Το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής, στην αίθουσα αφίξεων του δυτικού αερολιμένα, οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ προσπαθούσαν να κρύψουν το πονηρό χαμόγελό τους στη θέα των οπαδών της ΑΕΚ που περίμεναν τον κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς. Εκαναν περίπου το ίδιο το απόγευμα της ίδιας ημέρας και το πρωί της επομένης, όταν έβλεπαν φίλους της ΑΕΚ να επισκέπτονται τον προπονητή τους στο σαλόνι του ξενοδοχείου στο οποίο είχε καταλύσει η αποστολή των Θεσσαλονικέων εν όψει του αγώνα με τον Παναθηναϊκό.


Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι οι πιθανότητες να συναντήσουν τον κ. Μπάγεβιτς στην πρεμιέρα της προετοιμασίας τους για τη νέα περίοδο είναι ελάχιστες και ότι το πιθανότερο είναι να τον αντιμετωπίσουν ως αντίπαλο από τον πάγκο της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού ή και του Ολυμπιακού. Αν και δεν αποκλείεται κάποιοι από τους νυν παίκτες του ΠΑΟΚ να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί του. Φορώντας όμως φόρμα και φανέλα διαφορετικού χρώματος…


Στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκαν οι ουσιαστικές συζητήσεις του κ. Μπάγεβιτς με τα στελέχη της NetMed και της ΠΑΕ ΑΕΚ. Οι παράγοντες τού αποκάλυψαν το σκηνικό που εκτιμούν ότι πρόκειται να διαμορφωθεί στην ΠΑΕ στις αρχές Μαΐου και εξασφάλισαν τη δέσμευση του σέρβου τεχνικού ότι στην περίπτωση που γίνουν οι αλλαγές θα επιστρέψει στη Νέα Φιλαδέλφεια.


Ο τοποτηρητής της NetMed στην ΑΕΚ κ. Κορνίλιους Σίρχαουζ και ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας κ. Σωκράτης Λοϊζίδης χρησιμοποιούν την παρουσία του κ. Μπάγεβιτς στον πάγκο ως βασικό ατού στις συζητήσεις με τους υποψηφίους για αγορά μετοχών ή την απόκτηση του μάνατζμεντ με υποχρέωση μερικής χρηματοδότησης της ΠΑΕ. Και όπως οι παρατηρητές των διαπραγματεύσεων μαρτυρούν, αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων θεωρούν την παρουσία του σέρβου τεχνικού ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για να επενδύσουν στην κιτρινόμαυρη εταιρεία. Ο κ. Μπάγεβιτς δεν έθεσε ως όρο την παρουσία συγκεκριμένου προσώπου στη διοίκηση της ΠΑΕ. «Με νοιάζει να υπάρχει αφεντικό και εγώ να είμαι σε άμεση συνεργασία μαζί του. Δεν με νοιάζει ποιος θα είναι αυτός» είναι η σχετική θέση του σέρβου τεχνικού. Και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τη NetMed, αν αυτή δεν απεμπλακεί από την ΑΕΚ.


Οταν η επαφή διακόπηκε με υπαιτιότητα του κ. Μπάγεβιτς για περίπου δέκα ημέρες, στις αρχές Μαρτίου, οι παράγοντες της NetMed ανησύχησαν για το ενδεχόμενο ο σέρβος τεχνικός να έχει… δεύτερες σκέψεις. Ανησύχησαν περισσότερο εξαιτίας των ακραίων αντιδράσεων μεγάλης μερίδας των οπαδών της ΑΕΚ, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της επιστροφής του κ. Μπάγεβιτς στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μετά την επανεμφάνισή του ο σέρβος τεχνικός διευκρίνισε στη NetMed ότι το ηθικό του δεν κάμπτεται από τις αντιδράσεις των οπαδών. Προφανώς τις θεωρεί ως μια επιπλέον πρόκληση για να πετύχει άμεσα στο έργο του στην ΑΕΚ σε περίπτωση επιστροφής.


Εχοντας μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και πιο ειδικά από το πάθημα του ’96, όταν έκρυψε επιμελώς από τους οπαδούς της ΑΕΚ τη συμφωνία του με τον Ολυμπιακό, ο κ. Μπάγεβιτς άλλαξε στάση. Φρόντισε να επαναλάβει σε τακτά χρονικά διαστήματα προς τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ότι σκοπεύει να αποχωρήσει τον ερχόμενο Μάιο αν δεν έχει αλλάξει η ­ δραματική ­ κατάσταση στα οικονομικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Η προσεκτική διάψευση («δεν έχω συμφωνήσει με την ΑΕΚ») ικανοποίησε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ αλλά και τη διοίκηση της ΑΕΚ, αφού ο κ. Μπάγεβιτς δεν διέψευσε ότι έχει συζητήσει με τη NetMed. Δεν έχει πάντως δεσμευτεί διά υπογραφής με την ΑΕΚ με συνέπεια ουδείς να μπορεί να είναι βέβαιος για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, αφού ο σέρβος τεχνικός θα επιστρέψει στη Νέα Φιλαδέλφεια μόνο αν του παρέχουν τις εγγυήσεις που ζητεί (πρόεδρος-αφεντικό και πλήρης αποδοχή των όρων συνεργασίας).


Εχει τύχη ο ΠΑΟΚ να κρατήσει τον κ. Μπάγεβιτς; «Εχω βαρεθεί να ακούω να μου ζητούν να συναντηθούμε άνθρωποι που μου συστήνονται ως υποψήφιοι αγοραστές των μετοχών από τον Μπατατούδη. «Αγοράστε πρώτα τις μετοχές και έπειτα τα λέμε» τους απαντάω» άκουσαν τον κ. Μπάγεβιτς να τους διηγείται οι παράγοντες της ΑΕΚ. Ο Σέρβος έχει ήδη συνειδητοποιήσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άμεσα θεαματική αλλαγή στο ιδιοκτησιακό και στο οικονομικό καθεστώς του ΠΑΟΚ, γι’ αυτό και έχει προαποφασίσει την αποχώρησή του.


Η απόφαση του κ. Μπάγεβιτς κρίνει το μέλλον πολλών ανθρώπων. Οι άμεσοι συνεργάτες του είναι δεδομένο ότι θα τον ακολουθήσουν, ενώ είναι αρκετοί αυτοί που περιμένουν πρόσκληση για να συνεργαστούν μαζί του στην ΑΕΚ ή στον Παναθηναϊκό. Την απόφαση του κ. Μπάγεβιτς όμως περιμένουν και αρκετοί από τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ. Εχουν δικαίωμα να μείνουν ανά πάσα στιγμή ελεύθεροι (λόγω των οικονομικών οφειλών) και είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν τον προπονητή αν τους ζητηθεί. Και το σκηνικό επαναλαμβάνεται όπως πριν από πέντε χρόνια. Αλλωστε πλέον η συνταγή είναι αποδεδειγμένα επιτυχημένη…


Τι τον ελκύει και τι τον φοβίζει στον Παναθηναϊκό * Ποιοι μέσα στην πράσινη ΠΑΕ αντιτίθενται στην πρόσληψή του και ποιους δεν επιθυμεί ο ίδιος να έχει δίπλα του


Η τελευταία προθεσμία που είχε δώσει ο Παναθηναϊκός στον κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς προκειμένου να απαντήσει αν αποδέχεται την πρόταση για συνεργασία έληξε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Ο σέρβος τεχνικός δεν μπήκε καν στον κόπο να επικοινωνήσει με τον εκπρόσωπο του Παναθηναϊκού, αφού είχε εκ των προτέρων διαμηνύσει ότι δεν δύναται να απαντήσει εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας. «Θα είμαι σε θέση να σας απαντήσω στα μέσα Μαΐου, όταν θα γνωρίζω τι θα κάνω με τον ΠΑΟΚ, αλλά και θα μπορώ να αποφασίσω σε ποια ομάδα θα συνεχίσω την καριέρα μου. Δεν μπορώ να δεσμευθώ από τώρα» είχε απαντήσει στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου ο κ. Μπάγεβιτς σε εκπρόσωπο ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό τού ­ εκ των μετόχων και χρηματοδοτών της ΠΑΕ ­ κ. Παύλου Βαρδινογιάννη.


Η απάντηση δεν άρεσε στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη και στον γιο του κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη. Ο κ. Μπάγεβιτς πιέστηκε από τον Παναθηναϊκό να απαντήσει ως το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, όμως αντί απάντησης οι Πράσινοι εισέπραξαν τη… σιγή του σέρβου τεχνικού. Οντας χρόνια στην πιάτσα, ο κ. Μπάγεβιτς δεν ανησύχησε ακούγοντας τις φήμες για συνεργασία του Παναθηναϊκού με τον Γερμανό κ. Κράους και τον Ιταλό κ. Μαλεζάνι. Εκτίμησε ότι επρόκειτο για κινήσεις εντυπώσεων, οι οποίες είχαν στόχο να τον πιέσουν να απαντήσει νωρίτερα. «Αν επιθυμείτε, περιμένετέ με ως τα μέσα Μαΐου» επανέλαβε στις αρχές της εβδομάδας σε στέλεχος που λειτουργούσε ως αγγελιοφόρος του μηνύματος προς την ΠΑΕ Παναθηναϊκός ο σέρβος τεχνικός.


Υπάρχουν στοιχεία που να αποτελούν πλεονεκτήματα του Παναθηναϊκού έναντι των δύο άλλων «μνηστήρων» στα μάτια του κ. Μπάγεβιτς; α) Το προπονητικό κέντρο της Παιανίας, το οποίο ανέκαθεν ζήλευε ο σέρβος τεχνικός, ο οποίος δίνει μεγάλη σημασία στον συγκεκριμένο τομέα. β) Το γεγονός ότι μετράται ως ισχνή μειοψηφία η μερίδα των οπαδών του Παναθηναϊκού που δεν επιθυμεί την πρόσληψή του. Ο κ. Μπάγεβιτς εκτιμά ότι όπως στον Πειραιά, έτσι και στη Λεωφόρο θα καταφέρει να κερδίσει και τους δύσπιστους. γ) Η ιστορική πρόκληση να γίνει ο πρώτος προπονητής που θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα και με τις τρεις ομάδες του πρώην ΠΟΚ.


Αρνητικό στοιχείο στη διαπραγμάτευση; Η επιμονή της διοίκησης του Παναθηναϊκού για τη διατήρηση του κ. Στράτου Αποστολάκη στο πόστο του μάνατζερ του ποδοσφαιρικού τμήματος ή του συνεργάτη του κ. Μπάγεβιτς, επιλογή που βρίσκει αντίθετο τον σέρβο τεχνικό.


Αν ο Παναθηναϊκός επιστρέψει τον Μάιο και ο κ. Μπάγεβιτς δεν έχει ολοκληρώσει τη συμφωνία του με την ΠΑΕ ΑΕΚ, είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσει σε αποδοχή της «πράσινης» προσφοράς. Γιατί αποφεύγει να δεσμευθεί στην παρούσα φάση με τον Παναθηναϊκό; Επειδή δεν είναι βέβαιος ότι ο άνθρωπος που αποφασίζει, ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης, επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί του, με δεδομένη την αντίθεση του γιου του κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη στο ενδεχόμενο.


Αουτσάιντερ ο Ολυμπιακός Γιατί δεν δίνει μεγάλη σημασία όταν πρώην συνεργάτες του στην πειραϊκή ΠΑΕ τού υπόσχονται «εμείς θα σε φέρουμε πίσω»


Οταν τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την απόλυση του κ. Γιάννη Ματζουράκη, ο κ. Μπάγεβιτς άκουγε τους πρώην συνεργάτες του στην ΠΑΕ Ολυμπιακός να του υπόσχονται ότι «εμείς θα σε φέρουμε πίσω», δεν έδινε μεγάλη σημασία. Οχι επειδή δεν επιθυμούσε να επιστρέψει, αλλά επειδή δεν πίστευε ότι θα άλλαζε θεαματικά η αντιμετώπιση των αιτημάτων του από τον πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Σωκράτη Κόκκαλη.


Το τελευταίο εικοσαήμερο συνεργάτες του προέδρου της πειραϊκής ΠΑΕ επέτρεψαν στον κ. Μπάγεβιτς να αισιοδοξεί ότι είναι πιθανόν ο κ. Κόκκαλης να εξετάσει το ενδεχόμενο νέας συνεργασίας μαζί του. Βολιδοσκόπησαν μάλιστα τις προθέσεις του στο ενδεχόμενο ανάληψης πόστου τεχνικού διευθυντή με τον κ. Τάκη Λεμονή στο πόστο του προπονητή.


Ο κ. Μπάγεβιτς έδωσε ραντεβού με τον Ολυμπιακό τον Μάιο και τα στελέχη της πειραϊκής ΠΑΕ δεν είχαν καμιά αντίρρηση. Ο λόγος; Οπως είναι προφανές, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός θα επιδιώξει τη συμφωνία με αλλοδαπό τεχνικό από προηγμένο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και αν δεν επιτύχει θα στραφεί στον κ. Μπάγεβιτς…


Ο 53χρονος τεχνικός γνωρίζει ότι μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού τα στελέχη του Ολυμπιακού που επιθυμούν να τον ξαναδούν στην πειραϊκή ΠΑΕ, έτσι θεωρεί ότι δεν έχει πολλές πιθανότητες για την επιστροφή.