▅ Ο ναζιστικός χαιρετισμός μελών της προέκτασης της Χρυσής Αυγής στα γήπεδα έκανε τον γύρο του κόσμου κατά τον αγώνα Ελλάδα- Τουρκία
▅ Καθ΄ όλη τη διάρκεια του αγώνα, ακόμη και όταν οι νεοφασίστες άρχισαν να δέρνουν τους διαφωνούντες, κανένας δεν τους ενόχλησε
▅ Μηνύματα που τόνιζαν την ανάγκη να παρουσιαστεί δυναμικά ο ακροδεξιός χώρος στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» είχαν εμφανιστεί στο Διαδίκτυο
Oναζιστικός χαιρετισμός της ακροδεξιάς κερκίδας που έκανε τον γύρο του κόσμου το περασμένο Σάββατο μέσω της τηλεοπτικής εικόνας αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε κάθε απολογητή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ). Πρόκειται, όπως αποδεικνύεται περίτρανα εκ του αποτελέσματος, για την αποκορύφωση ενός φαινομένου το οποίο γιγαντώθηκε με την ανοχή, αν όχι με τις ευλογίες της ΕΠΟ. Η «τεσσάρα» του Σαββάτου από την Τουρκία δεν ήταν εύπεπτη, ανέδειξε όμως ότι η κερκίδα, στα χρόνια που ακολούθησαν την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου από την Εθνική Ελλάδος, μετατράπηκε σε εστία όπου με θαλπωρή επωάσθηκε το αβγό του φιδιού. Η Γαλάζια Στρατιά έδωσε πάλι τον τόνο και οι υπόλοιποι συμμετείχαν πιστά στο χαμηλής αισθητικής φασιστικό παραλήρημα που εκτυλίχθηκε σε πανελλήνια ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση.

Η ακροδεξιά κερκίδα υπό την κοινή ονομασία Γαλάζια Στρατιά (πρόκειται για την προέκταση της Χρυσής Αυγής στα γήπεδα) δρα ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2004, όταν ξεκίνησαν οι προκριματικοί αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Από τότε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι ακροδεξιοί οπαδοί τοποθετούνται στις κερκίδες 21, 22 και 23 στο ανατολικό πέταλο του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης» στο Φάληρο.

Γνωστοί οι… άγνωστοι
Πηγές της ΕΠΟ υποστηρίζουν ότι δεν μπορούσαν να ελέγξουν την ταυτότητα όσων αγόρασαν εισιτήρια, διότι τα προμηθεύτηκαν κυρίως από τα εκδοτήρια του γηπέδου. Βέβαια, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο σύνθετη. Οι οπαδοί του πετάλου είτε είχαν προμηθευτεί εισιτήρια διαρκείας (το πιο πιθανό ενδεχόμενο) είτε τα αγόρασαν από πάγκους. Σε κάθε περίπτωση τα ονόματά τους είναι σημειωμένα και μπορούν να τα ανασύρουν ανά πάσα στιγμή τόσο η ΕΠΟ όσο και η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.).

Μέσα στο γήπεδο τα πράγματα ήταν πιο απλά. Οι «φουσκωτοί», ντυμένοι με μαύρα και χακί, είχαν εισέλθει στις κερκίδες από νωρίς. Σήκωσαν τα πανό τους και οι πιο φανατικοί άρχισαν να ψέλνουν τον εθνικό ύμνο, εκτείνοντας το χέρι τους στον γνωστό φασιστικό χαιρετισμό. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του αγώνα, ακόμη και όταν οι ακροδεξιοί παρεκτράπηκαν και άρχισαν να δέρνουν τους διαφωνούντες, οι άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας του γηπέδου και οι αστυνομικοί δεν τους ενόχλησαν. Οι αστυνομικοί μάλιστα είχαν συγκεντρωθεί στα κυλικεία που βρίσκονται πίσω από τις θύρες και ξεμύτιζαν μόνο για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του αγώνα.

Από την ίδια κερκίδα ξεκίνησαν και τα υβριστικά συνθήματα εναντίον των Τούρκων. Η αρχή έγινε τη στιγμή ανάκρουσης του τουρκικού εθνικού ύμνου, τον οποίο «γιουχάισε» η πλειονότητα των παρευρισκομένων στο γήπεδο. Στη συνέχεια τον χορό έσυρε η Γαλάζια Στρατιά. « Φωτιά φωτιά στα κόκκινα σκυλιά » και « σκ…σκ…στον τάφο του Κεμάλ » είναι δύο μόνο από τα δεκάδες προσβλητικά συνθήματα που εμπνεύστηκαν οι ακροδεξιοί της κερκίδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια του Σαββατόβραδου είχαν νωρίτερα την ίδια ημέρα κάψει εν χορώ το βιβλίο Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού, την ώρα που η μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου διέσχιζε την πλατεία Συντάγματος. Κυπριακό «παρών»
Ξεχωριστή παρουσία στην κερκίδα του Σαββάτου είχαν οι Κύπριοι, κυρίως οπαδοί του ΑΠΟΕΛ, οι οποίοι ξεχώριζαν από τις κυπριακές σημαίες και τις φανέλες με τα διακριτικά του συλλόγου που υποστηρίζουν. Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι το ΑΠΟΕΛ έχει οργανωμένες ομάδες οπαδών, όπως οι Πορτοκαλοί και οι Πειρατές, οι οποίες είναι γνωστές στον εθνικιστικό χώρο. Ούτε το γεγονός ότι οι δύο συγκεκριμένες ομάδες θεωρούνταν από τους Κόκκινους Εθνικιστές, οπαδούς του Ολυμπιακού, αδελφές οργανώσεις με ιδέες παρόμοιες με εκείνες που έχουν οι φασίστες Ιrriducibili της Λάτσιο και οι Ούλτρας Φρενέτε της Ατλέτικο Μαδρίτης.

Μηνύματα που τόνιζαν την ανάγκη να παρουσιαστεί δυναμικά ο ακροδεξιός χώρος στον ποδοσφαιρικό αγώνα εμφανίστηκαν μαζικά στο Διαδίκτυο τις προηγούμενες ημέρες. Τα μέλη των ακροδεξιών ομάδων αναζητούσαν εισιτήρια ενώ δίνονταν ακόμη και συμβουλές για το πώς οι ενδιαφερόμενοι θα περάσουν απαρατήρητοι από τα μέτρα ασφάλειας. Οπως έγραφαν χαρακτηριστικά: « Να είναι θύρα με εθνικιστές μέσα, όχι τίποτα ξενέρωτοι ». Μετά την ήττα, σχολιάστηκε η κακή απόδοση των παικτών και διατυπώθηκαν θεωρίες ότι το παιχνίδι ήταν «στημένο». Δημοσιεύτηκαν επίσης φωτογραφίες και βίντεο με τη δραστηριότητα των ακροδεξιών μέσα από το γήπεδο όπου εμφανίζονται άτομα να χαιρετούν ναζιστικά και να κρατούν ναζιστικές σημαίες.

Ρεπορτάζ για την Εθνική στη σελίδα Α29