Και τη σκυτάλη της ντόπας παρέδωσε χθες στο νέο έτος ο «παλιός ο χρόνος» καθώς, όπως ανακοινώθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), βρέθηκαν ακόμη τρία θετικά δείγματα για να φτάσουν αισίως τα 35 τα κρούσματα των ντοπαρισμένων ελλήνων αθλητών και αθλητριών κατά τη διάρκεια του 2008. Στη μαύρη λίστα προστέθηκαν χθες ο 27χρονος ποδοσφαιριστής της Ενωσης Θράκης (Γ΄ Εθνική) Χρήστος Αυγέρης, ο οποίος σε έλεγχο που υποβλήθηκε από το ΕΣΚΑΝ στις 30 Νοεμβρίου μετά τον αγώνα με τον Παναιτωλικό έδωσε θετικό δείγμα σε ηρωίνη!

Τα άλλα δύο κρούσματα προέρχονται από τα λεγόμενα βαρέα αθλήματα και μάλιστα από δύο αθλητές οι οποίοι είχαν πρόσφατα αναδειχθεί πρωταθλητές Ελλάδας! Ο ένας είναι ο παλαιστής του Ηρακλή Περιστερίου Κώστας Φάλιας, ο οποίος στις 6 Δεκεμβρίου, που έδωσε θετικό δείγμα στην απαγορευμένη ουσία κλενμπουτερόλ, αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας στην κατηγορία των 84 κ. της ελληνορωμαϊκής πάλης. Ο έτερος είναι ο πυγμάχος της ΑΕΚ Χαρίλαος Κοντογιώργης , ο οποίος στις 7 Δεκεμβρίου, που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας στα 91 κ., βρέθηκε θετικός στην απαγορευμένη ουσία στανοζολόλη (σ.σ.: πρόκειται για το αναβολικό με το οποίο βρέθηκε ντοπέ ο καναδός σπρίντερ Μπεν Τζόνσον στους Ολυμπιακούς της Σεούλ το 1988).

Τα 23 από τα 35 θετικά δείγματα βρέθηκαν έπειτα από ελέγχους τους οποίους πραγματοποίησε το ΕΣΚΑΝ, ενώ έπειτα από ελέγχους της WΑDΑ είχαν βρεθεί ντοπαρισμένοι οι 11 αθλητές και αθλήτριες της εθνικής ομάδας άρσης βαρών και η ολυμπιονίκης των 400 μ. μετ΄ εμποδίων Φανή Χαλκιά. Από τους 23 αθλητές που έδωσαν θετικό δείγμα σε έλεγχο του ΕΣΚΑΝ 12 τιμωρήθηκαν με ποινές από 3 μήνες ως 2 χρόνια. Αντίθετα αθωώθηκαν από τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ και της Ενωσης Β΄- Γ΄ Εθνικής δύο ποδοσφαιριστές οι οποίοι έδωσαν θετικό δείγμα σε κάνναβη και ένας ο οποίος αρνήθηκε να περάσει από έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός μπασκετμπολίστας Κιντέλ Γουντς, ο οποίος όταν αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό επίσης είχε δώσει θετικό δείγμα σε κάνναβη, τιμωρήθηκε από τον αθλητικό δικαστή του ΕΣΑΚΕ με αποκλεισμό 3 μηνών. Τουτέστιν για χρήση της ίδιας απαγορευμένης ουσίας η ποδοσφαιρική Δικαιοσύνη αθωώνει και η μπασκετική (ορθώς) τιμωρεί. Πάντως τα θετικά δείγματα ενδέχεται να αυξηθούν κατά πολύ καθώς, όπως ανακοίνωσε το ΕΣΚΑΝ, άλλοι 23 αθλητές επτά αθλημάτων βρίσκονται υπό παρακολούθηση επειδή κατά τον έλεγχο ντόπινγκ στον οποίο υποβλήθηκαν έδωσαν δείγματα με αυξημένα ποσοστά τεστοστερόνης.

Αυτό σημαίνει ότι ο λόγος τεστοστερόνης προς επιτεστοστερόνη ήταν πάνω από το ανώτερο επιτρεπτό όριο που είναι το 4 και οι 23 αθλητές υποβάλλονται σε επιπλέον έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν η αυξημένη τεστοστερόνη οφείλεται σε φυσιολογική ή παθολογική κατάσταση ή προέκυψε ως συνέπεια της χρήσης κάποιας απαγορευμένης ουσίας. Από τους 23 (υπό παρακολούθηση) αθλητές 8 είναι ποδοσφαιριστές, 3 μπασκετμπολίστες, 4 αθλητές του στίβου, 3 ποδηλάτες, 3 αρσιβαρίστες, 1 κολυμβητής και 1 παίκτης του βόλεϊ. Δεν είναι η πρώτη φορά που έλληνες αθλητές και ειδικότερα ποδοσφαιριστές εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά τεστοστερόνης. Το γεγονός ότι κατά το παρελθόν όλοι τους έπεισαν τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα πως την αυξημένη τεστοστερόνη παράγει ο οργανισμός τους, ας το κρίνει η αρμόδια αθλητική ηγεσία.

Ε ν τω μεταξύ η πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ κυρία Χαρά Σπηλιοπούλου εξέφρασε την ευχή το 2009 να μην έχει ο ελληνικός αθλητισμός τόσα θετικά δείγματα και ξεκαθάρισε ότι το ΕΣΚΑΝ βρίσκεται σε πλήρη προσαρμογή με τις απαιτήσεις της WΑDΑ. Μεταξύ άλλων η κυρία Σπηλιοπούλου δήλωσε: «Θέλω να ελπίζω ότι του χρόνου τέτοια ημέρα δεν θα έχουμε τόσα θετικά δείγματα.Υπάρχει μια αλλαγή στη στάση των Ομοσπονδιών.Οι πρόεδροι είναι πλέον σε επίπεδο μηδενικής ανοχής.Εχουμε περάσει δύσκολη χρονιά και είναι όλοι πολύ επιφυλακτικοί.Ζητούν περισσότερους ελέγχους».

Για τα χρήματα που απαιτούνται για τους ελέγχους τόνισε: «Ξέρουμε ότι σε κάποιες ομοσπονδίες υπάρχουν προβλήματα οικονομικά,αλλά τα χρήματα μπορούν να βρεθούν.Εχουμε ζητήσει τα χρήματα των ομοσπονδιών που διατίθενται στους ελέγχους για ντόπινγκ,να πηγαίνουν στο ΕΣΚΑΝ. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε από την πολιτεία να μην επιχορηγούνται οι ομοσπονδίες αν δεν έχουν ξεκαθαρίσει πρώτα τις υποχρεώσεις τους με το ΕΣΚΑΝ».

* Η βουλγάρα σπρίντερ Τεζντάν Ναΐμοβα τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό για παραποίηση δείγματός της. Η Βουλγαρική Ομοσπονδία Στίβου ανακοίνωσε ότι η 21χρονη αθλήτρια παραδέχθηκε αυτή την ενέργειά της και η ποινή αρχίζει να υπολογίζεται από τις 30 Σεπτεμβρίου. Η νεαρή αθλήτρια είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. και στα 200 μ. στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων- νεανίδων που έγινε το 2006 στο Πεκίνο.