» Αντέχουμε την πίεση και μπορούμε να ανακάμψουμε «


Ηταν ένας εκ των βασικών συντελεστών της περσινής πορείας της AEK στο Τσάμπιονς Λιγκ, η οποία είχε κριθεί επιτυχημένη, μολονότι η Ενωση δεν είχε καταφέρει να φτάσει σε μια νίκη και να προκριθεί στους «16» της διοργάνωσης. Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός Μιχάλης Καψής είναι μέλος και της τωρινής ομάδας, της οποίας η πορεία στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ είναι κακή. Σε αντίθεση με τους περισσότερους συμπαίκτες του, οι οποίοι δεν θέλησαν να εκθέσουν δημόσια τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους για τη φετινή κακή ως τώρα πορεία της AEK στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση και το σημερινό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, λόγω της έντασης που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στην Ενωση, ο Καψής μίλησε στο «Βήμα», επιχειρώντας μια σύγκριση της περσινής πορείας με τη φετινή και δίνοντας το στίγμα της φιλοσοφίας και της ψυχολογίας που έχουν οι ποδοσφαιριστές της AEK προετοιμαζόμενοι για τον αποψινό αγώνα στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης.


– H εξέδρα δυσαρεστήθηκε την περασμένη Τρίτη στο τέλος του αγώνα με την Αϊντχόφεν. H δυσαρέσκεια οφείλεται στη συγκεκριμένη εμφάνιση της AEK ή γενικότερα στη φετινή κακή πορεία;


«Ως τη στιγμή της αποβολής του Αμπονσά στο 65ο λεπτό, η απόδοσή μας δεν ήταν κακή. Δεν πρέπει να απογοητευθούμε ούτε εμείς ούτε ο κόσμος, έχουμε μπροστά μας ακόμη τρία παιχνίδια. H απογοήτευση οφειλόταν στην επίγνωση που είχαμε και εμείς και ο κόσμος ότι σε αυτόν τον αγώνα με την Αϊντχόφεν τα παίζαμε όλα για την πρόκριση. Είναι γεγονός ότι στένεψαν πολύ τα περιθώρια, αλλά στην AEK δεν ταιριάζει η απογοήτευση».


– H απογοήτευση είναι προφανώς συνέπεια και της σύγκρισης με την περσινή πορεία της AEK στη διοργάνωση, δεν συμφωνείς;


«Δεν θέλω να πω ότι η περσινή πορεία μας ήταν τυχαία, διότι έτσι θα μείωνα την προσπάθειά μας, αλλά ίσως πέρσι πετύχαμε κάτι παραπάνω από τις δυνατότητές μας, ίσως ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας απέναντι στη Ρεάλ και στη Ρόμα. Εκτιμώ ότι η φετινή πορεία δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητές μας. Δεν υποστηρίζω ότι η τύχη μάς γύρισε την πλάτη, διότι η τύχη είναι μέσα στο ποδόσφαιρο. Αλλωστε πέρσι είχαμε τύχη σε κάποια παιχνίδια. Ισως φέτος να υπερεκτιμήσαμε τις δυνατότητές μας, επιτρέψαμε να δημιουργηθούν υψηλές προσδοκίες, με συνέπεια να έρθει τώρα η απογοήτευση. Θέλαμε πολύ να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, μιλήσαμε για πρόκριση τις ημέρες της κλήρωσης, δημιουργήσαμε υψηλές προσδοκίες και τώρα ήρθε η απογοήτευση ως συνέπεια των πρώτων κακών αποτελεσμάτων».


– Εχει πιθανότητες η AEK να επιστρέψει στη διεκδίκηση τουλάχιστον της τρίτης θέσης στον όμιλό της, που οδηγεί στη συνέχεια του Κυπέλλου UEFA;


«Στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται, όλα είναι πιθανά. Αλλά δεν πρέπει να αρχίσουμε τα μεγάλα λόγια και να φορτωθούμε με άγχος για την πρόκριση ή την κατάληψη της τρίτης θέσης. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι πλέον τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Δεν θέλω να φανώ απαισιόδοξος, αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής. Τις πιθανότητες που έχουμε πλέον πρέπει να τις δούμε στο γήπεδο. Να χτυπήσουμε το επόμενο παιχνίδι, όπως και τα υπόλοιπα. Και αν είμαστε τυχεροί, όλα γίνονται».


– Αυτό που περισσότερο έχει απογοητεύσει τους οπαδούς της AEK είναι το γεγονός ότι η ομάδα έχει κακή απόδοση στους περισσότερους αγώνες στο ελληνικό Πρωτάθλημα και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εχεις εντοπίσει τις αιτίες αυτών των εμφανίσεων;


«Μας προβληματίζει πολύ η κατάσταση της ομάδας. Δεν είμαστε αδιάφοροι, αναρωτιόμαστε γιατί δεν βγάζουμε μια καλή εμφάνιση. Με εξαίρεση το β΄ ημίχρονο του αγώνα με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, η απόδοση της AEK δεν μας έχει ικανοποιήσει. Είναι πολύ καλό να συνυπάρχουν πολλοί παίκτες μεγάλης αξίας, αλλά η παρουσία τους δεν αρκεί για τη δημιουργία μιας καλής ομάδας. Δεν δημιουργείται αυτόματα μια ομάδα που αποδίδει ποιοτικό ποδόσφαιρο και παίρνει και αποτελέσματα».


– H δυσαρέσκεια των οπαδών της AEK για την ανεπιτυχή ευρωπαϊκή πορεία έχει βαρύνει το κλίμα στο εσωτερικό της ομάδας;


«Θα ήταν θετικό για την AEK να είχαμε καλύτερη ψυχολογία. Θα ήταν καλύτερα και για μας και για τον προπονητή, όπως φαντάζομαι και για τον κόσμο. Το πρωτάθλημα όμως είναι άλλος θεσμός και μπροστά μας έχουμε ένα ντέρμπι. Αν είχαμε μπροστά μας παιχνίδι με θεωρητικά υποδεέστερο αντίπαλο, τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα για μας. Εχουμε όμως ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, και αυτή η σκέψη νομίζω ότι μας υποχρεώνει να ξεπεράσουμε την απογοήτευση για την ήττα από την Αϊντχόφεν. Το ντέρμπι δεν σε αφήνει να κοιτάξεις πίσω».


– H ανάγκη που έχει η AEK για νίκη στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ώστε να μειώσει τη διαφορά των έξι βαθμών από την πρώτη θέση και να μη βρεθεί νωρίς εκτός στόχων, δημιουργεί ψυχολογική πίεση στους ποδοσφαιριστές. Την αντέχετε;


«H AEK είναι μεγάλη ομάδα, με παίκτες που διαθέτουν ισχυρή προσωπικότητα και υψηλή ποιότητα. Καθένας από εμάς μπορεί να εκτιμήσει τη σημασία αυτής της νίκης για την ψυχολογία μας και τη βελτίωση της βαθμολογικής θέσης της AEK. Πιστεύω ότι θα σηκώσουμε το βάρος της ψυχολογικής πίεσης και με τη βοήθεια του προπονητή θα φτάσουμε στη νίκη, που θα βελτιώσει τη θέση και την ψυχολογία μας».


– Εχει αρκετές πιθανότητες η AEK να εμφανιστεί μεταμορφωμένη θετικά στον αγώνα με τον Ολυμπιακό;


«H ομάδα μας διέρχεται περίοδο παρατεταμένης αγωνιστικής κρίσης. Κάποτε αυτή πρέπει να σταματήσει, γι’ αυτό και όλοι πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβεί στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Οι μεγάλες ομάδες συνήθως ανακάμπτουν στα δύσκολα. Πιστεύω ότι έχουμε αρκετές πιθανότητες να βρούμε σε αυτό το παιχνίδι το καλό μας πρόσωπο».