Τελικά και ενώ είχε γίνει η σέντρα στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Α´ Εθνικής, ήρθαν οι δύο (κατά τεκμήριο) μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ και Αρης) να κλέψουν τις εντυπώσεις ανακατεύοντας την τράπουλα στην ελληνική Σούπερ Λίγκα. Δεν το έπραξαν ούτε με Ριβάλντο (ΑΕΚ) ούτε με Λούα Λούα (Ολυμπιακός) ούτε με Καραγκούνη (Παναθηναϊκός), αλλά τραβώντας ισχυρούς προπονητικούς άσους! Ο Αρης και ο ΠΑΟΚ αποφάσισαν να επενδύσουν διαφορετικά, και μάλλον ύστερα από πολλά χρόνια αμφότεροι κινούνται σε μια σωστή λογική, εμπιστευόμενοι δύο προπονητές που αναμφίβολα έχουν περάσει με επιτυχία την εξεταστική τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο και οι οποίοι απλώς απαιτούν σεβασμό, εμπιστοσύνη και χρόνο για να παράγουν έργο. Ο Σέρβος κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς (Αρης) και ο Πορτογάλος κ. Φερνάντο Σάντος (ΠΑΟΚ) μοιράζονται το ίδιο ποδοσφαιρικό όραμα κι ας πρέπει να το κυνηγήσουν μέσα από έναν εμφύλιο που συνήθως χωρίζει τη Θεσσαλονίκη στα δύο. Θέλουν να επιφέρουν την επανάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όσο ουτοπικό ή αφελές και αν ακούγεται αυτό κρίνοντας με τη σκληρή λογική της διαφοράς σε οικονομικά μεγέθη αλλά και έμψυχο δυναμικό συγκριτικά με τους τρεις μεγάλους της Αθήνας. Είναι και για τους δύο ένα μεγάλο στοίχημα το να καταφέρουν να «τρυπώσουν» στο αθηνοκεντρικό ποδόσφαιρο, να «κλέψουν» διακρίσεις και τίτλους, να επαναφέρουν την αίγλη στις ομάδες του ελληνικού Βορρά. Από την άλλη όμως, εδώ που τα λέμε, δεν είχαν και καλύτερες επιλογές… Ο κ. Μπάγεβιτς έχει περάσει από όλες τις άλλες μεγάλες ελληνικές ομάδες πλην του Παναθηναϊκού, ενώ στην πατρίδα του, τη Σερβία, δεν είναι και ιδιαίτερα επιθυμητός μετά το άσχημο διαζύγιό του με τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Ο κ. Σάντος, έχοντας «κάψει» πλέον όλα τα μεγάλα χαρτιά της Πορτογαλίας (Πόρτο, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Μπενφίκα) και ακόμη δύο στην Αθήνα (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός), δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη πρό(σ)κληση από αυτή του ΠΑΟΚ ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του πρώην παίκτη του (στην ΑΕΚ) και νυν προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Θοδωρή Ζαγοράκη. Αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία των δύο μεγάλων ομάδων της Θεσσαλονίκης, οι κκ. Μπάγεβιτς και Σάντος ίσως δεν έχουν τίποτε να αποδείξουν, ίσως όμως έχουν ­ και μάλιστα πολλά… Αυτό πάντως που ελπίζουν (και μαζί τους όλοι οι φίλαθλοι) είναι να μην τους αναγκάσει η ποδοσφαιρική λογική της πόλης να αναλωθούν σε μια εσωτερική αντιπαλότητα, αλλά να δουλέψουν ώστε μέσα από έναν υγιή ανταγωνισμό να δημιουργήσουν δύο καλές ομάδες προσπαθώντας να αλλάξουν τον ελληνικό ποδοσφαιρικό χάρτη. Γίνεται; Θα δείξει…


Οι απορίες και τα ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα μετά την απόφαση του κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς να… ενδώσει στις ασφυκτικές πιέσεις της διοίκησης της ΠΑΕ Αρης και του προέδρου της κ. Λάμπρου Σκόρδα προσωπικά. Αλήθεια, τι προσδοκά η διοίκηση του Αρη από τον σέρβο τεχνικό; Αμεσα αποτελέσματα, εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, κάποιον τίτλο από αυτή κιόλας τη σεζόν; Με ποιες προοπτικές έγινε η πρόσληψη του νέου προπονητή και σε τι βάθος χρόνου; Ο ίδιος ο κ. Μπάγεβιτς απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα. «Το κλίμα είναι καλό και θα παραμείνει και για τη συνέχεια. Δεν μπορώ να πω αμέσως για τίτλο. Δεν έχω υπογράψει κάτι τέτοιο με κανέναν ούτε έχω κάποιο μαγικό ραβδί. Θα δούμε πού θα φθάσουμε. Δεν θέλω δικαιολογίες αλλά σίγουρα θα χρειαστούμε χρόνο» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Ντούσκο, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά από τη θητεία του στον ΠΑΟΚ τα κατατόπια και τις ιδιαιτερότητες της ποδοσφαιρικής «πιάτσας» της Θεσσαλονίκης, αλλά και ότι για μία ακόμη φορά οι προσδοκίες από τον ίδιο είναι πολύ μεγάλες.


Για τον προπονητή των οκτώ πρωταθλημάτων, των τεσσάρων Κυπέλλων Ελλάδας και των άπειρων ιστοριών «μίσους» από τις θητείες του σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ φαίνεται ότι μέτρησαν κυρίως δύο πράγματα ώστε να δώσει καταφατική απάντηση και να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Αρη. Μα πρώτα από όλα η… μυρωδιά των αποδυτηρίων. Ο 59χρονος προπονητής υπήρξε σπουδαίος ποδοσφαιριστής και πιθανότατα ο κορυφαίος σε τίτλους και σε επιτυχίες τεχνικός που έχει εργαστεί στην Ελλάδα. Εγινε διάσημος από το ποδόσφαιρο, απέκτησε δόξα, φήμη, χρήματα, ακόμη και… εχθρούς, και μοιραία ζει για το ποδόσφαιρο. Γιατί όμως στον Αρη; Ο Ντούσκο θεωρεί ότι το έμψυχο υλικό της νέας του ομάδας είναι σχεδόν ιδανικό. Τόσο γιατί το ταλέντο δεν λείπει από τους Κιτρινόμαυρους όσο και γιατί η πλειονότητα των παικτών είναι μικρής ηλικίας. Αλλωστε, έχοντας ήδη εργαστεί σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, δεν του απομένουν και πολλές ομάδες από το ελληνικό πρωτάθλημα…


* Τραυματικές εμπειρίες


Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται ήδη ένας ενθουσιασμός στον λεγόμενο «κόσμο του Αρεως». Αυτή η αντιστροφή του κλίματος έχει να κάνει με τον επικοινωνιακό αντίκτυπο που είχε η πρόσληψη του κ. Μπάγεβιτς στις αθηναϊκές εφημερίδες και στην ιστοσελίδα της UEFA. Μάλιστα περίπου 300 οπαδοί του Αρη βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στη Βουλγαρία για το φιλικό με αντίπαλο τη Σαντάνσκι και αποθέωσαν τον νέο προπονητή τους με την ιαχή «Ντούσκο – Ντούσκο» δίνοντας το στίγμα της υποδοχής που θα ετύγχανε ο νέος προπονητής.


Μια μεγάλη αγάπη γεννιέται; Επί του παρόντος ναι, μα πολλές φορές, όπως έχει αποδειχθεί από τη μακρά θητεία του επονομαζομένου «πρίγκιπα των τίτλων», αυτές οι αγάπες με την κερκίδα καταλήγουν κατευθείαν στην… κόλαση! Οι σχέσεις (στ)οργής με (κάποιους από τους) οπαδούς των ομάδων όπου έχει εργαστεί και με κάποιους ποδοσφαιριστές-βεντέτες με τους οποίους έχει συνεργαστεί είναι δεδομένες όσο και οι επιτυχίες του προπονητή Μπάγεβιτς. Αλλωστε ίσως να μην είναι τυχαίο ότι τελικά δεν εργάστηκε στον Παναθηναϊκό, ο οποίος παραμένει μια ομάδα στην οποία οι οργανωμένοι οπαδοί δεν επηρεάζουν σχεδόν καθόλου τις αποφάσεις της διοίκησης.


Η απόφαση του κ. Μπάγεβιτς να αποχωρήσει από την ΑΕΚ και να αναλάβει τις τύχες του Ολυμπιακού τον μετέτρεψε σε persona non grata ανάμεσα στους οργανωμένους της Ενωσης. Κατά την (τραυματική) επιστροφή του στην ΑΕΚ αρκετοί εξ αυτών τον υποδέχθηκαν με… βατράχους, με συνθήματα και με πανό εναντίον του. Στη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό ήρθε επίσης σε ανοικτή ρήξη με κάποιους παίκτες και με μερίδα των οργανωμένων οπαδών και το «αντίο» ήταν πικρό, παρ’ ότι η πλειονότητα των οπαδών τρέφει μεγάλη αδυναμία για τον προπονητή που ανέσυρε τον Θρύλο από την ανυποληψία, τον οδήγησε στην κατάκτηση τίτλων στην Ελλάδα και προχώρησε για πρώτη (και μοναδική) φορά στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ. Το ίδιο συνέβη άλλωστε και στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, οι οπαδοί του οποίου διχάστηκαν για την παρουσία του κ. Μπάγεβιτς, ενώ μόνο στον ΠΑΟΚ δεν αντιμετώπισε προβλήματα με τους οργανωμένους.


* Πολλαπλή πρόκληση


Να είναι τελικά η Θεσσαλονίκη η ποδοσφαιρική Ιθάκη του; Αυτό προσδοκά τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Σκόρδας, ο οποίος πιστώνεται ασφαλώς την επιτυχία της πρόσληψης του σέρβου τεχνικού. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ θεωρεί ότι οι οπαδοί της ομάδας θα συσπειρωθούν, ότι η κίνηση των εισιτηρίων θα είναι αυξημένη και ότι εμπορικά ο Αρης γίνεται πλέον πιο ελκυστικό προϊόν. Πράγματι η έλευση του κ. Μπάγεβιτς φαίνεται ότι συσπειρώνει το σκληροπυρηνικό κομμάτι της κερκίδας και επαναδραστηριοποιεί τους πιο… μετριοπαθείς που είχαν αποστασιοποιηθεί τον τελευταίο καιρό από τα δρώμενα της ομάδας. Συνεπώς η πρόσληψη του Ντούσκο έχει φέρει ήδη κάποια ευεργετικά αποτελέσματα στον Αρη.


Για τον κ. Μπάγεβιτς ο Αρης είναι μία ακόμη πρόκληση στην καριέρα του, όπως πρόκληση είναι ότι θα τεθεί την τρίτη αγωνιστική αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό, την τελευταία ελληνική ομάδα στην οποία εργάστηκε. Φαίνεται ότι τα χρήματα της συμφωνίας δεν έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο, αφού οικονομικό πρόβλημα ο κ. Μπάγεβιτς δεν αντιμετωπίζει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόστος της πρόσληψης του ιδίου αλλά και όλων των συνεργατών του δεν ξεπερνά τα 500.000 ευρώ ετησίως, ενώ αυτό που απαίτησε είναι να γίνονται στην ώρα τους οι πληρωμές των ποδοσφαιριστών. Πάντως νωρίτερα ο κ. Σκόρδας είχε λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα της ομάδας. Παρ’ ότι από τον Αρη αποχώρησε ο «κουμανταδόρος» κ. Μανέλ Φερέρ (μάνατζερ στον οποίο ανήκουν τα δικαιώματα πολλών αλλοδαπών ποδοσφαιριστών των Κιτρινόμαυρων), η διοίκηση της ΠΑΕ φρόντισε να αποσπάσει τις υπογραφές και τη δέσμευση όλων των παικτών ότι δεν θα αξιώσουν να αποχωρήσουν μέσα στη σεζόν!


* Μεγάλες προσδοκίες


Το στοίχημα για τον κ. Μπάγεβιτς των πολλών προσδοκιών είναι να δημιουργήσει μια ομάδα που θα αποδίδει όμορφο ποδόσφαιρο και να καταφέρει να βάλει τον Αρη ξανά στον χάρτη των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Περιλαμβάνεται σε αυτό και ο πρώτος τίτλος της ομάδας έπειτα από 37 χρόνια; Επ’ αυτού τούτη τη στιγμή δεν απαντούν ούτε οι διοικούντες την ΠΑΕ ούτε ο προπονητής. Πάντως για να καταφέρει όλα τα παραπάνω θα πρέπει πρωτίστως να «εμπνεύσει» τους ισπανούς ποδοσφαιριστές της ομάδας που εξακολουθούν να μοιάζουν… χαμένοι στο Διάστημα, αλλά και την εξέδρα, με άμεσα αποτελέσματα της δουλειάς του.


Ο Αρης είναι μια πολύ ζωντανή ομάδα αλλά και μια ιδιάζουσα περίπτωση καθώς οι οργανωμένοι έχουν λόγο στις διοικητικές αποφάσεις. Και με την ίδια ευκολία που ο κόσμος μπορεί να γεμίσει το γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης» στην επίσημη πρώτη της ομάδας και ζητεί 10.000 εισιτήρια για το ντεμπούτο του κ. Μπάγεβιτς απέναντι στον Απόλλωνα Καλαμαριάς στο «Καυτανζόγλειο», με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία μετατρέπεται εν ριπή οφθαλμού σε λαϊκό δικαστήριο που βάλλει κατά πάντων.


Σύμφωνοι, ο Αρης δεν έχει Τζιοβάνι, Ζλάτκο Ζάχοβιτς, Νέρι Καστίγιο και Ριβάλντο, ο κίνδυνος όμως να βρεθεί ο κ. Μπάγεβιτς και πάλι αντιμέτωπος με την κερκίδα είναι ορατός. Και υπό μία έννοια, αυτό είναι ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα στην καριέρα του Ντούσκο…