Τα έκτροπα που σημειώθηκαν την Κυριακή, 4 Ιουνίου στον αγώνα διαβάθμισης για άνοδο στη Δ’ Εθνική μεταξύ των ομάδων ΠΑΟ Νέων Επιβατών – Κασσάνδρας Χαλκιδικής από οπαδούς του ΠΑΟΝΕ εις βάρος του διαιτητή Τρικάλη ατυχώς δεν ήταν τα πρώτα, δυστυχώς όμως δεν προβλέπεται να είναι ούτε τα τελευταία. Σκηνές βίας, ξυλοδαρμοί, τραυματισμοί, εικόνες που σοκάρουν στα γήπεδα του ελληνικού ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, καταστάσεις ακραίες, γι’ αυτό κατακριτέες και απευκταίες. Τα αναθέματα του φιλοθεάμονος κοινού και της απληροφόρητης κατά βάση κοινής γνώμης στοχεύουν σταθερά τους θύτες, όμως οι ρόλοι μεταξύ θύματος και θύτη είναι δυσδιάκριτοι στις περισσότερες των περιπτώσεων και επιδέχονται εκτενούς συζήτησης.


«Το Βήμα» τραβάει την κουρτίνα και αποκαλύπτει μερικές από τις άγνωστες πτυχές ενός κόσμου που ζει και κινείται στη σκιά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όμως, φευ!, δεν υπολείπεται στο παραμικρό έναντι των «παθών» του «αμαρτωλού» μεγάλου αδελφού του. Ενός κόσμου του οποίου οι ισχυροί κινούνται στα όρια της αλαζονείας, του θράσους και της κατάχρησης εξουσίας. Οι περιπτώσεις που ακολουθούν είναι εξόχως χαρακτηριστικές της «άλλης όψης του νομίσματος», ταυτόχρονα όμως και από εκείνες που (ατυχώς) δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν πρωτοσέλιδα ή να απασχολήσουν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν υπήρξε βία ή δεν χύθηκε αίμα…



Ο μίτος αρχίζει να ξετυλίγεται από το γήπεδο της Καρπερής Σερρών, στο παιχνίδι ΠΑΟΝΕ – Κασσάνδρας. Αφηγητής ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΝΕ Μπάμπης Καραμανλής, ο οποίος περιγράφει αναλυτικά πώς είχε διαμορφωθεί η κατάσταση προτού ξεκινήσουν καν οι αγώνες μπαράζ του ομίλου του: «Πρώτα πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν μιλώ ως εκπρόσωπος του ΠΑΟΝΕ αλλά εκφράζω δικές μου θέσεις και απόψεις. Επειτα, να γνωστοποιήσω ότι εγώ έπαιξα στην ομάδα μόνο το δεύτερο εξάμηνο πέρυσι, αποκλειστικά για το χόμπι μου αφού είμαι οικονομικά ευκατάστατος (χρηματιστής και ιδιοκτήτης συγκροτήματος γηπέδων ποδοσφαίρου και μίνι φούτμπολ). Η εισαγωγή είναι απαραίτητη για να μην πιστέψει ο κόσμος ότι αυτά που θα πω είναι επειδή είμαι δεμένος συναισθηματικά με τους Νέους Επιβάτες. Από τις έξι ομάδες των τοπικών πρωταθλημάτων που θα έπαιζαν παιχνίδια για να ανεβούν δύο στη Δ’ Εθνική (Κασσάνδρα, ΠΑΟΝΕ, Πολύκαστρο, Πυρσός Γρεβενών, Αλεξάνδρεια, Φλώρινα) ήταν προαποφασισμένο ότι η μία θα ήταν η Κασσάνδρα, όπως και να ‘χαν οι συνδυασμοί των αποτελεσμάτων» δηλώνει ο 31χρονος επιθετικός.


Και συνεχίζει: «Κατά κοινή δήλωση όλων των ομάδων του ομίλου ήμασταν οι καλύτεροι. Οχι μόνο επειδή τερματίσαμε αήττητοι με 25 νίκες αλλά γιατί οι οκτώ-εννέα ποδοσφαιριστές της ενδεκάδας έχουν παίξει σε Α’, Β’ και Γ’ Εθνική. Θέλεις ονόματα; Μπουγιουκλής, Λιθοξόπουλος, Δέλλιος, Καλφόπουλος, Τσέλιος, Παπακωνσταντίνου, Τουρσουνίδης, ακόμη και εγώ έχω αναδειχθεί στο παρελθόν πρώτος σκόρερ στη Γ’ και στη Δ’ Εθνική. Και όμως, ανέβηκε η Κασσάνδρα σημειώνοντας ένα γκολ σε πέντε αγώνες! Τα υπόλοιπα τέσσερα που πέτυχε ήταν όλα με πέναλτι! Ο πρόεδρος της ομάδας Παπαγιάννης και οι άνθρωποί του διαλαλούσαν πριν από τα μπαράζ, εν είδει επιτυχίας και μαγκιάς, ότι η ομάδα τους θα ανέβαινε σίγουρα. Πώς; Προφανώς πλήρωσαν ή λειτούργησε το παρασκήνιο ή οτιδήποτε άλλο. Εγώ δεν μπορώ να ξέρω αν έπεσαν χρήματα, ακούστηκαν όμως κάποια νούμερα. Τι άλλο να σας πω; Οτι υπήρξε απόπειρα δωροδοκίας σε συμπαίκτη μου από την Κασσάνδρα; Πλησίασαν τον τερματοφύλακά μας, τον Καλφόπουλο, αλλά αυτός αρνήθηκε».


* Ο ίδιος διαιτητής σε δύο αγώνες!


Η «καλή» ημέρα είχε φανεί τρεις ημέρες πριν, όταν ο ίδιος διαιτητής είχε οριστεί να διευθύνει παιχνίδι του ίδιου ομίλου, κάτι που βεβαίως θεωρείται, σε κάθε περίπτωση, απαράδεκτο. «Είχε παίξει στο ματς Γρεβενά – Αλεξάνδρεια, με στόχο να τελειώσει τον αγώνα ισόπαλο, αφού αν τα κατάφερνε δεν θα εγκληματούσε εις βάρος μας, γιατί θα ανεβαίναμε εμείς και η Κασσάνδρα. Το ματς δεν του «κάθησε» όμως. Προηγούνται τα Γρεβενά και δίνει γελοίο πέναλτι στην Αλεξάνδρεια για να ισοφαρίσει. Το παιχνίδι διακόπτεται από επεισόδια, ο Τρικάλης αποχωρεί και ο αντινομάρχης Γρεβενών φτάνει στο σημείο να μπει στο γήπεδο για να τον πείσει να συνεχίσει. Στο μεταξύ έχουν μαθευτεί κάποια αποτελέσματα από τους άλλους αγώνες που δεν αφήνουν καμία ελπίδα ανόδου στην Αλεξάνδρεια, με αποτέλεσμα να «πουλήσει» η Αλεξάνδρεια το ματς στα Γρεβενά! Η συναλλαγή έγινε στους πάγκους, στη διάρκεια της διακοπής! Ο διαιτητής ήθελε να φύγει αλλά τον έφεραν πίσω, αφού στο γήπεδο υπήρχαν 3.000 φίλαθλοι και θα τον λιντσάριζαν αν το επιχειρούσε. Συνεχίζεται το παιχνίδι και τα Γρεβενά βάζουν γκολ στο 94′, αφού οι παίκτες της Αλεξάνδρειας άφησαν τον αντίπαλό τους που σκόραρε να διανύσει ανενόχλητος το μισό γήπεδο! Αν και νίκησαν και ανέβαιναν στη Δ’ Εθνική όμως, επιτέθηκαν πάλι στο τέλος εναντίον του διαιτητή».


* Το χρονικό της ντροπής


Τρεις ημέρες αργότερα είναι ο ίδιος διαιτητής που θα σφυρίξει το εναρκτήριο λάκτισμα στο γήπεδο της Καρπερής Σερρών μεταξύ των Νέων Επιβατών και της Κασσάνδρας. Ο Καραμανλής θυμάται: «Ξεκίνησε με παράβαση κανονισμών, αφού άρχισε το ματς με 20-25 λεπτά καθυστέρηση. Το πιο συνηθισμένο «τρυκ» για να μην ξεκινήσουν στην ώρα τους τα «στημένα» παιχνίδια είναι να προφασιστεί μια ομάδα ότι ξέχασε τα δελτία. Κόλπο τόσο παλιό όσο και η πορνεία. Πώς γίνεται όμως εντός του τετάρτου που ορίζει ο κανονισμός για να προσκομιστούν τα δελτία να προλάβει να τα φέρει η Κασσάνδρα από τη Χαλκιδική στις Σέρρες;» αναρωτιέται ο κυνηγός του ΠΑΟΝΕ…


«Παρ’ όλα αυτά ο Τρικάλης δεν ξεκινάει ούτε μετά το τέταρτο, αφού προφασίζεται ότι πίσω από μια εστία δεν υπάρχει σιδερόβεργα για να σηκωθούν τα δίχτυα. Σημειώστε ότι μισή ώρα νωρίτερα έκανε ζέσταμα πίσω από την ίδια εστία! Περνάει λοιπόν το πρώτο ημίχρονο με τη διαιτησία 80% – 20% εις βάρος μας και όταν βγαίνουμε έξω για την επανάληψη μαθαίνουμε ότι έχει αποβάλει τον τερματοφύλακά μας, διότι, λέει, συνεπλάκη με τον αντίπαλο προπονητή. Τέλος πάντων το δεχόμαστε, ξεκινάμε το δεύτερο ημίχρονο με 10 παίκτες και στο πρώτο πεντάλεπτο δίνει ανύπαρκτο πέναλτι εις βάρος μας. Αποφασίζουμε να φύγουμε από το γήπεδο, αφού δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε. Εκείνη τη στιγμή συμβαίνει ό,τι είδατε στην τηλεόραση. Εγώ προσωπικά καταδικάζω και κατακρίνω τα επεισόδια, αν όμως έξω από ένα δικαστήριο οι συγγενείς του θύματος επιτεθούν στον δράστη ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει; Πώς να μην αντιδράσει ο κόσμος όταν ξέρει εκ των προτέρων ότι αυτός ο διαιτητής ήρθε «στημένος», έχοντας πάρει υποσχέσεις καριέρας ότι του χρόνου θα σφυρίζει σε ανώτερη κατηγορία;».


Ατιμωρησία ίσον μιμητισμός


Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, θεωρείται όμως δύσκολο να υπάρξουν πειστικές απαντήσεις από εκείνους οι οποίοι πρέπει τις δώσουν. Ο Καραμανλής τα θέτει, γνωρίζοντας ­ όπως λέει ­ εκ των προτέρων ότι απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων. «Γιατί ο Τρικάλης ορίστηκε σε δύο συνεχόμενα κρίσιμα παιχνίδια μπαράζ τα οποία είχαν συγκεκριμένο όφελος για την Κασσάνδρα; Γιατί δεν άλλαξε διαιτητή η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ, αν και κάναμε έγγραφη αναφορά για τον συγκεκριμένο κύριο; Πώς γίνεται σε πέντε παιχνίδια να πάρει η Κασσάνδρα έξι πέναλτι και να κερδίσει την άνοδό της βάζοντας μόλις ένα κανονικό γκολ; Εναντίον της Αλεξάνδρειας κέρδισε δύο πέναλτι και ο αντίπαλός της έπαιξε από το 8′ με 10 παίκτες. Γιατί εφόσον ο ίδιος διαιτητής είχε γίνει πρόξενος επεισοδίων τρεις ημέρες νωρίτερα σε αγώνα του ίδιου ομίλου ορίστηκε να ξανασφυρίξει, παρά τη διαμαρτυρία μας στην ΕΠΟ πριν από τον αγώνα; Γιατί δεν ξεκίνησε το παιχνίδι στην ώρα του; Είχε προφανή σκοπό να μάθει το αποτέλεσμα του αγώνα Πυρσού Γρεβενών – Πολυκάστρου, διότι αν ο Πυρσός δεν νικούσε το Πολύκαστρο, δεν χρειαζόταν να κάνει το «έγκλημα», αφού με ισοπαλία ανεβαίναμε εμείς και η Κασσάνδρα. Ας μας πουν τι σχέση έχει ο δήμαρχος της Κασσάνδρας με το παρασκήνιο των Αθηνών και ποιος όρισε τον διαιτητή. Ο άνθρωπος ήρθε να κάνει μια δουλειά, την έκανε και τελείωσε! Υπάρχει ένα παρασκήνιο που ορίζεται και αποτελείται από συγκεκριμένους ανθρώπους, έχει έδρα πάντα την Αθήνα και αυτό αποφασίζει εν πολλοίς ακόμη και τις τύχες των τοπικών πρωταθλημάτων που σχετίζονται με τη Δ’ Εθνική. Εδώ υποβόσκει και η κόντρα μεταξύ της ΕΠΟ και της ΕΠΣ Μακεδονίας, γιατί η Ενωση Μακεδονίας δεν στήριξε την επιλογή του Αλεξανδρίδη στις εκλογές αλλά ψήφισε Λυσαρίδη. Δεν λέω ότι φταίει αυτή η αντιπαράθεση, υπήρχαν όμως φήμες πριν από τα μπαράζ ότι δεν θα ανεβεί καμία ομάδα της Θεσσαλονίκης στη Δ’ Εθνική, όπως και έγινε, αν και η συγκεκριμένη Ενωση έχει τις καλύτερες ομάδες αυτού του γεωγραφικού διαμερίσματος.


Συμπέρασμα; Για να ανεβεί η ομάδα μου πρέπει να ενταχθώ στο κύκλωμα του παρασκηνίου, δηλαδή να πληρώσω. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΝΕ έφτιαξαν ομάδα-μοντέλο για τα πρότυπα της κατηγορίας, έδωσαν χρήματα για μεταγραφές, έφτασαν στα μπαράζ αήττητοι και δεν ανέβηκαν γιατί δεν έστησαν τον διαιτητή, ενώ κάποιος άλλος τον έστησε! Επομένως μη τιμωρώντας αυτόν τον στημένο διαιτητή οδηγείς την επόμενη γενιά να βαδίσει την πεπατημένη».


* Η απόγνωση του Ηρόδοτου



Αλλη «πονεμένη» ιστορία είναι αυτή του Ηρόδοτου. Η ομάδα της Αλικαρνασσού έχει αποδυθεί σε έναν κοπιώδη δικαστικό αγώνα προκειμένου να δικαιωθεί, υποστηρίζει ότι διαθέτει τις απαιτούμενες αποδείξεις προς τούτο αλλά αρκείται να παρακολουθεί απλώς τα τεκταινόμενα στις δικαστικές αίθουσες, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει, εγκλωβισμένη σε πανίσχυρα «γρανάζια». Ο πρόεδρος της κρητικής ομάδας Αντώνης Σεκέρης, εξηγεί: «Ο Ηρόδοτος διεκδίκησε μέχρι τέλους το πρωτάθλημα αλλά δυστυχώς ο Βλαχάκης (σ.σ.: πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου) μάς έφαγε στη στροφή. Τερματίσαμε δεύτεροι στη βαθμολογία, αλλά κάναμε ένσταση κατά του Ολυμπιακού Χερσονήσου. Αν την κερδίζαμε, όπως έπρεπε, θα πηγαίναμε εμείς στα μπαράζ για τη Δ’ Εθνική. Ποια είναι η ένσταση; Ο νόμος απαγορεύει ρητώς στις ερασιτεχνικές ομάδες να έχουν αλλοδαπούς προπονητές. Ο Ολυμπιακός είχε κάποιον Αλβανό, ονόματι Αγκίμ Μπετίνι, με δίπλωμα της πατρίδας του. Η ΕΠΟ είχε στείλει όμως εγκύκλιο στις 9 Ιουλίου 1999, η οποία έλεγε ότι, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων στην Α’, απαγορεύονται οι ξένοι τεχνικοί σε όλες τις υπόλοιπες εθνικές κατηγορίες και στα τοπικά πρωταθλήματα. Ο Βλαχάκης δεν γνωστοποίησε το έγγραφο διότι γνώριζε την περίπτωση του Ολυμπιακού, το κράτησε μυστικό και σε ερώτησή μας που κάναμε στην επιτροπή εφέσεων στο δικαστήριο είπε ότι ποτέ δεν παρέλαβε τέτοιο έγγραφο από την ΕΠΟ. Αυτό το έγγραφο το είχαν παραλάβει όμως όλες οι ομάδες των εθνικών κατηγοριών και όλες οι ενώσεις στην Ελλάδα. Αυτός το απέκρυψε. Πριν από λίγες ημέρες βρήκαμε, από άλλες ενώσεις, και δεύτερο έγγραφο που έχει αποκρύψει, αυτό της ομοσπονδίας ελλήνων προπονητών, το οποίο αναφέρεται στον ίδιο νόμο. Το είχε υπογράψει ο Γκαγκάτσης (σ.σ.: γενικός γραμματέας της ΕΠΟ), ο οποίος ισχυρίστηκε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό (Σπορ FM) ότι δεν έστειλε ποτέ τέτοιο έγγραφο, ότι αυτό το έγγραφο δεν υπήρχε!! Δεν μπορεί να το διαψεύσει γιατί υπάρχει η μαρτυρία πάρ πολλών ανθρώπων που τον άκουσαν και αν χρειαστεί, θα την επικαλεστώ. Οταν όμως του είπα ότι το έχω στα χέρια μου με την υπογραφή του και με αριθμό πρωτοκόλλου, απάντησε «εγώ υπογράφω τόσα έγγραφα την ημέρα, πού θέλεις να θυμάμαι;»! Κάναμε ένσταση στην ΕΠΣ Ηρακλείου αλλά απορρίφθηκε. Πήγαμε στη δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ, κι εκεί ο Βλαχάκης, που παρέστη προσωπικά για πρώτη φορά σε ένσταση ενώ σε παρόμοιες περιπτώσεις έστελνε δικηγόρο, ψευδομαρτύρησε καταθέτοντας ότι δεν υπήρχε αυτή η εγκύκλιος και γι’ αυτό δεν είχε ειδοποιήσει το σωματείο. Με σκεπτικό λοιπόν ότι δεν υπήρχε το έγγραφο, ο δικαστής δικαίωσε την αντίπαλη ομάδα. Η υπόθεση είχε τελειώσει αλλά μετά τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε σκοπεύουμε να κάνουμε αναψηλάφηση της δίκης. Η περίπτωση είναι δύσκολη, γιατί έχει βγει ήδη ο πρωταθλητής, όμως έχουμε το χρέος να το πράξουμε, και ο Θεός βοηθός».


* Απόκρυψη και πλαστοπροσωπία


Αλλος «καμένος» από τα απίστευτα και όμως… ελληνικά του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου είναι ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Καλαμάτα Σταύρος Παπαδόπουλος. Οπως δηλώνει μάλιστα στο «Βήμα», η ιστορία που ακολουθεί αποτέλεσε τη βασική αιτία απόσυρσής του από τα κοινά του καλαματιανού ποδοσφαίρου. «Είχα ιδρύσει τον ΠΟΚ (Ποδοσφαιρικός Ομιλος Καλαμάτας) για να κάνω ομάδα στο τοπικό πρωτάθλημα δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα συγκρότημα υποδομής. Ο σύλλογος απαρτιζόταν από παιδιά ηλικίας 15-16 ετών και ξεκίνησε εντυπωσιακά, συντρίβοντας όλους τους αντιπάλους στην Γ’ κατηγορία όπου συμμετείχε. Σε ένα παιχνίδι πέρυσι, κάποιοι ντόπιοι παράγοντες για να ταπεινώσουν αυτά τα παιδάκια αλλά κι εμένα προσωπικά, χρησιμοποίησαν δώδεκα (!) ποδοσφαιριστές άλλης ομάδας, της Αναγέννησης Παραλίας, η οποία μετέχει στην Α’ τοπική κατηγορία. Κάναμε αμέσως καταγγελία στην ΕΠΣ Μεσσηνίας. Ο πρόεδρός της Σταθόπουλος με διαβεβαίωσε ότι θα τιμωρήσει και την ομάδα και τους παίκτες. Ποια ήταν η κατάληξη; Δεν επιβλήθηκε η παραμικρή ποινή στους ποδοσφαιριστές που έκαναν την πλαστοπροσωπία, η οποία τιμωρείται με αποκλεισμό δύο χρόνων. Ο Σταθόπουλος είναι πολιτικάντης μεγάλης ολκής. Τα σκέπασε όλα μια χαρά για να τα έχει καλά με όλους. Κατά τα λοιπά, είναι β’ αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, πρόεδρος της επιτροπής ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και δηλώνει ότι υποστηρίζει τα νέα παιδιά. Σαχλαμάρες! Ολα αυτά είναι για κατανάλωση και προσωπικό συμφέρον. Είναι περιττό λοιπόν να επενδύεις στο ποδόσφαιρο, αφού αρκούν ελάχιστοι για να καταστρέψουν τα πάντα».


Ο αντίλογος στις αιτιάσεις


Οπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία, «Το Βήμα» ζήτησε και τον αντίλογο των θιγομένων από τις συγκεκριμένες αιτιάσεις. Ο διαιτητής Χρήστος Τρικάλης αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις επικαλούμενος (μέσω της συζύγου και του αδελφού του) σχετικές εντολές της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας της ΕΠΟ. Ο πρόεδρος της Κασσάνδρας Κώστας Παπαγιάννης απάντησε: «Δεν έχω να δηλώσω τίποτε, απλώς σας παραπέμπω στη δημόσια «συγγνώμη» που ζήτησε ο ΠΑΟΝΕ από την ΕΠΟ μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε μία εβδομάδα ύστερα από τα επεισόδια». Με μια επισήμανση: η «συγγνώμη» ζητήθηκε μόνο για τα έκτροπα που δημιουργήθηκαν, για τίποτε άλλο.


Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου Γιώργος Βλαχάκης αναγνώρισε το σφάλμα της Ενωσής του: «Από τη στιγμή που ήρθε ένα έγγραφο και δεν ενημερώθηκαν τα σωματεία, είναι λάθος μας. Το έγγραφο είχε παραληφθεί μαζί με άλλα 49 από τον γραμματέα, ο οποίος τα έδωσε στη μία και μοναδική υπάλληλο που υπήρχε για να τα πρωτοκολλήσει. Επειδή εγώ είμαι ο πρόεδρος, πρέπει να τα ξέρω όλα; Καλοκαίρι ήταν, η κοπέλα (υπάλληλος) απουσίαζε σε άδεια και δεν ενημερώθηκα από τον γραμματέα γιατί είχε κι αυτός πάρα πολλές δουλειές». Ο Ηρόδοτος όμως πού και πώς θα βρει το δίκιο του;


Ο γενικός γραμματέας της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης αρνήθηκε ότι έχει κάνει τις δηλώσεις που του αποδίδονται και τονίζει ότι απέστειλε το συγκεκριμένο έγγραφο σε όλες τις ενώσεις, μη εξαιρουμένης αυτής του Ηρακλείου. «Αφού το έχω υπογράψει και το έστειλα, πώς μπορώ να πω το αντίθετο;» είπε.


Ο Αρης Σταθόπουλος μας απέστειλε ακριβές απόσπασμα της απόφασης βάσει της οποίας οι ποδοσφαιριστές της Αναγέννησης Παραλίας (Α’ τοπική κατηγορία) που αγωνίστηκαν πέρυσι και σε αγώνα της Θύελλας Παραλίας (Γ’ τοπική) τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό δύο ετών. Επρόκειτο όμως για μια απόφαση η οποία παρέμεινε ανενεργή και ανεφάρμοστη αφού οι συγκεκριμένοι παίκτες (Χριστόπουλος, Λαγούδης, Τρικουράκης, Γεωργακόπουλος, Μπάλλας, Κορδελάκος, Σωτηράκος, Τζανετάκος, Παναγιωτέας, Χαρίτος, Νινιός, Ψυρρής) αγωνίστηκαν κανονικά την εφετινή περίοδο, υπό την ανοχή της ΕΠΣ Μεσσηνίας. Το γεγονός μπορεί να εξακριβωθεί εύκολα. Αρκεί προς τούτο μια απλή ανάγνωση της ενδεκάδας της Αναγέννησης Παραλίας καθ’ εκάστη αγωνιστική την περίοδο που έληξε σε οποιαδήποτε από τις εφημερίδες του τοπικού Τύπου.