Η νίκη του Παναθηναϊκού (2-1) επί της τυπικά γηπεδούχου ΑΕΚ στο στάδιο Καραϊσκάκη (26.9.1999), στον πρώτο γύρο του τρέχοντος πρωταθλήματος, έβαλε τέλος στην επί τρία συνεχή χρόνια κυριαρχία της Ενωσης. Το σημερινό μεταξύ τους ντέρμπι (ΟΑΚΑ, 19.00, SuperSport) έχει μεγάλη σημασία για τις ομάδες και τους οπαδούς τους. Οπως όλα άλλωστε. Αν για κάτι ξεχωρίζει ο αγώνας είναι ότι φέρνει αντιμέτωπους δύο τεχνικούς που έχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία: τον κ. Γιάννη Κυράστα και τον κ. Γιάννη Παθιακάκη. Οι συνονόματοι και περίπου συνομήλικοι παλαίμαχοι (48 και 47 ετών αντίστοιχα) ποδοσφαιριστές έγιναν φίλοι πριν από 25 χρόνια. Πήραν την ίδια περίοδο την απόφαση να ασχοληθούν με την προπονητική, παρακολουθούσαν επί ώρες μαζί στο βίντεο τη δουλειά ευρωπαίων συναδέλφων τους, με συνέπεια να έχουν παρόμοια φιλοσοφία. Είχαν παράλληλες πορείες, με αφετηρία μικρές ομάδες. Με διαφορά οκτώ μηνών τους δόθηκε η μεγάλη ευκαιρία: ανέλαβαν δύο εκ των μεγαλυτέρων ΠΑΕ. Σήμερα συγκρούονται για τρίτη φορά. Το μεταξύ τους σκορ είναι ισόπαλο, αφού έχουν από μία νίκη. Αναμετρήθηκαν την περίοδο 1994-95, ως τεχνικοί του Εθνικού ο κ. Κυράστας και του Απόλλωνα ο κ. Παθιακάκης (Εθνικός – Απόλλων 1-0, Απόλλων – Εθνικός 3-0).


Τόσα κοινά, αλλά και μία διαφορά… Παρ’ ότι κουμπάροι (ο κ. Παθιακάκης έχει βαφτίσει την κόρη του κ. Κυράστα Βέρα) έχουν να μιλήσουν μεταξύ τους εδώ και πέντε μήνες. Ο πραγματικός, προσωπικός λόγος της μεταξύ τους παρεξήγησης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός. Σήμερα πάντως θα χαιρετηθούν ­ ίσως και πριν από τον αγώνα ­ και θα καθήσουν ο ένας δίπλα στον άλλον στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της αναμέτρησης, όπου το πιθανότερο είναι μόνο ο ένας να χαμογελά…


Θέλει να «κλειδώσει» το Τσάμπιονς Λιγκ



Πόσο εύκολο είναι να πείσεις τους παίκτες σου ότι κύριος στόχος είναι η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ (την οποία εξασφαλίζει και η δεύτερη θέση) και όχι η κατάκτηση του πρωταθλήματος, όταν η ψαλίδα από την τέταρτη στη βαθμολογία ΑΕΚ έχει ανοίξει στους 16 βαθμούς και ο ΟΦΗ δεν λογίζεται ως αξιόμαχος ανταγωνιστής για τη δεύτερη θέση; Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για παίκτες φιλόδοξους και διψασμένους για πρωτάθλημα, οι οποίοι μετά από τρία χρόνια έχουν επικρατήσει στα ντέρμπι εναντίον της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, ακούγοντας φίλους και αντιπάλους να αναγνωρίζουν την αξία τους…


Επισήμως τοποθετούμενος ο κ. Γιάννης Κυράστας απεφάνθη ότι με νίκη στο σημερινό ντέρμπι ο Παναθηναϊκός σχεδόν εξασφαλίζει τη δεύτερη θέση. Ουδεμία αντίθεση περί τούτου, ουδεμία κουβέντα περί τίτλου… Ενδόμυχα πιστεύει στην επιστροφή του Παναθηναϊκού στην κορυφή, αλλά αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με την εκτίμηση του τεχνικού του Παναθηναϊκού, κινείται προς το παρόν στη σφαίρα της «έκπληξης». Γνωρίζει καλά ωστόσο ότι με νίκη επί της ΑΕΚ οι παίκτες του «κλειδώνουν» τη δεύτερη θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, επιτυγχάνουν τον πρώτο στόχο, πορεύονται στη συνέχεια με ένα βασικό κεκτημένο…


Η άποψή του, σύμφωνα με την οποία «αν νικήσουμε την ΑΕΚ έχουμε το περιθώριο να χάσουμε στην Τούμπα», ίσως δεν συνάδει προς τη φιλοσοφία ενός προπονητή του Παναθηναϊκού. Ωστόσο ο βαθμολογικός προγραμματισμός που έχει θέσει εξαρχής ο τεχνικός του Τριφυλλιού για έκαστη τετράδα αγώνων υλοποιείται και με αυτό τον συνδυασμό. Γνωρίζει πάντως καλύτερα από τον καθένα πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξει στη διάθεση των παικτών του μια νίκη επί της ΑΕΚ πριν από τον αγώνα εναντίον του ΠΑΟΚ. Ηταν ίσως το πρώτο συστατικό της συνταγής για την αποφόρτιση των ποδοσφαιριστών από το άγχος της επιτυχίας. Τα υπόλοιπα προστέθηκαν ημέρα με την ημέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στην Παιανία.


Η λέξη «ΑΕΚ» δεν ήταν… απαγορευμένη, αλλά επί της ουσίας το σημερινό ματς τέθηκε επί τάπητος μόλις τις τελευταίες ώρες. Ο κ. Κυράστας δεν παρεξέκλινε αυτή την εβδομάδα της τακτικής που εφήρμοσε με επιτυχία πριν από τα δύο ντέρμπι του πρώτου γύρου. Το υπερ-εντατικό πρόγραμμα των δέκα ημερών πριν από το ματς στα Τρίκαλα μεταλλάχθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε ήπια προετοιμασία με στόχο το «φρεσκάρισμα» των παικτών, μερικοί εκ των οποίων (Μίκλαντ, Χένρικσεν) παρουσίαζαν σημάδια κόπωσης. Η ανάλυση της τακτικής η οποία θα εφαρμοστεί στο παιχνίδι γίνεται σχεδόν πάντα την παραμονή του αγώνα, πριν ή αμέσως μετά το μεσημεριανό γεύμα, όταν οι παίκτες παρακολουθούν τον αντίπαλο από κασέτες και ο κόουτς επισημαίνει επί της οθόνης αδυναμίες και πλεονεκτήματα.


Χροιά έστω προσωπικής αντιπαράθεσης με τον κ. Γιάννη Παθιακάκη δεν υφίσταται στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του κ. Κυράστα. Δεν έχει πλέον να αποδείξει τίποτε σε κανέναν. Αν η ομάδα του επικρατήσει, συνεχίζει ακάθεκτος προς τον τίτλο και ας μην το ομολογεί. Αν συμβεί το αντίθετο, θα κληθεί να αποδείξει για πρώτη φορά εφέτος αν είναι ικανός να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια αποτυχία σε ντέρμπι. Ετσι και αλλιώς «άλλη ομάδα είναι το φαβορί» ή, αν θέλετε, «δουλειά μας είναι να κερδίζουμε αλλά δεν θα πεθάνουμε κιόλας επειδή χάθηκε ένα παιχνίδι», όπως είχε πει ο τεχνικός του Τριφυλλιού προς τον τότε τεχνικό της ΑΕΚ κ. Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς μετά τη λήξη του πρώτου αγώνα στο Στάδιο Καραϊσκάκη…


Ζήτημα ύπαρξης και προσωπική ρεβάνς



Η απόφαση για την αποδοχή της πρότασης της ΑΕΚ δεν ήταν εύκολη για τον κ. Γιάννη Παθιακάκη, ο οποίος υπό άλλες συνθήκες δεν θα σκεφτόταν καν το ενδεχόμενο να απορρίψει μια τέτοια πρόταση. Ο 47χρονος τεχνικός πήρε το μεγάλο ρίσκο του: Αφησε μια δουλειά ­ στον επίδοξο πρωταθλητή της Γ’ Εθνικής, Ακράτητο Ανω Λιοσίων ­ με σταθερό και υψηλό εισόδημα χωρίς μεγάλες συγκινήσεις και άγχος, και ανέλαβε μια μεγάλη ομάδα η οποία βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση της τελευταίας πενταετίας. Συμφώνησε για συνεργασία 2,5 χρόνων με την ΑΕΚ, όμως και ο ίδιος γνωρίζει ότι θα κριθεί ­ ίσως άδικα ­ με βάση τα αποτελέσματα της ομάδας ως τη λήξη της τρέχουσας περιόδου.


Η τριετία του στον Απόλλωνα (1993 – 1996) με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή στο Κύπελλο UEFA (’95) και η πορεία ως τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (’96) είναι η καλύτερη περίοδος της καριέρας τού νυν τεχνικού της ΑΕΚ, ο οποίος το ’96 κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου έλληνα προπονητή της χρονιάς. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού ανέλαβε τον Αθηναϊκό και έπειτα τον Εθνικό χωρίς επιτυχία. Από τον Δεκέμβριο του ’97 ως τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου εργαζόταν στον Ακράτητο, τον οποίο ανέβασε στην Γ’ Εθνική. Από τις 10 του περασμένου Ιανουαρίου, όταν ανέλαβε την ΑΕΚ, δίνει τις μεγάλες εξετάσεις.


Καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας η ψυχολογική κατάσταση του κ. Παθιακάκη πρόδιδε την έντονη επιθυμία του να φύγει νικητής απόψε από το ΟΑΚΑ. Και οι λόγοι είναι πολλοί και εξίσου σημαντικοί. Η νίκη επί του Παναθηναϊκού θα τον βοηθήσει να κερδίσει τους οπαδούς της ΑΕΚ, θα οπλίσει με αυτοπεποίθηση τόσο τον ίδιο όσο και τους ποδοσφαιριστές, κάτι πολύ σημαντικό εν όψει της επικείμενης (διπλής) αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό για το κύπελλο.


Ενα ακόμη πολύ σημαντικό κίνητρο είναι ότι πρόκειται για την πρώτη αναμέτρηση με αντίπαλο τον κ. Γιάννη Κυράστα από πάγκους μεγάλης ομάδας. Είναι κουμπάροι, ήταν ως πριν από μερικούς μήνες στενοί φίλοι, όμως πλέον οι σχέσεις τους είναι τυπικές και ο τεχνικός της ΑΕΚ επιθυμεί διακαώς να κερδίσει τον πρώην φίλο του. Μια σύγκρουση συμφερόντων την άνοιξη του ’98, όταν ο κ. Παθιακάκης ζήτησε τη μεσολάβηση του κ. Κυράστα για να προσληφθεί στον Πανηλειακό, θέση την οποία ανέλαβε τελικώς ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού, δεν στάθηκε ικανή να χαλάσει τη φιλική σχέση τους. Ο λόγος για τον οποίο ψυχράθηκαν είναι προσωπικός και παραμένει άγνωστος.


Από την πρώτη κιόλας προπόνησή του ο κ. Παθιακάκης επιχείρησε να διαφοροποιήσει το αγωνιστικό πρόσωπο της ΑΕΚ με αλλαγές στην 11άδα και στην τακτική ανάπτυξης του παιχνιδιού. Οπως ο ίδιος δηλώνει, έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να παίξει η εφετεινή ΑΕΚ το επιθετικό ποδόσφαιρο που ο ίδιος επιθυμεί. «Πρώτα απ’ όλα με ενδιαφέρει να φτιάξω ομάδα, να την ετοιμάσω από τώρα για τη νέα περίοδο» είναι το δόγμα της φιλοσοφίας του στην Ενωση.


Εν όψει του σημερινού αγώνα, ο κ. Παθιακάκης ζήτησε από τους παίκτες ανάλογη απόδοση με αυτή που είχαν στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τον ΠΑΟΚ και από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να τους πείσει ότι πιστεύει πολύ στη νίκη επί του Παναθηναϊκού. «Ο αντίπαλός μας παίζει για το πρωτάθλημα, αλλά εμάς παίζεται η ύπαρξή μας» δήλωσε την περασμένη Τρίτη για το συγκεκριμένο παιχνίδι.