Εχουν υποβάλει σε οφθαλμολογικό έλεγχο περισσότερους από 250.000 αθλητές των Special Οlympics κατά την τελευταία 12ετία. Οι Lions, διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντών με «βραχίονα» στην Ελλάδα και στην Κύπρο, τηρούν τον κανόνα και στην τρέχουσα αθλητική διοργάνωση παιδιών με διανοητική αναπηρία διαθέτοντας 120 μέλη τους ως βοηθούς στις ιατρικές οφθαλμολογικές εξετάσεις των Special Οlympics.

Αποτελεί τρόπον τινά παράδοσή τους από το 1925, οπότε η τυφλή και κωφή Ελεν Κέλερ απηύθυνε μήνυμα στο διεθνές συνέδριο των Lions στο Οχάιο των ΗΠΑ χρίζοντάς τους Σταυροφόρους των Τυφλών. Ο οικονομολόγος κ. Ιωάννης Κουρνέτας, μέλος με 20ετή δράση στους Lions και πρόεδρος επιτροπής που αναμείχθηκε ενεργά στην προσφορά για τους Special Οlympics, μιλάει για την εμπειρία του αλλά και για τις χάρες των παιδιών που γεννήθηκαν διαφορετικά.

Ελεγχος αχρωματοψίας, δυνατότητα για κοντινή και μακρινή όραση αλλά και για στερεοσκοπική όραση συγκαταλέγονται στη συνήθη διαδικασία της εξέτασης. Με εργαλείο- στη γλωσσική Βαβέλ των αθλητών από όλον τον κόσμο- τη νοηματική οι εθελοντές επιτυγχάνουν και επικοινωνούν με τα παιδιά επιτρέποντας σε κάποια από αυτά να τους εκπλήξουν.

«Δεν θα ξεχάσω τον μικρό από τη Ναμίμπια που συνάντησα πριν από μερικές ημέρες και ο οποίος είχε δυνατότητα στερεοσκοπικής όρασης χωρίς καν να μπει στον κόπο να φορέσει τα γυαλιά 3D που δίνουν υποχρεωτικώς οι γιατροί» τονίζει ο κ. Κουρνέτας, υπογραμμίζοντας ότι οι Lions διεθνώς αναλαμβάνουν και τη διόρθωση του όποιου οφθαλμολογικού προβλήματος μετά τον εντοπισμό του- π.χ., παρέχουν γυαλιά, επωμίζονται το κόστος επεμβάσεων.

«Η Lions αναμείχθηκε πρώτη φορά το 1999 στους Special Οlympics» εξηγεί ο ίδιος «και από τότε έχει δραστηριοποιηθεί σχετικώς σε 185 χώρες συμβάλλοντας σε οφθαλμολογικές εξετάσεις 250.000 αθλητών. Δεν περιορίζονται μόνο σε εκείνους που λαμβάνουν μέρος στις διοργανώσεις.Διεξάγουν μάλιστα εκστρατείες (σ.σ.: Campaign Sightfirst) μέσω των οποίων συγκεντρώνουν αδρά ποσά που εν συνεχεία διοχετεύουν σε συναφείς δράσεις,όπως έγινε το 2002 με την ίδρυση 30 Sight first Κέντρων για την αποκατάσταση της παιδικής τυφλότητας ή το 2006, όταν επεχείρησαν και επέτυχαν 7 εκατομμύρια επεμβάσεις καταρράκτη».

Με απωθημένο το όνειρο της Ιατρικής, ο κ. Κουρνέτας μιλάει για την πολύωρη αφιέρωση που απαιτεί ο εθελοντισμός αλλά και «τη δυνατότητα που μου δίνεται όχι μόνο να προσφέρω αλλά και να αποκτώ πιο ενεργό ρόλο ως πολίτης».

Επιμένει ότι ο εθελοντισμός θέλει νέους, απαιτεί μέλη και προτρέπει για τη δημοσίευση της ιστοσελίδας των Lions στην Ελλάδα, www.lionsclubs117.gr, έτσι ώστε να μυηθούν οι ενδιαφερόμενοι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ