Η έναρξη της αγωνιστικής περιόδου το περασμένο καλοκαίρι βρήκε τον τεχνικό της ΑΕΚ Γιάννη Παθιακάκη να δηλώνει ότι το έμψυχο δυναμικό μετά τη μεταγραφική ενίσχυση ήταν ικανό να εγγυηθεί πορεία πρωταθλητισμού για την Ενωση. Η δαπάνη του υψηλότερου μεταγραφικού μπάτζετ στην ιστορία του συλλόγου (περίπου 3 δισ. δρχ.) και η απόκτηση του Βασίλη Τσάρτα την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου δημιούργησαν μεγάλο ενθουσιασμό και υψηλές προσδοκίες στους φίλους της ΑΕΚ.


Περισσότεροι από 3.000 εξ αυτών έδωσαν το παρόν στην πρεμιέρα της προετοιμασίας στη Νέα Φιλαδέλφεια και φώναξαν «ΑΕΚ, γερά, πρωτάθλημα ξανά». Μολονότι δεν συντηρούσε τον ενθουσιασμό, η παρουσία του ­ κυπελλούχου με την ΑΕΚ ­ Παθιακάκη στον πάγκο τον έχριζε ως τον πρώτο στη «μετά Μπάγεβιτς» εποχή τεχνικό που κατάφερε να μην απολυθεί στο τέλος μιας αγωνιστικής περιόδου δίνοντας έτσι στην ομάδα το ατού να μην έχει προπονητή υπό προσαρμογή, ο οποίος μάλιστα είχε επιλέξει το έμψυχο δυναμικό με μεταγραφές και απομακρύνσεις παικτών.


Πώς κατάφερε η ΑΕΚ να τεθεί εκτός διεκδίκησης Πρωταθλήματος προτού ακόμη φτάσουν τα Χριστούγεννα; Το ανεπαρκές έμψυχο δυναμικό (εξαιτίας των λανθασμένων επιλογών του προπονητή) και το προβλέψιμο στυλ ανάπτυξης παιχνιδιού που επινόησε ο τεχνικός ήταν οι αγωνιστικές αιτίες. Η προκατάληψη των Ενωσιτών στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό όμως ήταν αυτή που έδωσε ιδανικό άλλοθι στους υπαίτιους για τις λανθασμένες επιλογές που έκαναν από το περασμένο καλοκαίρι, όταν εμπιστεύθηκαν τη διαχείριση του μπάτζετ σε έναν τεχνικό που δεν είχε ξανακάνει μεταγραφές τέτοιου μεγέθους ως τον Ιανουάριο. Η ιδιοκτήτρια του μάνατζμεντ και μέρους των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ NetMed έκρινε σκόπιμο να βάλει τα τηλεοπτικά συμφέροντά της πάνω από το συμφέρον της ομάδας κάθε φορά που αυτά συγκρούστηκαν. Και τα διοικητικά στελέχη της ΠΑΕ ανέχθηκαν να συγκαλύψουν αυτές τις επιλογές αφού ανέχθηκαν τα αδειάσματα και τα καπελώματα και παρέμειναν στις θέσεις τους.


Οπως πέρυσι έτσι και εφέτος η ΑΕΚ δεν διεκδίκησε τον τίτλο επειδή πλήρωσε το τίμημα της επιλογής των ιδιοκτητών της να τη χρησιμοποιήσουν για να εξυπηρετήσουν τα εκτός ΑΕΚ συμφέροντά τους. Συγχρόνως πλήρωσε το τίμημα της έλλειψης προέδρου-αφεντικού. Εξαιτίας αυτής της έλλειψης ο τεχνικός έφτασε να φέρεται αλαζονικά, οι ποδοσφαιριστές διατήρησαν τη νοοτροπία δημόσιου υπαλλήλου, διοικητικά στελέχη και υπάλληλοι της εταιρείας συνέχισαν να εκθέτουν την ΑΕΚ με τη συμπεριφορά τους και να εξυπηρετούν τα προσωπικά συμφέροντά τους. Η ΠΑΕ εκτέθηκε εξαιτίας της πολυφωνίας και της διγλωσσίας με συνέπεια την απουσία της από όλα τα κέντρα αποφάσεων. Ο Τύπος αντιμετώπισε την ΑΕΚ ως εύκολο θύμα και οι οπαδοί της, οργανωμένοι και μη, έφτασαν να χάσουν τον έλεγχο και να σταθούν αιτία ακόμη και για βαριά τιμωρία της έδρας. Η έλλειψη προέδρου-αφεντικού ήταν η αιτία πολλών δεινών που επηρέασαν αρνητικά το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας. Οι μεταγραφές δεν βοήθησαν άμεσα, τα αστέρια έσβησαν, ο προπονητής απολύθηκε και ο διάδοχός του, ο Τόνι Σαβέβσκι, προέβλεψε από τον Ιανουάριο ότι η ΑΕΚ θα παλέψει για την τρίτη θέση, την ώρα που ακόμη διεκδικούσε τη δεύτερη. Την περασμένη Τρίτη ο επί 12 χρόνια ποδοσφαιριστής και σήμερα τεχνικός της Ενωσης έδωσε με μία μόνο πρόταση την απάντηση σε όσους αναρωτιούνται γιατί η ΑΕΚ δεν κατάφερε ούτε εφέτος να διεκδικήσει με αξιώσεις ως το τέλος τον τίτλο: «Λείπει ο γάτος (σ.σ.: ο πρόεδρος-αφεντικό) και χορεύουν τα ποντίκια».