Την περίοδο 1979-80, στο πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα, το ελληνικό ποδόσφαιρο συγκλονίζεται από μια υπόθεση δωροδοκίας. Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Φιλώτας Πέλλιος κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή κ. Κώστας Περτσινίδης επεχείρησε να τον δωροδοκήσει για να έχει μειωμένη απόδοση στον αγώνα των δύο ομάδων. Ο τότε φιναλίστ του Κυπέλλου Ηρακλής (είχε ηττηθεί 5-2 από την Καστοριά των Σαργκάνη, Παράσχου, Δίντσικου, Τσιρώνη, Σημαιοφορίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια) τιμωρείται με υποβιβασμό στη Β´ Εθνική για πρώτη φορά στην 72χρονη τότε ιστορία του. Ποδοσφαιριστές σαν τον Λάκη Παπαϊωάννου, τον Μπάμπη Ξανθόπουλο, τον Νίκο Καλαμπάκα και τον Βασίλη Χατζηπαναγή υποχρεώνονταν να περάσουν από τη δοκιμασία της Β´ Εθνικής για να επιστρέψουν έναν χρόνο αργότερα σαν τρένο στην Α´ Εθνική και να εντυπωσιάσουν τους φιλάθλους με το θεαματικό ποδόσφαιρο που έπαιζαν. Μόνο ο «Νουρέγεφ της μπάλας» Χατζηπαναγής αρνήθηκε να υποστεί αυτή τη δοκιμασία και δεν αγωνίστηκε ούτε δευτερόλεπτο στην πορεία του Ηρακλή στη Β´ Εθνική. Και όταν κάποια στιγμή ρωτήθηκε γιατί δεν βοήθησε την ομάδα του απάντησε: «Αν βάζατε τον Δημήτρη Χορν να παίξει ένα έργο στα Ασπρα Χώματα, θα δεχόταν; Δεν νομίζω…». Σήμερα, 27 χρόνια αργότερα, ο Ηρακλής αντιμετωπίζει πάλι το φάσμα του υποβιβασμού πληρώνοντας το τίμημα μιας ατυχούς πορείας η οποία στην αρχή της περιόδου φαινόταν απίθανη αν αναλογιστεί κανείς την τέταρτη θέση που πήρε στο περυσινό πρωτάθλημα, αποδίδοντας μάλιστα θεαματικό ποδόσφαιρο. Και αν ο κ. Περτσινίδης θεωρήθηκε υπεύθυνος για τον υποβιβασμό του Γηραιού το 1980, ο σημερινός πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Γιώργος Σπανουδάκης είναι ο άνθρωπος που συγκεντρώνει πάνω του την οργή των φίλων του Ηρακλή για την κρίση της ομάδας.


Ο νυν πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής κ. Γιώργος Σπανουδάκης εμφανίστηκε στο προσκήνιο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ως αντιπρόεδρος στη διοίκηση του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου. Μικρότερος αδερφός του μουσικοσυνθέτη κ. Σταμάτη Σπανουδάκη, προσωπικού φίλου του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του επέλεγε ως μουσική υπόκρουση δημιουργίες του. «Νιώθω υπερήφανος που έχω αδερφό μου τον Σταμάτη Σπανουδάκη και φίλο μου τον Ευάγγελο Μυτιληναίο» έχει πει σε συνέντευξή του ο κ. Γ. Σπανουδάκης.


Ελάχιστοι πίστεψαν ότι η μεταβίβαση των μετοχών από τον κ. Μυτιληναίο ήταν πραγματική, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης δεν εμφάνιζε περιουσιακά στοιχεία που να δικαιολογούσαν την ιδιότητά του και κυρίως την ανάληψη εκ μέρους του χρεών που υπολογίζονταν σε μερικά εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη και σήμερα ουδείς δύναται να αναφερθεί με ακρίβεια στις επαγγελματικές δραστηριότητές του, μολονότι εξασφάλιζε χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα πιστοποιητικό συμμετοχής του Ηρακλή στο πρωτάθλημα. Στη λίστα του ΕΣΡ εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης του 50% ραδιοφωνικού σταθμού της Αθήνας (Sfera). Οι φίλοι του τον χαρακτηρίζουν ήρεμο άνθρωπο, ιδανικό για παρέα, με αδυναμία στο ασθενές φύλο.


Η πρόθεσή του να αναλάβει τις τύχες του ποδοσφαιρικού Ηρακλή βασίστηκε σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο με τεχνοκρατικά κριτήρια το οποίο στην πράξη αποδείχθηκε ανεφάρμοστο. Κατάφερε να φέρει στην ομάδα παίκτες σαν τον Νίκο Μαχλά και αργότερα τον θρύλο του ιταλικού ποδοσφαίρου Τζιουζέπε Σινιόρι, έστω και σε προχωρημένη ηλικία, προσδοκώντας εμπορική επιτυχία. Φευ… Τα έσοδα από τα εισιτήρια διαρκείας δεν ήρθαν ποτέ, τα χρήματα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο δεν αυξήθηκαν και η εμπορική εκμετάλλευση του Ηρακλή δεν αξιοποιήθηκε, κυρίως διότι καθυστέρησε η σύναψη συμφωνίας με τη ΓΓΑ για τη χρήση των χώρων του Καυτανζογλείου. Θρυλείται ότι ο κ. Γ. Σπανουδάκης παρενέβαινε στο έργο τού τότε τεχνικού Ουρουγουανού κ. Σέρχιο Μαρκαριάν υποδεικνύοντας τους παίκτες της ενδεκάδας με βάση τα σχέδιά του.


* Η παράδοση στον Χούλη και η επιστροφή


Μπροστά στον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης αλλά και της αγωνιστικής αποτυχίας, δηλώνει ότι αποχωρεί από την προεδρία, υπογράφοντας πληρεξούσιο ιδιωτικό συμφωνητικό σε υπηρεσιακή διοίκηση. Ο Ηρακλής κινδυνεύει όμως με κατάπτωση εγγυητικής για οφειλές σε παίκτες όπως ο Ραμπέρτ. Το καλοκαίρι του 2005 ο κ. Γ. Σπανουδάκης ανακοινώνει ότι νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ θα είναι ένας παλιός γνώριμός του, ο κ. Δημήτρης Χούλης, ο οποίος όμως λόγω εκκρεμοτήτων του με τη Δικαιοσύνη για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών αδυνατεί να εξασφαλίσει την έγκριση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ο κ. Χούλης δεν μακροημερεύει στην προεδρία της ΠΑΕ Ηρακλής. Παραδόξως ο Ηρακλής διανύει εξαιρετική αγωνιστική χρονιά, αλλά οι ποδοσφαιριστές δηλώνουν απογοητευμένοι και απειλούν με αποχώρηση από την ομάδα.


Ο κ. Γ. Σπανουδάκης επιστρέφει στη διοίκηση δηλώνοντας «αποφασισμένος να αναλάβω τις ευθύνες μου», καθώς η Εφορία απειλεί να βάλει λουκέτο στην ΠΑΕ. Ερχεται σε ευθεία σύγκρουση με τους οργανωμένους συνδέσμους οπαδών οι οποίοι τον κατηγορούν για υπερχρέωση της ΠΑΕ σε ταξίδια αναψυχής στο Μαϊάμι και λογαριασμούς από νυχτερινά κέντρα που έρχονταν στα γραφεία του συλλόγου. Ο ίδιος πάντως με προσωπικές ενέργειες καταφέρνει να ρυθμίσει τις οφειλές, ενώ η προκαταβολή του διακανονισμού (περίπου 700.000 ευρώ) πληρώνεται από τον κ. Ευ. Μυτιληναίο.


* Πωλήσεις παικτών και αλλαγές προπονητών


Η πρώτη κίνηση του κ. Γ. Σπανουδάκη είναι να πουλήσει τον Παντελή Καπετάνο στην ΑΕΚ αντί 370.000 ευρώ. Σε αντιπερισπασμό ανανεώνει το συμβόλαιο του Παναγιώτη Λαγού, τον οποίο όμως θα πουλήσει τον Ιούνιο του 2006 πάλι στην ΑΕΚ αντί 900.000 ευρώ. Με την ίδια τακτική της ανανέωσης θα πωληθεί και ο Ζοέλ Επαλέ στην Μπόχουμ τον Δεκέμβριο του 2006. «Ο Καπετάνος ήταν μεταξύ γηπέδου και πάγκου, η τιμή για τον Λαγό ήταν συμφέρουσα και ο Επαλέ είχε χαμηλό μπάι άουτ και θα μπορούσε να εξαγοράσει το συμβόλαιό του» ήταν οι απαντήσεις που έδινε στις αλλεπάλληλες κατηγορίες περί ξεπουλήματος των καλών παικτών της ομάδας.


Αντ’ αυτών στον Ηρακλή έρχονται οκτώ νέοι ποδοσφαιριστές, αλλά κανείς δεν δείχνει αντάξιος των προκατόχων τους. Δεν αποφεύγονται ούτε οι ακρότητες, όπως η εισβολή στις εγκαταστάσεις της Μίκρας από τους οπαδούς και ο προπηλακισμός του ηλικιωμένου αντιπροέδρου της ΠΑΕ κ. Γιάννη Σαρηκεχαγιά. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ είναι απών, διαμένοντας τον περισσότερο καιρό στην Αθήνα. «Πρόεδρος που διοικεί με το τηλέφωνο», όπως τον ειρωνεύονται.


Αγωνιστικά, η ομάδα χάνει στο τελευταίο δευτερόλεπτο των καθυστερήσεων την πρόκριση στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA με ήττα στο Καυτανζόγλειο από τη Βίσλα Κρακοβίας. Απροσδόκητες ήττες από ΟΦΗ, Ατρόμητο, Εργοτέλη στο Καυτανζόγλειο, αλλά και αλλαγή τριών προπονητών. Του κ. Σάββα Κωφίδη που έβλεπε ότι η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη, του κ. Γιόζεφ Μπουμπένκο, ο οποίος κατάφερε να οδηγήσει τον Ηρακλή σε πέντε διαδοχικές νίκες αλλά πλήρωσε την εντός έδρα ήττα από τον Ατρόμητο, και τώρα ο βετεράνος ποδοσφαιριστής και πρώην προπονητής της ομάδας κ. Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος στην ουσία επιστρατεύθηκε για να οδηγήσει τον Γηραιό στη σωτηρία. Αν τα καταφέρει με τις υπάρχουσες συνθήκες, θα ισοδυναμεί με άθλο.


* Τα σενάριαμε Ρέμο, Τερζή και η Εφορία


Κατά καιρούς δημοσιεύθηκαν στον Τύπο σενάρια αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος τα οποία ενέπλεκαν και επώνυμους του καλλιτεχνικού χώρου, όπως οι κκ. Αντώνης Ρέμος και Πασχάλης Τερζής, αλλά και ο τηλεπαρουσιαστής κ. Γρηγόρης Αρναούτογλου. Φημολογείται ότι κάποια στιγμή ο πρώτος επεχείρησε να προωθήσει τη λύση του κ. Κώστα Πηλαδάκη, ο οποίος όμως τελικά προτίμησε να αναλάβει την ΠΑΕ Λάρισα. Οσο για τον δημοφιλή λαϊκό τραγουδιστή κ. Τερζή, πέραν των δεδηλωμένων φιλάθλων αισθημάτων του για τον Ηρακλή, ουδέποτε ασχολήθηκε ενεργά με σενάρια αλλαγής ιδιοκτησίας στην ΠΑΕ.


Στην περίπτωση υποβιβασμού στη Β’ Εθνική ο Ηρακλής κινδυνεύει με αναστολή λειτουργίας. Βάσει του διακανονισμού που πέτυχε ο κ. Γ. Σπανουδάκης προς την Εφορία η ΠΑΕ πληρώνει μηνιαίως 70.000 ευρώ, ήτοι ετησίως 840.000. Συμμετέχοντας σε κατώτερο πρωτάθλημα τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα μειωθούν από 1.350.000 ευρώ σε 150.000, κάτι που σημαίνει ότι το χρέος δεν θα είναι εφικτό να αποπληρωθεί.


Από τον Αϊδινίου και τον Κωφίδη στον Κωνσταντίνου


Παρά τις βολές των οπαδών του Ηρακλή κατά του κ. Γιώργου Σπανουδάκη ότι ξεπουλάει τους καλύτερους παίκτες της ομάδας, ο νυν πρόεδρος της ΠΑΕ δεν είναι ο πρώτος διδάξας. Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι αυτή είναι μια σχεδόν πάγια τακτική των εκάστοτε διοικούντων. Τη δεκαετία του 1970 ο Κώστας Αϊδινίου ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου και η διοίκηση του Ηρακλή υπέκυψε στα εκατομμύρια του αείμνηστου προέδρου του Ολυμπιακού Νίκου Γουλανδρή. Ο Τάκης Νικολούδης στην ουσία απομακρύνθηκε από τον Γηραιό εξαιτίας της πολυθρύλητης υπόθεσης των «λουλουδιών», όταν την περίοδο 1974-75 κατηγορήθηκε μαζί με τον Ζαχαρία Χαλιαμπάλια ότι οι δυο τους παρέλαβαν «ανθοδέσμη» παραμονή του αγώνα Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στην οποία υπήρχαν κρυμμένες δεσμίδες με χιλιάρικα. Στη δίκη που έγινε αργότερα οι δύο ποδοσφαιριστές αθωώθηκαν.


Ο Σάββας Κωφίδης είχε πουληθεί το 1988 στον Ολυμπιακό του Γιώργου Κοσκωτά από τον τότε πρόεδρο του Ηρακλή κ. Πέτρο Θεοδωρίδη και εξαφανίστηκε τρεις ημέρες για να μην τον βρουν, αρνούμενος να υπογράψει. Αργότερα πουλήθηκαν ο Γιώργος Ανατολάκης στον Ολυμπιακό, ο Χρήστος Κωστής στην ΑΕΚ και επί διοίκησης του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου ο Μιχάλης Κωνσταντίνου στον Παναθηναϊκό, μεταγραφή που ήταν τότε η ακριβότερη στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.


Ισως και ο Βασίλης Χατζηπαναγής να είχε διαφορετική πορεία, αφού αν και ήρθε στην Ελλάδα με στόχο να μεταγραφεί σε μεγαλύτερη ομάδα από τον Ηρακλή, υπέγραψε το 1975 διετές συμβόλαιο. Μόνο που ο τότε πρόεδρος του Γηραιού κ. Νίκος Ατματσίδης με μια… πονηρή ντρίμπλα πρόλαβε και μπροστά από το 2 πρόσθεσε τον αριθμό 1 και έτσι – εκ των υστέρων – το διετές συμβόλαιο έγινε… δωδεκαετές!