Για ένατη φορά στην ιστορία της Α1, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα διεκδικήσουν στους τελικούς των πλέι οφ τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδας στο μπάσκετ. Οι πράσινοι έχουν το προβάδισμα στην… ιστορία, καθώς προηγούνται πλέον στο… σκορ με 5-3. Ωστόσο, για πρώτη φορά έπειτα από τρεις σεζόν οι ερυθρόλευκοι έχουν την… pole position με το πλεονέκτημα έδρας.

Ας θυμηθούμε τα αιώνια ραντεβού στους τελικούς…

1992-93: Ο ΠΑΟΚ κόβει πρώτος το νήμα της κανονικής περιόδου, δεύτερος τερματίζει ο Παναθηναϊκός, τρίτος ο Πανιώνιος, ενώ ο Ολυμπιακός μένει στην 4η θέση. Στα πλέι οφ, ο Παναθηναϊκός ξεπερνά τα εμπόδια των ΑΕΚ (2-1) και Πανιωνίου (3-1) και ο Ολυμπιακός αυτά των Αρη (2-1) και ΠΑΟΚ (3-1 με μειονέκτημα έδρας).

Στους τελικούς, οι ερυθρόλευκοι παίρνουν το Πρωτάθλημα με 3-1 στις νίκες, όμως, η σειρά «σημαδεύεται» απ` την άρνηση του Παναθηναϊκού να αγωνιστεί στο 4ο ματς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διαιτησίες στους τελικούς που είχαν προηγηθεί. Οι «ερυθρόλευκοι», πάντως, δεν πτοούνται και στήνουν μια …ευρηματική φιέστα τίτλου!

Οι συνθέσεις
Ολυμπιακός: Καμπούρης, Παπαδάκος, Λημνιάτης, Σιγάλας, Σταμάτης, Παπαδάκης, Μωραϊτης, Ελληνιάδης, Μπέρι, Πάσπαλι, Τάρλατς, Τόμιτς, Νάκιτς, Χίγκινς.
Παναθηναϊκός: Γκάλης, Γκέκος, Αλβέρτης, Παπαπέτρου, Γεωργικόπουλος, Μυριούνης, Οικονόμου, Βράνκοβιτς, Σοκ, Κόμαζετς.

1994-95: Επειτα από διάλειμμα ενός χρόνου οι αιώνιοι ξανασμίγουν σε τελικούς! Στην κανονική περίοδο ισοβαθμούν στο ρετιρέ, αλλά ο Ολυμπιακός έχοντας καλύτερη διαφορά στα μεταξύ τους ματς, είναι αυτός που απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα της κορυφής και τελικά κατακτά τον τίτλο με 3-2 νίκες. Η σειρά έχει συναρπαστική εξέλιξη και δραματικό φινάλε, καθώς κρίθηκε στο τελευταίο σουτ, το οποίο έχασε ο Οικονόμου για λογαριασμού του Παναθηναϊκού κι έτσι το Πρωτάθλημα πιάνει λιμάνι για τρίτη σερί σεζόν!

Οι συνθέσεις
Ολυμπιακός: Φασούλας, Καμπούρης, Παπαδάκος, Λημνιάτης, Σιγάλας, Σταμάτης, Παπαδάκης, Μπακατσιάς, Βολκόφ, Τάρλατς, Τόμιτς, Νάκιτς, Τζόνσον.
Παναθηναϊκός: Γκάλης, Γιαννάκης, Παταβούκας, Πετσάρσκι, Αλβέρτης, Γεωργικόπουλος, Παπαγιάννης, Μυριούνης, Οικονόμου, Πάσπαλι, Βράνκοβιτς, Σοκ, Κούουσμα.

1995-96: Χρονιά ορόσημο για τον Παναθηναϊκό, που γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που σκαρφαλώνει στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά λίγες ημέρες μετά το Ευρωπαϊκό στο Παρίσι, έρχεται η προσγείωση στο Φαληρικό Στάδιο. Οι δύο μονομάχοι δίνουν μάχες στήθος με στήθος μέχρι το 2-2, αλλά το τελευταίο ματς στο ΣΕΦ εξελίσσεται σε παράσταση για έναν ρόλο. 73-38 για τον Ολυμπιακό, 3-2 και 4ο σερί Πρωτάθλημα.

Οι συνθέσεις
Ολυμπιακός: Φασούλας, Παπαδάκος, Σιγάλας, Μπακατσιάς, Μπέρι, Τάρλατς, Τόμιτς, Νάκιτς, Παπανικολάου, Ζουρπένκο, Ρίβερς, Σούλης.
Παναθηναϊκός: Γιαννάκης, Παταβούκας, Κόρφας, Πετσάρσκι, Αλβέργης, Μυριούνης, Οικονόμου, Βράνκοβιτς, Σοκ, Κούουσμα, Σταυρακόπουλος, Ουίλκινς.

1998-99: Τρία χρόνια χωρίς «αιώνιες» μονομαχίες για τον τίτλο είναι πολλά. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός βρίσκονται και πάλι πρόσωπο με πρόσωπο και ο τίτλος αυτή τη φορά είναι υπόθεση του Νίκου Οικονόμου, ο οποίος περίμενε στη …γωνία τέσσερα χρόνια.

Τρίποντο – μαχαιριά στον Ολυμπιακό (50« πριν απ` τη λήξη) και το «τριφύλλι» καπαρώνει τον τίτλο μέσα στο ΣΕΦ. Ο διεθνής φόργουορντ επιστρέφοντας στην άμυνα φωνάζει στους οπαδούς του Παναθηναϊκού: «Για τότε…», εννοώντας φυσικά το χαμένο σουτ στον τελικό της σεζόν 1994-95.

Οι συνθέσεις
Παναθηναϊκός: Αλβέρτης, Καλαϊτζής, Κοχ, Παταβούκας, Οικονόμου, Τζεντίλε, Μποντιρόγκα, Μπουντούρης, Χούπμαν, Μπερκ, Ράτζα, Μάγλος, Φώτσης, Γλυνιαδάκης.
Ολυμπιακός: Κόμαζετς, Γκόλντγουάιρ, Βούκσεβιτς, Παπανικολάου, Μενσά, Σούλης, Φσούλας, Τόμιτς, Τάρλατς, Ζεβροσένκο, Ρότζερς, Δορκοφίκης, Καραπλής, Πέττας.

2000-01: Και πάλι μαζί, αλλά αυτή τη φορά ο Παναθηναϊκός έχει στα δικά του χέρια το πλεονέκτημα της έδρας… Η σειρά οδηγείται στο 5ο ματς και το «τριφύλλι» έχοντας σε εξαιρετική βραδιά τον αρχηγό του, Φραγκίσκο Αλβέρτη (23π. με 5/7 τρίποντα), φτάνει άνετα στη νίκη με 79-63 και πανηγυρίζει την κατάκτηση του τίτλου.

Οι συνθέσεις
Παναθηναϊκός: Αλβέρτης, Καλαϊτζής, Κοχ, Ρότζερς, Φώτσης, Τζεντίλε, Μποντιρόγκα, Μίντλετον, Ρέμπρατσα, Μπερκ, Μπαλογιάννης.
Ολυμπιακός: Μπουντούρης, Βούκσεβιτς, Παπανικολάου, Δορκοφίκης, Ρισασέ, Σούλης, Ντε Μιγκέλ, Φέμερλινγκ, Ράτζα, Ρίβερς.

2005-06: Επειτα από πέντε χρόνια χωρίς αιώνιες μάχες στα τελικά, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έδωσαν και πάλι ραντεβού. Αυτή τη φορά, όμως, δεν χρειάστηκε 4ο και 5ο ματς. Ο Παναθηναϊκόςκέρδισε τον αιώνιο αντίπαλό του και με 3-0 νίκες έμεινε στο θρόνο του.

Οι συνθέσεις
Παναθηναϊκός: Αλβέρτης, Παπανικολάου, Τσαρτσαρής, Χατζηβρέττας, Διαμαντίδης, Σάκοτα, Μπατίστ, Τομάσεβιτς, Καλαϊτζής, Λάκοβιτς, Φέμερλινγκ, Σπανούλης, Στσεπάνοβιτς.
Ολυμπιακός: Εντνι, Παπαμακάριος, Αργυρόπουλος, Ζίζιτς, Λιούις, Χατζής, Σεϊμπούτις, Πρίντεζης, Μπάρλος, Βασιλόπουλος, Αγαδάκος, Σχορτσανίτης, Καλαϊτζίδης, Κόλιεβιτς.

2006-07: Μία από τις πιο αγωνιώδεις σειρές τελικών διεξήχθη πέρυσι. Οι δύο αιώνιοι ήταν… κύριοι στις έδρες τους (ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ και ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ) και το πρωτάθλημα κρίθηκε σε 5ο παιχνίδι με την παρουσία φιλάθλων και των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ, όπου ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε την κατάκτηση του treble.

Η στιγμή, όμως, όλης της χρονιάς έγινε στον 3ο τελικό, ο οποίος ήταν και ο συναρπαστικότερος. Οι ερυθρόλευκοι είχαν χρυσή ευκαιρία να φύγουν με το ροζ φύλλο αγώνα από το ΟΑΚΑ, όμως ο Διαμαντίδης έκοψε στα ίσα το κάρφωμα του Ακερ κι έστειλε το παιχνίδι στην παράταση, όπου και πάλι ήταν πρωταγωνιστής, αφού με δικό του επιθετικό ριμπάουντ και λέι απ χάρισε τη νίκη στον Παναθηναϊκό.

Οι συνθέσεις
Παναθηναϊκός: Αλβέρτης, Παπανικολάου, Ντικούδης, Τσαρτσαρής, Χατζηβρέττας, Διαμαντίδης, Ξανθόπουλος, Σάκοτα, Μπατίστ, Τομάσεβιτς, Ντελκ, Μπετσίροβιτς, Σισκάουσκας, Γιαβτόκας, Βούγιανιτς.
Ολυμπιακός: Στεφάνοφ, Μουλαομέροβιτς, Παπαμακάριος, Ακερ, Ζίζιτς, Ματσιγιάουσκας, Μπουρούσης, Ντόμερκαντ, Χαρίσης, Μπάρλος, Πεν, Βασιλόπουλος, Στακ, Σχορτσανίτης.

2007-08: Εχοντας το πλεονέκτημα της έδρας για μία ακόμη φορά ο Παναθηναϊκός κάνει το τρία στα τρία απέναντι στον αιώνιο αντίπαλό του και κατακτά ένα ακόμη πρωτάθλημα. Η σειρά κρίθηκε στο πέμπτο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί εύκολα με 90-76 στο ΟΑΚΑ και να κατακτά το 10ο πρωτάθλημά του μέσα σε 11 χρόνια.

Σε αυτή τη σειρά ο Ολυμπιακός πλησίασε το… break της έδρας μόνο στο πρώτο παιχνίδι, με τον Πρίντεζη να αστοχεί σε σουτ δύο πόντων, δέκα δευτερόλεπτα, πριν το τέλος και να χάνει την ευκαιρία να στείλει το ματς στην παράταση.

Οι συνθέσεις
Παναθηναϊκός: Γιασικεβίτσιους, Χατζηβρέττας, Διαμαντίδης, Ουίνστον, Μπατίστ, Σπανούλης, Αλβέρτης, Περπέρογλου, Τσαρτσαρής, Τομάσεβιτς.
Ολυμπιακός: Μπλάκνεϊ, Γκριρ, Γουντς, Πρίντεζης, Μπουρούσης, Παπαμακάριος, Τεόντοσιτς, Βασιλειάδης, Βασιλόπουλος, Μαυροκεφαλίδης, Σχορτσανίτης.