Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία. Αυτά που γίνονται από τους οπαδούς τα τελευταία χρόνια στην ομάδα, δεν είχαν συμβεί ούτε το 1983, όταν τερματίσαμε στην έκτη θέση και μείναμε εκτός Ευρώπης. Στα δύσκολα πρέπει όλοι να δείξουν ότι αγαπούν και στηρίζουν την ομάδα, όχι όταν νικά και όλοι πανηγυρίζουν. Δεν πρέπει από καμία πλευρά να ρίχνεται λάδι στη φωτιά. Επίσης η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση, μεγαλύτερη ποιότητα στο δυναμικό της και νομίζω ότι τον Ιανουάριο θα πάρει δύο παίκτες.


Μα περισσότερο απ’ όλα ο Παναθηναϊκός πρέπει να αρχίσει από τώρα τον προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά. Κάτι που θα μπορούσε να είχε γίνει και στο αντίστοιχο χρονικό σημείο της περυσινής σεζόν, αλλά δεν το έκανε. Να ξεκαθαριστεί αν στο τέλος της σεζόν θα μείνει ή θα φύγει ο κ. Μουνιόθ. Αν μείνει, να κάνει από τώρα τις εισηγήσεις για τις αλλαγές στο έμψυχο υλικό, οι οποίες δεν χρειάζεται να είναι πολλές, αλλά ουσιαστικές. Αν δεν μείνει, να αρχίσει η αναζήτηση του διαδόχου του από τώρα.


Δεν λέω να παρατήσει ο Παναθηναϊκός τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου. Αλίμονο! Αλλά να μην τίθεται ως απαίτηση από όλους η κατάκτηση τίτλων. Να προσπαθήσει να παίξει καλύτερο ποδόσφαιρο και αν προκύψουν θετικά αποτελέσματα και τίτλος, έχει καλώς. Στην Ελλάδα, βέβαια, διαφορά οκτώ βαθμών δύσκολα καλύπτεται σε έναν γύρο. Εχει έξι μήνες μπροστά της η ομάδα για να σχεδιάσει την επόμενη σεζόν. Ας μη χάσει χρόνο. Ας προσδιοριστούν οι στόχοι και ας αρχίσουν τα ταξίδια, γιατί χρειάζεται μελέτη και προσεκτική επιλογή παικτών.


Ο κ. Χουάν Ραμόν Ρότσα είναι παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού, νυν τεχνικός του Ολυμπιακού Λευκωσίας.