ΝΤΕΡΜΠΑΝ, Ν. ΑΦΡΙΚΗ Oι αλλαγές στο τιμ της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου από το 2008 και εντεύθεν είναι τόσο δραστικές, σε σημείο που αρκετοί να αναρωτιούνται αν ο κ. Οτο Ρεχάγκελ της τελευταίας διετίας είναι το ίδιο πρόσωπο με εκείνο της επταετίας 2001-2008. Και αν κάποιοι αναρωτιούνται γιατί αυτή η επισήμανση, ο λόγος είναι απλός. Από το 2001, όταν ανέλαβε την Εθνική ομάδα των ανδρών, ο χερ Οτο εμπιστευόταν έναν και μόνο άνθρωπο. Τον άμεσο συνεργάτη του κ. Γιάννη Τοπαλίδη. Μάλιστα, ο γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός αρνούνταν, σχεδόν πεισματικά, να δεχθεί οποιαδήποτε προσθήκη στο επιτελείο της ομάδας για θέματα τα οποία από τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου θεωρούνται- και είναιαυτονόητα, καθ΄ ότι κομβικά για τη λειτουργία της Εθνικής. Δηλαδή να προσληφθεί γυμναστής, προπονητής τερματοφυλάκων, διατροφολόγος, τιμ μάνατζερ κτλ.

Ο κόουτς Ρεχάγκελ ήθελε να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τα πάντα, ωστόσο το ηχηρό χαστούκι στο Εuro 2008 (τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς με απολογισμό τερμάτων 5-1) επανέφερε επιτακτικά την ανάγκη στελέχωσης του (ευρύτερου) επιτελείου της Εθνικής με ικανό προσωπικό. Ο κ. Βασίλης Γκαγκάτσης αποχώρησε από την προεδρία της ΕΠΟ και ο νέος πρόεδρος κ. Σοφοκλής Πιλάβιος έβαλε ψηλά στη λίστα των αλλαγών στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τη στελέχωσή του. Ιδού λοιπόν το… άλλο επιτελείο της Εθνικής, οι λεγόμενοι «αφανείς εργάτες» που διαδραματίζουν- καθένας από το πόστο του και όλοι μαζί- σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του αντιπροσωπευτικού ποδοσφαιρικού συγκροτήματος.

ΤΙΜ ΜΑΝΑΤΖΕΡ
(Τ. Φύσσας και Ι. Στέργος)

Η αρχή ενίσχυσης του επιτελείου της Εθνικής έγινε με τον κ. Τάκη Φύσσα (τεχνικός διευθυντής). Πρωταθλητής Ευρώπης ως παίκτης το 2004, γνωρίζει εκ των έσω τη λειτουργία των αποδυτηρίων. Παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει από τη σκοπιά του ποδοσφαιριστή σε ζητήματα που αφορούν τον χώρο προετοιμασίας, τον τόπο διαμονής κτλ. Ο κ. Φύσσας το διάστημα της παρουσίας του ως τιμ μάνατζερ της Εθνικής κατάφερε να γίνει ο συνδετικός κρίκος μεταξύ παικτών και Ομοσπονδίας, συνεργάζεται με τον προπονητή σε ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία και, γενικότερα, είναι ένας άνθρωπος έτοιμος να δώσει λύση στο οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί. Τιμ μάνατζερ είναι ο κ. Γιάννης Στέργος (φωτογραφία) που από το 1979 έχει δουλέψει σε όλες τις βαθμίδες των εθνικών συγκροτημάτων.

ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ
(Ν. Πανταζής)

Τόσο το 2004 όσο και το 2008, στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου σε Πορτογαλία και Αυστρία – Ελβετία, αντίστοιχα, η ελληνική ομάδα ήταν η μοναδική ίσως από τις 16 φιναλίστ στο τεχνικό επιτελείο της οποίας δεν συμπεριλαμβάνονταν γυμναστής και προπονητής τερματοφυλάκων! Ταυτόχρονα λοιπόν με την πρόσληψη του κ. Φύσσα, τον Φεβρουάριο του 2009, η Εθνική απέκτησε και γυμναστή. Πρόκειται για τον κ. Νεκτάριο Πανταζή (φωτογραφία) . Ο 40χρονος γυμναστής κατάγεται από την Αίγινα και έχει εργαστεί στη Χαλκηδόνα, στον Ατρόμητο, στον ΟΦΗ, στον ΠΑΟΚ. Ηταν συνεργάτης του κ. Γιώργου Παράσχου, για μεγάλο διάστημα δούλεψε και στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες του Ολυμπιακού, ενώ η πρόταση για την πρόσληψή του έγινε από τον (τότε προπονητή της Εθνικής Ελπίδων) κ. Νίκο Νιόπλια.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ
(Γρ. Καραβέλης)

Στο προπονητικό τιμ της ομάδας προστέθηκε τον περασμένο Φεβρουά ριο ο προπονητής τερματοφυλάκων κ. Γρηγόρης Καραβέλης . Είναι καθηγητής ΤΕΦΑΑ. Ο κ. Παράσχος τον γνώρισε κατά τη θητεία του στον Ηρακλή και όταν ανέλαβε τον ΠΑΟΚ θεώρησε πολύ καλή περίπτωση να τον έχει στο προπονητικό σταφ του Δικεφάλου του Βορρά.

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΟΣ
(Ι. Κοτσής)

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, το κατώφλι της Εθνικής διάβηκε και ο κ. Γιάννης Κοτσής (φωτογραφία) , καλύπτοντας μία ακόμη θέση που για χρόνια ήταν στη δικαιοδοσία των κκ. Ρεχάγκελ και Τοπαλίδη: αυτήν του διατροφολόγουεργοφυσιολόγου! Ο κ. Κοτσής ήταν γνωστός στον χώρο του ποδοσφαίρου, αφού στα χρόνια της παρουσίας του Ισπανού κ. Φερέρ στην ΑΕΚ ήταν άμεσος συνεργάτης του. Υπό τις οδηγίες του κ. Κοτσή για τη διατροφή των διεθνών εργάζεται ως μαγείρισσα στην ομάδα η κυρία Αλεξάνδρα Ξένου. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
(Χρ. Καρβουνίδης)

Τελευταίο κρίκο στη στελέχωση του τεχνικού επιτελείου της Εθνικής αποτελεί η πρόσληψη του εικονιζόμενου φυσικοθεραπευτή κ. Χρήστου Καρβουνίδη . Εντάχθηκε στο τιμ της ομάδας εφέτος, λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει η προετοιμασία στην Ελβετία. Γεννημένος στη Βέροια το 1957, σπούδασε στη Γερμανία και είναι ο φυσικοθεραπευτής τον οποίο εμπιστεύονται… τυφλά οι περισσότεροι από τους έλληνες ποδοσφαιριστές. Πέρασε από τον Παναθηναϊκό, ενώ το 2004, αν και δεν ήταν μέλος της Εθνικής, βρέθηκε στην Πορτογαλία. Και έχει σημασία το πώς. Ηταν ο άνθρωπος που εκτιμούσε απεριόριστα ο Ντέμης Νικολαΐδης , ο οποίος, λόγω και των προβλημάτων τραυματισμού που αντιμετώπισε πριν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, με προσωπικά του έξοδα νοίκιαζε δωμάτιο για τον κ. Καρβουνίδη σε άλλο ξενοδοχείο από εκείνα της Εθνικής, ώστε ο φυσικοθεραπευτής να του προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Τότε από το δωμάτιο του κ. Καρβουνίδη, που είχε μετατραπεί σε φυσικοθεραπευτήριο, είχαν περάσει οι περισσότεροι από τους διεθνείς! Με τον κ. Ρεχάγκελ είχε δημιουργηθεί κάποια παρεξήγηση, όμως ο Γερμανός την άφησε πίσω του και αποφάσισε να συνεργαστεί με έναν άνθρωπο με τον οποίο μπορεί να συνεννοηθεί στη γλώσσα του- κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τον χερ Οτο – και ο οποίος παράλληλα χαίρει της εκτίμησης των περισσότερων διεθνών. Στο τιμ των φυσικοθεραπευτών είναι και (από πάνω) οι κκ. Μάκης Κερμενίδης , Νίκος Ζαρακοβίτης (από την ΑΕΚ στην Εθνική), Νίκος Καλαμάρας και Ανδρέας Κοντός. ΓΙΑΤΡΟΣ
(Χ. Χριστόπουλος)

Στην παλιά φρουρά της Εθνικής ανήκει ο γιατρός κ. Χάρης Χριστόπουλος. Είναι χειρουργόςορθοπαιδικός, διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του νοσοκομείου «Υγεία ». Πολύ καλός στη δουλειά του, λέει τα πράγματα με το όνομά τους αποφεύγοντας τις… διπλωματικές απαντήσεις. «Δεν παίζει ο Μόρας με τη Νότια Κορέα» είχε πει ξεκάθαρα το προπερασμένο Σάββατο, λίγο προτού η αποστολή της Εθνικής αναχωρήσει από την Αθήνα για το Ντέρμπαν.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ – ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΥ

Στο τιμ της Εθνικής μετέχουν ακόμη οι (από πάνω) φροντιστές κκ. Νίκος Δίπλας, Γιώργος Παπαπαναγιώτου και Γρηγόρης Στέργος . Οι δύο πρώτοι είναι από τους παλαιότερους στην Εθνική, ενώ ο τρίτος είναι ο νεότερος της «τρόικας» και προσελήφθη πρόσφατα. Υπεύθυνος Τύπου που συνοδεύει την αποστολή της Εθνικής στη Νότια Αφρική είναι ο αθλητικός συντάκτης κ. Μιχάλης Τσαπίδης.

Γ. ΣΑΜΑΡΑΣ: «Ανθρωποι που μας στηρίζουν»
Oι αλλαγές στο επιτελείο της Εθνικής μόνο απαρατήρητες δεν έχουν περάσει από τους ποδοσφαιριστές. Στην ερώτηση «τι άλλαξε από το 2008 ως σήμερα;» χαρακτηριστική είναι η απάντηση που δίνει ο Γιώργος Σαμαράς: «Το κύριο και βασικό είναι ότι πλέον γύρω από τους ποδοσφαιριστές υπάρχουν άνθρωποι με τις κατάλληλες γνώσεις και την εμπειρία. Ανθρωποι που μας στηρίζουν.Παλαιότερα-για λόγους που δεν γνωρίζω, δεν με ενδιαφέρουν και δεν θέλω να σχολιάσω-τα πάντα γίνονταν από τον κ. Ρεχάγκελ και τον κ.Τοπαλίδη.Τώρα έχουμε τον κ. Φύσσα, ο οποίος σαν παλιός ποδοσφαιριστής γνωρίζει τι θέλουμε και αντιμετωπίζει κάθε κατάσταση την κατάλληλη στιγμή, πριν δημιουργηθεί πρόβλημα. Εχουμε επίσης γυμναστή,προπονητή τερματοφυλάκων,διαιτολόγο. Μιλάμε δηλαδή για κάποια αυτονόητα πράγματα για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία της ομάδας».