«ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ δεν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Είναι κάτι πολύ… σοβαρότερο» . Ο πάλαι ποτέ προπονητής της Λίβερπουλ, Μπιλ Σάνκλι, είχε θέσει πολύ νωρίς το ζήτημα στη σωστή του βάση. Η μπάλα είναι η θεά και γύρω της όλα κινούνται: δόξα και λόξα, πάθη και λάθη, χρυσάφι. Αυτό το τελευταίο έφερε και συμφέροντα, κυκλώματα, υπόκοσμο στα ελληνικά γήπεδα. Γνώριζαν πολλοί, δύσκολα όμως μιλούσαν επισήμως. Αντίθετα από τους κατηγορουμένους, οι οποίοι φαίνεται ότι απολάμβαναν την εξουσία τους και μιλούσαν ακατάπαυστα. Η παρούσα υπόθεση μοιάζει να είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια από πλευράς δικαστικών και διωκτικών αρχών να μπει ένα τέλος στον χρόνιο βραχνά του παρασκηνίου στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι προηγούμενες είχαν κατά τα φαινόμενα προσκρούσει στο βάρος των ονομάτων που φέρονταν να εμπλέκονται. «Το Βήμα» αποκαλύπτει άγνωστες πλευρές από την διερεύνηση της υπόθεσης, τα πρόσωπα-«κλειδιά», το πώς λειτουργεί το παρασκήνιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι. Οπως αποδεικνύεται, μπορεί το ποδόσφαιρο να θεωρείται ανδρικό άθλημα, όμως δύο γυναίκες ήταν εκείνες που έβαλαν τελικά τη… γόβα-στιλέτο τους στο απόστημά του. Δύο γυναίκες εισαγγελείς που κατάφεραν να ταρακουνήσουν έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο, ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε μέσα στην παρανομία.

Ηταν μια ζεστή ημέρα του Σεπτεμβρίου του 2010 (μάλιστα το ημερολόγιο έγραφε 23 του μήνα), πριν από εννέα μήνες, όταν η πρoϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Ελένη Ράικου κάλεσε την αντεισαγγελέα κυρία Πόπη Παπανδρέου για να της αναθέσει μια πολύ μεγάλη υπόθεση. Η προϊσταμένη είχε δεχθεί μια συγκλονιστική καταγγελία από πρόσωπο σχετικό με το ποδόσφαιρο… Ο άνδρας που την επισκέφθηκε, παρ΄ ότι δεν συχνάζει σε ανακριτικά γραφεία, της μίλησε για στημένα παιχνίδια, για μεγαλοπαράγοντες που επηρέαζαν διαιτητές, για στοιχήματα εκατομμυρίων ευρώ που οι ίδιοι έπαιζαν και οι ίδιοι χειραγωγούσαν- ακόμη και εναντίον της ομάδας την οποία διοικούσαν. Εκανε λόγο επίσης για εμπλοκή ποινικών, κυκλώματα μπράβων- πράγματα που ακούγονταν απίθανα, φανταστικά. Αλλά έπρεπε να διερευνηθούν.

Η αντεισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, 34 ετών και με εμπειρία μόλις τριών χρόνων στο εισαγγελικό σώμα (μπήκε το 2008), δεν δίστασε στιγμή. Κυρίως όταν διάβασε και δημοσιεύματα για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Ακόμη δεν είχαν φθάσει στην Εισαγγελία τα στοιχεία της UΕFΑ για τα στημένα παιχνίδια, ένας κρίσιμος κρίκος για την πορεία της έρευνας… Η κυρία Ράικου δεν δίστασε να αναθέσει μια υπόθεση, που «φώναζε» από μακριά ότι παρέπεμπε σε οργανωμένο έγκλημα, σε μια νεαρή εισαγγελέα. Η κυρία Παπανδρέου πάλι, δεν φοβήθηκε, ούτε από το άγνωστο αντικείμενο ούτε και από πιθανόν μεγάλα ονόματα που θα συναντούσε στον δρόμο της. Δύο γυναίκες λοιπόν «ξήλωσαν» σε εννέα μήνες τρεις εγκληματικές οργανώσεις που φέρεται ότι δρούσαν στον χώρο του ποδοσφαίρου, αν και το αποτέλεσμα προήλθε από συλλογική δουλειά. Συνεργάστηκαν μαζί τους τα μέλη του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, ένα τμήμα που αδικώντας ίσως τους άνδρες εισαγγελείς, ιδιαίτερα έμπειρους, επειδή διαθέτει πολλές γυναίκες στις τάξεις του, αποκαλείται από δικηγόρους «τμήμα γόβα-στιλέτο».

Η επίμονη προϊσταμένη

Δεν συχνάζει στα γήπεδα και έχει βρεθεί σε ποδοσφαιρικό αγώνα ως αντεισαγγελέας εν υπηρεσία. Ομολογεί ότι δεν είχε δει ποτέ στη ζωή της το δελτίο του Πάμε Στοίχημα προ της έναρξης της έρευνας και δηλώνει αδαής περί τα ποδοσφαιρικά. Η Ελένη Ράικου, 49 ετών σήμερα, μπήκε στο εισαγγελικό σώμα το 1993, είναι παντρεμένη με στρατιωτικό γιατρό και μητέρα δύο παιδιών. Οταν τον Απρίλιο του 2010 εξελέγη προϊσταμένη της μεγαλύτερης Εισαγγελίας της χώρας «έσπασε» ένα κατεστημένο. Ηταν η πρώτη γυναίκα που εμπιστεύθηκαν, κυρίως άνδρες, εισαγγελείς για τη θέση. Γνωστή από τον χειρισμό μεγάλων υποθέσεων, όπως της Κωνσταντίνας Κούνεβα, των επιχορηγήσεων στο υπουργείο Πολιτισμού (υπόθεση Ζαχόπουλου ), ή και περιπτώσεις οργανωμένου εγκλήματος. Παραμονές της εκλογής της εκμυστηρευόταν το όνειρό της, αν εκλεγόταν, να δημιουργήσει Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος, αφού οι υποθέσεις αυτές είχαν γιγαντωθεί. «Εργατική,επίμονη,αναλυτική και – γιατί όχι; – φιλόδοξη, με επιθυμία να προσφέρει» τη σκιαγραφεί συνταξιούχος ανώτατος δικαστής. Ιδρυσε άμεσα το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος και ξεκίνησε προκαταρκτικές έρευνες που έκαναν αίσθηση: των προμηθειών υποβρυχίων και ελικοπτέρων, την προκαταρκτική για δικογραφίες της Siemens κ.ά. Αρχισε να συγκεντρώνει αποκόμματα για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο.

Ανώνυμη «βοήθεια»

Τα στοιχεία που έφθασαν από την UΕFΑ ήταν μία ακόμη βοήθεια. Η τρίτη βοήθεια για την έρευνα ήλθε απρόσμενα: τον Ιανουάριο του 2011 και ενώ είχαν αρχίσει να εξετάζονται μάρτυρες, ανώνυμη καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα Παλαιού Φαλήρου έδωσε νέα ώθηση. Οι συναντήσεις Ράικου με εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, χειμωνιάτικα απογεύματα αλλά και Σαββατοκύριακα, έγιναν πιο συχνές… Αποφασίστηκε από κοινού να ζητηθεί η συνεργασία της ΕΥΠ. Η ανώνυμη καταγγελία έκανε λόγο για στήσιμο παιχνιδιών ακόμη και τηλεφωνικά. Γι΄ αυτό με βουλεύματα (διαρκούν μόνο δύο μήνες) έγινε μέσω ΕΥΠ νόμιμη υποκλοπή των συνομιλιών προσώπων που κατήγγειλε ο άγνωστος. Τις δεκάδες συνομιλίες επεξεργάζονταν αστυνομικοί της ΕΥΠ και εισαγγελείς χωρίς να παρεμβάλλονται τρίτοι. Ισως γι΄ αυτό δεν διέρρευσε τίποτε.

ΕΒΑΛΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΣΚΕΠΑΣΕΙ

Η κυρία Πόπη Παπανδρέου,μόλις 34 ετών,κατάγεται από τις Συκιές Αρτας.Τελείωσε το γυμνάσιο στα Πατήσια και ήταν αριστούχος στη Νομική Αθηνών.Εχει επισκεφθεί το πολύ 20 φορές γήπεδο για ποδοσφαιρικό αγώνα και, φυσικά,δεν έχει στοιχηματίσει ποτέ στη ζωή της.Ως τουλάχιστον την έναρξη της έρευνας,όταν έβαλε…στοίχημα ότι θα τη φέρει σε πέρας.Παρ΄ ότι είναι η συντάκτρια του πολύκροτου πορίσματος για τα στημένα παιχνίδια, κάνει λόγο για ομαδική δουλειά όλων των συναδέλφων της.Εγινε για πρώτη φορά γνωστή με την υπόθεση των υποβρυχίων,την οποία χειρίζεται ακόμη μαζί με την αντεισαγγελέα Κυβέλου.

Αρχισε να εξετάζει τους πρώτους μάρτυρες τον Οκτώβριο του 2010.Οταν ήρθη το απόρρητο των συνομιλιών για μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου εξεπλάγη με το πώς εκφράζονταν και με το περιεχόμενο των συνομιλιών. Δόθηκε αρκετές φορές παράταση του διαστήματος παρακολούθησης,ως τα τέλη Μαΐου 2011. Η επεξεργασία του υλικού κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό,δεν διέρρευσε τίποτε,αφού η κυρία Παπανδρέου γνώριζε ότι αυτό θα οδηγούσε σε «ναυάγιο». Και οι δύο εισαγγελείς αρνούνται να φωτογραφηθούν.Θεω- ρούν ότι έκαναν μόνο τη δουλειά τους με τη βοήθεια των συναδέλφων τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ