«Ο,τι και αν κάνουν οι… απέξω, αν δεν βρίσκονται στο κόλπο αυτοί που πατούν χορτάριδεν μπορεί να “στηθεί”αγώνας». Το παλιό αυτό… αξίωμα που ειπώθηκε από άνθρωπο που γνωρίζει καλά από ποδόσφαιρο, τα λέει όλα. Ποδοσφαιριστές, διαιτητές και προπονητές έχουν το… προνόμιο- και την κατάρα- εφόσον το θελήσουν να στήσουν έναν αγώνα. Μια αδράνεια, ένα «τσαφ», μια στραβοκλωτσιά, ένα χαλαρό σπριντ, ένα σκληρό τάκλινγκ, μια λανθασμένη πάσα και γενικώς γεγονότα που μοιάζουν φυσιολογικά ενδεχομένως να κρύβουν πολύ περισσότερα από ένα απλό ανθρώπινο λάθος.

«Τώρα,τώρα,τώρα» φέρεται να ψιθύρισε προ επταετίας με συνωμοτικό τρόπο υψηλόσωμος κεντρικός αμυντικός ελληνικού συλλόγου, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται σήμερα μεταξύ των κατηγορουμένων, όταν σε αγώνα ευρωπαϊκών Κυπέλλων που θεωρείται από την UΕFΑ ως «άκρως διεφθαρμένος» η αντίπαλη ομάδα κέρδισε ένα κόρνερ στο α΄ ημίχρονο και ενώ το σκορ ήταν ισόπαλο (0-0). Οι νεαροί και… άβγαλτοι παίκτες δεν κατάλαβαν και αναρωτιόνταν τι εννοούσε ο συμπαίκτης τους.

Οι παλιές καραβάνες όμως έπιασαν το… υπονοούμενο. Το κόρνερ εκτελέστηκε, η άμυνα αδράνησε… παραδειγματικά και οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ, όπως είχε κανονιστεί. Προφανώς οι… εντολές είχαν δοθεί από το (τότε) αφεντικό τής εν λόγω ΠΑΕ, το οποίο αποτελεί βασικό πρωταγωνιστή της νέας παράγκας. Ωστόσο, αν οι ποδοσφαιριστές δεν ήταν επιρρεπείς στο λεγόμενο «τρύπημα», το ποδόσφαιρο (γενικώς) θα ήταν πολύ πιο καθαρό…

Μολονότι πάντως το κύκλωμα δρούσε με την… τεχνική, τη συνωμοτικότητα και τους κανόνες που εφαρμόζει συνήθως η μαφία, έχοντας όλα τα εγκληματικά χαρακτηριστικά (απειλές, εκβιασμοί, δωροδοκίες, οικονομικές απάτες), εν τούτοις διαθέτει… ερασιτεχνική λογική διότι, όπως εξηγεί στο «Βήμα» πολυπράγμων στον χώρο του στοιχήματος και γνώστης του παρασκηνίου, «σε τέτοιες ιστορίες τα μεγάλα κεφάλια δεν πρέπει να φαίνονται πουθενά. Οι γύρω-γύρω πρέπει να κάνουν τη… χαμαλοδουλειά. Ετσι συμβαίνει στο εξωτερικό,αλλά στην Ελλάδα τα αφεντικά θέλουν να κάνουν κουμάντο σε όλα».

«Ολη η ποδοσφαιρική πιάτσα τζογάρει και όλοι ψάχνουν για ένα σίγουρο ματσάκι για να βγάλουν εύκολο χρήμα. Από τους μεγαλομετόχους, τους προέδρους, τους ποδοσφαιριστές και τους διαιτητές, ως και τους φροντιστές και τους κηπουρούς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο γνώστης, ο οποίος στην ερώτηση «πώς προκύπτει το σίγουρο ματς» απαντά ότι «το παρεάκι των στημένων φροντίζει να το σιγουρέψει».

Οι επικεφαλής του συνδικάτου «φιλτράρουν» το πρόγραμμα των προσεχών αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της Α΄, Β΄ (κυρίως) και Γ΄ Εθνικής και εντοπίζουν τους αγώνες στους οποίους υπάρχουν οι καλύτερες προοπτικές. «Η πιάτσα ξέρει ποιος παίκτης “τα πιάνει” και ποιος είναι “καθαρός”, ποιος τερματοφύλακας είναι “τρύπιος”,ποιος τρώει τα λεφτά του στο καζίνο και στις πουτ… και έχει ανάγκη από ρευστό» σημειώνει ο έμπειρος τζογαδόρος. Ετσι, αρχίζουν τα τηλεφωνήματα και οι επαφέςείτε απευθείας είτε μέσω διαμεσολαβητών μάνατζερ, φίλων, ακόμη και «μπράβων»- με τους… επιρρεπείς στο «στήσιμο» και στο εύκολο χρήμα παράγοντες, προπονητές, διαιτητές και ποδοσφαιριστές.

Δέλεαρ πάντως δεν αποτελεί μόνο το… άμεσο ρευστό (είτε με απευθείας δωροδοκία είτε μέσω του στοιχήματος), αλλά και η υπόσχεση για μια καλή μεταγραφή, ένα καλύτερο συμβόλαιο, αλλά και μια… ήρεμη ζωή, καθώς όποιος αρνηθεί να συμμετάσχει στο στήσιμο αυτομάτως μπαίνει στη «μαύρη λίστα», αντιμετωπίζει εκβιασμούς, απειλές, απώλεια της θέσης του στην ομάδα, απόλυση αν είναι προπονητής ή κόψιμο από τις λίστες αν είναι διαιτητής. «Το ποδόσφαιρο πλέον λειτουργεί με τους κανόνες της νύχτας. Γι΄ αυτό το κουμαντάρουν και άνθρωποι που προέρχονται από τον υπόκοσμο» παραδέχεται ο συνομιλητής μας,. Μόλις «δέσει» το στήσιμο, οι λεγόμενοι «επενδυτές» ή «βαλιτσάκηδες» αναλαμβάνουν δράση. Το βρώμικο χρήμα που έχει συγκεντρωθεί από άλλες παράνομες δραστηριότητες πρέπει να ξεπλυθεί και το ποδόσφαιρο αποτελεί (παγκοσμίως) μια διαδεδομένη δίοδο. Τα πακέτα με τα ευρώ «σπάνε» σε μικρότερα ποσά (για να μην κινήσουν υποψίες) και ποντάρονται, όπου υπάρχει στοίχημα: σε ελληνικές και κυπριακές εταιρείες παράνομου στοιχηματισμού, στις αντίστοιχες ασιατικές (οι καλύτερες αποδόσεις της αγοράς και χωρίς περιορισμούς) και φυσικά στον ΟΠΑΠ (η μοναδική περίπτωση κατά την οποία υπάρχει φορολόγηση!) προκειμένου να ξεπλυθεί και να νομιμοποιηθεί «μαύρο» χρήμα.

Επίσης, συνηθίζεται στους έλληνες παράνομους μπουκ (οι οποίοι προσφέρουν ίδιες ή κατά ελάχιστο ποσοστό μεγαλύτερες αποδόσεις από τον ΟΠΑΠ) να παίζεται ακόμη και «αέρας». Δηλαδή ο τζογαδόρος στέλνει SΜS στον μπουκμέικερ, στο οποίο του γράφει «παίξε μου αυτούς τους δύο αγώνες για τόσα ευρώ», δίχως όμως να κάνει κατάθεση χρημάτων, διότι είναι «καλός πελάτης» και «έχει πρόσωπο». Αργότερα ακολουθεί συνάντηση προκειμένου να δοθούν τα χρήματα χέρι με χέρι, κάτι που δεν αφήνει ίχνη…

Τα συνήθη και τα «ψαγμένα» πονταρίσματα

Το πιο διαδεδομένο ποντάρισμα που γίνεται από το συνδικάτο που στήνει αγώνες είναι το λεγόμενο over και under, που αφορά τον αριθμό των τερμάτων που θα επιτευχθούν. Τα συγκεκριμένα στοιχήματα θεωρούνται πιο εύκολα διότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι 50-50 και δεν κινούν τόσο εύκολα τις υποψίες. Ιδιαίτερα προτιμάται και το ποντάρισμα στην τελική έκβαση ενός αγώνα, δηλαδή στα… κλασικά «1, Χ ή 2» (νίκη του γηπεδούχου, ισοπαλία και νίκη του φιλοξενούμενου). Υπάρχουν όμως και τα πιο… ψαγμένα πονταρίσματα που αφορούν το περίφημο «2 ημίχρονο- 1 τελικό» ή αντιστρόφως (επειδή θεωρείται σπάνιο, οι εταιρείες προσφέρουν ιδιαίτερα μεγάλες αποδόσεις) ή το «ακριβές σκορ» της κανονικής διάρ κειας ή ακόμη και του ημιχρόνου! Οπως γίνεται αντιληπτό όμως, επειδή τα εν λόγω στοιχήματα είναι πολύ συγκεκριμένα, οι αγώνες στους οποίους γίνονται τα πονταρίσματα χαρακτηρίζονται άκρως διεφθαρμένοι, καθώς χρειάζεται η συμμετοχή αρκετών ποδοσφαιριστών (και όχι μόνο).

Υπάρχουν και τα λεγόμενα στοιχήματα για «καμένους», όπως είναι ο αριθμός των κόρνερ, των καρτών και των πέναλτι, ο χρόνος των καθυστερήσεων που δείχνει ο διαιτητής, το πρώτο γεγονός αγώνα (φάουλ, πλάγιο άουτ, κόρνερ, πέναλτι, γκολ), ποιος θα κάνει τη σέντρα κατά το ξεκίνημα του παιχνιδιού και σε ποιο λεπτό θα επιτευχθούν τα γκολ. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά από τους τζογαδόρους, «όλα παίζονται και όλα στήνονται»…

ΠΕΡΙΕΡΓΑ, ΠΟΝΗΡΑ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΑ ΣΤΟ ΚΟΥΠΟΝΙ ΤΟΥ OΠΑΠ
* Αγροτικός Αστέρας – Καβάλα (0-3)

Στις 28.10.2009 σε 16 πρακτορεία παίχθηκαν συστηματικά πολλά χρήματα,«σπασμένα» σε πολλά δελτία από τις 23.30 ως τις 24.00 την παραμονή του ματς (σημειωτέον ότι την επομένη ήταν αργία και ως εκ τούτου τα πρακτορεία ήταν κλειστά!).

* Πανθρακικός – ΠΑΣ Γιάννινα (1-2)

Στις 10.1.2010 παίχτηκαν σε πρακτορείο της Βέροιας 140 δελτία από τα 157 όλης της επικράτειας!

* Ολυμπιακός Βόλου – Εθνικός (2-0)

Στις 15.1.2010,που φράχθηκε από τον ΟΠΑΠ και παιζόταν μόνο διαδικτυακά και σε παράνομους μπουκ,κατά τη διάρκεια του live στοιχηματισμού στα πρώτα 6 λεπτά του ματς παρατηρήθηκαν υπερβολικά αφύσικα πονταρίσματα υπέρ της νίκης των γηπεδούχων με δύο γκολ διαφορά!

* Εθνικός Αστέρας – Πιερικός (1-2)

Στις 15.11.2009, παραμονή του αγώνα σε δύο ώρες,σε πρακτορείο του Κορυδαλλού παίχτηκαν 52 δελτία τα οποία κέρδισαν!

* Ηλιούπολη – Λεβαδειακός (2-4)

Στις 21.3.2011 παίχτηκαν μεγάλα ποσά υπέρ του «διπλού»,του over και της ανατροπής (1 ημίχρονο- 2 τελικό) του σκορ.Μάλιστα,ποδοσφαιριστής της Ηλιούπολης,κατηγορούμενος για τα στημένα,υπέπεσε στο πέναλτι με το οποίο μείωσε ο Λεβαδειακός (2-1) και μετά σκόραρε εις βάρος της ομάδας του (2-2)!

Ραντάρ από UΕFΑ και FΙFΑ

Τα τελευταία χρόνια τα κυκλώματα αντιμετωπίζουν έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο αντίπαλο,καθώς στην «ομάδα» εκείνων που προστατεύουν τον νόμο ανήκει το σύστημα πρόωρης ενημέρωσης (Εarly Warning System).Χάρη στη συνεργασία δεκάδων στοιχηματικών εταιρειών,η ευρωπαϊκή ομοσπονδία (UΕFΑ) μπορεί να πληροφορηθεί κάθε περίεργη στοιχηματική δραστηριότητα και να κινηθεί αναλόγως.Αντίστοιχο σύστημα έχει και η διεθνής ομοσπονδία (FΙFΑ),η οποία μάλιστα έχει προϋπολογίσει 20 εκατ.ευρώ για την επόμενη δεκαετία προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνεργασία της Ιnterpol. Αντίστοιχες είναι και οι προθέσεις του προέδρου της UΕFΑ Μισέλ Πλατινί,ο οποίος αναζητεί τρόπο να παρακολουθούνται λεπτομερώς όλοι οι αγώνες των πρωταθλημάτων Α΄ και Β΄ κατηγορίας και του Κυπέλλου στις 53 χώρες-μέλη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Τους έστησαν στα… 7 πέναλτι

Το θράσος της μαφίας του στοιχήματος και το πόσο ξεδιάντροπα λειτουργεί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αποδεικνύεται (και) από τα γεγονότα του περασμένου Φεβρουαρίου στην Αττάλεια της Τουρκίας.Τα αποτελέσματα δύο φιλικών ματς (Βουλγαρία- Εσθονία 2-2 και Λετονία- Βολιβία 2-1),τα οποία διοργάνωσε η ίδια εταιρεία και διαιτήτευσε ο ίδιος διαιτητής, καθορίστηκαν από 7 πέναλτι! Το σχετικό σκάνδαλο αποκάλυψαν οι ίδιες οι ομοσπονδίες των εμπλεκόμενων χωρών ζητώντας από τη FΙFΑ να προχωρήσει σε έρευνες από τις οποίες προέκυψε ότι παίχτηκαν τουλάχιστον 6 εκατ.ευρώ στα συγκεκριμένα ματς προετοιμασίας.

Τη…νύφη πλήρωσε ο ούγγρος διαιτητήςΚόλος Λένκιελ,επειδή,ενώ ζήτησε και πήρε άδεια να μεταβεί στην Τουρκία προκειμένου να διευθύνει έναν διεθνή αγώνα νέων,«του ζητήθηκε να σφυρίξει και τα συγκεκριμένα φιλικά, πρόταση που έκρινε ο ίδιος ότι έπρεπε να αποδεχτεί», όπως αναφέρθηκε στη σχετική ανακοίνωση της ουγγρικής επιτροπής διαιτησίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ