Επίθεση κατά πάντων εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο Ηρακλής, μετά και την απόφαση της επιτροπής αδειοδότησης της ΕΠΟ να μην χορηγήσει άδεια στο σύλλογο προκειμένου να συμμετάσχει στο επόμενο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας.

Οι παράγοντες του Γηραιού τονίζουν ότι η ομάδα ήταν απολύτως βιώσιμη και κάνουν αναφορά στα σκάνδαλα των κασετών και των στημένων αγώνων, με τους εμπλεκόμενους να την βγάζουν «καθαρή», βγάζοντας όλο το μένος τους στον Ηρακλή, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.


Αναλυτικά η ανακοίνωση των Κυανόλευκων:
«Οι κύκλοι της διαπλοκής και της ανικανότητας, που έφτασαν στο αηδιαστικό «σήμερα» το ελληνικό ποδόσφαιρο, έφτασαν μέχρι του σημείου να ολοκληρώσουν την κακόγουστη φάρσα τους εις βάρος του ιστορικότερου Συλλόγου, μετασχηματίζοντας τη γελοία φάρσα σε πρωτοφανές έγκλημα.

Οι διαπλεκόμενοι των κασετών, των στημένων αγώνων, οι ανεχόμενοι τη βία και οι, με κάθε τρόπο προαγωγοί της, οδηγούν στην έκρηξη τον κάθε νοήμονα Έλληνα φίλαθλο και πολίτη, όταν ανακηρύσσουν, με πλεόνασμα ξεδιαντροπιάς ως το ‘απόλυτο κακό του χώρου’ τον Ηρακλή. Τον Ηρακλή, ο οποίος, ακόμη και με τα πιο ατράνταχτα επιστημονικά στοιχεία των Οικονομολογικών γνωματεύσεων, είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΒΙΩΣΙΜΟΣ, τον Ηρακλή, που, μέσα από τα τεράστια προβλήματα, που έχει να διαχειριστεί, ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΘΑΡΟΣ και ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗ.

Αυτό ακριβώς έκριναν ως έγκλημα οι επιτροπές της ΕΠΟ και για αυτό, εδώ και δύο χρόνια απεργάζονταν το έγκλημα εις βάρος του ΗΡΑΚΛΗ, του κόσμου και της ιστορίας του. Την αθλιότητά τους τη γνωρίσαμε, εμείς και το φίλαθλο πανελλήνιο. Καιρός, ίσως, να γνωρίσουν τα επίχειρα των κατάπτυστων αποφάσεών τους…».


Η μελέτη βιωσιμότητας που είχε καταθέσει ο Ηρακλής

Ο Ηρακλής κατέθεσε μελέτη βιωσιμότητας της ΠΑΕ στη δευτεροβάθμια επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ, όπου είχε προσφύγει έπειτα από την πρωτόδικη απόρριψη του φακέλου του. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη την αγωνιστική περίοδο 2011-2012 ο «Γηραιός» θα μείωνε το αγωνιστικό μπάτζετ της ομάδας από παρουσιάζοντας στο τέλος της χρονιάς ελάχιστο εγγυημένο πλεόνασμα 365.000 ευρώ.

Η έκθεση βιωσιμότητας της ΠΑΕ Ηρακλής ανέφερε:
«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την δημιουργία του μπάτζετ της σεζόν 2011-2012, χρησιμοποιήθηκαν δείκτες της φετινής περιόδου. Για παράδειγμα, τα συνολικά έσοδα των φετινών αγώνων του Ηρακλή (πρωτάθλημα, κύπελλο και φιλικά), ήταν 1.404.433,82 ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται τα έσοδα από τα εισιτήρια διαρκείας, τα απλά εισιτήρια, καθώς και οι εισπράξεις της μπουτίκ. Το αντίστοιχο ποσό για τη νέα περίοδο, υπολογίστηκε στο 1.465.000 ευρώ. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι αν προκύψει απόκλιση, θα είναι προς τα επάνω. Και αυτό διότι με μία ελαφρώς καλύτερη πορεία της ομάδας σε σχέση με την τελευταία πενταετία, θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των απλών εισιτηρίων και αυτή η αύξηση θα συμπαρασύρει και την μπουτίκ. Και φυσικά αν η ομάδα κάνει το… αυτονόητο και προχωρήσει στον θεσμό του κυπέλλου, τα έσοδα θα είναι πολύ περισσότερα από τα 35.000 ευρώ που υπολογίζονται βάσει της φετινής περιόδου, ενώ κάτι αντίστοιχο σε μεγαλύτερο όμως βαθμό θα ισχύει αν ο Ηρακλής μπει στην πεντάδα και λάβει μέρος στα πλέι οφς. Στόχος που θα τεθεί και επίσημα από την ομάδα για τη νέα χρονιά

Υπάρχει πρόβλεψη για την παραχώρηση παικτών. Οι κυανόλευκοι υπολογίζουν ότι μπορούν να καρπωθούν μέχρι 900.000 ευρώ. Οι 150.000 ευρώ είναι εξασφαλισμένες από τον Απόστολο Βέλλιο, αφού χρειάζεται άλλες πέντε συμμετοχές για να πιάσει το όριο των δέκα συμμετοχών στην Πρέμιερ Λιγκ.

Τα υπόλοιπα χρήματα δεν είναι δεδομένα, ωστόσο η πλειάδα νεαρών και ταλαντούχων παικτών, δίνει το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να θεωρεί πιθανή μία πώληση. Τα έσοδα από τις ακαδημίες ανέρχονται, όπως φέτος, στις 75.000 ευρώ.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του μπάτζετ είναι ήδη εξασφαλισμένο. Η ΠΑΕ Ηρακλής προϋπολογίζει έσοδα της τάξης των 6.939.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 4.499.000 ευρώ είναι διασφαλισμένα. Γνωρίζετε πολλές εταιρίες στην Ελλάδα που από τον Μάιο έχει διασφαλισμένο το 65% του μπάτζετ τους; Πρόκειται για τα χρήματα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο, τις επιχορηγήσεις της Σούπερ Λίγκα, τις πινακίδες του γηπέδου, τις επιχορηγήσεις του ΟΠΑΠ, καθώς και την διαφήμιση στο εμπρόσθιο μέρος της φανέλας. Και σε αυτές τις κατηγορίες, υπάρχουν πολλές πιθανότητες αύξησης των εσόδων. Για παράδειγμα, φέτος δεν κατάφερε η ΠΑΕ να προσελκύσει χορηγούς. Κάτι που είναι πιθανό να συμβεί τη νέα περίοδο. Επιπρόσθετα, ένα κομμάτι του τηλεοπτικού συμβολαίου μοιράζεται με βάση τους βαθμούς που έχει συγκεντρώσει κάθε ομάδα στο πρωτάθλημα. Ο ένας βαθμός αντιστοιχεί περίπου σε 17.000 ευρώ. Οπότε αν η ομάδα διαγράψει καλύτερη πορεία, θα αυξηθούν και τα έσοδα από τη συγκεκριμένη πηγή.

Πάμε τώρα στο κομμάτι των εξόδων. Αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο, αφορά τα χρήματα που σκοπεύει να διαθέσει η ΠΑΕ για τη δημιουργία του ρόστερ της επόμενης περιόδου. Με τις μεταγραφές που έγιναν τον Ιανουάριο, το αγωνιστικό μπάτζετ της ομάδας έφτασε τα 3.400.000 ευρώ. Για να είναι βιώσιμος ο Ηρακλής, το μπάτζετ θα πέσει στα 2.900.000 ευρώ (κάτι ανάλογο θα πράξουν όλες οι ΠΑΕ). Πρόκειται για το καθαρό ποσό, χωρίς να υπολογίζονται οι φόροι. Μείωση του ποσού δεν σημαίνει αποδυνάμωση της ομάδας, αφού η απειρία του περασμένου καλοκαιριού και η χρονική πίεση που υπήρχε τότε, είχαν σαν αποτέλεσμα να δοθούν πολλά χρήματα σε παίκτες που (αποδείχθηκε ότι) δεν τα άξιζαν. Φέτος δεν θα υπάρχει (εφόσον παρθεί φυσικά η άδεια) ούτε η δικαιολογία της απειρίας, ούτε της χρονικής πίεσης. Παράλληλα, στο ρόστερ θα υπάρχουν και ορισμένα παιδιά προερχόμενα από τμήματα υποδομής, με χαμηλά συμβόλαια (Κατσικάς, Στάμου, Ψυχογιός, Βουτσιάς κ.α.), που δεν θα πιάνουν απλά θέση στο δυναμικό της ομάδας, αλλά θα έχουν και ενεργό ρόλο, όπως συνέβη φέτος με τον Κατσικά.

Αυτονόητο είναι ότι αν τα έσοδα του καλοκαιριού είναι αυξημένα σε σχέση με πέρσι (από τα διαρκείας ή τις χορηγίες), θα αυξηθεί και το διαθέσιμο μπάτζετ για το ρόστερ της νέας περιόδου.

Το γενικό σύνολο των εξόδων της επόμενης περιόδου, υπολογίζεται στα 6.574.000 ευρώ. Οπότε προκύπτει ένα κέρδος της τάξης των 365.000 ευρώ για την περίοδο 2011-2012, το οποίο -όπως αναφέραμε και προηγουμένως- είναι πιθανό να αυξηθεί.»

Οπως διέρρευσε από την επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ, το πρόβλημα της ΠΑΕ Ηρακλής είναι ότι δεν είχε «καθαρή θέση», δηλαδή τα ίδια κεφάλαια ήταν λιγότερα από το 1/10 του μετοχικού κεφαλαίου. Η ΠΑΕ Ηρακλής θα έπρεπε να έχει «διορθώσει» αυτό το σφάλμα από πέρυσι, ωστόσο δεν προέβη σε καμία κίνηση, αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.