Η ελληνική έκδοση του απόλυτου ποδοσφαιρικού ντέρμπι μπορεί να μην κρύβει ταξικές διαφορές, όπως η αναμέτρηση Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ στην Αργεντινή, ούτε πολιτικές, όπως η μάχη της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα στην Ισπανία, ούτε θρησκευτικές, όπως η προαιώνια διαμάχη των Ρέιντζερς με τη Σέλτικ στη Σκωτία. Ουσιαστικά δεν είναι καν τοπικό ντέρμπι, όπως το Μίλαν – Ιντερ στο Μιλάνο της Ιταλίας, ή το Λίβερπουλ – Εβερτον στο Λίβερπουλ και το Γιουνάιτεντ – Σίτι στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Παρά την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου όμως η μονομαχία του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, η συνεύρεση στο ίδιο γήπεδο του Πράσινου με τον Κόκκινο, αποτελεί πάντοτε σημείο αναφοράς. Η σημερινή πρώτη εφετινή μάχη στο ΟΑΚΑ (19.00) βρίσκει τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό να κυνηγάει τη νίκη που θα θέσει από την 9η κιόλας αγωνιστική εκτός μάχης τον βασικό συνδιεκδικητή του τίτλου και τον Παναθηναϊκό να ελπίζει ότι στην περίπτωση δικής του επιτυχίας θα μειώσει τη διαφορά στους 2 βαθμούς και θα επιστρέψει δυναμικά στη μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Κι όλα αυτά ενώ το Τριφύλλι έχει περάσει την μπόρα της αλλαγής προπονητή, της κακής προετοιμασίας και της καθυστερημένης προσαρμογής των μεταγραφικών αποκτημάτων του, ενώ ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε για άλλη μια χρονιά να κάνει την πολυθρύλητη υπέρβαση στο Τσάμπιονς Λιγκ… Ας δούμε όμως τα 10+1 σημεία που (μπορεί να) κρίνουν την έκβαση του ντέρμπι των «αιωνίων» αντιπάλων.


1. Η κυριαρχία και η δίψα


Ο τεχνικός του Ολυμπιακού κ. Τροντ Σόλιντ υποστηρίζει ότι «δεν έχω χάσει ποτέ σε ντέρμπι» και στην εν Ελλάδι θητεία του το έχει αποδείξει περίτρανα, καθώς στον ένα και κάτι χρόνο που βρίσκεται στον πάγκο των Ερυθρολεύκων μετράει δύο νίκες επί του Παναθηναϊκού (και τέσσερις επί της ΑΕΚ). Μετά τις περυσινές μονομαχίες του (2-0 στο ΟΑΚΑ, 3-2 στο «Γ. Καραϊσκάκης») με τον ιταλό προπονητή των Πρασίνων κ. Αλμπέρτο Μαλεζάνι ο νορβηγός τεχνικός θα συναντήσει τον Ισπανό κ. Βίκτορ Μουνιόθ. Ο τελευταίος έφυγε ηττημένος στο πρώτο ντέρμπι του (1-2 από την ΑΕΚ) πριν από δύο εβδομάδες και αν μη τι άλλο είναι διψασμένος για την πρώτη νίκη του στη μονομαχία των «αιωνίων». Από τη θητεία του στην Μπαρτσελόνα ως ποδοσφαιριστής γνωρίζει άλλωστε πολύ καλά τι θα πει ντέρμπι και η μονομαχία του με τον κ. Σόλιντ αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.


2. Οι «πρώην» και οι νυν


Οι πρώην Πράσινοι Μιχάλης Κωνσταντίνου και Αντώνης Νικοπολίδης πήραν το βάπτισμα του πυρός σε ντέρμπι εναντίον της πρώην ομάδας τους, ο μεν Κύπριος πέρυσι, ο δε γκολκίπερ της Εθνικής πριν από δύο χρόνια. Στην εφετινή πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των «αιωνίων» οι προβολείς στρέφονται στους δύο Δημήτρηδες των Πρασίνων, τον Παπαδόπουλο και τον Σαλπιγγίδη, για την απόκτηση των οποίων υπήρξε – έστω και ανεπίσημο – ερυθρόλευκο ενδιαφέρον, ωστόσο και οι δύο ποδοσφαιριστές προτίμησαν τον Παναθηναϊκό.


3. Της αμύνης τα παιδιά


Ούτε ο Παναθηναϊκός ούτε ο Ολυμπιακός έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να καταλήξουν στα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την αμυντική γραμμή τους. Οι εκατέρωθεν πειραματισμοί έχουν αποδειχθεί καταστροφικοί, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Η άμυνα των Πρασίνων θα κληθεί να αναχαιτίσει τους Κωνσταντίνου – Καστίγιο Οκκά), Τζόρτζεβιτς και Ριβάλντο, ενώ εκείνη του Ολυμπιακού τους Σαλπιγγίδη, Παπαδόπουλο, Βίκτορ


4. Οι 30άρηδες και οι πρωτάρηδες


Εχουν φάει τα γήπεδα με το κουτάλι. Οι έμπειροι 30άρηδες (και βάλε…) του Ολυμπιακού (Νικοπολίδης, Ζεβλάκοφ, Ντομί ή Γεωργάτος, Σέζαρ, Κωστούλας ή Ανατολάκης, Στολτίδης, Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς) συναντούν τους πρωτάρηδες σε ντέρμπι «αιωνίων» Εμπεντε, Ιβανσιτς, Ρομέρο, Μπόβιο, Βίκτορ και Σαλπιγγίδη, καθώς και τον «πρωτάρη» (σε ντέρμπι) προπονητή κ. Μουνιόθ του Παναθηναϊκού.


5. Ευρω-ψυχολογία


Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού κ. Μουνιόθ έβαλε ουσιαστικά σε δεύτερη μοίρα το ματς με τη Μλάντα Μπόλεσλαβ στην Τσεχία για τη 2η αγωνιστική του Κυπέλλου UEFA, γνωρίζοντας ότι η πρόκριση του Τριφυλλιού στην επόμενη φάση της διοργάνωσης θα κριθεί κυρίως στο εντός έδρας ματς με τη Ραπίντ Βουκουρεστίου. Ωστόσο η κόπωση από το ταξίδι σε συνάρτηση με το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είχε δύο ημέρες ξεκούρασης παραπάνω δίνει ένα πλεονέκτημα στους Ερυθρολεύκους, οι οποίοι μολονότι επί της ουσίας αποχαιρέτησαν το όνειρο της ευρωπαϊκής υπέρβασης, στάθηκαν όρθιοι στη Ρώμη και εξακολουθούν να διατηρούν σημαντικές ελπίδες για μετάταξη από το Τσάμπιονς Λιγκ στο Κύπελλο UEFA.


6. Οι σπεσιαλίστες


Η απόδοση του Ριβάλντο έκρινε την περυσινή αναμέτρηση των «αιωνίων» στο «Γ. Καραϊσκάκης», χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να εκτελέσει κάποια στημένη φάση ο βραζιλιάνος μαέστρος, όπως είχε κάνει δύο χρόνια νωρίτερα. Επειτα από αρκετά χρόνια οι Πράσινοι μπορούν να απειλούν επίσης από στημένες φάσεις, χάρη στο ταλέντο και την ικανότητα του Αυστριακού Αντρέας Ιβανσιτς.


7. Οι ελληνικές τετράδες και οι πολυεθνικοί χοροί


Το πολύ οκτώ έλληνες ποδοσφαιριστές θα παραταχθούν αντιμέτωποι στο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Οι Πράσινοι θα έχουν τους Βύντρα, Γκούμα, Σαλπιγγίδη και ενδεχομένως τον Παπαδόπουλο, ενώ οι Ερυθρόλευκοι τους Νικοπολίδη, Κωστούλα (ή Ανατολάκη), Στολτίδη και Πατσατζόγλου. Από εκεί και πέρα ξεχωρίζει η σάμπα που θα χορέψουν οι Βραζιλιάνοι Μπόβιο – Ριβάλντο και οι μάχες των Κροατών Μπίστσαν, Σέριτς με τους Σέρβους Τζόρτζεβιτς και Μάριτς.


8. Οι (πιθανές) απουσίες


Την έκβαση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα και δη ντέρμπι κρίνουν τα αστέρια των δύο αντιπάλων. Είτε λαμπρύνουν την αναμέτρηση με την παρουσία τους είτε απουσιάζουν! Το ιατρικό επιτελείο του Παναθηναϊκού κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος το ντέρμπι, ενώ αμφίβολος είναι και ο Ιβανσιτς που τραυματίστηκε στο ματς με τη Μλάντα Μπόλεσλαβ. Από τον Ολυμπιακό θα απουσιάσει ο Πατσατζόγλου (κάκωση έσω μηνίσκου), ενώ ο Νέρι Καστίγιο ξεπέρασε την ίωση και μάλλον θα αγωνιστεί. Παπαδόπουλος και Καστίγιο έχουν πετύχει από τέσσερα γκολ στο εφετινό πρωτάθλημα και με την απόδοσή τους μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες ενός ντέρμπι. Είτε παίξουν είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι από τη στιγμή που και οι δύο απείχαν από τις υποχρεώσεις των ομάδων τους στο αποψινό ντέρμπι δεν θα είναι 100% έτοιμοι.


9. Το τελευταίο φρούριο


Ο Αντώνης Νικοπολίδης επιστρέφει για δεύτερη φορά στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλος της πρώην ομάδας του. Ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδας αποτελεί το υπέρτατο αμυντικό όπλο των Ερυθρολεύκων, τη στιγμή που από τον Παναθηναϊκό απουσιάζει ο τραυματίας Μάριο Γκαλίνοβιτς και στη θέση του συλλέγει τα πρώτα του… ένσημα ως βασικός ο Πιερ Εμπεντε. Η διαφορά κλάσης μεταξύ των δύο είναι δεδομένη, ωστόσο όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, ο τερματοφύλακας που θα πιεστεί περισσότερο θα έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.


10. «Αχρωματοψία»


Εχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που συνυπήρξαν οπαδοί Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στις εξέδρες του ίδιου γηπέδου σε αγώνα πρωταθλήματος. Βέβαια όσο συνεχίζουν να μένουν ατιμώρητοι οι οπαδοί που παρεκτρέπονται στα γήπεδα, η ασφαλέστερη λύση είναι να απαγορεύεται η παρουσία οπαδών της φιλοξενουμένης.


11. Και οι συνήθεις… ύποπτοι


Στο ελληνικό πρωτάθλημα οι διαιτητές ήταν πάντοτε στο προσκήνιο. Αλλοτε δικαίως, εξαιτίας μερικών ανεξήγητων (;) και αδικαιολόγητα λανθασμένων αποφάσεών τους, και πολλές φορές μόνο από… συνήθεια και από την ανάγκη του εκάστοτε ηττημένου να δικαιολογήσει τα κακώς κείμενα της ομάδας του. Στο εφετινό πρωτάθλημα οι διαιτητές κινούνται στα επίπεδα του μετρίου και τη θέση των αρνητικών πρωταγωνιστών έχουν κερδίσει οι βοηθοί τους. Η καλή (και ενδεχομένως η κακή) ημέρα φάνηκε από το πρωί με το «κόψιμο» του κ. Κύρου Βασσάρα από το Μουντιάλ 2006 που διεξήχθη το περασμένο καλοκαίρι στη Γερμανία εξαιτίας της ανεπάρκειας των βοηθών του.