Υπάρχει τρόπος, μπορούν να τα καταφέρουν ή μήπως ό,τι και να πουν στην ουσία μοιάζουν με τον ήρωα του Θερβάντες, τον Δον Κιχώτη που κυνηγά τους ανεμόμυλους; Διότι στο άκουσμα του ονόματος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Μπάγερ Λεβερκούζεν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού… μούδιασαν, ενώ αυτοί της ΑΕΚ μάλλον κέρωσαν όταν είδαν τον Γκέρχαρντ Αϊγκνερ να τους στέλνει στον όμιλο της Ρεάλ Μαδρίτης και της Ρόμα. Ευτυχώς δηλαδή που υπήρξαν και οι δύο πρωτάρες στη διοργάνωση, η Μακάμπι Χάιφα από το Ισραήλ, που κληρώθηκε στον όμιλο του Ολυμπιακού, και η βελγική Γκενκ, που θα τεθεί αντιμέτωπη της ΑΕΚ, ώστε να υπάρξουν και κάποια χαμόγελα ή, για την ακρίβεια, μειδιάματα γιατί ορισμένες φορές και το άγνωστο τρομάζει. «Το Βήμα της Κυριακής» δίνει τον λόγο σε αυτούς που πρόκειται να αναλάβουν το βάρος της πρόκρισης του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.


Ο σουηδός μέσος των πρωταθλητών Ελλάδας Παρ Ζέτερμπεργκ, με την πολύ καλή γνώση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που έχει, ήταν μάλλον επιφυλακτικός.


«Είναι δύσκολη κλήρωση. Βέβαια σε αυτή τη διοργάνωση και με τις ομάδες που κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πρόκρισή τους ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η κλήρωση θα ήταν δύσκολη. Παρά ταύτα έχω την αίσθηση ότι υπήρχαν και πιο ευνοϊκές περιπτώσεις. Θα προτιμούσα, για παράδειγμα, να τοποθετηθούμε στο γκρουπ με επικεφαλής την Ιντερ και τη Λυών, αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία τώρα. Ετσι αποφάσισε η κληρωτίδα και με βάση τις… αποφάσεις της θα πρέπει να βαδίσουμε. Νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, αλλά θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια. Το βασικότερο απ’ όλα είναι να κερδίσουμε όλα τα ματς στην έδρα μας. Νομίζω ότι έτσι όπως είναι ο όμιλός μας, μόνο με τρεις νίκες στη Ριζούπολη έχουμε σοβαρές ελπίδες πρόκρισης, σε διαφορετική περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο. Στο «Ολντ Τράφορντ» και στο «Μπάι Αρίνα» με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Λεβερκούζεν αντιστοίχως θα είναι πολύ δύσκολο να πάρουμε βαθμούς, συνεπώς θέλουμε τρεις νίκες στην έδρα μας και μία ακόμη με τη Μακάμπι στην Κύπρο. Με 12 βαθμούς νομίζω ότι θα είμαστε στην επόμενη φάση. Ολα αυτά βέβαια ίσως να ακούγονται εύκολα, διότι μοιάζουν με απλά μαθηματικά, δεν είναι όμως. Η Μάντσεστερ και η Λεβερκούζεν είναι δύο ομάδες που πολύ δύσκολα χάνουν σε οποιοδήποτε γήπεδο του κόσμου. Συνεπώς για να τις κερδίσεις και τις δύο μέσα σε διάστημα λίγων ημερών πρέπει να κοπιάσεις πολύ και να σταθείς τυχερός. Ξέρω βέβαια ότι πολλοί πιστεύουν πως η Λεβερκούζεν είναι πολύ αποδυναμωμένη σε σχέση με την περυσινή ομάδα που έφτασε ως τον τελικό, αλλά εγώ δεν πιστεύω ότι η απουσία δύο παικτών, του Μπάλακ και του Ζε Ρομπέρτο που το καλοκαίρι μεταγράφηκαν στην Μπάγερν Μονάχου, είναι ικανή για να μετατρέψει τη Λεβερκούζεν από πολύ σπουδαία ομάδα που ήταν πέρυσι σε μέτριο σύνολο. Αλλωστε αν αυτοί οι δύο παίκτες ήταν τόσο καλοί και οι υπόλοιποι δεν προσέφεραν, τότε αν τους παίρναμε στον Ολυμπιακό θα φτάναμε και εμείς στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ…».


* Τέσσερις απόψεις


Το άκουσμα του αποτελέσματος της κλήρωσης του Τσάμπιονς Λιγκ προκάλεσε αρχικά αναστάτωση στους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Η Ρεάλ και η Ρόμα, οι οποίες μαζί με την ελληνική ομάδα και τη βελγική Γκενκ συμπληρώνουν το γκρουπ του ομίλου, προκάλεσαν ένα μικρό σοκ στην αρχή. «Παγώσαμε λίγο» όπως παραδέχθηκε ο Διονύσης Χιώτης.


Στην πρώτη συζήτηση μεταξύ των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι παρακολούθησαν την κλήρωση στα αποδυτήρια του προπονητηρίου των Θρακομακεδόνων, παρουσιάστηκαν τέσσερις διαφορετικές απόψεις. Εκφραστές τους ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο Βασίλης Μπορμπόκης, οι Θοδωρής ΖαγοράκηςΜιχάλης Κασάπης και της τελευταίας οι πιο νεαροί ποδοσφαιριστές.


Ο Ντέμης δήλωνε εκ των προτέρων στους συμπαίκτες ότι επιθυμεί να βρει η ΑΕΚ μεγάλους αντιπάλους στον δρόμο της. «Θέλω τη Ρεάλ και τη Ρόμα» έλεγε στα αποδυτήρια και έπεσε μέσα στην πρόβλεψη. Το σχετικό επιχείρημα; «Οι περισσότεροι είμαστε αρκετά ώριμοι για να αντιμετωπίσουμε τόσο μεγάλες ομάδες. Με αυτές τις ομάδες έχεις μεγάλο κίνητρο. Εγώ πριν από το παιχνίδι πάντα προετοιμάζομαι για νίκη. Αυτά σας έλεγα και πριν από τα παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα και την Ιντερ» όπως έλεγε στους συμπαίκτες.


Ο αρχηγός της ΑΕΚ, Μπορμπόκης, προτιμούσε το ζεύγος των ισχυρών αντιπάλων που απάρτιζαν οι Ιντερ και Λυών. «Ομάδες με όνομα, αλλά επιρρεπείς στην «γκέλα» στους ευρωπαϊκούς αγώνες. Δεν είναι ανίκητες, όπως η Ρεάλ και η Ρόμα» υποστήριζε. Πάντως εκτιμούσε εκ των προτέρων ότι το καλό για την ΑΕΚ ήταν να βρει μια μεγάλη ομάδα από το γκρουπ των ισχυρών «για να νικήσει μέσα – έξω όλους τους αντιπάλους και έτσι η δεύτερη θέση να κριθεί στους αγώνες μεταξύ των υπόλοιπων τριών ομάδων» όπως έλεγε.


Για τους Ζαγοράκη και Κασάπη «όποια και αν ήταν η κλήρωση, το ίδιο δύσκολη θα ήταν η αποστολή. Και είναι καλύτερα που βρήκαμε μεγάλες ομάδες, για να μην έχουμε άγχος και να χαρούμε τα παιχνίδια» όπως έλεγαν στα αποδυτήρια. Την ίδια άποψη έχουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και εμπειρία ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ήθελαν πολύ μια τέτοια ευρωπαϊκή πρόκληση.


Οι νεαροί και λιγότερο έμπειροι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ αγχώθηκαν στο άκουσμα των αντιπάλων. «Στο Μπερναμπέου και στο Ολίμπικο υπάρχει ο κίνδυνος να αποδειχθείς κατώτερος των περιστάσεων, ο φτωχός συγγενής της διοργάνωσης. Με ισχυρές ομάδες μικρότερης δυναμικότητας ο κίνδυνος για μεγάλη ήττα θα ήταν μικρότερος» ήταν η σχετική άποψη.