Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ νέας διοίκησης στην ΠΑΕ Αρης πριν από μία εβδομάδα μέσα από μια πρωτόγνωρη διαδικασία για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο δημιουργεί νέα δεδομένα
στο μοντέλο διοίκησης μιας Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρείας. Με βάση τα όσα διαδραματίστηκαν τον τελευταίο χρόνο στην ΠΑΕ των Κιτρίνων το αποτέλεσμα ήταν τόσο προβλέψιμο όσο οι συνήθεις ψηφοφορίες των γειτονικών χωρών σε διαγωνισμό της Εurovision! O
μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης και άλλοτε αδιαφιλονίκητος διοικητικός ηγέτης της κ. Λάμπρος Σκόρδας ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ.Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν με εντυπωσιακή ακρίβεια στην κάλπη των μελών της Λέσχης Φίλων Αρη. Η νικήτρια παράταξη
υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της ΠΑΕ και πρώην συνεργάτη του κ. Σκόρδα κ. Θανάση Αθανασιάδη έλαβε 1.896 ψήφους (75,5%) έναντι 615 (24,5%) του προέδρου της ΠΑΕ Αρης. Τα πρόσωπα άλλαξαν.Απομένει να διαπιστωθεί αν διαφοροποιηθεί και ο τρόπος διοίκησης.

Η βασική αιτία της ήττας του κ. Λάμπρου Σκόρδα ήταν η οξεία αντιπαράθεσή του με όλους τους φορείς του Συλλόγου Ερασιτέχνη, μέλη διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ, οργανωμένους οπαδούς, ΚΑΕ που τον εγκαλούσαν για αυταρχικό τρόπο διοίκησης. Ο οδοντίατρος το επάγγελμα κ. Σκόρδας χρεώθηκε την αγωνιστική αποτυχία της ομάδας εφέτος και τον αποκλεισμό από τα πλέι οφ. Κυρίως όμως το ότι οι πρώην συνοδοιπόροι του οργανωμένοι συνδεσμίτες (που εκφράζουν κυρίως τα μέλη του μεγαλύτερου συνδέσμου Super 3) τάχθηκαν σαφέστατα απέναντί του όταν διαπίστωσαν ότι ο κ. Σκόρδας άλλαξε φιλοσοφία, δεν άκουγε κανέναν και διοικούσε- κατ΄ εκείνουςαλαζονικά.

Αφορμή υπήρξε η υπόθεση με τον προπονητή και μετέπειτα τεχνικό σύμβουλο της ομάδας κ. Ενρίκε Ερνάντεθ. Τα αρνητικά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα, ο άδοξος αποκλεισμός από τη Σλάβεν Μπελούπο στο Κύπελλο UΕFΑ και η αγωνιστική απειθαρχία έφεραν τον ισπανό προπονητή αντιμέτωπο με τη συντριπτική πλειονότητα των οπαδών αλλά και πολλών μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ. Ο κ. Σκόρδας όχι μόνο τον στήριξε, αλλά ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με τους οργανωμένους και τους πρώην συνεργάτες του θεωρώντας ότι « το πρόβλημα δεν ήταν ο προπονητής, αλλά το νοσηρό κλίμα που είχε καλλιεργηθεί χρόνια τώρα στην ομάδα και επιδίωξα να αλλάξω » και αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά των οπαδών για την παρεμβατική τακτική τους σε θέματα διοίκησης.

Ο κ. Κόντης και οι μεταγραφές
Στην έκτακτη γενική συνέλευση της 11ης Μαΐου ενώπιον των μελών της Λέσχης Φίλων Αρη η παράταξη που προέκυψε ως αντίπαλο δέος του κ. Σκόρδα, υπό τον κ. Θανάση Αθανασιάδη συνεπικουρούμενο από τους κκ. Αγαπητό Βαλογιώργη, Αντώνη Ζαμπέτα, Θεμιστοκλή Μπεκιάρη, Δημήτρη Σαρρή, Διαμαντή Τζαμπάζη και Νίκο Παπαδόπουλο (πρόεδρος του Α.Σ. ως εκπρόσωπος του Ερασιτέχνη Αρη), αντέταξε προγραμματικές δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες ο Αρης θα διοικείται συλλογικά, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των μελών και θα επικυρώνονται ύστερα από την υπογραφή τουλάχιστον τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Το ισχυρό χαρτί όμως φάνηκε ότι κρατούσε στα χέρια του ο εκτελεστικός διευθυντής της ΠΑΕ κ. Γιάννης Κόντης που τάχθηκε υπέρ της παράταξης του κ. Αθανασιάδη μολονότι υπήρξε για χρόνια συνεργάτης του κ. Σκόρδα. Ο κ. Κόντης προανήγγειλε έξι μεταγραφές ποδοσφαιριστών από το εξωτερικό με ονόματα ελκυστικά όπως του διεθνούς Πολωνού Εμπι Σμολάρεκ, του διεθνούς Ουρουγουανού Σεμπαστιάν «Λόκο» Αμπρέου και του αρχηγού της β΄ ομάδας της Μπαρτσελόνα Τσάβι Τόρες.

Ο κ. Σκόρδας αντίθετα επιδίωξε να αντικρούσει τις κατηγορίες αλλά το επικοινωνιακό λάθος του ήταν η ευθεία αντίθεσή του με την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΑΕ Αρης κ. Θανάσης Τζεβελέκης περί ενιαίου Αρη με μια οικουμενική διοίκηση που θα ελέγχει όλα τα τμήματα. Το κλίμα που δημιουργήθηκε ήταν ενδεικτικό των προθέσεων των μελών της Λέσχης. Το αποτέλεσμα επικύρωσε την εικόνα.

Συνασπίστηκαν οπαδοί, ΑΣ, ΚΑΕ
Ο κ. Αθανασιάδης βρίσκεται στη διοίκηση της ΠΑΕ τα τελευταία δύο χρόνια με την ιδιότητα του β Δ αντιπροέδρου και ήταν εκ των στενών συνεργατών του κ. Σκόρδα. Ανθρωπος χαμηλών τόνων που δεν αρέσκεται στις δημόσιες εμφανίσεις και δύσκολα έρχεται σε αντιπαραθέσεις. Είναι ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας Οικοδομή ΑΕ που δραστηριοποιείται στην κατασκευή συγκροτημάτων κατοικιών, βιομηχανικών και επαγγελματικών χώρων. Εκ προοιμίου το ψηφοδέλτιο του κ. Αθανασιάδη διέθετε τη μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στους κόλπους του Αρη, αφού είχε δυνατούς «συμπαίκτες» στο πρόσωπο των κκ. Βαλογιώργη, Ζαμπέτα, Μπεκιάρη, Σαρρή, Τζαμπάζη και του προέδρου του Ερασιτέχνη κ. Ν. Παπαδόπουλου.

Η διοίκηση της Λέσχης και του ΑΣ μαζί με τον Super 3 είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του, γεγονός που διαμόρφωσε ουσιαστικά το κλίμα εν όψει των εκλογών. Επιπλέον, όλα τα μέλη της νέας διοίκησης είναι γνωστά στην οικογένεια του Αρη ενώ η προοπτική μιας διοίκησης που θα παίρνει συλλογικά τις αποφάσεις ηχούσε εύηχα στη «Λαϊκή Δημοκρατία του Αρη». Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η διακριτική μεν, σαφέστατη δε στήριξη που παρέσχε στη νικήτρια παράταξη ο πρόεδρος της ΚΑΕ κ. Θ. Τζεβελέκης που ασκεί σημαντική επιρροή στις τάξεις των οπαδών των Κιτρίνων.

Ο κόουτς Μαζίνιο και το μπάτζετ
Αυτό που φαίνεται ότι λείπει από τη νέα ηγετική ομάδα του Αρη είναι η διοικητική εμπειρία. Κανένα στέλεχος του ψηφοδελτίου δεν έχει την απαιτούμενη διοικητική τριβή, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί χρόνος ώστε να αποκτήσει ο Αρης πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων και να δημιουργήσει «συμμάχους». Το πιο έμπειρο στέλεχος της παράταξης είναι ο κ. Κόντης (θα συνεχίσει στο πόστο του εκτελεστικού διευθυντή) που θα επωμισθεί την ευθύνη να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους παράγοντες στα κέντρα εξουσίας.

Με βάση τις προγραμματικές εξαγγελίες, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται συλλογικά και δικαίωμα υπογραφής θα έχουν τρία μέλη που θα είναι διαφορετικά πρόσωπα (ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος και ένα μέλος). Κάθε μέλος θα έχει τον δικό του τομέα ευθύνης. Στον πάγκο της ομάδας θα παραμείνει ο Βραζιλιάνος κ. Ιομάρ Μαζίνιο, ενώ οι πρώτες μεταγραφικές κινήσεις έχουν ήδη γίνει γνωστές από τον κ. Κόντη.

Σχετικά τώρα, με το μπάτζετ της νέας σεζόν, η παράταξη του κ. Αθανασιάδη δήλωσε ότι έχει σκοπό να το αυξήσει πέραν των προβλεπόμενων εσόδων. Δηλαδή να μην περιοριστεί στη διαχείριση των αυξημένων εφέτος- λόγω τηλεοπτικών δικαιωμάτων- εσόδων. Τα δυνατά «οικονομικά χαρτιά» της κίνησης θεωρούνται οι κκ. Αθανασιάδης, Τσαμπάζης (ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας επίσης) που θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος για να αυξηθεί το μπάτζετ.

Η επόμενη ημέρα της Λέσχης Φίλων

Ο νέος επικεφαλής της διοίκησης της ΠΑΕ Αρης κ. Θανάσης Αθανασιάδης

ΗΛέσχη Φίλων Αρη δημιουργήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 2 του καταστατικού της «για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΠΑΕ Αρης». Τα εννέα φυσικά πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ Αρης έχουν εκχωρήσει το δικαίωμα χρήσης τους στο διοικητικό συμβούλιο της Λέσχης. Ωστόσο, για να επικυρωθεί η αλλαγή διοικητικού συμβουλίου στην ΠΑΕ Αρης θα πρέπει να συναινέσουν οι μέτοχοι στη γενική συνέλευση που έχει οριστεί για τις 9 Ιουνίου, μια διαδικασία όμως που είναι τυπική καθώς όλοι οι μέτοχοι τάσσονται στο πλευρό της νέας διοίκησης (πλην ασφαλώς του κ. Λάμπρου Σκόρδα ). Το καθαρό αποτέλεσμα των εκλογών προσφέρει την πολυτέλεια στον κ. Θανάση Αθανασιάδη να διοικήσει χωρίς αμφισβητήσεις και αντιπο λιτευτικές τάσεις τουλάχιστον τους πρώτους μήνες.

Και αν η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στην ΠΑΕ κρίνεται ενδιαφέρουσα, εξίσου σημαντικές θεωρούνται και οι αρχαιρεσίες για το νέο διοικητικό συμβούλιο στη Λέσχη που θα γίνουν στις 15 Ιουνίου. Ενα από τα ζητούμενα είναι αν ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Σκόρδας εμπλακεί σε διαδικασία υποψηφιότητας. Σημειωτέον ότι ο κ. Σκόρδας υπήρξε εκ των ιδρυτικών στελεχών της Λέσχης Φίλων Αρη. Και λίγα χρόνια αργότερα αυτός ο φορέας τον «έριξε» από τον προεδρικό θώκο.