Ο Νίκος Λυμπερόπουλος και ο Κώστας Κατσουράνης είναι δύο παίκτες, οι οποίοι αγωνίζονται με επιτυχία στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, αντιστοίχως, αλλά κατά το παρελθόν έκαναν σπουδαία καριέρα και με τις φανέλες των σημερινών αντιπάλων τους. Ο πρώτος από τους 24 παίκτες στην ιστορία της Α’ Εθνικής που φόρεσαν τη φανέλα και του Τριφυλλιού και εν συνεχεία της Ενωσης ήταν ο 72χρονος σήμερα κ. Ανδρέας Παπαεμμανουήλ (αγωνίστηκε στον ΠΑΟ από το 1958 ως το 1969 και στην ΑΕΚ από το 1970 ως το 1973), ο οποίος μιλάει στο «ΒΗΜΑomline» για την αποψινή (ΟΑΚΑ, 21.00) πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο «κούνελος» _ όπως ήταν το προσωνύμιο του Παπαεμμανουήλ για την εκπληκτική του ταχύτητα την εποχή που έπαιζε μπάλα _ αναφέρεται στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των τωρινών «μονομάχων», ενώ αναπολεί την υποδοχή που του επεφύλαξαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού όταν επέστρεψε ως αντίπαλος στο γήπεδο της Λεωφόρου.

-Πόσο διαφέρουν οι αναμετρήσεις του Κυπέλλου από αυτές του Πρωταθλήματος;

«Τα παιχνίδια για το Κύπελλο είναι τελείως διαφορετικά από αυτά του Πρωταθλήματος. Είναι σαν να ξεκινάς από το μηδέν. Δεν έχει σημασία τίποτα άλλο πέρα από την κατάσταση στην οποία θα βρεθούν οι ομάδες στις δύο αναμετρήσεις. Το Πρωτάθλημα είναι μια κούρσα 30 αγώνων, ενώ το Κύπελλο είναι νοκ άουτ και δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους».

-Υπάρχει φαβορί στη μάχη του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ;

«Με δεδομένο ότι και οι δύο ομάδες δείχνουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία τον τελευταίο καιρό, νομίζω ότι θα είναι δύο αμφίρροπες μάχες. Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από μια επιβλητική νίκη επί της Καβάλας, η οποία ήταν η τρίτη συνεχόμενη, γεγονός που δίνει αυτοπεποίθηση στους παίκτες. Από την άλλη και η ΑΕΚ πέτυχε μια ευρεία εκτός έδρας νίκη απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης και επίσης θα πάει στο ματς με καλή ψυχολογία. Βεβαίως ο Παναθηναϊκός στον πρώτο αγώνα θα έχει το αβαντάζ της έδρας, το οποίο δίνει επιπλέον ώθηση στους παίκτες και αγχώνει τους αντιπάλους».

-Τι πρέπει να προσέξουν οι δύο ομάδες και ποιες αδυναμίες του αντιπάλου μπορούν να εκμεταλλευτούν;

«Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι προσεχτικός στην άμυνά του, διότι ως γηπεδούχος κάθε γκολ που θα δεχθεί θα κάνει και πιο δύσκολο τον επαναληπτικό. Ιδίως η επιθετική τετράδα της ΑΕΚ είναι αρκετά επικίνδυνη και χρειάζεται από μέρους του Παναθηναϊκού σωστή αμυντική λειτουργία. Είναι σημαντικές απώλειες πάντως ο Μπουμσόνγκ και ο Ζιλμπέρτο. Από την άλλη, η ΑΕΚ πρέπει να βρει τρόπο για να εξουδετερώσει τον Σισέ, ο οποίος είναι ένας φανταστικός παίκτης. Η ταχύτητα του Σισέ είναι κάτι που λείπει από την άμυνα της ΑΕΚ γεγονός που ίσως αποδειχθεί καθοριστικό. Επίσης, η ΑΕΚ φαίνεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στα πλάγια μπακ και ενδεχομένως ο Παναθηναϊκός παίζοντας με πλαγιοκοπήσεις να δημιουργήσει προβλήματα».

-Μολονότι θεωρείστε από τους πιο επιτυχημένους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού,

τι συνέβη και σας έδιωξαν;

«Το 1969 είχε αναλάβει τη διοίκηση της ομάδας η τριανδρία των Κίτσιου, Πηλιχού και Μπραβάκου που ήταν αξιωματικοί του στρατού και τους είχε ορίσει η κυβέρνηση της χούντας, κάτι που είχε κάνει σε όλες τις ομάδες. Τότε άρχισαν τις μαζικές εκκαθαρίσεις από τον σύλλογο γιατί εγώ και κάποιοι άλλοι είχαμε θεωρηθεί ως προδότες για την απώλεια του τίτλου το 1968 από την ΑΕΚ. Ακόμη και πουλημένους μας έλεγαν. Ηταν μια δύσκολη περίοδος. Προπονούμασταν πρωινές ώρες μόνοι. Ημασταν απομονωμένοι λες και είχαμε λέπρα! Στη συνέχεια πήγα για έξι μήνες στην Αυστραλία και γύρισα στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 1969. Υπέγραψα στον Ικαρο Νέας Ιωνίας αλλά με παρέμβαση του χουντικού γενικού γραμματέα Αθλητισμού Ασλανίδη, ακυρώθηκε το δελτίο και υπέγραψα στην ΑΕΚ».

-Πώς σας αντιμετώπισαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού όταν επιστρέψατε στο γήπεδο της Λεωφόρου ως αντίπαλος με τη φανέλα της ΑΕΚ;

«Δεν υπήρχαν ιδιαίτερες αντιδράσεις από τους φίλους του Παναθηναϊκού. Η μεταχείριση ήταν καλή. Δεν με αποδοκίμασαν. Αντιθέτως, έτυχα θερμής υποδοχής και αυτό με χαροποίησε ιδιαίτερα».

-Η καρδιά σας τι λέει;

Παναθηναϊκός ή ΑΕΚ;

«Δεν κρύβω ότι υποστηρίζω τον Παναθηναϊκό. Είμαι δεμένος με την ομάδα, γιατί εκτός από παίκτης υπήρξα και προπονητής. Πάντως και η ΑΕΚ μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής διότι εκεί έζησα τρία πολύ όμορφα χρόνια. Είναι οι δύο ομάδες που τις έχω στην καρδιά μου».