Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα θα ταξιδέψουν αρκετοί έλληνες αθλητές και κατ’ επέκτασιν ομοσπονδίες ως την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Με εξαίρεση το πόλο, το οποίο έχει 11 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς, το μπάσκετ, που είχε την τύχη να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας το 1996, και το γυναικείο δίδυμο του μπιτς βόλεϊ Σφυρή – Καραντάσιου που αγωνίστηκε στο Σίδνεϊ, τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα στην Ελλάδα δεν κατάφεραν ποτέ να προκριθούν στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου. Η εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών έφθασε πέρυσι τον Ιούλιο στην πηγή αλλά έμεινε διψασμένη. Αυτή ήταν μία ακόμη μεγάλη απογοήτευση στην ιστορία της αφού ήταν η τελευταία ελληνική ομάδα που διεκδικούσε την πρόκριση για το Σίδνεϊ και το προολυμπιακό τουρνουά γινόταν ­ όπως και το 1996 ­ στην έδρα της. Το χάντμπολ, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είχαν αποκλειστεί από νωρίς ενώ για το σόφτμπολ, το μπέιζμπολ και το χόκεϊ επί χόρτου το στοίχημα των Ολυμπιακών αρχίζει από τους Αγώνες της Αθήνας καθώς ακόμη προσπαθούν να συνταχθούν. Από το προσκλητήριο του Σίδνεϊ έλειψαν και τρία ατομικά αθλήματα, το τζούντο, η ξιφασκία και το μπάντμιντον.



Η Εθνική βόλεϊ ανδρών είχε κάποιες ελπίδες να προκριθεί σε Ολυμπιακούς, η αντίστοιχη των γυναικών όμως δεν θα μπορούσε να πετύχει κάτι ανάλογο. Η συμμετοχή της στους Αγώνες του 2004 θα είναι και το μοναδικό ευτυχές γεγονός αφού το γυναικείο βόλεϊ στην Ελλάδα είναι πολύ λιγότερο ανεπτυγμένο σε σχέση με το ανδρικό. Η υποτίμηση ακόμη και των ίδιων των αθλητριών προς το ελληνικό βόλεϊ σάλας φαίνεται από την απόφαση ορισμένων από αυτές να περάσουν στο μπιτς βόλεϊ. Το διαζύγιο κοινή συναινέσει του πρώην ομοσπονδιακού προπονητή Ιταλού Τζιαμπάολο Μοντάλι με την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης σηματοδότησε το τέλος μιας συνεργασίας η οποία επρόκειτο να διαρκέσει ως το 2004 και έφερε στο προσκήνιο τον έλληνα προπονητή Στέλιο Προσαλίκα. Το δυσάρεστο στην υπόθεση είναι η αδιαφορία των διεθνών για τους Ολυμπιακούς μετά τον αποκλεισμό τους, με αποτέλεσμα να μην απολαύσουν ούτε τηλεοπτικά το θέαμα που προσέφεραν οι μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος.


* Η έλλειψη εμπειρίας


Η έλευση του σουηδού προπονητή Ουλφ Σέφερτ στην Ελλάδα και η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής ομάδας των ανδρών είναι το πρώτο βήμα της Ομοσπονδίας Χάντμπολ Ελλάδας για τη δημιουργία αξιοπρεπούς συγκροτήματος. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Ομάδων Στέλιος Βιντζηλαίος θεωρεί ότι λείπει η εμπειρία από την ομάδα των ανδρών. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν το ειδικό βάρος της έδρας, κατά τα άλλα δεν διαφέρουν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, γι’ αυτό και δεν αλλάζει κάτι που δεν πήγαμε στο Σίδνεϊ. Μας λείπει η εμπειρία της συμμετοχής σε μια μεγάλη διοργάνωση αφού μόνο η Εθνική Νέων έχει παίξει σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Την επόμενη τριετία πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για αναμετρήσεις υψηλού επιπέδου με τη διοργάνωση φιλικών αγώνων με μεγάλες δυνάμεις του χάντμπολ». Η καθυστέρηση στην πρόσληψη ξένου προπονητή για την εθνική ομάδα των γυναικών έχει παγώσει ακόμη και την επιλογή των ομογενών αθλητριών που θα στελεχώσουν την ομάδα. Αν για τους άνδρες οι υποψήφιοι ομογενείς είναι δύο ή τρεις, για τις γυναίκες το νούμερο είναι μεγαλύτερο.


Το 2001 είναι για την εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών, όπως έχει παραδεχθεί ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Πετρόπουλος, σταθμός για την εξέλιξη της Εθνικής ως το 2004. «Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2001 θα κρίνει την πορεία μας ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες» δηλώνει ο κ. Πετρόπουλος.


Το τζούντο είχε εκπροσωπηθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες και με επιτυχία αφού ο Χάρης Παπαϊωάννου είχε κατακτήσει την 7η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας. Λανθασμένες κινήσεις της προηγούμενης διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο όμως είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει η Ελλάδα την κάρτα ελευθέρας συμμετοχής αθλητή στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ. Σύμφωνα με τον νυν πρόεδρο της ομοσπονδίας Νίκο Βασιλάκο, η απουσία των ελλήνων τζουντόκα από το Σίδνεϊ ήταν λάθος αλλά γίνονται προσπάθειες να καλυφθεί. «Τώρα κινούμαστε διαφορετικά, με τις εθνικές ομάδες να κάνουν συνεχώς 10ήμερα προπονητικά καμπ. Σκοπεύουμε πάνω απ’ όλα να δώσουμε την ευκαιρία στους τζουντόκα να αγωνίζονται σε διεθνείς αγώνες προκειμένου να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση» επεσήμανε ο κ. Βασιλάκος. Ομοσπονδιακοί προπονητές είναι ο Νίκος Ηλιάδης στους άνδρες και ο Ιαν Πετρόφ στις γυναίκες.


Στο ποδόσφαιρο ο τεχνικός της Εθνικής Νέων Ανδρέας Παπαεμμανουήλ έχει σηκώσει τα μανίκια. «Ως το 2002 θα γίνουν προκριματικοί αγώνες για άλλες ομάδες όπου θα αγωνιστούμε και εμείς. Θέλω να πάρουμε την πρόκριση άσχετα αν συμμετάσχουμε ως διοργανώτρια χώρα. Δεν θα υστερούμε λόγω μη συμμετοχής στο παρελθόν σε Ολυμπιακούς Αγώνες» υποστηρίζει ο προπονητής της εθνικής ομάδας νέων. Την ομάδα των γυναικών έχει αναλάβει ο Τάκης Μανδραφλής. «Προς το παρόν έχουμε πολλά προβλήματα αλλά σε συνεργασία με την προπονήτρια Ξανθή Κωνσταντινίδου ετοιμάζουμε ένα διετές πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει φιλικούς αγώνες, ενώ υπάρχει και δυνατότητα επιλογής ομογενών αθλητριών από την Αυστραλία, την Αμερική και τον Καναδά» τονίζει ο ομοσπονδιακός των γυναικών. Παρά τα προβλήματα έλλειψης αθλητριών η ΕΠΟ διέγραψε από τα μητρώα της δύο ομάδες, τον ΑΣ Ηλιούπολης και την Ολυμπιάδα ’96 μειώνοντας το δυναμικό της.


* Ξένοι προπονητές


Την πεποίθησή του ότι από πλευράς εμπειρίας δεν θα υστερούν οι έλληνες αθλητές του μπάντμιντον εξέφρασε ο διευθυντής του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες Γιώργος Γεωργούδης. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα μικρό τουρνουά σε σχέση με τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, γι’ αυτό και χρειάζεται να αγωνιστούμε σε μεγάλους αγώνες». Την εθνική ομάδα αναμένεται να αναλάβει ο ρώσος προπονητής Γιάνσεν Μπορίσοφ. Την ίδια άποψη έχει και η ομοσπονδία χόκεϊ επί χόρτου, η οποία σκοπεύει να συγκεντρώσει εμπειρίες μέσω των διεθνών διοργανώσεων.


Εξίσου αισιόδοξος ότι η απειρία των αθλητών δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας Μανόλης Κατσιαδάκης. «Εγώ θα δώσω την εμπειρία μου, όπως έκανα και στη διοργάνωση των Αγώνων του Σίδνεϊ» εξηγεί ο κ. Κατσιαδάκης, ο οποίος, εκτός από μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, είναι και επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας. «Στους Ολυμπιακούς μετέχουν 36 αθλητές ενώ στα Παγκόσμια Κύπελλα, στα οποία οι έλληνες αθλητές έχουν τεράστια εμπειρία, το νούμερο είναι μεγαλύτερο. Απλώς στην Αθήνα θα έχουν πολύ πιο ισχυρούς αντιπάλους». Οι ρουμάνοι ομοσπονδιακοί προπονητές Πετρούς Τούντορ του ξίφους ασκήσεως γυναικών και Ντανιέλ Ντούτσια της σπάθης μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την ομάδα της σπάθης και περιμένουν μια ολυμπιακή διάκριση αφού οι ξιφομάχοι διακρίνονται στους διεθνείς αγώνες.


Στο σόφτμπολ και στο μπέιζμπολ οι ομάδες αναμένεται να ενισχυθούν με ομογενείς, Ελληνες δεύτερης γενιάς, χωρίς βέβαια να βελτιώνεται έτσι ο τομέας εμπειρίας. Μόνο η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σόφτμπολ κυρία Ξένια Γερονικόλα-Τράπαλη έχει πάρει μια γερή γεύση από Ολυμπιακούς παρακολουθώντας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σόφτμπολ τους Αγώνες του Σίδνεϊ.