» Μια καλή πορεία θα αλλάξει τη νοοτροπία των φιλάθλων »



Ο 24χρονος μέσος της AEK Κώστας Κατσουράνης είχε την τύχη να προσκληθεί για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα από τον Οτο Ρεχάγκελ στον εκτός έδρας αγώνα με την Ισπανία. Ετσι η ανάμνηση της πρώτης παρουσίας στην αποστολή θα συνοδεύεται από τις παραστάσεις μιας εκ των πιο σημαντικών εκτός έδρας επιτυχιών της Ελλάδας. Ο Κατσουράνης θεωρεί ότι εκείνο το παιχνίδι καθόρισε τη μοίρα της Εθνικής και την έβαλε στον δρόμο της πρόκρισης στο Euro 2004. «Στο ταξίδι για την Ισπανία θυμάμαι ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές λέγαμε πως αυτό το παιχνίδι τα κρίνει όλα. Διότι αν χάναμε θα έβγαιναν και πάλι μπροστά μόνο τα προβλήματα. Ο Τύπος θα χαρακτήριζε την Εθνική καφενείο, ο προπονητής θα αντιμετώπιζε προβλήματα και ίσως ακόμη και να είχε απομακρυνθεί. Πίστευα ότι αν νικούσαμε θα μπαίναμε πολύ δυνατά στο παιχνίδι της πρόκρισης, όπως και έγινε».


Ο χαφ της AEK αναλύει το κατά την άποψή του τετράπτυχο της επιτυχίας της εθνικής ομάδας: «Πρώτον, είμαστε πολύ δεμένοι μεταξύ μας οι ποδοσφαιριστές. Μπορεί να ακούγεται κοινότοπο, αλλά εγώ όποτε βρίσκομαι στην Εθνική αισθάνομαι πολύ όμορφα, νιώθω ότι είμαι μέλος μιας μεγάλης παρέας. Δεύτερον, ήταν ευεργετική για εμάς η επίδραση της επιλογής του προπονητή να απομονώσει την ομάδα από τους παράγοντες και όλους αυτούς τους τύπους που μπαινόβγαιναν στο ξενοδοχείο, ακόμη και στα αποδυτήρια της Εθνικής. Ηρεμήσαμε και αισθανθήκαμε ότι μπορούμε να δουλεύουμε απομονωμένοι και ότι δεν θα βγαίνει στον Τύπο καθετί που συμβαίνει εντός ομάδας. Τρίτον, αυτή είναι μια πολύ καλή φουρνιά παικτών, αν όχι η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας. H Εθνική απαρτίζεται από πολύ ποιοτικούς παίκτες. Και είναι πολλοί οι καλοί ποδοσφαιριστές που μένουν εκτός Εθνικής. Τέταρτον, έχουμε πολύ καλή σχέση με τον προπονητή, η οποία βασίζεται στην αλληλοεκτίμηση. Το κλίμα δεν χαλάει από τους παίκτες που μένουν εκτός 11άδας ή 18άδας, όπως συμβαίνει συνήθως στους συλλόγους».


Ως μέλος της προηγούμενης Εθνικής Ελπίδων ο Κατσουράνης έχει νιώσει την εγκατάλειψη από την πλευρά των φιλάθλων, αφού είχε συνηθίσει να παίζει μπροστά σε άδειες εξέδρες. Γι’ αυτό και έμεινε χαραγμένη στη μνήμη του η εικόνα του κατάμεστου γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας και η κόσμια συμπεριφορά της εξέδρας απέναντι στην ομάδα. «Θα ήθελα πολύ να πιστέψω ότι αυτή η πρόκριση θα είναι η απαρχή της αλλαγής στη νοοτροπία του έλληνα φιλάθλου, να πιστέψω δηλαδή ότι ξαφνικά ο φίλαθλος κόσμος θα μάθει να αγαπά την Εθνική, αλλά δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία των οπαδών» λέει ο διεθνής μέσος και συνεχίζει: «Για να ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί πρέπει να σταθεί καλά η Ελλάδα στην τελική φάση της Πορτογαλίας. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να πάμε εκεί και να μετρήσουμε βαριές ήττες, όπως συνέβη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του ’94. Δεν πρέπει όμως να μας αρκεί αυτό. Το ζητούμενο είναι να θέσουμε στόχο και να τον επιτύχουμε. Δεν λέω να πιστέψουμε ξαφνικά ότι θα φτάσουμε στον τελικό ούτε να ταξιδέψουμε στην Πορτογαλία με την εντύπωση ότι ξαφνικά γίναμε υπερομάδα, αλλά πρέπει να παλέψουμε όλα τα παιχνίδια και να δείξουμε ότι η πρόκριση δεν ήρθε τυχαία».


Την ερχόμενη εβδομάδα η AEK, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσουν την προσπάθεια διάκρισης στο Τσάμπιονς Λιγκ για να σταθούν στο ύψος όπου ανέβασε το ελληνικό ποδόσφαιρο η εθνική ομάδα. Ο Κατσουράνης δηλώνει αισιόδοξος: «Δεν έχω επηρεαστεί από τη φιλολογία σχετικά με το αν αξίζει η Ελλάδα να έχει τρεις ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μακάρι να είχαμε και περισσότερες ομάδες, για να συναγωνιζόμαστε τους καλύτερους, να συλλέγουμε εμπειρίες και να βελτιωνόμαστε, αλλά και να ενισχύονται οικονομικά οι σύλλογοι. Πιστεύω ότι στη συνέχεια θα αρχίσουμε και οι τρεις ομάδες να δείχνουμε το καλό μας πρόσωπο στη διοργάνωση και θα δικαιολογήσουμε την παρουσία μας».


Ο ανασταλτικός μέσος της AEK εκτιμά ότι η ομάδα του έχει ακόμη καλές ελπίδες πρόκρισης, αρκεί να νικήσει εντός και εκτός έδρας την Αϊντχόφεν: «Το εντός έδρας παιχνίδι που έχουμε μπροστά μας (σ.σ.: την Τρίτη) με την Αϊντχόφεν είναι το πλέον καθοριστικό, αφού αν δεν νικήσουμε συρρικνώνονται οι ελπίδες πρόκρισης. Αν νικήσουμε, αλλάζει η ψυχολογία μας. Και με νίκη στην Ολλανδία θα μπορούμε να ξαναμιλάμε για πρόκριση. H Αϊντχόφεν είναι καλή ομάδα, αλλά νομίζω ότι το αποτέλεσμα του αγώνα της Τρίτης εξαρτάται από την απόδοση της AEK. Αισιοδοξώ ότι θα δείξουμε και πάλι το καλό περσινό ευρωπαϊκό μας πρόσωπο».