Καθοριστικό για τη συνέχεια θεωρεί τον σημερινό αγώνα ο προπονητής της AEK Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος μάλλον θα κρατήσει στον πάγκο τον πρώην Πράσινο που επιθυμεί διακαώς να δώσει τις απαντήσεις του





H τελευταία φορά που η AEK και ο Παναθηναϊκός βρέθηκαν αντιμέτωποι σε ουδέτερο γήπεδο είναι και η μοναδική που οι Πράσινοι επικράτησαν «εκτός έδρας» επί των Κιτρινόμαυρων τα τελευταία επτά χρόνια. Ηταν η δεύτερη αγωνιστική της περιόδου 1999-2000, το ντέρμπι έγινε στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου τυπικά γηπεδούχος ήταν η Ενωση, και το Τριφύλλι επικράτησε (2-1) βάζοντας τις βάσεις για μια χρονιά στην οποία απέδωσε καλό ποδόσφαιρο αλλά έμεινε με άδεια χέρια στο φινάλε. H συντριβή (5-0) του Παναθηναϊκού στο «Ολντ Τράφορντ» από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την περασμένη Τρίτη άνοιξε και πάλι τις πληγές που είχαν επουλωθεί μετά τις τρεις σερί νίκες στην εκκίνηση του πρωταθλήματος. Συνεπώς μια ήττα σήμερα από την AEK όχι μόνο θα επιφέρει ακόμη ισχυρότερους κλυδωνισμούς στο πράσινο στρατόπεδο, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και την αλλαγή του προπονητή Γιτζάκ Σουμ στην περίπτωση που οι Πράσινοι παρουσιάσουν ανάλογη εικόνα! Υπό αυτή την έννοια η σημερινή αναμέτρηση είναι πιο κρίσιμη για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος θα αγωνιστεί υπό την πίεση του θετικού αποτελέσματος, με λαβωμένο ηθικό, χωρίς δύο εκ των βασικών στελεχών του (Νικοπολίδης, Μπασινάς) και με μερίδα φανατικών οπαδών του να περιμένει με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Ωστόσο και η AEK κουβαλά τα δικά της τραύματα. Την περασμένη Τετάρτη είχε την ευκαιρία να διαγράψει την «κατάρα» των ισοπαλιών στο Τσάμπιονς Λιγκ, παρά την καλύτερη εφετινή εμφάνισή της όμως στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τη Λα Κορούνια, το ποτήρι έμεινε πάλι… μισογεμάτο. H απώλεια δύο σημαντικών εντός έδρας βαθμών δεν ήταν η μόνη, αφού ο Καψής τέθηκε νοκ άουτ και θα παρακολουθήσει το ντέρμπι από τις θέσεις των επισήμων, παρέα με τους επίσης τραυματίες Αμπονσά, Κασάπη και Λάκη. H αμυντική λειτουργία της ελλιπούς AEK είναι ο μεγάλος μπελάς του Ντούσαν Μπάγεβιτς, οι μέσοι και οι επιθετικοί της όμως αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα του αντιπάλου. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού δεν έχει τις καλύτερες αναμνήσεις από την AEK (πέρυσι δέχθηκε οκτώ γκολ στους δύο αγώνες για Κύπελλο UEFA ως προπονητής της ισραηλινής Μακάμπι Χάιφα) ούτε οι παίκτες του Παναθηναϊκού από τον διαιτητή Μάκη Ευθυμιάδη, ο οποίος επιστρέφει σε αγώνα του Τριφυλλιού. Το χέρι του – Κιτρινόμαυρου πλέον – Νίκου Λυμπερόπουλου θα το σφίξει σίγουρα πάντως, καθώς ήταν από τους λίγους που προσπάθησαν να τον προστατεύσουν εκείνη την αποφράδα βραδιά της 24ης Μαρτίου 2002 στο «Απ. Νικολαΐδης».


Το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου οι ποδοσφαιριστές της AEK επέστρεφαν απογοητευμένοι από τη Θεσσαλονίκη, όπου είχαν αφήσει δύο βαθμούς στο παιχνίδι με τον Ηρακλή (2-2) με το γκολ που δέχθηκαν στο 84ο λεπτό. Τέσσερις ημέρες αργότερα, την περασμένη Τετάρτη, οι Κιτρινόμαυροι έφευγαν από το γήπεδο «Απ. Νικολαΐδης» με τον καημό ότι για έβδομη σερί φορά δεν κατάφεραν να νικήσουν σε αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ, «χαρίζοντας» την ισοπαλία (1-1) στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, με συνέπεια να αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας της προσπάθειάς τους για πρόκριση στους 16 της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.


Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και οι ποδοσφαιριστές της AEK καλούνται σήμερα να αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι να κρατήσουν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, δηλαδή να αποφορτιστούν από την απογοήτευση για τα δύο άτυχα αποτελέσματα και να μπουν στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με την απαιτούμενη ψυχική δύναμη ώστε να φτάσουν στη νίκη, το μοναδικό αποτέλεσμα που επιτρέπει στην AEK να αισιοδοξεί ότι θα διαγράψει πορεία πρωταθλητισμού ενώ συγχρόνως θα διεκδικεί την ευρωπαϊκή διάκριση.


Ο προπονητής της AEK προετοίμασε τους ποδοσφαιριστές με τη συνείδηση ότι αυτό το ντέρμπι καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία της ομάδας στο εφετινό πρωτάθλημα. Μετά την πρώτη απώλεια βαθμών στο γήπεδο της Πολίχνης, η απόσταση από την κορυφή θα μεγαλώσει επικίνδυνα αν η AEK δεν βγει σήμερα νικήτρια από την εντός έδρας μονομαχία με τον Παναθηναϊκό στη Νέα Σμύρνη. Ο κ. Μπάγεβιτς γνωρίζει ότι ακόμη και η ισοπαλία μπορεί να προκαλέσει νέα διαμάχη (του) με τους οπαδούς της ομάδας, αφού ήδη «άρχισαν τα όργανα».


Ο σέρβος τεχνικός δεν υπολογίζει στους τραυματίες Βασίλη Λάκη, Μιχάλη Κασάπη, Μιχάλη Καψή, Κόφι Αμπονσά, ενώ δεν αποκλείεται να στερηθεί και τον Γρηγόρη Γεωργάτο. Οι απουσίες όμως δεν αποτελούν δικαιολογία για τον ίδιο, αφού πρώτος από όλους ο κ. Μπάγεβιτς καυχιέται ότι η AEK διαθέτει μεγάλο βάθος, κάτι που σε σημαντικό βαθμό αποδείχθηκε την περασμένη Τετάρτη κατά τη διάρκεια του β’ ημιχρόνου του αγώνα με τη Λα Κορούνια.


Το βασικό πρόβλημα του προπονητή είναι αυτό που αντιμετωπίζει στην άμυνα, αφού οι δύο βασικοί κεντρικοί αμυντικοί (Αμπονσά, Καψής) θα δουν το παιχνίδι από την εξέδρα. Το παρήγορο για τον κ. Μπάγεβιτς και την AEK είναι ότι ο Βαγγέλης Μόρας έδειξε την περασμένη Τετάρτη, στο ντεμπούτο στο Τσάμπιονς Λιγκ, ότι έχει το απαιτούμενο σθένος για να αρπάξει την ευκαιρία καθιέρωσης στο βασικό σχήμα και να αποδειχθεί αντάξιος των προσδοκιών μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό.


Οι ποδοσφαιριστές της AEK αντιμετωπίζουν το σημερινό ντέρμπι ως το πρώτο από τα παιχνίδια που καθορίζουν τη μοίρα της ομάδας στο πρωτάθλημα. «Αν δεν νικήσουμε, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Και η ισοπαλία θα είναι κακό αποτέλεσμα για μας, αλλά η ήττα θα είναι το πρώτο καταστροφικό αποτέλεσμα στο πρωτάθλημα» είναι το στίγμα της φιλοσοφίας τους.


Ασφαλώς ένας από αυτούς έχει ξεχωριστό κίνητρο στο σημερινό παιχνίδι. H συμπεριφορά του Νίκου Λυμπερόπουλου καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πρόδιδε την επιθυμία του όχι μόνο να αγωνιστεί αλλά και να διακριθεί στο ντέρμπι. Στις συζητήσεις με τους συμπαίκτες δεν έκρυβε την επιθυμία να πετύχει γκολ και – ακόμη καλύτερα για αυτόν – να κρίνει το ντέρμπι υπέρ της AEK. Πρώτα όμως πρέπει να πάρει την ευκαιρία από τον κ. Μπάγεβιτς, ο οποίος πέρυσι δεν χρησιμοποίησε σε κανένα από τα δύο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό τον Γεωργάτο, μολονότι αυτός ήθελε να αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα του.


Ο προπονητής σκέφτεται να κρατήσει σήμερα στον πάγκο τον Λυμπερόπουλο για να βάλει στο αρχικό σχήμα τον Ιλια Ιβιτς, ο οποίος έχει δείξει ότι βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση έναντι του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού. Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε αν στον πιο καθοριστικό (ως σήμερα) αγώνα πρωταθλήματος ο κ. Μπάγεβιτς θα ποντάρει στον εγωισμό του Λυμπερόπουλου και στην επιθυμία του να βγει νικητής από την αναμέτρηση με το παρελθόν του.