Πριν από περίπου δύο μήνες, στα μέσα του περασμένου Απριλίου, στελέχη της NetMed κάλεσαν την εταιρεία επικοινωνίας Β & Ο για να της αναθέσουν μια αποστολή: «Επιθυμούμε να αποπροσανατολιστεί ο ελληνικός Τύπος κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσής μας για την ΑΕΚ». Ο στόχος της κατόχου μετοχών και του μάνατζμεντ της ΠΑΕ ΑΕΚ εταιρείας ήταν σαφής: να πείσει με τη… διαρροή ονομάτων υποψήφιων αγοραστών και με την πραγματοποίηση διαπραγματευτικών συναντήσεων ότι επιδιώκει πραγματικά την απεμπλοκή της από την κιτρινόμαυρη ποδοσφαιρική εταιρεία. Από τους κκ. Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιο, συνεταίρους της εταιρείας Β & Ο, ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τον χειρισμό του θέματος από πλευράς NetMed κ. Σωκράτης Λοϊζίδης (νομικός σύμβουλος της πολυεθνικής) ζήτησε να παρουσιάζονται στον Τύπο ονόματα υποψήφιων αγοραστών της ΠΑΕ ΑΕΚ. Προϊόντα αυτής της συνεργασίας ήταν οι πληροφορίες που έφθαναν στους δημοσιογράφους και καταγράφονταν στα ρεπορτάζ των εφημερίδων, από τις οποίες… παρήλασαν τα ονόματα των υποψήφιων αγοραστών.


Ο πρώτος στόχος του νομικού συμβούλου της NetMed και των συνεργατών του ήταν σαφής: οι μετοχές της ΠΑΕ ΑΕΚ να φύγουν από τη NetMed, αφού τόσο η νομοθεσία (το υπό κατάθεση νομοσχέδιο απαγορεύει σε εταιρείες τηλεοπτικής κάλυψης να είναι μέτοχοι ποδοσφαιρικών εταιρειών) όσο και οι πιέσεις που δεχόταν η εταιρεία από τους συνεταίρους της τής απαγόρευαν την παραμονή. Ο δεύτερος στόχος ήταν η εξεύρεση ενός χρηματοδότη ή συγχρηματοδότη της ΠΑΕ ΑΕΚ ώστε να πάψει η NetMed να σηκώνει μόνη το οικονομικό βάρος της εταιρείας, χωρίς όμως να χάσει το 10ετές τηλεοπτικό συμβόλαιο της ομάδας. Ο τρίτος στόχος ήταν να συνεχίσει η ΠΑΕ ΑΕΚ να εξυπηρετεί τα τηλεοπτικά και άλλα συμφέροντα της NetMed, όπως αυτά στον τομέα της εκπροσώπησης στις θεσμοθετημένες αρχές του ποδοσφαίρου (ΕΠΑΕ, ΕΠΟ).


Η λύση βρέθηκε από στελέχη της NetMed, τα οποία προσέγγισαν τον εφοπλιστή κ. Γιάννη Καραγιώργη (πρώην διοικητικό μέλος του Παναθηναϊκού και συγγενής υπαλλήλου της ολλανδικής εταιρείας), ο οποίος δέχθηκε να παίξει ρόλο στην ­ αφανή ­ νέα διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ, λαμβάνοντας μάλιστα δέσμευση να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της εταιρείας. Μαζί του φέρεται να είναι ο επιχειρηματίας κ. Μιχάλης Σωτηρόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στο Αμστερνταμ και έχει στο παρελθόν συνεργαστεί με την ΜΙΗ (μητρική εταιρεία της NetMed). Αμφότεροι όμως αρνήθηκαν να μπουν μπροστάρηδες της νέας διοίκησης της ΠΑΕ ΑΕΚ. Τον ρόλο αυτό ανέλαβε να παίξει ο ομογενής από το Μεξικό επιχειρηματίας κ. Αλέξανδρος Σκλαβενίτης, τον οποίο έφερε σε επαφή με τον κ. Λοϊζίδη ο κ. Καραγιώργης. Ο «Αλεχάνδρο» αυτοσυστήθηκε την περασμένη Τετάρτη ως ο νέος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ παρουσιάζοντας δύο συνεταίρους: τους κκ. Μαρκ Αλεξάντερ (πρώην στέλεχος του SuperSport της Νότιας Αφρικής και πρώην πρόεδρος της εταιρείας Labat, η οποία έχει συνεργαστεί με την ΜΙΗ) και Τζαχάρ αλ Αζάαρ (συγγενή στελέχους της ΜΙΗ στο Γιοχάνεσμπουργκ), οι οποίοι δέχθηκαν να παίξουν τον συγκεκριμένο ρόλο.


Πώς οι Ολλανδοί μπορούν να ρίξουν τη διοίκηση



Υστερα από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ της 28ης Φεβρουαρίου και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 5,2 δισ. δρχ., οι εταιρείες Enic και NetMed ανέβασαν το ποσοστό της μετοχικής πλειοψηφίας τους από 78% σε περίπου 83%. Η NetMed έχει στην κυριότητά της το 35% των μετοχών, η Enic το 33% και η Enic Hellas (εταιρεία holding, της οποίας το 60% ανήκει στην Enic και το 40% στη NetMed) το 18%. Το προσύμφωνο μεταβίβασης μετοχών, το οποίο υπογράφηκε την περασμένη Τετάρτη ανάμεσα στη NetMed και σε μια ξένη εταιρεία αγνώστου ονόματος και προέλευσης με νομικό εκπρόσωπο τον κ. Ρόγκα, αποδεικνύει ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ παραμένει δέσμια των συμφερόντων της ολλανδικής πολυεθνικής.


Σύμφωνα με το πρακτικό, η NetMed παραχώρησε στην εταιρεία το 20% της ΠΑΕ ΑΕΚ, κρατώντας στην κυριότητά της το υπόλοιπο 15%. Παραχώρησε όμως και το δικαίωμα ψήφου του δικού της 15% στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων, ώστε η νέα εταιρεία να αντιπροσωπεύει στις συνελεύσεις το 35% της ΠΑΕ. Στο πρακτικό συμφωνήθηκε και η μεταβίβαση του 51% της Enic Hellas. Η NetMed, η οποία σήμερα έχει μόνο το 40% της Enic Hellas, θα φθάσει σε αυτό το ποσοστό εντός 20 ημερών από σήμερα, αφού καταβάλει η ίδια ποσό 1 δισ. δρχ. και εγγυητικές ύψους 2 δισ. δρχ. προς την Enic για να της παραχωρήσει το 11% της Enic Hellas. Παραχωρώντας το 51% της Enic Hellas (το υπόλοιπο 49% παραμένει στην κυριότητα της Enic) η NetMed έδωσε το δικαίωμα στην άγνωστη εταιρεία να ελέγχει ­ εκτός από το 35% της ΠΑΕ ­ το επιπλέον ποσοστό 18% της κιτρινόμαυρης εταιρείας. Ετσι η αγνώστων συμφερόντων εταιρεία θα ελέγχει (χωρίς να της ανήκει) το 53% της ΠΑΕ ΑΕΚ.


Το συμβόλαιο συμφωνίας των δύο πλευρών (NetMed – «άγνωστη εταιρεία») δίνει το δικαίωμα στη NetMed να ανατρέψει ανά πάσα στιγμή τη νέα διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ! Πώς; Αν η νέα διοίκηση δεν τηρήσει τους όρους που έχουν τεθεί από τη NetMed, με πρώτο και κύριο την τήρηση της συμβολαίου για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αυτομάτως η άγνωστη εταιρεία θα χάσει το δικαίωμα εκπροσώπησης του 15% που κράτησε στην κυριότητά της η NetMed στις γενικές συνελεύσεις της ΠΑΕ. Και αν η NetMed το θελήσει, μπορεί να αγοράσει από την Enic το 33% των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ και με το δικό της 15% να φθάσει στο 48%, και έτσι συνεργαζόμενοι με τους υπόλοιπους μετόχους (Ερασιτεχνική ΑΕΚ 10% και μικρομέτοχοι 7%) να «ρίξει» τη διοίκηση της άγνωστης εταιρείας.


Συμπερασματικά, η NetMed ουσιαστικά δεν παραχωρεί στην άγνωστη εταιρεία τίποτε παραπάνω από το δικαίωμα να διοικήσει την ΠΑΕ ΑΕΚ με τη δέσμευση να τη χρηματοδοτεί. Ανάμεσα στους όρους της συμφωνίας υπάρχει και αυτός που δίνει το δικαίωμα στη NetMed να επιλέγει η ίδια τον εκπρόσωπο της ΠΑΕ ΑΕΚ στην ΕΠΑΕ και την ΕΠΟ! Ποιου τα συμφέροντα θα εξυπηρετεί ο εκπρόσωπος στις αρχές του ποδοσφαίρου; Της ΑΕΚ ή της NetMed; Προφανώς θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εταιρείας που τον επιλέγει.


Γιατί δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η συμφωνία; Επειδή η Enic δεν έχει ακόμη απαντήσει αν εγκρίνει τη συμφωνία μεταβίβασης του 11% της Enic Hellas προς τη NetMed αντί 1 δισ. δρχ. Το ζήτημα βεβαίως είναι διαδικαστικό και αναμένεται να κλείσει κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας.