«Κόβεις όλα τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας, τα καις όλα και τελειώνεις»


Ο,τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν είναι πρωτόγνωρο. Αποτελεί μία ακόμη πράξη στο σίριαλ για την περιλάλητη προσπάθεια κάθαρσης που είχε κορυφωθεί το φθινόπωρο του 2000 όταν υφυπουργός Αθλητισμού ήταν ο νυν υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Φλωρίδης. Με μεγάλο πολιτικό και προσωπικό ρίσκο και παρά τη σθεναρή αντίσταση του κατεστημένου της ΕΠΟ και της ΕΠΑΕ, ο αποκληθείς τότε και «Ροβεσπιέρος της μπάλας» κ. Φλωρίδης μίλησε ανοιχτά για τον «υπόκοσμο του ποδοσφαίρου» και στον πόλεμο που κήρυξε εναντίον του (φαίνεται να) κέρδισε την πρώτη μάχη κατεδαφίζοντας την… «παράγκα» της διαιτησίας. Από το περυσινό πρωτάθλημα οι ποδοσφαιρόφιλοι έχουν την αίσθηση ότι κάτι άλλαξε στα κακώς κείμενα της διαιτησίας και ότι το εν λόγω βρώμικο παραγοντικό παρασκήνιο δέχθηκε ένα πλήγμα και εν πάση περιπτώσει φάνηκε ότι δεν ήταν παντοδύναμο. Ο πόλεμος όμως δεν είχε τελειώσε…



Το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο λειτουργεί σαν τη Λερναία Υδρα. Κόβεις το κεφάλι της «παράγκας» και ξαφνικά βλέπεις φάντη μπαστούνι τον Μάκη Ψωμιάδη να βάζει στο χέρι μια από τις δημοφιλέστερες ομάδες της χώρας, την ΑΕΚ. Προσπαθείς να βάλεις κανόνες στη λειτουργία των ΠΑΕ και την ίδια ώρα κάποιος Γιάννης Ζαχουδάνης εξ Αμερικής ορμώμενος και με πολυσέλιδο ποινικό μητρώο εμφανίζεται ως μεγαλοϊδιοκτήτης της ΠΑΕ Αρης, ενώ ο πολύς Αχιλλέας Μπέος (με βιτρίνα τον λαϊκό αοιδό Λευτέρη Πανταζή) βαφτίζει την ΠΑΕ της Νέας Σμύρνης «Νέος Πανιώνιος», τα φέσια της διαγράφονται και ο ίδιος συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει… Η λύση κατά τον κ. Γιώργο Φλωρίδη δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή με την οποία ο Ηρακλής αντιμετώπισε το τέρας. «Κόβεις όλα τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας, τα καις όλα και τελειώνεις».


«Το 2002 ήταν η χρονιά των μεγάλων εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αλλά και η χρονιά της μεγάλης κλεψιάς από πρόσωπα σε βάρος των ομάδων» δήλωσε πρόσφατα ο κ. Φλωρίδης και εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα»: «Την περασμένη χρονιά οι ομάδες είχαν τριπλάσια και τετραπλάσια έσοδα και με το τέλος της περιόδου βρέθηκαν σε πλήρη οικονομική κατάρρευση. Αν αυτό μπορεί να εξηγηθεί με νομικούς και οικονομικούς όρους, καλό θα είναι να τους ακούσω και εγώ. Επειδή δεν υπάρχει τέτοιου είδους λογική εξήγηση, γι’ αυτό και εμείς προσπαθούμε να δώσουμε μια απάντηση στο ερώτημα αυτό με τους μηχανισμούς που διαθέτει το κράτος. Εδώ και δύο μήνες τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα ελέγχουν όλες τις ΠΑΕ. Τη Δευτέρα ολοκληρώνουν το έργο τους, θα υποβάλουν το σχετικό πόρισμα και θα παρθούν αποφάσεις».


* «Εμείς δεν είμαστε οι έξυπνοι…»


Το νέο αθλητικό πλαίσιο, κατά τον κ. Φλωρίδη, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι θα αλλάξει η κατάσταση στον χώρο του ποδοσφαίρου. «Από τη στιγμή που θα αρχίσει η εφαρμογή του νέου αθλητικού πλαισίου, όλοι αυτοί οι άνθρωποι της νύχτας που με τόση ευκολία αναρριχούνται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα εξαφανιστούν. Αν αισθανθούν τι εστί κράτος δεν θα ξέρουν πού να κρυφθούν. Το ζητούμενο βέβαια είναι να μην εξαφανιστούν και οι ομάδες. Αν όμως απαιτηθεί να εξαφανιστούν και κάποιες ομάδες, αυτό πρέπει να γίνει όπως συμβαίνει σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου. Οι ελληνικές ομάδες γιατί είναι πιο ιστορικές, για παράδειγμα, από τη Φιορεντίνα που υποβιβάστηκε στην Ιταλία; Στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, το ποδόσφαιρο ξαναφτιάχτηκε με τη λήψη ριζικών μέτρων. Εμείς δεν είμαστε οι έξυπνοι που μπορούμε να κάνουμε ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αβγά. Αυτό δεν το κατάφερε ποτέ και κανένας στον κόσμο. Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στην εφαρμογή της νομοθεσίας απαρέγκλιτα. Οσο υπάρχουν εκπτώσεις στην εφαρμογή της νομοθεσίας, τα προβλήματα θα διαιωνίζονται. ´Η θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα και υπάρχει τρόπος να το λύσουμε ή το αφήνουμε αν πιστεύουμε ότι μπορεί να λυθεί με ημίμετρα» υπογραμμίζει ο υφυπουργός Οικονομικών.


Το ερώτημα που προκύπτει από τα διαδραματιζόμενα στην ΠΑΕ ΑΕΚ, τις πράγματι δρακόντειες διατάξεις του νέου αθλητικού νόμου, αλλά και τις απαιτήσεις που θέτει η UEFA για τη συμμετοχή των ομάδων στα εθνικά πρωταθλήματα και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είναι αν στη χώρα μας μπορεί να υπάρξει υγιές επαγγελματικό ποδόσφαιρο. «Μπορεί να υπάρξει μέλλον αν μπει σε σωστές βάσεις, αν μπει μια τάξη που να μπορεί να την ανεχθεί η Ελλάδα, με την έννοια της εφαρμογής του νομικού πλαισίου, την αναμόρφωση όλων αυτών των προκλητικών συμβολαίων. Δεν γίνεται αυτός ο οικονομικός τομέας να εμφανίζει χαρακτηριστικά τα οποία δεν συνδέονται με την υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Θεωρώ ότι υπάρχουν υπερβολές, ότι δίνονται υπέρογκες αμοιβές, ότι καθένας ζητεί ότι φαντάζεται, αλλά αυτή η λογική οδηγεί τα πράγματα στην καταστροφή. Ολα πρέπει να τα κοιτάξει κανείς από την αρχή με πνεύμα νοικοκυροσύνης και κυρίως να δει το πρόβλημα βάθους της αθλητικής οργάνωσης των ομάδων. Οι σύλλογοι πρέπει να πάνε στα φυτώρια, διότι τα φυτώρια θα τους δώσουν τους καινούργιους σπουδαίους παίκτες, από εκεί θα αντλήσουν έσοδα. Για να γίνουν αυτά χρειάζονται σοβαρούς ανθρώπους οι οποίοι θα επενδύσουν σωστά στο ποδόσφαιρο και ενδεχομένως να έχουν κέρδη. Οχι απλώς να κοιτάνε πότε θα κάνουν καμιά μεταγραφή για να κλέψουν την ομάδα» υποστηρίζει ο κ. Φλωρίδης.


* «Το τέρας της εξέδρας τούς καταπίνει»


Με όσα γίνονται και ακούγονται καθημερινά, με τους δεκάδες «μαϊντανούς» να συνωστίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα αραδιάζοντας το μακρύ τους και το κοντό τους, είναι διάχυτη η αίσθηση ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έφτασε στο σημείο μηδέν και η απαξίωσή του είναι πλήρης. Ο υφυπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι παρά την κρίση που διέρχεται, το ποδόσφαιρο έχει μια δυναμική η οποία υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να αναθερμάνει το ενδιαφέρον της αγοράς. «Επειδή η επιχειρηματικότητα στο ποδόσφαιρο όπως ασκείται σήμερα είναι πραγματικά στον πάτο, θα μπορούσαν να υπάρξουν επενδυτές και επιχειρηματίες οι οποίοι θα εκδήλωναν ενδιαφέρον, με την προϋπόθεση όμως ότι θα καθαριζόταν ο χώρος από όλους αυτούς που τον λυμαίνονται σήμερα. Αμα καθαρίσει το τοπίο, το νομοθετικό πλαίσιο βάζει τις βάσεις για να προχωρήσουν σοβαρά. Και όταν λέμε να καθαρίσει ο χώρος, δεν εννοούμε μόνο τους διάφορους παράγοντες, αλλά και τους οργανωμένους συνδέσμους οι οποίοι κατέλαβαν το κενό που δημιούργησαν με την ανυπαρξία τους οι ποδοσφαιρικοί φορείς. Είναι δημιούργημα των παραγόντων οι οποίοι νόμισαν ότι φτιάχνοντας αυτούς τους μικρούς στρατούς θα είχαν μια προστασία στην πολιτική που θα ασκούσαν. Εξέθρεψαν το τέρας της εξέδρας και τώρα αυτό τους καταπίνει. Το θέμα των οργανωμένων συνδέσμων, με την έννοια ότι ασκούν βία και επιθυμούν να ρυθμίζουν τα ζητήματα των ομάδων, πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά. Δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στον κόσμο και αν αυτό το φαινόμενο δεν τσακιστεί, προφανώς οι ομάδες δεν έχουν μέλλον».


* Αλλοθι για τη σαπίλα τους…


Η άποψη ότι το ποδόσφαιρο είναι κομμάτι της αρρωστημένης ελληνικής κοινωνίας, όπως αρέσκονται να επαναλαμβάνουν κυρίως οι άνθρωποι που το διαφεντεύουν, σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη δεν είναι παρά ένα άλλοθι για τη γενικευμένη σαπίλα που επικρατεί στον χώρο του ποδοσφαίρου. «Διαφωνώ με τον μηδενισμό των πάντων» υπογραμμίζει. «Η ελληνική κοινωνία πάει μπροστά, με τις δικές της δυνάμεις και χωρίς μεταγραφές έχει κατακτήσει υψηλή θέση στην Ευρώπη και στον κόσμο. Και αυτό το έκανε με πολύ σκληρή δουλειά της συντριπτικής πλειονότητας των θεσμών και των μελών της. Δεν μπορεί μια σάπια κοινωνία, ένα σάπιο κράτος να καταφέρει όσα πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Απλώς κάποιοι ψάχνουν άλλοθι για τη γενικευμένη σαπίλα που υπάρχει στον χώρο του ποδοσφαίρου και λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι κατ’ εικόνα και ομοίωση της ελληνικής κοινωνίας. Οπως είναι μύθος η άποψη ότι το κράτος αντιμετωπίζει σκληρά τον απλό πολίτη ο οποίος χρωστάει στην Εφορία και χαρίζεται στις ΠΑΕ. Υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές από πάσης φύσεως πολίτες και επιχειρήσεις, οι οποίες ανέρχονται σε 1,5 τρισ. δρχ. Στο ποδόσφαιρο, επειδή έχουν γίνει διάφορες ρυθμίσεις των χρεών κατά το παρελθόν, ο κόσμος δικαιολογημένα διαμαρτύρεται. Αλλά εδώ είναι και η σχιζοφρένεια της ελληνικής κοινωνίας, η οποία όταν έχει την ιδιότητα του πολίτη λέει ότι κάνετε ρυθμίσεις και μου κλέβετε τα λεφτά και στη συνέχεια ο ίδιος πολίτης γίνεται οπαδός και λέει μην πειράζετε την ομάδα μου και μην την αναγκάζετε να πληρώσει τα χρήματα που χρωστάει γιατί θα υποβιβαστεί. Αυτό το θέμα πρέπει να ξεκαθαρίσει γιατί δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρυβόμαστε μεταξύ μας. Θυμίζει ιστορία μεταξύ κατεργαραίων».


* Η κίνηση ματ με τη διαιτησία


Τον Απρίλιο του 2001 τα θεσμοθετημένα όργανα του ελληνικού ποδοσφαίρου προκάλεσαν την επέμβαση της FIFA και δεν είπαν όχι στην απειλή αποβολής των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, προκειμένου εκείνοι που τα ήλεγχαν να παραμείνουν στην εξουσία και να διατηρήσουν την κατάσταση η οποία οδήγησε στο σημερινό κατάντημα του αθλήματος. Η σύσκεψη της Ζυρίχης έφερε τα πάνω κάτω και αποδείχθηκε η κίνηση ματ στην αναμέτρηση με το κατεστημένο. Οπως τονίζει ο κ. Φλωρίδης «εκείνη η συνάντηση ωφέλησε πολύ το ελληνικό ποδόσφαιρο, με την έννοια ότι ξεκαθαρίστηκε ένα κρισιμότατο θέμα όπως ήταν η διαιτησία. Ο,τι και να κάναμε, αν δεν λύναμε το θέμα της διαιτησίας δεν είχαμε καμία τύχη. Η διαιτησία καθόριζε τότε τα πάντα. Εξυγιάναμε το σύστημα που καθόριζε πολλά αποτελέσματα, έγινε η μεγάλη ανατροπή και το ποδόσφαιρο ωφελήθηκε. Τώρα χρειάζεται να γίνουν συστηματικά και τα επόμενα βήματα τα οποία περιγράφονται από τον νέο αθλητικό νόμο και μάλιστα χωρίς εκπτώσεις».


Με τη μετακίνησή του στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Φλωρίδης και να ήθελε να απαλλαγεί από τα κακώς κείμενα του ποδοσφαίρου δεν θα μπορούσε, αφού προΐσταται των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Και οι πληροφορίες λένε ότι τις επόμενες ημέρες θα τον θυμηθεί και πάλι ο σημερινός κόσμος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.