H τετραϋδρογεστρινόνη (THG) είναι συνθετικό στεροειδές αναβολικό, το οποίο παράγεται από την προσθήκη τεσσάρων ατόμων υδρογόνου στην ουσία γεστρινόνη, η οποία κυκλοφορεί νόμιμα στο εμπόριο για περισσότερα από 40 χρόνια και η χρήση της είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ευρώπη. Ως σκεύασμα η γεστρινόνη περιέχει μικροποσότητα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνη, η οποία βοηθάει στην ανάπτυξη των μυών. Ως αναβολική ουσία δεν ήταν τίποτε το εξαιρετικό, τουλάχιστον ωσότου προστεθούν σε αυτήν τα τέσσερα άτομα υδρογόνου.


H μέθοδος την οποία χρησιμοποίησε ο δημιουργός της (σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «ESPN Magazine» είναι ο 37χρονος χημικός Πάτρικ Αρνολντ και όχι ο «διατροφολόγος» Βίκτορ Κόντε) για να κατακτήσει την παγκόσμια αγορά των αναβολικών ουσιών, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν ήταν καινούργια, αλλά ούτε και ιδιαίτερα σύνθετη. Οπως υποστηρίζουν, κάθε πρωτοεμφανιζόμενος χημικός με ένα απλό εγχειρίδιο είναι σε θέση να προχωρήσει στην εμφύτευση των επιπλέον ατόμων υδρογόνου χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Το πρόβλημα για τον Αρνολντ δεν ήταν στην εξεύρεση της τεχνολογίας, αλλά στη σύλληψη της ιδέας και στην εμπορική της εκμετάλλευση. Στο πλασάρισμα του προϊόντος αποφασιστική ήταν η συμβολή του Κόντε, ο οποίος μέσω του εργαστηρίου του BALCO είχε ένα μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ουσιών σε αθλητές.


H τετραϋδρογεστρινόνη δεν ήταν απλώς ένα νέο προϊόν, αλλά ένα σκεύασμα το οποίο δεν ανιχνευόταν από τα επίσημα εργαστήρια, με αποτέλεσμα αθλητές που τη χρησιμοποιούσαν να περνούν χωρίς πρόβλημα τον αντιντόπινγκ έλεγχο. Επιπλέον, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αναβολικές ουσίες, η τετραϋδρογεστρινόνη ήταν το ιδανικό αναβολικό επειδή βοηθούσε την ανάπτυξη αποκλειστικά του ιστού των μυών, χωρίς να προσθέτει ούτε ένα γραμμάριο βάρους.


Οποιοσδήποτε νέος επιστήμονας που διέθετε στο εργαστήριό του χειροποίητο συμπυκνωτή, δύσκολα θα μπορούσε να συλλάβει την ιδέα ανάμειξης υδρογόνου και γεστρινόνης, δημιουργώντας το δικό του μονοπωλιακό προϊόν στην παράνομη αγορά των αναβολικών. Ο Αρνολντ όμως δεν ήταν τυχαίος, αλλά ένας πραγματικός απόστολος της χρήσης των απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό. Εχοντας ως βάση του την πόλη Σέιμουρ (Ιλινόι), το αφεντικό των LPJ Research and Ergofarm παρουσιαζόταν στις ιστοσελίδες του στο Διαδίκτυο ως «ένας προικισμένος χημικός, ο οποίος έγινε διάσημος ως πρωτοπόρος των μοντέρνων προορμονών».


Διπλωματούχος του Πανεπιστημίου του Νιου Χέιβεν (Κονέκτικατ) το 1990, έγινε γνωστός πριν από πέντε χρόνια χάρη στις επιδόσεις του παίκτη του μπέιζμπολ Μαρκ Μακ Γκουάιρ, ο οποίος πέτυχε ρεκόρ «Home runs» χάρη στη χρήση της ουσίας ανδροστενεδιόνη, η οποία είναι απαγορευμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά όχι από την Επαγγελματική Λίγκα του Μπέιζμπολ. Τον περασμένο Μάρτιο έκανε την εμφάνισή της, στα ούρα του αμερικανού ποδηλάτη Τάμι Τόμας, η ουσία νορμπολεθόνη. Πρόκειται για μια παλιομοδίτικη αναβολική ουσία, ηλικίας 40 ετών, η οποία είναι πολύ ισχυρή, αλλά αποσύρθηκε λόγω της τοξικότητάς της. Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Washington Post» προμηθευτής της ουσίας ήταν ο Αρνολντ.


Και ο Κόντε όμως δεν ήταν τυχαίος. Πρώην αθλητής και μουσικός, ασχολήθηκε επαγγελματικά με την αθλητική φαρμακολογία. Στο εργαστήριό του στην πόλη Μπαρλινγκέιμ της Καλιφόρνιας, επί 20 και πλέον έτη ειδικευόταν στην ανάλυση του αίματος των αθλητών, παρέχοντας συμβουλές και συνταγές αναφορικά με την αναπλήρωση μετάλλων και βιταμινών στον οργανισμό τους. Το 1988 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ ήταν σύμβουλος πολλών αμερικανών αθλητών, μεταξύ των οποίων και του κορυφαίου κολυμβητή Ματ Μπιόντι. Διάσημος έγινε λίγα χρόνια αργότερα, όταν από τα χέρια του αναγεννήθηκε ο αστέρας του αμερικανικού ποδοσφαίρου Μπιλ Ρομανόφσκι, ο οποίος τον διαφήμισε στην πιάτσα των επαγγελματιών αθλητών με τα καλύτερα λόγια.


Πριν από τέσσερα χρόνια στο εργαστήριο του Κόντε παρήχθη ένα νέο μη απαγορευμένο σκεύασμα, το ZMA, η βάση του οποίου στηριζόταν στο σκορβούτο που βοηθάει στη φυσιολογική αύξηση της τεστοστερόνης. Ολόκληρα φορτηγά με ZMA καταναλώθηκαν από αθλητές του αμερικανικού ποδοσφαίρου, του στίβου και του μπέιζμπολ. H φήμη του Κόντε αυξάνονταν μέρα με την ημέρα ξεπερνώντας τα σύνορα των ΗΠΑ, ωσότου ο 65χρονος γιατρός και φαρμακολόγος Ντον Κάτλιν, διευθυντής του εργαστηρίου αντιντόπινγκ ελέγχου του Λος Αντζελες, πέτυχε να διασπάσει τα μυστικά της τετραϋδρογεστρινόνης. Ο Κάτλιν το 2002, στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ, ανακάλυψε στο εργαστήριό του ότι η νταρμπεποετίνη, που δεν περιλαμβανόταν στη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες, ήταν αναβολικό, με αποτέλεσμα να αφαιρεθούν από τις Ρωσίδες Λαρίσα Λαζούτινα και Ολγκα Ντανίλοβα, στο δείγμα των οποίων ανιχνεύτηκε η συγκεκριμένη ουσία, τα μετάλλια που κατέκτησαν στο σκι αντοχής.