Η πρώτη σεζόν του (2009-10) στην ΑΕΚ ήταν προβληματική για τον Νίκο Καράμπελα. Λιγοστά τα καλά ματς που έκανε, πολλά περισσότερα εκείνα που δεν κατάφερε να πείσει για το αναγκαίο της απόκτησής του από τον Αρη. Εγκλωβίστηκε μέσα στη μετριότητα (για να μην πούμε…τραγικότητα!) της Ενωσης την περίοδο εκείνη και δέχθηκε σκληρή κριτική. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως και άδικη, διότι δεν ήταν ο ποδοσφαιριστής που αποκτήθηκε για να αλλάξει την εικόνα της ομάδας αλλά ένας κλασικός αριστερός μπακ.

Τη δεύτερη σεζόν του, η αμφισβήτηση μετατράπηκε σε βαθιά υπόκλιση για την εντελώς διαφορετική εικόνα που παρουσίασε, ειδικά από την ημέρα που την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ ανέλαβε ο κ. Μανόλο Χιμένεθ. Παρά το γεγονός ότι αρχικώς ο Ισπανός δεν τον πήρε με καλό μάτι, σύντομα ο Καράμπελας κατάφερε να του αλλάξει άποψη, σε βαθμό μάλιστα που ο δουλευταράς και προσγειωμένος αριστεροπόδαρος αμυντικός έγινε από τον ισπανό τεχνικό το παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους συμπαίκτες του!

Όχι απλώς από κεκτημένη, αλλά με μία ταχύτητα παραπάνω σε σχέση με τη σεζόν που πέρασε ξεκίνησε την εφετινή προετοιμασία ο άλλοτε αμυντικός του Αρη. Την ώρα που οι περισσότεροι συμπαίκτες τους μοιάζουν έτοιμοι να παραδώσουν τα όπλα στο τέλος των ομολογουμένως εξαντλητικών προπονήσεων του κ. Χιμένεθ, εκείνος γελάει και σου δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να βγάλει και δεύτερο συνεχόμενο πρόγραμμα στους ίδιους ρυθμούς!

Τα εργομετρικά τεστ άλλωστε δεν λένε ποτέ ψέματα και σε αυτά ο Καράμπελας ξεχώρισε, αν δεν ήταν ο καλύτερος από όλους σύμφωνε με το ρεπορτάζ (σε τέτοια θέματα βέβαια σπανίως επιβεβαιώνεται κάτι από την εκάστοτε ΠΑΕ).

Για τη θέση του βασικού ούτε συζήτηση να γίνεται, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό για την ΑΕΚ και τον ίδιο. Θα έπρεπε ενδεχομένως να υπάρχει μία κάλυψη για να αποφορτίζεται όταν αυτό θα είναι απαραίτητο, όμως ο κ. Χιμένεθ θεωρεί ότι σε αυτή τη θέση μπορούν να παίξουν οι Παναγιώτης Λαγός, Νίκος Γεωργέας και Γιάννης Κοντοές.
Επίσης, στην προετοιμασία ο κόουτς Χιμένεθ δοκιμάζει στον ρόλο αυτό τον νεαρό Κύπριο Νικόλα Εγγλέζου, ένα παιδί με ατόφιο ταλέντο και περίσσιο αγωνιστικό θράσος που αν δυναμώσει αρκετά και βελτιωθεί τακτικά, είναι βέβαιο ότι θα εξελιχθεί σε «μπακ-απ» του Καράμπελα, ίσως και μέσα στην τρέχουσα σεζόν παίρνοντας συμμετοχές σε κάποια ματς.

Είναι αλήθεια ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή ο Καράμπελας είναι πιο απαραίτητος στην ενδεκάδα της ΑΕΚ ακόμα και από τους Τραϊανό Δέλλα και Νίκο Λυμπερόπουλο, λόγω ασφαλώς μη ύπαρξης άλλου καθαρόαιμου αριστερού μπακ. Ο κίνδυνος που ελοχεύει για τον ίδιο τον Καράμπελα (και κατ’ επέκαταση για την ΑΕΚ); Παίζει για την ενδεκάδα εκτός συναγωνισμού και αυτό ίσως προκαλέσει τον εφησυχασμό του.