Τον περασμένο Ιούλιο, όταν αποκάλυπτε ότι έχει θέσει στόχο την πώληση 15.000 εισιτηρίων διαρκείας, ο Ντέμης Νικολαΐδης χαρακτηριζόταν από αιθεροβάμων ως τρελός. Τέσσερις μήνες αργότερα η ΠΑΕ AEK αριθμεί περισσότερα από 17.500 εισιτήρια διαρκείας, ξεπερνώντας κατά περίπου 10.000 κάρτες την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της, ενώ έχει ήδη σημειώσει το μεγαλύτερο ρεκόρ προσέλευσης θεατών της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα, με τα 63.129 εισιτήρια που «έκοψε» την περασμένη Κυριακή στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. H επιστροφή των φίλων της AEK στην εξέδρα είναι γεγονός. Και ο Νικολαΐδης μπορεί να αισθάνεται ευτυχής για τα ρίσκα που πήρε προ τετραμήνου, όταν ανέλαβε τη διοίκηση της αγαπημένης του ομάδας. Για μια μεγάλη μερίδα της φίλαθλης κοινής γνώμης η μαζική επιστροφή των ΑΕΚτσήδων στην εξέδρα αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Στα μάτια των «μυημένων» όμως, δηλαδή αυτών που παρακολούθησαν από τα πρώτα της βήματα την προσπάθεια του Νικολαΐδη και των μελών της ομάδας επιχειρηματιών που πήραν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ, η εικόνα που παρουσιάζουν οι εξέδρες στα παιχνίδια της AEK είναι συνέπεια φυσικής ροής των πραγμάτων.


Πώς επετεύχθη η μεγάλη επιστροφή; Από τα πρώτα του βήματα ως διοικητικός παράγοντας ο Ντέμης Νικολαΐδης προσπάθησε να εξηγήσει στη μάζα των φίλων της AEK πόσο ανάγκη έχει η υπερχρεωμένη ΠΑΕ την έμπρακτη συμπαράστασή τους. «Χωρίς τη βοήθεια του κόσμου δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτε, θα αποτύχουμε» ήταν μία από τις πρώτες του δηλώσεις. «Σε διαβεβαιώνουμε ότι τα χρήματα που έδωσες για να εξασφαλίσεις το εισιτήριο καλύπτουν ήδη μέρος από τις άμεσες ανάγκες της ομάδας (πληρωμές χρεών, σχεδιασμός ασφάλειας γηπέδου, ανάπτυξη ακαδημίας κτλ.)» έγραψε ο Νικολαΐδης στην επιστολή που έστειλε σε κάθε έναν εκ των κατόχων εισιτηρίου διαρκείας θέλοντας να τον ευχαριστήσει για την «έμπρακτη απόδειξη της αγάπης σου προς την ομάδα και τη στήριξή σου στη δύσκολη προσπάθεια που έχουμε αναλάβει για να κάνουμε την AEK και πάλι μεγάλη», όπως σημείωσε στον πρόλογο.


Ο Νικολαΐδης κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της μεγάλης μάζας των οπαδών της AEK που δηλώνουν πεπεισμένοι «το ξέρω ότι τα λεφτά μου δεν πάνε στις τσέπες αυτών που διοικούν αλλά στην ομάδα», την ίδια ώρα που έπεισε τη φίλαθλη κοινή γνώμη ότι «η AEK πέρασε στα χέρια των ΑΕΚτσήδων». Οι φίλοι της AEK αισθάνονται την ομάδα πιο δική τους από ποτέ. Και αυτό το συναίσθημα τους είχε λείψει πολύ την τελευταία επταετία που η ΠΑΕ άλλαζε χέρια και τους είχε απομακρύνει από την εξέδρα.


* Σύστημα με τρεις ομάδες ασφαλείας


Το δεύτερο σημαντικό βήμα του Νικολαΐδη ήταν η επικέντρωσή στην ενασχόληση της δημιουργίας συνθηκών ασφαλείας στο γήπεδο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιούργησε ένα σύνολο που αποτελείται από τρεις ξεχωριστές ομάδες ασφαλείας: μια εταιρεία security που διαθέτει στην AEK περισσότερους από 300 άνδρες ανά αγώνα· ένα γκρουπ «άμεσης επέμβασης» το οποίο αποτελείται από πενήντα άνδρες που είναι σε άμεση επαφή με ενδοεπικοινωνία και βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να προλάβει την εκδήλωση επεισοδίων ή να εντοπίσει τους «ταραχοποιούς»· και μια μεγάλη ομάδα περιφρούρησης των οργανωμένων οπαδών της AEK, την οποία έχουν δημιουργήσει και απαρτίζουν οι ίδιοι. Το αποτέλεσμα είναι μπροστά μας: σε πέντε εντός έδρας παιχνίδια η εξέδρα, από την οποία απουσιάζουν οι αστυνομικές δυνάμεις, είναι πιο ήσυχη και πιο πολιτισμένη από ποτέ.


«Μια από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι η ασφάλειά σου στην έδρα της AEK για εφέτος, το Ολυμπιακό Στάδιο. Είμαστε αποφασισμένοι να απομονώσουμε διά παντός κάθε στοιχείο που θα προσπαθήσει να βλάψει την ομάδα μας και θα σε αποτρέψει από το να βρίσκεσαι διαρκώς στο πλευρό των ποδοσφαιριστών» έγραψε στην επιστολή προς τους κατόχους εισιτηρίων διαρκείας ο Νικολαΐδης. Και δεν έμεινε στα λόγια. H ΠΑΕ απέκτησε για πρώτη φορά δύο υπεύθυνους ασφάλειας. Αμφότεροι ταξίδεψαν στο εξωτερικό για να παρακολουθήσουν από κοντά τη λειτουργία μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων στον συγκεκριμένο τομέα. H AEK ανέπτυξε ήδη συνεργασία με τον Αγιαξ, του οποίου ο προϊστάμενος ασφαλείας ταξίδεψε στην Αθήνα, παρακολούθησε παιχνίδι της AEK και έδωσε μια σειρά από συμβουλές στους ανθρώπους της. Εφυγε με την εντύπωση ότι «με την πρόοδο που σημειώνει, η AEK θα φθάσει μέσα σε ένα-δύο χρόνια στο επίπεδο του Αγιαξ, του οποίου το τμήμα λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια».


* Ελεγχος με κάμερες και ταυτότητες


H ΠΑΕ επένδυσε περί τα 400.000 ευρώ για την ασφάλεια του θεατή. Αγόρασε μηχανήματα ελεγχόμενης εισόδου (τουρνικέ) τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία τοποθέτησε στις εισόδους του ΟΑΚΑ. Τοποθέτησε κιγκλιδώματα από πλεξιγκλάς στις εξέδρες που φιλοξενούν τους οργανωμένους οπαδούς και αυτούς της εκάστοτε αντίπαλης ομάδας. Προμηθεύτηκε μηχανήματα ηλεκτρονικού ελέγχου των εισιτηρίων ώστε να εξαφανίσει τον συνωστισμό στις εισόδους. Και επιδόθηκε στην «εκπαίδευση» των ανθρώπων που ασχολούνται με την ασφάλεια προκειμένου να βελτιώσει το συντομότερο δυνατόν το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν στους θεατές. Το αποτέλεσμα ήταν να εντοπισθεί την περασμένη Κυριακή σε χρόνο ρεκόρ αυτός που πέταξε ένα μπουκάλι προς τον Ριβάλντο κατά την αντικατάστασή του, στον οποίο οπαδό ο Νικολαΐδης αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στους εντός έδρας αγώνες της AEK για την τρέχουσα περίοδο 2004-2005.


Επίσης η AEK εφάρμοσε για πρώτη φορά εφέτος το μέτρο της αστυνομικής ταυτότητας. Πήρε τα στοιχεία όλων των κατόχων εισιτηρίου διαρκείας και πλέον απαιτεί τα στοιχεία οποιουδήποτε αγοράζει απλό εισιτήριο, είτε πρόκειται για φίλο της AEK είτε για οπαδό της αντίπαλης ομάδας. Συγχρόνως δημιούργησε τμήμα τηλεπαρακολούθησης των κερκίδων, τόσο στα εντός όσο και στα εκτός έδρας παιχνίδια. Ετσι εντόπισε τον οπαδό της AEK που πέταξε καπνογόνο εντός του αγωνιστικού χώρου στο γήπεδο του Αιγάλεω και του απαγόρευσε την είσοδο για μερικά παιχνίδια. Με τον ίδιο τρόπο εντόπισε οπαδό της AEK που επιτέθηκε σε έτερο θεατή στην εξέδρα, τον οποίο επίσης «τιμώρησε». Μετά τη μετακόμιση της AEK από το γήπεδο της Ριζούπολης στο ΟΑΚΑ το σύστημα αυτό σχεδόν τελειοποιήθηκε, αφού στις κάμερες της AEK προστέθηκαν αυτές του Σταδίου. H AEK φθάνει – για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά – στο σημείο να ξέρει ποιος κάνει τι στην εξέδρα, δηλαδή να γνωρίζει τον ταραχοποιό και κατά συνέπεια να έχει τη δυνατότητα να τον απομακρύνει.


* H πειθαρχία της Original 21


Τίποτε από τα παραπάνω όμως δεν θα είχε οδηγήσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στο αποτέλεσμα που μας παρουσιάζει η AEK σε κάθε παιχνίδι, αν ο Νικολαΐδης δεν είχε την έμπρακτη συμπαράσταση των οργανωμένων οπαδών της ομάδας. Πέρασε πάρα πολλές ώρες μαζί τους το τελευταίο δίμηνο, για να θέσουν από κοινού τους κανόνες της μεταξύ τους συνεργασίας στη διοργάνωση των αγώνων. H μεγαλύτερη οργάνωση οπαδών της AEK, η Original 21, η οποία διέθεσε περί τα 7.000 εισιτήρια διαρκείας και περίπου 13.000 εισιτήρια στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ανέλαβε εξαρχής την ευθύνη περιφρούρησης της εξέδρας των οργανωμένων της AEK. Οχι στα λόγια, αλλά με πράξεις.


Εφθασε να διανείμει στα μέλη της τις διατάξεις του νέου αθλητικού νόμου για τις πράξεις βίας. Δημοσίευσε στο «εφημεριδάκι» της μια σειρά από κανόνες που πρέπει να ακολουθεί η εξέδρα ώστε να βοηθά την AEK. Καταδίκασε όλες τις εκτός ορίων συμπεριφορές οπαδών, με τελευταία αυτή των επεισοδίων που έγιναν το προπερασμένο Σάββατο σε αγώνα της ομάδας βόλεϊ της AEK στην Καλαμάτα. Και μολονότι αντέδρασε πολύ στο μέτρο των ταυτοτήτων, το οποίο χαρακτήρισε «φακέλωμα», η Original, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των λοιπών συνδέσμων οργανωμένων φίλων της AEK, σεβάστηκε τις αποφάσεις του Νικολαΐδη. Και αυτό διότι οι οργανωμένοι εμπιστεύονται τον «δικό τους άνθρωπο», όπως αντιλαμβάνεται η Original τον πρώτο πρόεδρο της AEK που φέρει στο μπράτσο του το τατουάζ με τον δικέφαλο αετό και το σήμα της.


Οι δύο πλευρές διαφωνούν συχνά και μάλιστα κάποιες φορές πολύ έντονα. Ενταση στη σχέση τους προκλήθηκε και την προπερασμένη εβδομάδα, λόγω της απόφασης του Νικολαΐδη να συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό για μη ανταλλαγή εισιτηρίων στα μεταξύ τους ντέρμπι. Νικολαΐδης και Original έφθασαν στο σημείο να κάνουν έντονο δημόσιο διάλογο. Τελικώς οι οργανωμένοι οπαδοί της AEK σεβάστηκαν την επιλογή του Ντέμη, μολονότι δεν συμφωνούν με αυτή. H ως τώρα συνεργασία της διοίκησης με τους οργανωμένους φίλους της AEK θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί αγαστή, την ίδια ώρα που τα γεγονότα δίνουν απαντήσεις στους αφελείς, στους άσχετους, αλλά και στους «στημένους» που φώναζαν και έγραφαν το περασμένο καλοκαίρι ότι «ο Νικολαΐδης θέλει να πάρει την AEK για να κάνει κουμάντο η Original».


* Εμπιστοσύνη στον πρόεδρο


Οταν ο Ντέμης επέλεγε τη μετακόμιση της AEK στο Ολυμπιακό Στάδιο λίγοι πίστεψαν ότι αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε καλή έδρα για την ομάδα. Και ήταν ελάχιστοι αυτοί που περίμεναν ότι ένα παιχνίδι με την Καλλιθέα – και ενώ η AEK προερχόταν από βαριά ήττα 5-1 στην Αγία Πετρούπολη – θα προσέλκυε περί τους 40.000 θεατές ή ότι η ΠΑΕ θα έφθανε στο sold out στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Στα πρώτα δύο παιχνίδια της AEK στο ΟΑΚΑ ο Νικολαΐδης δικαιώνεται πλήρως για την επιλογή του και βλέπει την προσέλευση του κόσμου να ξεπερνά ακόμη και τις δικές του προσδοκίες.


Το δείγμα βεβαίως δεν είναι ακόμη ικανό, αφού προτού εξαχθεί το ασφαλές συμπέρασμα ότι η μάζα των φίλων της AEK επέστρεψε στην εξέδρα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν αυτοί θα πάνε μαζικά στο ΟΑΚΑ στην περίπτωση που θα έχουν προηγηθεί αρνητικά αποτελέσματα για την – αήττητη μετά από επτά αγωνιστικές στο πρωτάθλημα – Ενωση.


Για την ώρα πάντως ο κόσμος της AEK και ο Νικολαΐδης κερδίζουν το ένα μετά το άλλο όλα τα στοιχήματα που έβαλαν το περασμένο καλοκαίρι και βάζουν την αγαπημένη τους ομάδα στον δρόμο της αναγέννησης. Πολλοί αποδίδουν τη μαζική επιστροφή των ΑΕΚτσήδων στην εξέδρα στον ενθουσιασμό που προκάλεσε η κατάκτηση του Euro από την Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο και στην ανακαίνιση του ΟΑΚΑ λόγω Ολυμπιακών Αγώνων. Τα 17.500 εισιτήρια που πούλησε η AEK όμως σε μια περίοδο που τα αστέρια της μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και ο προπονητής της έχει εξαρχής δηλώσει ότι η ομάδα δεν στοχεύει στη διεκδίκηση του τίτλου δείχνουν ότι η μαζική επιστροφή των ΑΕΚτσήδων στην εξέδρα οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συνειδητή επιλογή τους να βοηθήσουν έμπρακτα την αγαπημένη τους ομάδα λόγω (και) της εμπιστοσύνης στον πρόεδρο Νικολαΐδη που τους πείθει ότι μπορεί να την ξανακάνει μεγάλη.