Την Κυριακή (9/1) η Λάτσιο έσβησε 111 κεράκια και το «ΒΗΜΑonline» παρουσιάζει δέκα πράγματα που (πιθανώς) δεν ξέρατε για τον σύλλογο της Ρώμης, τους τίτλους, τα μεταγραφικά ρεκόρ, τους ακροδεξιούς οπαδούς της ομάδας και τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο «Totocalcio» στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

1.

Η Societa Podistica ιδρύθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1900 επιλέγοντας τα γαλανόλευκα χρώματα της σημαίας της Ελλάδας, πατρίδας των Ολυμπιακών Αγώνων και του αθλητισμού! Σύμβολό της είναι ο αετός. Τον βασιλιά των αιθέρων επέλεξε ο εκ των ιδρυτών της Λουίτζι Μπιτζιαρέλι επειδή ήταν (μεταξύ άλλων και) έμβλημα του Δία.

2.

Ο πρώτος μεγάλος ποδοσφαιρικός ήρωας της Λάτσιο ήταν ο Σίλβιο Πιόλα. Ενας επιθετικός που σημείωσε 148 γκολ σε 227 συμμετοχές από το 1934 ως το 1943. Εκτός από το γεγονός ότι μετέτρεψε τη Λάτσιο σε πρωταγωνίστρια του ιταλικού πρωταθλήματος, ο Πιόλα έγινε «αθάνατος» για το ιταλικό ποδόσφαιρο χάρη στα δύο γκολ που σημείωσε στον τελικό του Μουντιάλ 1938 απέναντι στην Ουγγαρία (4-2).

3.

Η Ιστορία είναι γεμάτη από θανάτους χωρίς νόημα. Ο Λουτσιάνο Ρε Τσεκόνι, επονομαζόμενος «Ξανθός Αγγελος», ήταν ένα από τα αστέρια της Λάτσιο και από τους πρωταγωνιστές της κατάκτησης του πρώτου Σκουντέτο της ιστορίας της το 1974. Στις 18 Ιανουαρίου 1977, ο διεθνής ιταλός ποδοσφαιριστής και ο συμπαίκτης του Πιέρο Γκεντίν μπήκαν σ’ ένα κοσμηματοπωλείο για να ψωνίσουν και θέλησε να κάνει μια φάρσα φωνάζοντας «χέρια ψηλά, ληστεία». Είχε σηκώσει το ζιβάγκο, είχε το χέρι στην τσέπη σχηματίζοντας ένα όπλο και ξεγέλασε τον κοσμηματοπόλη Μπρούνο Ταμποκίνι. Η εποχή ήταν «περίεργη» και ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού χωρίς να το σκεφτεί τράβηξε όπλο και πυροβόλησε ξαπλώνοντας τον άσο της Λάτσιο στο πάτωμα. Ισα που πρόλαβε να ψελλίσει «ήταν μόνο ένα αστείο, ένα αστείο…». Απεβίωσε λίγη ώρα αργότερα σε ηλικία 28 ετών!

4.

Η συμμετοχή αρκετών ποδοσφαιριστών της Λάτσιο στο σκάνδαλο στημένων αγώνων οδήγησε την ιταλική ομάδα στη δεύτερη κατηγορία την περίοδο 1980-81. Η «μαύρη τρύπα» στην ιστορία του συλλόγου διήρκησε τρία χρόνια, μέχρι να ξαναβρει τον δρόμο προς τα μεγάλα σαλόνια του Καμπιονάτο. Οι πρωταγωνιστές εκείνου του σκανδάλου όμως, ουδέποτε συμμορφώθηκαν. «Οι οπαδοί θέλουν να ζήσουν την ψευδαίσθηση. Ουδόλως τους ενδιαφέρει τι συμβαίνει στην πραγματικότητα» δήλωσε ο Μαουρίτσιο Μοντέζι μερικά χρόνια αργότερα.

5.

Πώς μεταφράζεται το «διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη» στα ιταλικά; Την περίοδο 1998-99 η Λάτσιο έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ της ιστορίας της στις μεταγραφές αποκτώντας τους Ιβάν ντε λα Πένια (14,5 εκατ. ευρώ), Ντέγιαν Στάνκοβιτς (15 εκατ. ευρώ), Σίνισα Μιχάιλοβιτς (17 εκατ. ευρώ), Μαρσέλο Σάλας (17,5 εκατ. ευρώ) και Κριστιάν Βιέρι (25 εκατ. ευρώ), καθώς και τους «φτηνούς» Φερνάντο Κόουτο (3,4 εκατ. ευρώ), Σέρτζιο Κονσεϊσάο (9 εκατ. ευρώ). Την επόμενη χρονιά προσπάθησε να ισορροπήσει οικονομικά πουλώντας τον Βιέρι (45 εκατ. ευρώ), ωστόσο ξόδεψε άμεσα 30 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν. Αποτέλεσμα των μεταγραφών ήταν αφενός το νταμπλ του 2000 και αφετέρου η οικονομική καταστροφή…

6.

Αποκορύφωμα των μεταγραφικών υπερβολών της Λάτσιο ήταν το καλοκαίρι του 2000. Τότε ο ιδιοκτήτης της κ. Σέρτζιο Κρανιότι απέκτησε αντί 55 εκατ. ευρώ τον Αργεντινό Ερνάν Κρέσπο από την Πάρμα πραγματοποιώντας την ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Το ρεκόρ κράτησε μόλις μερικές εβδομάδες, καθώς η Ρεάλ Μαδρίτης έβαλε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει τη ρήτρα του Πορτογάλου Λουίς Φίγκο (60 εκατ. ευρώ) στην Μπαρτσελόνα.

7.

Για άλλους συλλόγους οι οργανωμένοι οπαδοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι. Για τη Λάτσιο συνήθως αποτελούν στίγμα που την ντροπιάζει διεθνώς. Οι οπαδοί των «Λατσιάλι» δυσκολεύονται να ξεπεράσουν το κατόρθωμα του 1999, αλλά το παλεύουν. Τότε, σε ντέρμπι εναντίον της Ρόμα, είχαν αναρτήσει πανό 18 μέτρων στο οποίο έγραφαν το εμετικό: «Το Αουσβιτς είναι η πατρίδα σας, οι φούρνοι το σπίτι σας»! Αντίστοιχα ρατσιστικά ξεσπάσματα υπήρξαν και πιο πρόσφατα με πιο χαρακτηριστικό τον οργανωμένο φασιστικό χαιρετισμό κατά τη διάρκεια αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ (με αντίπαλο τη Βέρντερ Βρέμης) τη στιγμή που από τα μεγάφωνα του γηπέδου μεταδιδόταν μήνυμα κατά του ρατσισμού, ενώ στα 90 λεπτά του ματς ο μαύρος επιθετικός της γερμανικής ομάδας Μπουμπακάρ Σανόγκο γινόταν αντικείμενο χλευασμού με πιθηκισμούς από την εξέδρα των Λατσιάλι…

8.

Οι «Irriducibili» είναι ο σκληρός πυρήνας των οργανωμένων οπαδών της Λάτσιο, οι οποίοι θεωρούνται από τους πιο σκληρούς στην Ευρώπη. Αρχηγός τους είναι ο διαβόητος Φαμπρίτσιο Τόφολο, του οποίου η φήμη εκτοξεύτηκε το 2006 όταν χτύπησε έναν αστυνομικό, του απαγορεύθηκε η είσοδος στα γήπεδα, φυλακίστηκε και έναν χρόνο αργότερα άγνωστοι τον πυροβόλησαν στα πόδια! Ενας από τους καλύτερους φίλους του είναι ο Πάολο ντι Κάνιο. Ο άλλοτε διεθνής ποδοσφαιριστής απηύθυνε στους φίλους του οπαδούς της Λάτσιο τον κλασικό ναζιστικό χαιρετισμό έπειτα από τη λήξη του ντέρμπι με τη Ρόμα τον Ιανουάριο του 2005. Το ότι ήταν εθνικιστής ο Ντι Κάνιο δεν ήταν μυστικό, καθώς σε τηλεοπτική συνέντευξή του είπε ότι «είμαι φασίστας, όχι ρατσιστής. Δεν κατάλαβα, απαγορεύεται να δηλώνω ότι είμαι ακροδεξιός;»

9.

Το τηλεοπτικό δίκτυο «Canale 5» της Mediaset, εταιρεία ιδιοκτησίας του ιταλού πρωθυπουργού και ιδιοκτήτη της Μίλαν κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι, βρέθηκε στο στόχαστρο των οπαδών της Λάτσιο πριν από μερικούς μήνες. Στην εκπομπή «Chi ha incastrato Peter Pan?» (ποιος φυλάκισε τον Πίτερ Παν;) όπου φιλοξενούνται ταλαντούχα παιδιά, ο παρουσιαστής ζήτησε από τον 5χρονο Λορέντζο να επιδείξει τις δυνατότητές του στη ραπ μουσική βάζοντάς του ως υπόκρουση τον ύμνο της Λάτσιο. Ο πιτσιρικάς, προφανώς οπαδός της αιώνιας αντιπάλου Ρόμα, γούρλωσε τα μάτια του και… διέταξε τους συντελεστές της εκπομπής: «Λάτσιο; Σταματήστε το. Σταματήστε το, τώρα» φώναζε και διέκοψε το χορευτικό σόου του (http: //www.blick.ch/sport/5-jaehriger-rastet-im-kinderfernsehen-aus-vid19455)! Αυτή βέβαια, είναι η ευχάριστη πλευρά της ποδοσφαιρικής διαμάχης των φίλων της Λάτσιο και της Ρόμα. Κορύφωση του μίσους τους ήταν το 1979, όταν ένας οπαδός των Λατσιάλι έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του ντέρμπι «Capitolino» όταν μια φωτοβολίδα εξερράγη στο πρόσωπό του.

10.

Το κερασάκι της… τούρτας για τα 111α γενέθλια της Λάτσιο είναι οι τίτλοι που κατέκτησε στην υπεραιωνόβια ιστορία της:

– Κύπελλο Κυπελλούχων (1999)

– Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (1999)

– Πρωταθλήτρια Ιταλίας (1974 και 2000)

– Κυπελλούχος Ιταλίας (1958, 1998, 2000, 2004 και 2009)

– Σούπερ Καπ Ιταλίας (1998, 2000 και 2009)

– Κόπα ντελε Αλπι (1971)

– Πρωταθλήτρια β’ κατηγορίας (1969).