αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει η κάθαρση στο ποδόσφαιρο;

«Δεν θα αλλάξει τίποτα. Στις προσπάθειες που έγιναν, δεν έχω ανάμιξη και πληροφόρηση. Εγιναν από μια μερίδα ανθρώπων που το λειτούργημά τους το έκαναν. Ολα τελικά στην Ελλάδα εξαφανίζονται. Είμαι σίγουρος ότι τώρα δέχονται πιέσεις από κυκλώματα και παράγοντες για να μην προχωρήσει. Πάντως, δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Αχιλλέας και ο Μάκης έστηναν τα παιχνίδια μόνοι τους και ότι είναι τα μοναδικά προβλήματα. Θέλω να πιστέψω ότι από την Πολιτεία υπάρχει θέληση, αλλά δεν νομίζω. Το έχουμε ξαναζήσει τότε με τις κασέτες, αν θέλετε να βάλουμε τις προβλέψεις μας, σας λέω ότι εδώ θα είστε και σε μερικά χρόνια και ακόμα θα το συζητάτε».

-Μετανιώσατε για απόφαση το 2008; Ηταν η αφορμή για να φύγετε τελικά;

«Τότε πίστευα ότι ήταν η σωστή λύση. Δεν έχω μετανιώσει, πίστευα ότι ήταν σωστή λύση».

-Ποια είναι η εκτίμησή σας για τον τρόπο που λειτούργησε ο Βγενόπουλος; Ο σκοπός του ποιος ήταν; Για ποιο λόγο αποχώρησε ατάκτως;

«Αυτή η ερώτηση καλά ήταν να τεθεί στον ίδιο, δεν μπορώ να μιλάω για τρίτους. Το μόνο που δεν ήταν φυσιολογικό ήταν ότι διαχειριζόταν τον Παναθηναϊκό σαν να μην υπάρχει αύριο. Ας μας πει που του έχω φταίξει, να αναλάβω και τις ευθύνες μου. Δεν θα δεχτώ την παραφιλολογία. Ας βγει μπροστά να πει που έφταιξα. Αν δείτε τις δηλώσεις του, ποτέ δεν ήθελε ο ίδιος τον ΠΑΟ. Ελεγε να ηγηθεί ενός σχήματος, να μαζέψει ανθρώπους, να βάλουν τα λεφτά τους και να είναι ο ηγέτης της προσπάθειας. Δεν ήθελε να γίνει ποτέ ιδιοκτήτης».

-Για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κανείς ενδιαφερόμενος και οι μετοχές να μείνουν αδρανείς;

«Σαν μέτοχος οποιαδήποτε επιχείρησης δεν έχω καμία ευθύνη για το αν θα έρθει κάποιος επενδυτής. Δεν θέλω να είμαστε μέρος του προβλήματος. Αν τελικά δεν βρεθεί κανείς, αυτό θα το δείξει η Ιστορία. Μου φαίνεται δύσκολο για μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό να μην βρεθεί κάποιος».

-Μήπως θέλετε να μας εξηγήσετε γιατί δεν προχώρησε η συμφωνία με τον Βγενόπουλο;

«Για τη συμφωνία που κάναμε πέρυσι στο ξενοδοχείο, υπήρχε ξεκάθαρη προφορική δέσμευση. Εγώ είχα εκλάβει το 30%, άρα έβαλα και τα αντίστοιχα χρήματα. Από τη στιγμή που δεν ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ είπαμε ότι θα συμπληρώσουμε το ποσό αλλά όχι σαν αύξηση για να μην έχουμε παραπάνω ποσοστό. Η εύκολη λύση ήταν η χορηγία και τα αδιάθετα θα τα έβαζε κάποιος άλλος. Δεν συμπληρώθηκαν και τη μη υπογραφή της συμφωνίας την επικεντρώνω στη μη υπογραφή της χορηγίας. Η βασική διαφωνία ήταν ότι εγώ θα τα έβαζα σταδιακά γνωρίζοντας τις ανάγκες του Παναθηναϊκού, αλλά υπήρχε μια απαίτηση κατά τα λεγόμενα του Νίκου Πατέρα, από τον Βγενόπουλο να μπουν εκείνη τη στιγμή και τελικά δεν μπήκαν υπογραφές. Εγώ δεν αθετώ συμφωνίε»..

-Τι πιστεύετε ότι θα γίνει με το θέμα του γηπέδου;

«Δεν έχω καμία ανάμιξη και δεν θέλω να έχω με τον Παναθηναϊκό. Αν και εφόσον υπάρχουν χρηματοδοτήσεις μπορεί να υλοποιηθεί. Αλλά τα πράγματα έχουν μπλέξει, δεν ξέρω τις συμφωνίες με τον Ερασιτέχνη, δεν ξέρω που βρισκόμαστε με το ΣτΕ αλλά έχω την αίσθηση ότι το γήπεδο μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είχαμε άδεια κατασκευής, αυτό για να γίνει μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι».

-Πριν από ένα χρόνο δίνατε το ποσοστό σας με 60 εκατ, όπως έβγαινε προς τα έξω. Μετά από ένα χρόνο φτάνετε στο μηδέν, μετά από δύο μεταγραφικές περιόδους που είχατε αναλάβει. Τι εξήγηση δίνετε;

«Δεν είχα αναλάβει καμία μεταγραφική περίοδο, μόνο την περσινή χωρίς να το θέλω. Την αποτίμηση την έκανε διεθνής εταιρεία που κάνει τη δουλειά αυτή στην Ευρώπη. Ποτέ κανείς δεν είχε έρθει με σοβαρή πρόταση αγοράς. Οταν αγοράζεις κάτι του επιπέδου του Παναθηναϊκού έρχεσαι και κάνεις μια πρόταση και βάζεις κάποιους όρους. Ετσι γίνονται οι προτάσεις. Δεν γίνονται με θεωρητικές αναλύσεις και ανακοινώσεις και ειδικούς. Υπάρχει στο τέλος της ημέρας μία τιμή. Ποτέ δεν υπήρξε πρόθυμος αγοραστής, αλλά υπήρξε πρόθυμος πωλητής.

Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να φύγει από το αδιέξοδο, να δοθεί μία λύση, δεν απαξιώθηκε. Δεν μου είπε κανείς ποτέ ότι καλό το 25%, αν μου δώσεις το 30% θα ήταν καλύτερα. Δεν υπήρξε καμία τέτοια συζήτηση. Στο τέλος της ημέρας ποτέ δεν υπήρξε αντιπρόταση στην πρότασή μου».

Στο κλείσιμο της μαραθώνιας συνέντευξης Τύπου (είχε διάρκεια περίπου μία ώρα και σαράντα λεπτά!) ο κ. Βαρδινογιάννης είπε:

«Θέλω να ευχαριστήσω καταρχάς ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου, που μου έδινε τη δύναμη να δίνω το καλύτερο. Δεν μιλάω για οργανωμένους αλλά για απλούς ανθρώπους. Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο της ΠΑΕ, που δουλεύουν νύχτα μέρα για να μπορούμε εμείς και κυρίως οι ποδοσφαιριστές να κάνουν την δουλειά τους καλύτερα. Να ευχαριστήσω τον Χρήστο Αθανασόπουλο που δεν είναι πια μαζί μας και παράτησε την δουλειά του και όλα για τον Παναθηναϊκό. Εδωσε το καλύτερο και αν με ακούει εκεί που είναι θα ήθελα να τον ευχαριστήσω.

Από όλους του ποδοσφαιριστές θα ξεχωρίσω δύο, πρότυπα των ανθρώπων. Ο ένας δεν είναι πια στον Παναθηναϊκό, είναι ο Γιάννης Γκούμας και ο δεύτερος ο Λουκάς Βύντρα. Είχαν ακούσει πολλά, αλλά πάντα είχαν το κεφάλι ψηλά. Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω έναν άνθρωπο για τον οποίο ακούσαμε πολλά και υπήρξαν πολλές ανακρίβειες και ήταν εξαιρετικός επαγγελματίας. Ενας άνθρωπος που δούλεψε μέρα και νύχτα και έφερε κάθε καλό Ελληνα στον Παναθηναϊκό. Αυτός είναι ο Σπύρος ο Λιβαθηνός. Επίσης, ο άνθρωπος που κατηγορήθηκε ότι μπήκε μέσα στα αποδυτήρια και τους έβρισε για να ξυπνήσουν. Ο άνθρωπος που έφερε εξαιρετικούς παίκτες και έβλεπε το ποδόσφαιρο όπως πρέπει. Αυτός είναι ο Βέλιτς. Εφυγε σε άσχημη συγκυρία και έχει αδικηθεί.

Προσπάθησα συνειδητά με τη βοήθεια πολλών, μπορώ να πω ομάδες και ανθρώπους που δεν το πιστεύετε. Ακόμα και ο Μπέος! Ξεχωρίζω τον Πέτρο Κόκκαλη, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία της Λίγκας. Επιπλέον να ευχαριστήσω τον άνθρωπο που έφερε το γήπεδο σε αυτό το σημείο, τον Βαγγέλη Σαμαρά, ο οποίος ολοκλήρωσε κάποιες κινήσεις και υλοποίησε το έργο. Θέλω να ευχαριστήσω τον άνθρωπο που συνέβαλε τα μέγιστα, τον Αργύρη Μήτσου, κύριο συντελεστή του νταμπλ. Και επί δικής μου προεδρίας πήραμε νταμπλ με το σπαθί μας και απέναντι σε όλους. Είναι κάτι που υπερηφανεύομαι γιατί δεν υπήρχε παρέμβαση από κανέναν και κερδίσαμε τον Ολυμπιακό στη Νέα Σμύρνη ξεφτιλίζοντας τον.

Και τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον ένα και μοναδικό ‘‘Καπετάνιο’’. Ενας ήταν ο πραγματικός καπετάνιος, αν και πολλοί πήγαν να παίξουν τον ρόλο του. Πρόσφερε τη ζωή του και αφιέρωσε ατελείωτες ώρες. Ηταν πάντα δίπλα μου. Να ευχαριστήσω και την οικογένειά μου που επί 32 χρόνια στήριζε την ομάδα και κανείς δεν θέλησε ποτέ να βγει μπροστά. Ελπίζω να μην έχω ξεχάσει κάποιον, σας ευχαριστώ όλους».