» Προσοχή στο αριστερό πόδι του Τσάρτα «


Το βράδυ του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου 2000 θα μείνει για χρόνια χαραγμένο στη μνήμη του 19χρονου Χοσέ Μανουέλ Ρέινα. Στις 21.00 (ώρα Ισπανίας) στο στάδιο «Μπαλαΐδος» του Βίγκο έκανε το ντεμπούτο του στο ισπανικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, μόλις έξι μήνες μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Ο τραυματισμός των δύο βασικών τερματοφυλάκων, του Αρνάου και του Ντιτρουέλ, τον έφερε να υπερασπίσει για πρώτη φορά την εστία της Μπαρτσελόνα απέναντι στη Θέλτα και μολονότι μάζεψε τρεις φορές την μπάλα από τα δίχτυα κέρδισε τα εύσημα προπονητή και συμπαικτών για την απόδοσή του. «Απέδειξε ότι παρ’ όλο που είναι μόλις 18 χρόνων διαθέτει ένα ζευγάρι από… ασφαλή χέρια» είπε για τον Ρέινα ο συμπαίκτης του, Αμπελάρδο. Ο γιος του τερματοφύλακα-θρύλου της Μπαρτσελόνα Μιγκέλ Ρέινα καθιερώθηκε έκτοτε στην 11άδα. Και στο δίμηνο που ακολούθησε απέδειξε ότι είναι ικανός να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, αφού η ομάδα του παραμένει αήττητη και στους 16 αγώνες που υπερασπίζεται την εστία της. Την ερχόμενη Πέμπτη, στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας απέναντι στην ΑΕΚ σε ματς για το Κύπελλο UEFA, ο Ρέινα παίρνει το βάπτισμα του πυρός σε εκτός έδρας αναμέτρηση για ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Εκανε ευρωπαϊκό ντεμπούτο στις 7 Δεκεμβρίου 2000 στο «Καμπ Νου» της Βαρκελώνης απέναντι στη βελγική Μπρυζ, ως σήμερα όμως δεν έχει καν ταξιδέψει με την Μπαρτσελόνα στο εξωτερικό για ευρωπαϊκό παιχνίδι.



«Παρά το νεαρόν της ηλικίας του δείχνει μεγάλη αυτοπεποίθηση, έτσι δεν ανησυχώ για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί από την καυτή έδρα της αντιπάλου μας» δήλωσε την περασμένη Δευτέρα για τον Χοσέ Μανουέλ Ρέινα ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα κ. Λορέντσο Σέρα Φερέρ, ο οποίος συνεχίζει να εμπιστεύεται τον 19χρονο μολονότι έχουν τεθεί στη διάθεσή του και ο Αρνάου και ο Ντιτρουέλ. Τις τελευταίες 15 ημέρες ο νεαρός τερματοφύλακας προετοιμάζεται από το τεχνικό επιτελείο της Μπαρτσελόνα τόσο στον ψυχολογικό τομέα όσο και στον τεχνικό. Του προβάλλουν στο βίντεο αγώνες της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια για να εξοικειωθεί με την ατμόσφαιρα που επικρατεί, αλλά και του εφιστούν την προσοχή στον Βασίλη Τσάρτα και στις μαγικές εκτελέσεις των στημένων φάσεων.


Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης μετά την προπόνηση σε ένα από τα βοηθητικά γήπεδα του «Καμπ Νου» και αφού προηγουμένως χρειάστηκε να εξασφαλιστεί σχετική άδεια, ο «Πέπε» Ρέινα δέχθηκε να μιλήσει στο «Βήμα» για τις δύο αναμετρήσεις της Μπαρτσελόνα με την ΑΕΚ και ειδικότερα για το παιχνίδι της ερχόμενης Πέμπτης.


­ Η καθιέρωσή σου σε νεαρή ηλικία στην 11άδα της Μπαρτσελόνα αποτελεί έκπληξη για εμάς που είμαστε μακριά. Εσύ την περίμενες;


«Εχω δουλέψει για να κερδίσω αυτή την ευκαιρία από την πρώτη ημέρα που ήρθα στον σύλλογο, πριν από οκτώ χρόνια, σε ηλικία 11 ετών. Δούλευα για να κερδίσω την εμπιστοσύνη των προπονητών μου αλλά και για να είμαι προετοιμασμένος σωστά για τη μεγάλη ημέρα. Ολα τα χρόνια που πέρασα στο προπονητικό σχολείο ήταν γεμάτα σκληρή δουλειά. Ημουν μακριά από την οικογένεια και τους φίλους μου. Ωρίμασα ως άνθρωπος και ως ποδοσφαιριστής. Ημουν έτοιμος, περίμενα μια ευκαιρία».


­ Η παρουσία σου στην 11άδα αποδεικνύεται γούρικη για την ομάδα. Είσαι αήττητος έπειτα από 16 αγώνες. Θα το πίστευες αν κάποιος σου είχε κάνει τέτοια πρόβλεψη;


«Φυσικά, δεν είμαι ο μοναδικός λόγος γι’ αυτή την επιτυχία. Η άμυνα έχει γίνει πολύ συμπαγής το τελευταίο δίμηνο, η ομάδα έχει ανεβάσει την απόδοσή της και δείχνει να διανύει το καλύτερο διάστημα φόρμας της περιόδου. Η αλήθεια είναι πάντως ότι όσο περνούν οι αγώνες και μένουμε αήττητοι κερδίζω όλο και περισσότερο σε αυτοπεποίθηση. Αισθάνομαι μεγαλύτερη σιγουριά και βελτιώνω καθημερινά τη συνεργασία μου με την τετράδα των αμυντικών».


­ Τα παιχνίδια με την ΑΕΚ έχουν σημασία για την Μπαρτσελόνα; Υπήρξε στιγμή που συζητήσατε με τον προπονητή και τους συμπαίκτες γι’ αυτά;


«Εχουν πολύ μεγάλη σημασία για εμάς οι δύο αγώνες, αφού η κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA είναι ένας από τους τρεις στόχους της Μπαρτσελόνα. Βεβαίως συζητάμε γι’ αυτά τα παιχνίδια με τον προπονητή και τους συμπαίκτες μου. Σχολιάζουμε τα αποτελέσματα της ελληνικής ομάδας, μάθαμε την αλλαγή προπονητή. Ξέρουμε περισσότερα απ’ όσα εσείς νομίζετε!».


­ Ποιο από τα δύο παιχνίδια εκτιμάς ότι είναι το πιο καθοριστικό;


«Σίγουρα αυτό που έρχεται, στην Αθήνα. Θέλουμε καλό αποτέλεσμα ώστε στη ρεβάνς στο «Καμπ Νου» να μπούμε με περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης από όσες θα έχει η ΑΕΚ. Ο στόχος μας στον πρώτο αγώνα είναι να κάνουμε πιο εύκολο τον δεύτερο».


­ Εκτιμάς ότι υπάρχουν πιθανότητες πρόκρισης για την ελληνική ομάδα;


«Ενας από τους βασικούς κανόνες στο σχολείο της Μπαρτσελόνα λέει ότι ανεξάρτητα από τα ονόματα των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο παίζουν 11 εναντίον 11. Δεν έχεις δικαίωμα να υποτιμάς στο ποδόσφαιρο. Και άλλωστε θα ήταν τεράστιο λάθος να υποτιμήσεις μια ομάδα που απέκλεισε αήττητη την Μπάγερ Λεβερκούζεν».


­ Η έδρα της ΑΕΚ σας προβληματίζει;


«Οχι περισσότερο από όσο οι υπόλοιπες».


­ Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Γκαμπριέλ Μασφουρόλ είπε ότι το παιχνίδι στην Αθήνα αποτελεί εφιάλτη. Δεν συμμερίζεσαι την άποψή του;


«Στον αγωνιστικό χώρο παίζουν 11 εναντίον 11. Εκτιμώ ότι δεν θα επηρεαστούμε από την εξέδρα όσο και αν νιώθουμε την ανάσα του κοινού».


­ Είναι η έδρα της ΑΕΚ ιδανική για το δικό σου πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι μακριά από το «Καμπ Νου»;


«Η εντύπωση που έχω σχηματίσει είναι ότι δεν πρόκειται να παίξουμε σε εύκολη έδρα. Για μένα όμως το άγχος και η ανησυχία θα ήταν τα ίδια όπου και αν έπαιζα. Ελπίζω η Αθήνα να μου φέρει γούρι».


­ Εφημερίδα της Βαρκελώνης αποκάλυψε ότι παρακολουθείς στο βίντεο τον Βασίλη Τσάρτα προκειμένου να μάθεις το παιχνίδι του. Είναι αλήθεια;


«Ναι. Ο Τσάρτας είναι πολύ καλός παίκτης. Τον θυμάμαι καλά από την παρουσία του με τη Σεβίγια στο ισπανικό πρωτάθλημα. Με την μπάλα στα πόδια είναι πολύ επικίνδυνος. Θέλω λοιπόν να προετοιμαστώ. Μελετώ τον τρόπο που κινείται, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εκτελεί τα φάουλ και τα κόρνερ. Το αριστερό του πόδι είναι πολύ καλό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή».


­ Είδες τα γκολ που πέτυχε εναντίον της Μπάγερ Λεβερκούζεν;


«Οχι ακόμη. Γνωρίζω όμως ότι πέτυχε ένα γκολ με πέναλτι στη Γερμανία και ένα με φάουλ στην Αθήνα. Τον είχα προσέξει και στην Ισπανία. Εχω πολύ καλή εντύπωση για τον Τσάρτα».


­ Γνωρίζεις άλλον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ;


«Ονόματα δεν ξέρω, αλλά έχω προσέξει κάποιους στο βίντεο. Από τη Δευτέρα που θα ασχοληθούμε όλοι με την ΑΕΚ θα μάθω περισσότερα από τον προπονητή. Είναι καλή ομάδα η ΑΕΚ και πρέπει να την προσέξουμε».


­ Ποδοσφαιριστές όπως ο Ριβάλντο, ο Γκουαρντιόλα, ο Λουίς Ενρίκε αισθάνονται ότι η Μπαρτσελόνα απειλείται από την ΑΕΚ;


«Αυτοί οι ποδοσφαιριστές και όλοι οι υπόλοιποι της Μπαρτσελόνα δείχνουν σε κάθε παιχνίδι ότι σέβονται τον αντίπαλο χωρίς να κοιτάζουν το όνομα. Πριν από δύο μήνες παίξαμε εκτός έδρας για το Κύπελλο απέναντι σε μια ομάδα τρίτης κατηγορίας, τη Γάνδια. Ο Λουίς Ενρίκε και ο Γκουαρντιόλα πέτυχαν τα δύο από τα τρία γκολ. Και προσπαθούσαν ως το τελευταίο λεπτό να βάλουν και άλλα. Η φανέλα της Μπαρτσελόνα δεν επιτρέπει να υποτιμάς αντίπαλο. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ευρωπαϊκή αναμέτρηση απέναντι σε μια ομάδα γνωστή που έχει αποδειχθεί ικανή να αποκλείσει δυνατούς αντιπάλους. Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι η Μπαρτσελόνα υποτιμά την ΑΕΚ».