Το ραγισμένο ταμπλό στο κλειστό ολυμπιακό γυμναστήριο του Ελληνικού δεν… έσπασε τελικά καρδιές στη χθεσινή 26η (τελευταία) αγωνιστική της κανονικής περιόδου στην Α1 μπάσκετ, ωστόσο δημιούργησε νέα δεδομένα στο ταλαίπωρο ελληνικό πρωτάθλημα. Ως γνωστόν, οι «καυτοί» αγώνες ήταν τρεις: ΑΕΚ- Ηλυσιακός, ΠανιώνιοςΚαβάλα και Περιστέρι- Τρίκαλα, αφού μία εκ των ΑΕΚ, Ηλυσιακού, Καβάλας και Τρικάλων θα υποβιβαζόταν στην Α2. Τελικά, υποβιβάστηκε το αουτσάιντερ, τα Τρίκαλα, που ηττήθηκαν (96-76) στο Περιστέρι και ακολούθησαν τον δρόμο του ΓΣ Ολύμπιας Λάρισας. Τα Τρίκαλα, πάντως, υπέβαλαν ένσταση κατά του κύρους της αναμέτρησης με το Περιστέρι με την αιτιολογία ότι το δεύτερο ημίχρονο στο κλειστό «Α. Παπανδρέου» άρχισε έπειτα από… ωριαία ανάπαυλα (αντί 15 λεπτών)!

Πώς προκλήθηκαν, όμως, όλα αυτά; Στην προθέρμανση του αγώνα ΑΕΚ- Ηλυσιακού ο σέντερ της Ενωσης Σταύρος Τουντζιαράκης κρεμάστηκε σε ένα κάρφωμα από το στεφάνι του γηπέδου και αυτό (δεν θρυμματίστηκε, αλλά) ράγισε, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι του γηπέδου να κάνουν… 45 λεπτά για να το αντικαταστήσουν, μολονότι το αναπληρωματικό βρισκόταν στο βοηθητικό γήπεδο εντός των εγκαταστάσεων του Ελληνικού! Οι δύο άλλοι αγώνες, όμως, Πανιώνιος- Καβάλα και Περιστέρι- Τρίκαλα, άρχισαν κανονικά και μαζί τους οι… θεωρίες συνωμοσίας που έλεγαν ότι ο πρώην παίκτης του Αμαρουσίου επίτηδες κρεμάστηκε για να κατεδαφίσει την μπασκέτα, ώστε η Ενωση και ο Ηλυσιακός να γνωρίζουν τα σκορ των άλλων παιχνιδιών και αναλόγως να… αγωνίζονται ή να είναι χαλαροί. Η χαώδης χρονική διαφορά του πρώτου αγώνα με τους άλλους δύο (τη στιγμή μάλιστα που οι τρεις αγώνες είχαν κοινή ώρα έναρξης τις 17.00), σήμανε συναγερμό στη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος (ΕΣΑΚΕ) και με παρέμβαση του προέδρου κ. Βασίλη Οικονομίδη δόθηκε εντολή στους διαιτητές των παιχνιδιών Πανιώνιος – Καβάλα και Περιστέρι- Τρίκαλα να καθυστερήσουν την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ώστε να… συμβαδίζουν οι τρεις αγώνες και να μη συνεχιστεί η παρωδία! Δεν θα περίμενε βέβαια και αυτός να διαρκέσει το ημίχρονο… μία ώρα, αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια!

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ το αρχικό άγχος των εμπλεκομένων ομάδων αφορούσε τον υποβιβασμό μιας εξ αυτών, το δεύτερο ημίχρονο μετετράπη σε αγώνα δρόμου του Πανιωνίου και του Περιστερίου, που διεκδικούσαν την όγδοη θέση των πλέι οφ. Το Περιστέρι έκανε το χρέος του (96-76) απέναντι στα Τρίκαλα, την ώρα που η ΑΕΚ και ο Ηλυσιακός (64-63 υπέρ της Ενωσης) γιόρταζαν την παραμονή τους στην Α1.

Τ ο Περιστέρι λίγο έλειψε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τελευταίου εισιτηρίου, ωστόσο ο πρώην παίκτης του Πανιωνίου Αλέξανδρος Σιγγούνας (που φέτος αγωνίστηκε στην Καβάλα) αστόχησε στο καθοριστικό τρίποντο στέλνοντας την παλιά ομάδα του (με το αγχωτικό 69-67) στα πλέι οφ της Α1 και αφήνοντας το Περιστέρι με το παράπονο. Στους άλλους αγώνες, ο Ολυμπιακός πέτυχε νίκη γοήτρου επί του Πανελληνίου στην Κυψέλη και μάλιστα στην παράταση (94-91, κ.α. 81-81) χάρη στο απίθανο τρίποντο του Λίνας Κλέιζα στην εκπνοή του έξτρα χρόνου. Ο Παναθηναϊκός κατέρριψε το ρεκόρ του, αφού μετά το πειστικό 80-60 επί του Κολοσσού στη Ρόδο ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με το εντυπωσιακό 25 νίκες1 ήττα. Το Μαρούσι πέρασε νικηφόρα (84-76) από το Αλεξάνδρειο υποτάσσοντας τον Αρη και ο ΠΑΟΚ έκανε περίπατο στη Λάρισα επικρατώντας άνετα (93-65) του καταδικασμένου ΓΣ Ολύμπιας.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ 26ΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
Τα αποτελέσματα: ΑρηςΜαρούσι 76-84, Πανιώνιος- Καβάλα 69-67, ΓΣ Ολύμπια Λάρισας- ΠΑΟΚ 65-93, ΑΕΚ- Ηλυσιακός 64-63, ΓΣ ΠεριστερίουΤρίκαλα 96-76, Πανελλήνιος- Ολυμπιακός 91-94 (κ.α. 81-81), Κολοσσός Ρόδου- Παναθηναϊκός 60-80.

Η τελική βαθμολογία: Παναθηναϊκός 51 β., Ολυμπιακός 49 β., Μαρούσι 45 β., Πανελλήνιος, ΠΑΟΚ 41 β., Κολοσσός 40 β., Αρης, Πανιώνιος, Περιστέρι 38 β., ΑΕΚ 35 β., Καβάλα 34 β., Ηλυσιακός, Τρίκαλα 33 β., Ολύμπια Λάρισας 30 β..

Τα ζευγάρια της πρώτης φάσης των πλέι οφ (στις δύο νίκες): Παναθηναϊκός (1)- Πανιώνιος (8), Ολυμπιακός (2)- Αρης (7), Μαρούσι (3)- Κολοσσός (6), Πανελλήνιος (4)ΠΑΟΚ (5). Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν το Σάββατο (1/5), οι δεύτεροι την ερχόμενη Δευτέρα (3/5) και εφόσον χρειαστούν και τρίτοι αγώνες θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Πέμπτη (6/5). Σε περίπτωση, μόνο, που χρειαστεί τρίτος αγώνας στο ζευγάρι ΟλυμπιακόςΑρης, έχει προγραμματιστεί να γίνει μετά το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (Παρίσι, 7-9 Μαΐου) και συγκεκριμένα στις 13 Μαΐου.