ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ παραμένει αναπάντητο στον κόσμο της Φόρμουλα 1:το μονοθέσιο κάνει τον πιλότο ή ο πιλότος το μονοθέσιο; Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από τις εφετινές ανατροπές, που οφείλονται σε μερικές αλλαγές κανονισμών! Απ΄ ό,τι φαίνεται ήρθε η στιγμή που και η κολύμβηση γίνεται πεδίο αντίστοιχων αντιπαραθέσεων μετά την εισαγωγή των υπερσύγχρονων μαγιό- των αποκαλούμενων και διαστημικών- που έχουν εκτοξεύσει τις επιδόσεις των αθλητών
τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υγρού στίβου που διεξάγεται στη Ρώμη, ανοίγει σήμερα η αυλαία των κολυμβητικών αγωνισμάτων που θα ολοκληρωθούν την επόμενη Κυριακή, και ο πόλεμος για το λεγόμενο και «τεχνολογικό ντόπινγκ» κορυφώνεται. Η αρχή έγινε με το επαναστατικό LΖR της εταιρείας Speedo, χάρη στον σχεδιασμό του οποίου σημειώθηκαν 108 παγκόσμια ρεκόρ μόνο το 2008, εκ των οποίων τα 79 από αθλητές που φορούσαν
LΖR με πρώτο και καλύτερο τον αμερικανό πολυολυμπιονίκη Μάικλ Φελπς! Οπως ήταν αναμενόμενο στον χορό μπήκαν και άλλες εταιρείες παρουσιάζοντας τις δικές τους «προτάσεις» όπως είναι το ιταλικό Jaked 01, το οποίο προτιμά ο Γάλλος Φρεντερίκ Μπουσκέ (έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στα 50 μ. ελεύθερο με 20.94 καταρρίπτοντας την επίδοση 21.28 του Αυστραλού Ιμον Σάλιβαν ), το Αrena Χ-Glide του Γάλλου Αλέν Μπερνάρ (πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στα 100
μ. ελεύθερο με 46.94, τον περασμένο Απρίλιο) και το Ηydrofoil της Αdidas χάρη στο οποίο η Γερμανίδα Μπρίτα Στέφεν πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ. ελεύθερο. Ενοχα ή όχι, τα υπερσύγχρονα μαγιό αποκαλούνται ήδη «τεχνολογικό ντόπινγκ» και η διεθνής ομοσπονδία κολύμβησης (FΙΝΑ) αναζητεί τον τρόπο με τον οποίο θα «καθαρίσει» τις πισίνες.

Η επιτυχία της Γερμανίδας Μπρίτα Στέφεν, που στις 25 Ιουνίου κολύμβησε τα 100 μ. ελεύθερο σε 52.85 αρπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ από την Αυστραλέζα Λίμπι Τρίκετ (52.88), προκάλεσε αίσθηση κυρίως για τις δηλώσεις της Στέφεν που ακολούθησαν: «Αυτό το μαγιό είναι από άλλον πλανήτη! Δεν έχω φορέσει ξανά κάτι τέτοιο. Στα τελευταία μέτρα δεν “πέθανα”, δεν αισθάνθηκα κανέναν πόνο. Κανονικά θα έπρεπε να απαγορευτεί αυτό το μαγιό. Αισθανόμουν σαν ταχύπλοο στο νερό και ποτέ δεν πίστευα ότι μπορεί άνθρωπος να γλιστρά έτσι!».

Ηταν τόσο εντυπωσιακή η επίδοση της Στέφεν, που ανάγκασε τους αυστραλούς σουπερστάρ της πισίνας, όπως είναι η Τρίκετ και ο Ιμον Σάλιβαν, να σκεφτούν ακόμη και το ενδεχόμενο να αλλάξουν μαγιό την τελευταία στιγμή πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ρώμης!

Η ΝΑSΑ και η πολυουρεθάνη
Εκείνος που άλλαξε στρατόπεδο είναι ο Αυστραλός Αντριου Λότερσταϊν, ο οποίος άφησε το LΖR της Speedo, για τη χάρη (και κυρίως για την ταχύτητα) του Χ-Glide της Αrena, με το οποίο έγινε ο πέμπτος άνθρωπος που κολυμπά τα 100 μ. πεταλούδα σε χρόνο μικρότερο των 51 δευτερολέπτων (κατέβασε το εθνικό ρεκόρ στα 50.92

στις αρχές Ιουλίου). «Τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα για μένα» είπε ο αυστραλός κολυμβητής, ο οποίος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο χάνοντας από τον Αμερικανό Μάικλ Φελπς, και εξήγησε: «Σε μια περίοδο σκληρής προετοιμασίας κατέβασα την επίδοσή μου κατά μισό δευτερόλεπτο απλώς αλλάζοντας μαγιό. Δεν υπήρχε καλύτερη απόδειξη για εμένα. Αν θέλω να διακριθώ πρέπει να φορέσω μαγιό της τελευταίας τεχνολογίας» .

Οταν έκανε την εμφάνισή του το LΖR της Speedo, αποτελούσε την απόλυτη τεχνολογική επανάσταση στον χώρο της κολύμβησης. Τα ρεκόρ έπεφταν το ένα πίσω από το άλλο χάρη στον σχεδιασμό του μαγιό, μέρος του οποίου έγινε στο διαστημικό κέντρο της ΝΑSΑ! Η απάντηση ήρθε από τις ανταγωνίστριες εταιρείες και τα απολύτως εφαρμοστά στο δέρμα μαγιό πολυουρεθάνης. Μόνο και μόνο η διαδικασία για να φορεθεί ένα τέτοιο μαγιό είναι περιπέτεια. Οι κολυμβητές αναγκάζονται να χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες για να κατορθώσουν να περάσουν τα πόδια τους μέσα στο μαγιό, ενώ αρκετοί χρειάζονται κάποιον άλλον για να τους βοηθήσει να κλείσουν το φερμουάρ!

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ο βραζιλιάνος χρυσός νικητής στα 50 μ. ελεύθερο Σέζαρ Σιέλο Φίλιο απαυδισμένος από το μονότονο ερώτημα των δημοσιογράφων προς όλους τους κολυμβητές για την ποιότητα των μαγιό, είπε ότι «το θέμα δεν είναι τι φοράει ο καθένας, αλλά να εξασφαλίζεται πως όλοι οι αθλητές είναι στο ίδιο επίπεδο από άποψη εξοπλισμούώστε να αγωνίζονται επί ίσοις όροις». Αποδεικνύεται πάντως, ότι ο ρομαντισμός δεν έχει καμία σχέση σε έναν κόσμο που κινείται βάση των αδίστακτων νόμων της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού.

Η διαμάχη συνεχίζεται
Οι ιθύνοντες της διεθνούς ομοσπονδίας κολύμβησης (FΙΝΑ) προβληματίστηκαν αρκετά για το αν θα έπρεπε να απαγορεύσουν τη χρήση κάποιων μαγιό ή όχι. Τελικά τα επέτρεψαν σχεδόν όλα, όπως αποδεικνύεται από τη λίστα των 202 επιτρεπόμενων μαγιό που απέστειλαν στις εθνικές ομοσπονδίες-μέλη και αφορά την κολύμβηση στο 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου που διεξάγεται στη Ρώμη. Να δούμε αν θα δικαιωθεί η γερμανίδα άλλοτε παγκόσμια πρωταθλήτρια της κολύμβησης Φραντσέσκα φαν Αλμτσικ, η οποία σχολίασε ότι «στη Ρώμη θα παρακολουθήσουμε τους αγώνες των μαγιό, καθώς αυτά θα κλέψουν τα φώτα της δημοσιότητας και όχι οι αθλητές»! .. Οι επικεφαλής της FΙΝΑ φέρονται να έχουν αποδεχθεί το λάθος τους, όταν επέτρεψαν αρχικά στην εταιρεία Speedo να λανσάρει τα μαγιό υψηλής τεχνολογίας. Με την κίνησή τους άνοιξαν το ασκό του Αιόλου και πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν στάση. Πάντως οι φωνές διαμαρτυρίας εντείνονται με τον ίδιο ρυθμό που καταρρίπτονται τα παγκόσμια ρεκόρ, προσθέτοντας συνεχώς πόντους αναξιοπιστίας στην κολύμβηση. Ο Γάλλος Φρεντερίκ Μπουσκέ απειλεί τον Σάλιβαν. Αν τον κερδίσει θα σημαίνει ότι είναι καλύτερος κολυμβητής από τον Αυστραλό ή ότι το Jaked είναι καλύτερο μαγιό από ό,τι το LΖR; Αντίστοιχα ερωτήματα αφορούν και τα αγωνίσματα των γυναικών, όπου για παράδειγμα οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υγρού στίβου της Ρώμης στηρίζουν αρκετές από τις ελπίδες τους σε διάκριση της Ιταλίδας Φεντερίκα Πελεγκρίνι, η οποία κολυμπάει με Jaked. Ο Θορπ, το κόστος και τα υφαντά
Ενας από τους πρώτους κολυμβητές που λάνσαραν τα ολόσωμα μαγιό υψηλής τεχνολογίας είναι ο αυστραλός πεντάκις χρυσός ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ το 2000 και στην Αθήνα το 2004 Ιαν Θορπ. «Τα μαγιό εξελίσσονται συνεχώς από τις αρχές του 20ού αιώνα» είπε η «τορπίλη» από την Αυστραλία, επιμένοντας ότι η απαγόρευση της χρήσης τους μόνο κακό θα κάνει. Ωστόσο έσπευσε να τονίσει: «Απλώς αυτή τη στιγμή γίνεται μεγαλύτερη φασαρία για την τεχνολογική εξέλιξη των μαγιό. Είναι κάτι που συνέβαινε πάντοτε. Θα συμφωνήσω όμως με εκείνους που υπογραμμίζουν την αδικία για το γεγονός ότι δεν έχουν όλοι οι κολυμβητές πρόσβαση σε αυτά τα μαγιό. Είναι πανάκριβα και επομένως υπάρχουν αθλητές που δεν μπορούν να τα αποκτήσουν» . Σημειώνεται ότι κάθε μαγιό κοστίζει περισσότερα από 500 ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μερικές φορές, προτού φθαρεί και χάσει την υδροδυναμική του!

Οι περισσότεροι πάντως συμφωνούν ότι κάποια στιγμή πρέπει να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη τεχνολογική έκρηξη που αφήνει στο περιθώριο τους αθλητές. Ο 88χρονος αυστραλός προπονητής κολύμβησης κ. Φορμπς Κάρλαϊλ που ξεκίνησε την καριέρα του πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με επιστολή του προς τη διοίκηση της FΙΝΑ συνυπέγραψε την πρόταση του επίτιμου προέδρου της διεθνούς ομοσπονδίας κ. Μπαρτόλο Κόνσολο να επιτρέπονται από την 1η Ιανουαρίου 2010 μόνο πλεκτά ή υφαντά μαγιό! Παράλληλα απαίτησε να σημειώνονται με ειδικό αστερίσκο όλα τα παγκόσμια ρεκόρ που επιτεύχθηκαν το 2008 και το 2009 από αθλητές που φορούσαν μαγιό υψηλής τεχνολογίας! Χαρακτηριστικό είναι ότι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου οι αθλητές που φορούσαν μαγιό LΖR Speedo πέτυχαν τα 23 από τα 25 παγκόσμια ρεκόρ και κατέκτησαν το 94% των χρυσών μεταλλίων!

Απαγόρευση των μαγιό από τη FΙΝΑ
ΡΩΜΗ, ΙΟΥΛΙΟΣ. ΗΔιεθνής Ομοσπονδία Υγρού Στίβου (FΙΝΑ) με ομόφωνη απόφασή της αργά τη νύχτα του Σαββάτου απαγόρευσε τη χρήση μαγιό «υψηλής τεχνολογίας» με το σκεπτικό ότι αυτά «παραμορφώνουν την πραγματική επίδοση» των κολυμβητών και οδηγούν σε «καταστάσεις οι οποίες δεν συνάδουν με την επιδίωξη της άμιλλας». Η απαγόρευση θα ισχύσει από το 2010, αλλά θεωρείται περίπου βέβαιο ότι τα «υψηλής τεχνολογίας» μαγιό, τα οποία έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους στους περυσινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, δεν θα χρησιμοποιηθούν από τους αθλητές οι οποίοι παίρνουν μέρος στους αγώνες που αρχίζουν στη Ρώμη σήμερα Κυριακή. Οι πρώτες αντιδράσεις των ενδιαφερομένων είναι μάλλον θετικές, μάλιστα ο Μάικλ Φελπς χαιρέτισε την απόφαση τονίζοντας ότι «είναι μια ουσιαστική ενίσχυση» της κολύμβησης και επανέλαβε την πρόταση την οποία είχε κάνει και πέρυσι: Η FΙΝΑνα «επιβάλει» στους διεθνείς αγώνες συγκεκριμένο τύπο μαγιό από «υφαντά υλικά».