Στις 19.30 σήμερα ο διαιτητής Γιώργος Δούρος θα σφυρίξει στη σέντρα του Ολυμπιακού Σταδίου την έναρξη ενός ντέρμπι ανάμεσα στην AEK και στον Ολυμπιακό, το οποίο είναι δεδομένο ότι θα καταλάβει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της γηπεδούχου ομάδας, αφού στις εξέδρες θα βρίσκονται περίπου 65.000 θεατές, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι οπαδοί της Ενωσης. H AEK δεν σημειώνει ρεκόρ προσέλευσης, αφού αυτό είχε επιτευχθεί στον αντίστοιχο αγώνα πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό στις 9.2.1986, όταν είχαν πωληθεί 74.465 εισιτήρια. Θα σημειώσει όμως ένα ίσως σημαντικότερο ρεκόρ: της μεγαλύτερης συγκέντρωσης δικών της οπαδών σε ένα παιχνίδι, καθώς στα προηγούμενα ρεκόρ υπήρχαν και οπαδοί της αντίπαλης ομάδας. Ο Ολυμπιακός πηγαίνει κατόπιν δικής του επιλογής χωρίς οπαδούς του στο σημερινό ντέρμπι, αφού η διοίκησή του επέλεξε να προτείνει σε αυτήν της AEK να μην ανταλλάξουν εισιτήρια στα μεταξύ τους παιχνίδια του φετινού πρωταθλήματος, φοβούμενη προφανώς τυχόν επεισόδια και φθορές στο ολοκαίνουριο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης».


Το σημερινό ντέρμπι κρύβει μια σειρά από στοιχήματα για τους δύο αντιπάλους και έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα, μολονότι φαίνεται ότι αυτή τη φορά θα περάσει στα «μαλακά»: ο κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς επιστρέφει ως αντίπαλος στην έδρα της AEK για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από τον πάγκο του συλλόγου στις 26 του περασμένου Ιανουαρίου, αλλά η μεγάλη μάζα των φίλων της Ενωσης δεν δείχνει διάθεση να ασχοληθεί ιδιαιτέρως μαζί του και να χαλάσει την πανηγυρική ατμόσφαιρα που θα επικρατεί στην πολυπληθέστερη ποδοσφαιρική γιορτή που έχει οργανώσει ποτέ η AEK.


* H νέα ομάδα του Σάντος


Το ματς αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό τεστ για τη φετινή AEK, τη νέα ομάδα που χτίζει τις τελευταίες περίπου 110 ημέρες ο πορτογάλος τεχνικός Φερνάντο Σάντος. Ο τελευταίος περιμένει αφενός να διαπιστώσει αν οι – άπειροι σε ντέρμπι – ποδοσφαιριστές της Ενωσης θα καταφέρουν σήμερα να αποβάλουν το άγχος που τους κατέλαβε ενστικτωδώς και παρ’ όλο που ουδείς έχει από αυτούς την απαίτηση να βγουν νικητές και αφετέρου να μελετήσει την αντίδραση της ομάδας του την επόμενη ημέρα.


Ο 50χρονος τεχνικός αγωνίστηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας να πείσει τους ποδοσφαιριστές ότι δεν υπάρχει λόγος να αντιμετωπίσουν το σημερινό ως παιχνίδι ξεχωριστής σημασίας. «Και αυτό δίνει τρεις βαθμούς, όπως όλα τα άλλα. Δεν θα γίνουμε υπερομάδα στη νίκη, δεν θα γίνουμε η χειρότερη ομάδα στην ήττα» ήταν το σλόγκαν που χρησιμοποίησε ο κ. Σάντος στην επιχείρηση πλύσης εγκεφάλου που θα βρίσκεται σε εξέλιξη ως και λίγα λεπτά πριν από το σφύριγμα της έναρξης του ντέρμπι.


Το μεγαλύτερο σημερινό στοίχημα της AEK όμως είναι αυτό που έχουν βάλει από κοινού ο Ντέμης Νικολαΐδης και οι φίλοι της AEK: της ασφαλούς διοργάνωσης του πιο πολιτισμένου ντέρμπι των τελευταίων ετών σε ελληνική έδρα. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ AEK είδε την Παρασκευή να εξαντλούνται τα περίπου 48.000 εισιτήρια που διατέθηκαν. Και δεδομένου ότι επιπλέον 17.000 θέσεις θα είναι κατειλημμένες από τους κατόχους των καρτών διαρκείας, οι θεατές θα φτάσουν τους 65.000. H πρωτόγνωρη ανταπόκριση των φίλων της AEK στο κάλεσμα του Νικολαΐδη για συμμετοχή στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του συλλόγου δημιουργεί μεγάλη ευθύνη για τον πρόεδρο της ΠΑΕ, ο οποίος επιθυμεί σήμερα να δει τους φιλάθλους να φτάνουν στη θέση τους δίχως προβλήματα και να συμμετέχουν σε μια μεγάλη γιορτή.


Το θέαμα στις εξέδρες θα γίνει φαντασμαγορικό, όταν οι θεατές θα σηκώσουν τα περίπου 52.000 κίτρινα και μαύρα χαρτόνια που έχει προμηθευτεί η ΠΑΕ, τα οποία θα τοποθετήσουν τα μέλη της οργάνωσης Original 21 στα καθίσματα. Το πιο σημαντικό όμως είναι να γίνει το σημερινό ντέρμπι το πρώτο που δεν θα έχει επεισόδια, συλλήψεις, πρόκληση φθοράς σε ιδιωτική ή δημόσια περιουσία και φυσικά τραυματίες. H απουσία οργανωμένης μάζας οπαδών του Ολυμπιακού από τις εξέδρες του ΟΑΚΑ υπηρετεί τον στόχο που έχει βάλει η διοίκηση της AEK, αλλά δεν αποτελεί εγγύηση. Το κλειδί είναι η συμπεριφορά των μεμονωμένων οπαδών του Ολυμπιακού που ενδέχεται να βρεθούν σήμερα στις εξέδρες. Διότι αν αυτοί εκδηλωθούν, θα προκληθεί κίνδυνος δημιουργίας επεισοδίων, μολονότι η Αστυνομία υποστηρίζει ότι έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο για την άμεση απομάκρυνσή τους από την εξέδρα.


* Ερυθρόλευκος μονόδρομος


Το νικητήριο γκολ του Ολυμπιακού στο παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μονακό ήρθε την περασμένη Τετάρτη πάνω στην ώρα για τον κ. Μπάγεβιτς, ο οποίος άκουγε την ένταση της μουρμούρας της εξέδρας να αυξάνεται. H απώλεια πέντε βαθμών στο ελληνικό πρωτάθλημα σε αγώνες απέναντι σε – θεωρητικά – υποδεέστερους αντιπάλους (ήττα 2-1 από την Ξάνθη, ισοπαλία 1-1 με τη Χαλκηδόνα) έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια, η οποία «κρύφτηκε» πίσω από τις νίκες (5-1) επί ΠΑΟΚ και Μονακό (1-0). Αν όμως ο Ολυμπιακός φύγει ηττημένος από την – πιο άπειρη, λιγότερο ποιοτική και κατά πολύ φτηνότερη – AEK, ο προβληματισμός για την πορεία στο πρωτάθλημα θα ενταθεί και η ικανοποίηση για την καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ θα μετριαστεί. Και για τον σέρβο τεχνικό, ο οποίος δεν έχει πάρει ποτέ βαθμό από την AEK στην έδρα της ως αντίπαλος, μια ήττα θα αποτελεί ζημιά.


Ετσι ο Ολυμπιακός μπαίνει σήμερα στο ΟΑΚΑ αποφασισμένος να κάνει επίδειξη υπεροχής και να «φωνάξει» ότι είναι το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να συνδυάσει τον πρωταθλητισμό με την καλή ευρωπαϊκή πορεία.