Ενώ σε όλο τον κόσμο το «Calciopolis» πήρε διαστάσεις, αλλά οι περισσότεροι παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου (εμπλεκόμενα πρόσωπα στο σκάνδαλο αλλά και εκπρόσωποι αρμοδίων και θεσμικών φορέων) σφυρίζουν αδιάφορα! «Ουδέν σχόλιον» δηλώνουν οι περισσότερες ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας… Τι κι αν το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί σε μια ατέλειωτη διαχρονικά «παράγκα»!.. Τι κι αν οι περίφημες πλέον κασέτες (CD)- δύο, τρεις, τέσσερις ή οκτώ…- περιέχουν συγκλονιστικά στοιχεία, τα οποία αν μη τι άλλο καταδεικνύουν για πολλοστή φορά πόσο βρώμικο και σαθρό είναι το οικοδόμημα!.. Αυτοί δεν βλέπουν και δεν ακούν τίποτε!..

Η αρχή έγινε με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές καταγγελίες-αποκαλύψεις του παλαίμαχου διαιτητή Σωτήρη Βοργιά, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε ενημερώσει και με σχετική επιστολή τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν, ως καταγγέλλων και καταγγελλόμενος, αντίστοιχα, δύο επιφανείς και περιφερόμενοι ανά την ελληνική επικράτεια ποδοσφαιρικοί «επενδυτές»: Ο γνωστός ποινικολόγος και νυν μεγαλομέτοχος της Παναχαϊκής Αλέξης Κούγιας και ο επίσης γνωστός μύστης της μπάλας νυν μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

Αρση τηλεφωνικών απορρήτων, αμέσως!

Εκτός από τον καταγγέλλοντα «ποινικολόγο της κάθαρσης» και τον καταγγελλόμενο ως «παραγκάρχη»… απλό φίλαθλο Αχιλλέα (όπως δήλωνε κάποια εποχή που ήταν αφεντικό στον Πανιώνιο), στα CD εμπλέκονται ή απλώς αναφέρονται άτομα που κατέχουν ή κατείχαν σημαντικά αξιώματα στον χώρο, όπως ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και της Σούπερ Λίγκας Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού και της Λίγκας Νικόλας Πατέρας, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σ. Πιλάβιος, ο καρατομηθείς διαιτητής Γιώργος Δαλούκας (για το επίμαχο ματς ΑρηςΠΑΟ 0-1), αλλά και ιταλός ρέφερι (ο Λούκα Μπάντι ) που διηύθυνε την αναμέτρηση Μακάμπι Τελ ΑβίβΟλυμπιακός (1-0).

Πάντως, όσο περισσότερο θα προχωρεί η υπόθεση, ίσως περισσότερα ονόματα θα γίνονται γνωστά. Αρκεί οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να προχωρήσουν αμέσως σε άρση τηλεφωνικών απορρήτων και ό,τι άλλο χρειαστεί ώστε να διαλευκανθεί – όσο μπορεί- η τρισάθλια και θλιβερή αυτή ιστορία που καταγράφεται ως «παράγκα γκέιτ» ή «παράγκα Νο 2». Ηδη πάντως, σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η στάση που κρατούν οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, αλλά και τα ίδια τα άτομα, που φέρονται να έχουν κάποια σχέση με το σκάνδαλο ή ακούγεται το όνομά τους. Σχεδόν όλοι επιδίδονται στο… στρίβειν διά της ντρίμπλας.

Από την ΠΑΕ Ολυμπιακός έλεγαν «δεν ασχολούμαστε. Δεν μας αγγίζει το θέμα». Ο Πατέρας που μηνύεται ως «υποκλοπέας» από τον Μπέο τον… αντιμηνύει για συκοφαντική δυσφήμηση, τονίζοντας στους κύκλους του «αν άκουγα τον Μπέο να λέει πως θα αδικηθεί ο Παναθηναϊκός, θα τον πέταγα από το γραφείο μου με τις κλωτσιές»… Ο Δαλούκας υποστηρίζει «ουδέποτε συναντήθηκα ή συζήτησα με τον κ. Μαρινάκη το οποιοδήποτε θέμα ποδοσφαιρικού ή μη περιεχομένου», αλλά δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των CD.

Στρουθοκαμηλισμοί και λεονταρισμοί

Η ηγεσία της ΕΠΟ μας είπε ότι «πάγια θέση της είναι να χυθεί άπλετο φως σε κάθε περίπτωση που σχετίζεται με παράνομες δραστηριότητες» , στην πράξη όμως ακολουθεί το «νίπτω τας χείρας μου» και στρουθοκαμηλίζει περί ορθής διαδικασίας πετώντας την καυτή μπάλα στην Τακτική Δικαιοσύνη. Κατά τα λοιπά, «η ΕΠΟ δεν θα πάψει να χρησιμοποιεί όλα τα όπλα της και να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά της διαφθοράς»!..

Οσο για τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Βασίλη Τεροβίτσα, που δεν αναφέρεται επωνύμως αλλά προκύπτει εμμέσως από τα συμφραζόμενα σε μαγνητοφωνημένη συνομιλία, ούτε φωνή ούτε ακρόαση…
Η δε εντεταλμένη Πολιτεία (υπουργός και υφυπουργός Πολιτισμού, ΓΓΑ, κ.λπ.), επίσης παραπέμπει στη Δικαιοσύνη με την παραίνεση για την ταχύτερη δυνατή διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης στην υπόθεση με τα CD της ποδοσφαιρικής διαφθοράς.

Παράλληλα λεονταρίζει για πολλοστή φορά ότι «θα απεμπλακεί οικονομικά το κράτος από το ποδόσφαιρο» – ε, ας το κάνει επιτέλους – και ότι η ΓΓΑ θα προχωρήσει σε… ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές για την ανάληψη του πρωταθλήματος από ΕΠΟ (τώρα, μάλιστα…) και την κατάργηση της Σούπερ Λίγκας με τη σημερινή της μορφή…
Πάντως, όσο κι αν σφυρίζουν αδιάφορα ή κλέφτικα οι αρμόδιοι, με τις αποκαλύψεις-καταγγελίες που έχουν γίνει, κανένας από τους εμπλεκομένους δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη και να προσποιηθεί πως δεν βλέπει και δεν ξέρει τίποτε.

Πέρα από τα ποικίλα σενάρια συνωμοσίας που κυκλοφορούν- ακόμη και για πολιτικοκομματικές ίντριγκες ή ΚΥΠατζήδικο δάκτυλο για το ποιος την έστησε σε ποιον, ποιος/ποιοι θέλουν να «φάνε» ποιον, ποιος/ποιοι έδρασαν ως υποκλοπείς ή μεσάζοντες ή διεκπεραιωτές ή κομιστές κλπ.-, η σαπίλα είναι υπαρκτή και το ζητούμενο είναι να αποκαλυφθούν και να… κολλήσουν όλα τα κομμάτια του παζλ της βρώμικης μπάλας.

Οπερ σημαίνει η ανακριτική-δικαστική εξέλιξη του «παράγκαγκέιτ» να μην έχει την τύχη των αποκαλύψεων της «Ζούγκλας» για την «παράγκα Νο 1» των αρχών του 2000 που μπήκε στο αρχείο και μας έμειναν ως αναμνήσεις και ανέκδοτα οι θρυλικοί ήρωες με τα παρατσούκλια-κωδικούς «γουρούνι», «κοκαλιάρης», «θείος», «περίεργος», κ.λπ.

Πού χάθηκαν Μπλάτερ και Πλατινί

Μείζον ζήτημα εγείρεται και με τα διεθνή κονκλάβια του ποδοσφαίρου, τουτέστιν τη διεθνή και ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, FΙFΑ και UΕFΑ, αντιστοίχως. Αλήθεια, τα θέματα παραγοντικής και διαιτητικής διαφθοράς σε επίπεδο εθνικών πρωταθλημάτων δεν χρήζουν δικής τους παρέμβασης;

Γιατί, μη μας πούνε ότι δεν πήραν χαμπάρι την μπόχα α λα ελληνικά, όταν διατυμπανίζουν το σκάνδαλο τα διεθνή ΜΜΕ, τη στιγμή μάλιστα που τα (φρέσκα) CD με τα όργια της «παράγκας Νο 2» έρχονται να προστεθούν στους (αραχνιασμένους) φακέλους της UΕFΑ για τα στημένα ελληνικά ματς!

Πού χάθηκαν, λοιπόν, τώρα οι πολέμιοι της διαφθοράς πρόεδροι Ζεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί οι οποίοι σπεύδουν άμεσα προς (υπο)στήριξη των ποδοσφαιροπαραγόντων στις εθνικές ομοσπονδίες, απειλώντας συλλόγους και εθνικές ομάδες με κόκκινες κάρτες από τις διεθνείς διοργανώσεις, όταν καμιά φορά σε κάποια χώρα κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρήσουν να καθαρίσουν την ποδοσφαιρική κόπρο; Εδώ χαλάει ο κόσμος με το νέο ελληνικό «παράγκα γκέιτ», το περιβόητο… αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου σάς μάρανε- τρομάρα σας!..
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ