Απόγευμα Πέμπτης 24 Ιουνίου και στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ στην οδό Ερατοσθένους στο Παγκράτι καταφθάνουν ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός κ. Θανάσης Γιαννακόπουλος και (για πρώτη φορά μαζί) οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός αδελφοί κκ. Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος . Η έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Συνδέσμου Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών- της διοργανώτριας αρχής της Α1 μπάσκετ- χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς επρόκειτο να συζητηθεί το «καυτό» ζήτημα των νέων φορολογικών ρυθμίσεων, που επιβάλλουν φόρο ως και… 44,25% στα συμβόλαια των παικτών! Τι θα αλλάξει όμως το νέο καθεστώς και πόσο θα επηρεάσει τις 14 ομάδες του πρώτου τη τάξει εγχώριου πρωταθλήματος μπάσκετ;

Ψάχνουν φόρμουλα διευκόλυνσης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Βήματος», οι ΚΑΕ που πλήττονται περισσότερο (όσο και αν φαίνεται παράξενο) είναι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, διότι είναι από τις ελάχιστες στην Α1- αν όχι οι μοναδικές- που καταθέτουν στον ΕΣΑΚΕ τα αληθινά συμβόλαια των καλαθοσφαιριστών και όχι «εικονικά» ή «μηδενικά». Το τελευταίο που θα ήθελαν οι δύο οικονομικά εύρωστες οικογένειες θα ήταν να εμπλακεί το όνομά τους σε τυχόν σκάνδαλο φοροδιαφυγής. Για αυτόν τον λόγο αναφέρουν τα ακριβή ποσά στα συμβόλαια και αναλαμβάνουν να πληρώσουν την Εφορία. Με τη διαφορά όμως ότι ως πέρυσι ο συντελεστής φορολόγησης ήταν 21%, ενώ για τα νέα συμβόλαια (και δη για όσα ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ) ο φόρος αυξάνεται κατά… 23,25%, δημουργώντας πρόσθετες δαπάνες στο ήδη ακριβό «χόμπι» τους.

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι οι καθαρές αποδοχές ενός πρωτοκλασάτου μπασκετμπολίστα ανέρχονται σε 2 εκατ. ευρώ ετησίως, ο φόρος που επιβάλλεται στις μεικτές αποδοχές του (3,6 εκατ. ευρώ) θα είναι 1,6 εκατ. ευρώ και αυτό από μόνο του οδήγησε τους ιδιοκτήτες των ΚΑΕ στο να ζητήσουν συνάντηση με το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να βρουν μια φόρμουλα διευκόλυνσης.

Πόσο θα αντέξουν με «εικονικά» έσοδα;
Την ίδια στιγμή οι δύο ομάδες που προβιβάστηκαν από την Α2 στην Α1 κατηγορία (Ηρακλής, Ικαρος/Εσπερος) έχουν τη δυνατότητα- με βάση την προκήρυξη του ΕΣΑΚΕ- να καταθέσουν συμβόλαια μικρότερα των 20.000 ευρώ, που αποτελεί πλαφόν, ώστε να αποφύγουν την υψηλότερη φορολόγηση. Οσο για τις άλλες δέκα ΚΑΕ; Το πιο πιθανό είναι να αναγράφουν στα συμβόλαια των παικτών τις μίνιμουμ απολαβές (20.000 ευρώ) και να συμφωνούν απευθείας με τους καλαθοσφαιριστές για τη διαφορά, ώστε να μην έχουν μπελάδες με την Εφορία. Το τελευταίο δίνει απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι με βάση τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες πολύ δύσκολα θα αρχίσει το επόμενο πρωτάθλημα.

Μα αυτή η σκέψη μπορεί να καταρριφθεί λαμβάνοντας το περυσινό παράδειγμα της ΚΑΕ ΑΕΚ, η οποία εκχώρησε τα έσοδά της (τηλεοπτική συμφωνία, ΟΠΑΠ) σε συγκεκριμένους αθλητές. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί σε αρκετές ομάδες και την περίοδο 2010-11, η οποία θεωρητικά μπορεί να αρχίσει χωρίς πρόβλημα, αλλά το ζήτημα είναι για πόσους μήνες θα αντέξουν οι συμμετέχοντες με εικονικά συμβόλαια, αλλά και «εικονικά» έσοδα.

Το χάος στα δώματα κάτω από τους «αιώνιους»…
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στα ρετιρέ του ελληνικού μπάσκετ δείχνει ανθεκτική στην κρίση επειδή ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός ξοδεύουν – μάλλον ξόδευαν ως τώρα- με ευκολία εκατομμύρια ευρώ τα οποία «κερδίζονται» από τα αφεντικά τους σε άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Στα χαμηλότερα δώματα του αθλήματος η κατάσταση μόνο ρόδινη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το 2009 ο Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας και η Ολύμπια Λάρισας συνενώθηκαν μήπως και σωθούν οικονομικά, αλλά δεν τα κατάφεραν. Εφέτος από την Α1 υποβιβάστηκε η ενωμένη ΓΣ Ολύμπια και ουδείς γνωρίζει την τύχη της. Το ίδιο ισχύει και για τα Τρίκαλα, που επίσης υποβιβάστηκαν από την Α1.

Η Λαμία, η οποία στόχευε ακόμη και την κορυφαία κατηγορία, διαλύθηκε. Η ΑΓΕ Χαλκίδας, η οποία πρωταγωνιστούσε επί χρόνια στην Α2, υποβιβάστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα και αγνοούνται τα ίχνη της. Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ ζήτησαν πέρυσι και έλαβαν δανεικά από την ομοσπονδία για να πληρώσουν χρέη τους. Οι γνωρίζοντες λένε ότι τη νέα αγωνιστική περίοδο, από την Α2 και κάτω, όποιος παίκτης παίρνει τον μισθό των 700 ευρώ θα πρέπει να δηλώνει ευτυχισμένος. Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν για το μπάσκετ γυναικών. Η Χίος και τα Χανιά αποχώρησαν πέρυσι από το πρωτάθλημα, ενώ πολλές ομάδες αγωνίζονται με νεάνιδες.

Ακόμη και ο ιστορικός Σπόρτιγκ αδυνατεί να συγκεντρώσει 160.000 ευρώ για να κατεβάσει ανδρική ομάδα στη Γ΄ Εθνική και τη γυναικεία στην Α2 κατηγορία. «Το καλοκαίρι δεν εκλέξαμε διοίκηση, δεν υπήρχε κανένας πρόθυμος να θέσει υποψηφιότητα. Από τις εκδηλώσεις που γίνονται στο γήπεδό μας,τη διαφήμιση και τις ακαδημίες, συγκεντρώνουμε ετησίως 100.000 ευρώ. Είμαστε από χέρι 60.000 μέσα, τα οποία δεν υπάρχουν πλέον πρόθυμοι όχι μόνο να τα βάλουν αλλά και να τα αναζητήσουν» τονίζει ο πρώην αρχηγός του Σπόρτιγκ κ. Βασίλης Σακόπουλος.