Τη στιγμή της κορύφωσης της διαμάχης του Ντούσαν Μπάγεβιτς με τη μερίδα των οπαδών της AEK που αντιδρούν με ακραίες εκδηλώσεις στην παρουσία του στην ομάδα εμφανίζεται ο Ντέμης Νικολαΐδης. Στις ημέρες που ο σέρβος τεχνικός δοκιμάζει τα όρια της αντοχής του και δηλώνει προς τη διοίκηση της ΠΑΕ ότι αν δεν εξαφανιστούν το «πανό της προδοσίας» και οι υβριστές του από την εξέδρα θα αποχωρήσει από την ομάδα, η «κοινωνία της AEK» ταράζεται από την πληροφορία ότι ο Ντέμης κινείται για την αγορά των μετοχών ώστε να γίνει άμεσα αφεντικό της ΠΑΕ. Ο Μπάγεβιτς φθάνει στο σημείο να υποψιάζεται ότι ο Νικολαΐδης κρύβεται πίσω από την ένταση που επικρατεί στην εξέδρα και στέκεται πολύ επιφυλακτικά απέναντι στο ενδεχόμενο να συναντήσει ξαφνικά μπροστά του τον Ντέμη στην AEK ως αφεντικό. Οι οπαδοί πηγαίνουν σήμερα στα Ανω Λιόσια για το παιχνίδι με τον Ηρακλή, το οποίο θα διεξαχθεί υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας. Ο μεγάλος απών θα είναι ο Νικολαΐδης, στον οποίο δεν αποκλείεται να χρεώσουν κάποιοι τυχόν επεισόδια και ακρότητες οπαδών εις βάρος του προπονητή. Ο παραλογισμός στην AEK καλά κρατεί…


Το βράδυ της 25ης του περασμένου Νοεμβρίου, όταν συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η AEK στην Κορούνια της Ισπανίας εν όψει του αγώνα με την Ντεπορτίβο για το Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ντέμης Νικολαΐδης κινήθηκε προς τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα υποδοχής. Αντάλλαξαν έναν τυπικό χαιρετισμό και έπειτα ο σέρβος τεχνικός απομακρύνθηκε από το σημείο της συνάντησής του με τον πρώην παίκτη του. Δεν είχαν άλλη επαφή στο διάστημα της ολιγόωρης παραμονής του Νικολαΐδη στο ξενοδοχείο, προτού αυτός αποχαιρετήσει την αποστολή που έφευγε για το γήπεδο όπου θα διεξαγόταν λίγο αργότερα ο αγώνας.


H αντιμετώπιση της οποίας έτυχε από τον Μπάγεβιτς δεν ξένισε ούτε εξέπληξε τον Ντέμη. Ο σέρβος προπονητής τον αντιμετώπισε επιφυλακτικά από την πρώτη τους συνάντηση στην AEK, το καλοκαίρι του 2002. «Στο πρώτο διάστημα της συνεργασίας μας ήταν πολύ επιφυλακτικός, επειδή προφανώς κάποιοι είχαν επιχειρήσει να δημιουργήσουν πρόβλημα στη σχέση μας» είχε πει σε μια συνέντευξή του ο 31χρονος διεθνής επιθετικός. Φίλοι δεν έγιναν ποτέ, αλλά τουλάχιστον έφθασαν να είναι καλοί συνεργάτες. Εμπιστοσύνη στις μεταξύ τους συζητήσεις δεν υπήρχε, αφού ο Νικολαΐδης είχε δει δημοσιευμένο στον Τύπο το περιεχόμενο μιας ιδιωτικής συνομιλίας του με τον προπονητή. Συμβίωναν όμως αρμονικά.


* Αμφιβολίες και υποψίες


Ο Μπάγεβιτς είχε επιχειρήσει πολλές φορές να τον πείσει να μείνει στην AEK από το καλοκαίρι του 2002 ως και τον Ιανουάριο του 2003, σε μια περίοδο που ο Ντέμης ζητούσε συχνά πυκνά από τον τότε ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ AEK Μάκη Ψωμιάδη να μεταγραφεί σε ομάδα του εξωτερικού ή να τον αποδεσμεύσει. Ο Νικολαΐδης είχε εκτιμήσει το γεγονός ότι ο Μπάγεβιτς είχε ταχθεί υπέρ του μετά το επεισόδιο που είχε ο διεθνής επιθετικός στο σπίτι του με τον Ψωμιάδη. Ο σέρβος τεχνικός είχε αναγνωρίσει ότι ο Νικολαΐδης είχε επανειλημμένως ζητήσει από τους οπαδούς και ειδικά από τα μέλη της Original 21, της μεγαλύτερης οργάνωσης φίλων της AEK, να σταματήσουν τις ακραίες αντιδράσεις εναντίωσης στην παρουσία του Μπάγεβιτς. Είχε βεβαίως παράπονα, επειδή πίστευε ότι «ο Ντέμης μπορεί να κάνει περισσότερα άμα θέλει», αλλά αυτά δεν τα είχε διατυπώσει ποτέ ο ίδιος προς τον Νικολαΐδη.


Σε μια περίοδο που έχει φθάσει στα όρια της αντοχής του εξαιτίας της συνεχιζόμενης και γεμάτης ένταση διαμάχης του με μια μερίδα οπαδών της AEK, ο Μπάγεβιτς εξεπλάγη ακούγοντας ότι ο Νικολαΐδης κινείται για την αγορά των μετοχών της ΠΑΕ και επιθυμεί να διοικήσει την ομάδα. Είχε άλλωστε προηγηθεί μια πρόσφατη συνέντευξη του Νικολαΐδη (δημοσιεύθηκε τα Χριστούγεννα) στο περιοδικό «Esquire», όπου χαρακτήριζε λανθασμένες τις επιλογές του Μπάγεβιτς να επιστρέψει στην AEK το καλοκαίρι του 2002 και να μην αποχωρήσει από αυτή το καλοκαίρι του 2003 και άφηνε αιχμές περί αμφιβολίας του για την ποιότητα της δουλειάς του, αποδίδοντάς του μερίδιο ευθύνης για την κακή εφετινή πορεία της ομάδας.


Ο Μπάγεβιτς έφθασε στο σημείο να σκέφτεται ότι υπάρχει περίπτωση ακόμη και να κρύβεται ο Νικολαΐδης πίσω από τις ακραίες αντιδράσεις οπαδών εις βάρος του. Εδώ και καιρό είχε την πεποίθηση ότι κρύβεται κάποιος πίσω από τη στάση της συγκεκριμένης μερίδας οπαδών. Ακουγε πρόσωπα του περιβάλλοντός του να υποστηρίζουν ότι πίσω από τους οπαδούς κρύβεται ο Ψωμιάδης, ακόμη και ο πρώην μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της AEK Μιχάλης Τροχανάς. Δεν είχε όμως καταλήξει σε συμπέρασμα. Τις τελευταίες ημέρες ο 55χρονος προπονητής τείνει να πιστέψει ότι πίσω από τη στάση που κρατά η Original 21 κρύβεται ο Νικολαΐδης, με στόχο να τον διώξει από την AEK δίχως να χρειαστεί να εκτεθεί ο ίδιος. Ξεχνώντας προφανώς ότι το περασμένο καλοκαίρι, όταν έβαλε τέλος στην καριέρα του στην AEK, ο Νικολαΐδης απεκάλυψε ότι ένας από τους βασικότερους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ήταν η στάση των οπαδών εις βάρος του προπονητή.


* Τελεσίγραφο για το πανό


Βεβαίως ο Μπάγεβιτς δεν ήταν δύσκολο να πιστέψει κάτι τέτοιο στην ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεται τελευταία. Εχει δεχθεί μεγάλη πίεση, ύστερα από μια μακρά περίοδο μεγάλης ψυχικής φθοράς που του έχει προκαλέσει η ενασχόληση με το πρόβλημα της διαμάχης του με τους οπαδούς. Την προηγούμενη Παρασκευή ο 55χρονος προπονητής είδε περισσότερους από 40 οπαδούς της AEK να συγκεντρώνονται έξω από το εστιατόριο που διατηρεί στη Νέα Ερυθραία και να απαιτούν με υβριστικά συνθήματα την αποχώρησή του από την ομάδα. Είχε δει τους ίδιους και περισσότερους οπαδούς να του ζητούν να παραιτηθεί, τόσο στο προ τριημέρου παιχνίδι Κυπέλλου με τον Αγροτικό Αστέρα όσο και στον αγώνα πρωταθλήματος με το Αιγάλεω που είχε προηγηθεί χρονικά. Και είχε ξεπεράσει τα όρια της αντοχής του, αφού είχε οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ελπίδα εκτόνωσης αυτής της έντασης που δημιουργείται κατά τη διάρκεια των αγώνων της AEK από την εξέδρα.


Την προηγούμενη Παρασκευή ο Μπάγεβιτς είπε ξεκάθαρα προς τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ AEK Πέτρο Στάθη ότι δεν είναι βέβαιος πως μπορεί να αντέξει για πολύ ακόμη αυτή την κατάσταση. Ζήτησε για τελευταία φορά, όπως ο ίδιος είπε, από τον Στάθη να κάνει κάτι η διοίκηση για να περιορίσει στο ελάχιστο τις αντιδράσεις της εξέδρας. «Βγάλτε έξω το πανό και αυτούς που με βρίζουν» είναι το αίτημα του σέρβου τεχνικού, ο οποίος περιμένει να δει αν τα μέτρα που του έχει υποσχεθεί ότι θα λάβει η διοίκηση θα φέρουν αποτέλεσμα. H AEK υποδέχεται σήμερα στο γήπεδο «Γιάννης Παθιακάκης» των Ανω Λιοσίων τον Ηρακλή και η διοίκηση έχει λάβει, όπως ισχυρίζεται, δρακόντεια μέτρα για να περιορίσει μέχρις εξαφανίσεως τις εκδηλώσεις εις βάρος του Μπάγεβιτς. Στο γήπεδο θα υπάρχουν δύο εισαγγελείς και μια μεγάλη αστυνομική δύναμη, ενώ η ΠΑΕ πωλεί εισιτήρια μόνο σε όσους της παρέχουν τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και μια πρόσφατη φωτογραφία, ώστε να μπορεί εκ των υστέρων να ζητήσει ευθύνες απ’ όποιον δημιουργήσει πρόβλημα με τη συμπεριφορά του.


* Προθέσεις και ενδείξεις


Ο Μπάγεβιτς περιμένει να διαπιστώσει αν τα μέτρα θα φέρουν αποτέλεσμα, έχοντας αποκαλύψει ήδη στους οικείους και στους συνεργάτες του την πρόθεση να αποχωρήσει αν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ελπίδα να αλλάξει η κατάσταση στην εξέδρα. Ο σέρβος τεχνικός περιμένει να διαπιστώσει ποια επίδραση θα έχει στη συμπεριφορά του κόσμου η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Νικολαΐδη να διοικήσει την AEK. Στέκεται πολύ επιφυλακτικά απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο και δεν κρύβει ότι πρόθεσή του είναι να αποχωρήσει αν δει τον Ντέμη να επιστρέφει ως αφεντικό του στην AEK. Εκτός και αν ο Νικολαΐδης επικοινωνήσει μαζί του και τον πείσει ότι τον θέλει στον πάγκο στην περίπτωση που πάρει τον έλεγχο της ΠΑΕ.


Από την πλευρά του ο Νικολαΐδης δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί δημόσια για να εκθέσει το σχέδιό του για την AEK. Στην παρούσα φάση ετοιμάζεται για την υλοποίησή του, συγκροτώντας μια ομάδα επιχειρηματιών που θα διαθέσουν το κεφάλαιο για την αγορά των μετοχών, την ίδια ώρα που επεξεργάζεται με τους συνεργάτες του τα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν την κατάσταση της ΠΑΕ. Ουδείς λοιπόν γνωρίζει ποια είναι η διάθεσή του απέναντι στον Μπάγεβιτς, αν και εφόσον αναλάβει άμεσα τα ηνία της AEK και βρει τον σέρβο τεχνικό στον πάγκο της. Οι ενδείξεις, από τα όσα έχει εκμυστηρευθεί στους επιχειρηματίες που έχει προσεγγίσει, οδηγούν στην εκτίμηση ότι δεν έχει καμία διάθεση να θέσει θέμα αποχώρησης του προπονητή, αν αναλάβει άμεσα τη διοίκηση. Διότι προφανώς κρίνει ότι η AEK έχει σήμερα μια σειρά από πολύ μεγαλύτερα προβλήματα που πρέπει να λυθούν, αφού από αυτά εξαρτάται η επιβίωση της ΠΑΕ ως εταιρείας και, κατ’ επέκτασιν, του συλλόγου.