«Ο Αβραάμ Λίνκολν μπορεί να παρείχε ελευθερία σε όλους τους ανθρώπους, αλλά ο Σαμ Κολτ τούς έκανε ίδιους!». Πέρασαν 166 χρόνια από την εφεύρεση του πρώτου περίστροφου, η οποία έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας. Υστερα από δεκάδες πολέμους οι άνθρωποι εκπολιτίστηκαν(;) και η χρήση ενός όπλου (πιστολιού ή τουφεκιού) και ενός στόχου (σταθερού ή κινούμενου) μετετράπη σε άθλημα, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των 37 ολυμπιακών αθλημάτων! Για την ακρίβεια, όταν γίνεται λόγος για τη σκοποβολή στην Ελλάδα, μιλάμε για ένα ακριβό άθλημα, καθώς απαιτούνται ως και 30 ευρώ για μια προπόνηση, ενώ για να φθάσει ένας αθλητής στο επίπεδο των Ολυμπιακών Αγώνων θα πρέπει να κάνει τη σκοποβολή τρόπο ζωής και το όπλο καλύτερο φίλο του! «Ο αγώνας που διεξάγει κάθε φορά ο σκοπευτής δεν γίνεται για να πλήξει τον στόχο του αλλά για να κερδίσει τον εαυτό του. Να αδειάσει το μυαλό του από οποιαδήποτε σκέψη, καλή ή κακή, για μία ή για δύο συνεχόμενες ώρες, όταν είναι δύσκολο και ίσως ακατόρθωτο για ένα μη εκπαιδευμένο μυαλό, σε συνθήκες απόλυτης ηρεμίας, να κρατήσει κάθε σκέψη μακριά για ένα και μόνο λεπτό» εξηγεί η 36χρονη Αγη Κασούμη, η οποία έχει συμμετάσχει σε πέντε ολυμπιακές διοργανώσεις (1984, 1988, 1992, 1996, 2000) και γνωρίζει την ψυχρή λογική του να σημαδεύεις έναν στόχο και να απαγορεύεται να αστοχήσεις…


Τα αγωνίσματα της σκοποβολής που περιλαμβάνονται το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι 17 (10 στους άνδρες και 7 στις γυναίκες), και η Ελλάδα, ως διοργανώτρια χώρα, δικαιούται να έχει 10 αθλητές (ένας αριθμός που μπορεί να αυξηθεί σε 12 ή και 13 υπό προϋποθέσεις). Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έχουν θέσει τις βάσεις για υψηλές διακρίσεις το 2004.


Με την καταλυτικής σημασίας παρουσία τριών ξένων προπονητών, του Γεωργιανού Τιμούρ Ματογιάν (σκιτ και τραπ), του Βούλγαρου Γκιόργκι Σλίβοβ (πιστόλι) και της Βουλγάρας Αννας Πέλοβα (αεροβόλο τουφέκι), σκοπευτές όπως ο Διονύσης Γεωργακόπουλος (χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Σεούλ), ο Κώστας Σαβοργιαννάκης, η Αλεξία Σμυρλή, η Μαρία Φάκα, καθώς και άλλοι ελπιδοφόροι αθλητές που αγωνίζονται στο αεροβόλο τουφέκι αποκτούν σιγά σιγά τη νοοτροπία του νικητή, την οποία προσπαθούν να τους εμφυσήσουν οι προπονητές τους μέσα από την καθημερινή πολύωρη προπόνηση. Οσο για το αγώνισμα του σκιτ, ξεχωρίζουν οι έμπειροι Νίκος Καράβας, Γιώργος Σαλαβαντάκης, Φίλιππος Τριανταφυλλίδης, Βασίλης Στεφανίδης, Γιάννης Κοτσίκος καθώς και το ανερχόμενο αστέρι, ο ηλικίας 17 ετών Ευθύμης Μήτας, ο οποίος με την κατάλληλη δουλειά είναι σε θέση να φέρει διακρίσεις στην Ελλάδα.


«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα αποτελέσουν το επιστέγασμα της πορείας που έχει χαράξει ο κάθε αθλητής. Πριν από το 2004, ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα, υπάρχουν και άλλες σημαντικές διοργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2002 στη Φινλανδία, όπου οι έλληνες αθλητές καλούνται να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους» εξηγεί ο 33χρονος (αρχισμηνίας στην Αεροπορία) Σαβοργιαννάκης, ενώ η 18χρονη – φοιτήτρια των ΤΕΦΑΑ – Σμυρλή θεωρεί ότι «αν δεν με είχαν στηρίξει οι γονείς μου στα πρώτα μου βήματα, θα τα είχα παρατήσει. Η σκοποβολή είναι το άθλημα που σου εξασφαλίζει αυτοκυριαρχία και εσωτερική ελευθερία. Οσο για το αν είναι επικερδές; Μόνο σε επίπεδο εθνικών ομάδων και μόνο αν καταφέρεις να κατακτήσεις μετάλλιο».


Από την άλλη, ο 35χρονος Καράβας (στη σκοποβολή δεν υπάρχει όριο ηλικίας) υποστηρίζει: «Εχουμε χάσει πολύ χρόνο και το 2004 πλησιάζει. Η προπόνηση όμως με τον κύριο Ματογιάν είναι εξαιρετική και πιστεύω ότι εφόσον υπάρχει το ταλέντο χρειάζεται η νοοτροπία του νικητή για να φέρουμε διακρίσεις».


«Φιλοδοξούμε, αλλά δεν αεροβατούμε!» είναι το σύνθημα του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σκοποβολής κ. Παύλου Κανελλάκη, ο οποίος θεωρεί εφικτό τον στόχο της κατάκτησης μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αιτιολογώντας τον ως εξής: «Οι αθλητές και οι αθλήτριές μας έδειξαν στα πρόσφατα παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα ότι μπορούν να ανταγωνιστούν αθλητές μεγάλου βεληνεκούς και θεωρώ ότι με τη συμβολή τριών έμπειρων και καταξιωμένων προπονητών η ολυμπιακή ομάδα θα διεκδικήσει στην Αθήνα θέσεις στο βάθρο, κάτι που συνέβη μόνο στις πρώτες Ολυμπιάδες». Τι γίνεται όμως με τη χρηματοδότηση εκ μέρους της πολιτείας για την αναβάθμιση ενός πανάκριβου αθλήματος; «Υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση, αλλά δεν έχουμε παράπονο για τις παροχές της Γενικής Γραμματείας και της ΕΟΕ. Με την αλλαγή πλεύσης που έχουμε εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια βλέπουμε αποτελέσματα».


Η σκοποβολή στην Ελλάδα θεωρείται άκρως εξελίξιμο άθλημα, με την έννοια ότι σε 48 νομούς της χώρας υπάρχουν 242 σωματεία, τα οποία έχουν περίπου 9.000 εν ενεργεία σκοπευτές και σκοπεύτριες. Σπουδαία αύξηση αν αναλογισθεί κανείς ότι το 1932 (έτος ίδρυσης της ΣΚΟΕ) υπήρχαν μόλις επτά σωματεία σκοποβολής.


Στο Μαρκόπουλο Αττικής σε μια έκταση 1.220 στρεμμάτων πρόκειται να δημιουργηθεί το Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής, το οποίο θα περιλαμβάνει τέσσερα κύρια κτίρια με δυνατότητα φιλοξενίας 8.000 θεατών. Το έργο έχει αναλάβει η ΓΓΑ και η παράδοσή του είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο του 2003.