Ξεχάστε το ποδόσφαιρο αν γίνει όπως το μπάσκετ


Οι εκλογές της ΕΠΟ μόλις είχαν ολοκληρωθεί. Ο κ. Κώστας Αλεξανδρίδης ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής καθώς η παράταξή του είχε εκλέξει 10 στους 12 συμβούλους. Χωρίς τυμπανοκρουσίες φόρεσε το σκούφο του, καβάλησε τη βέσπα του και αποχώρησε. Οσοι τον είδαν ξαφνιάστηκαν. Οι ηγέτες του ποδοσφαίρου συνήθως κυκλοφορούν με αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, κάποιοι και με προσωπικό οδηγό. Ο επί χρόνια πρόεδρος της ΟΔΠΕ ξέρει από βέσπα και δεν την αλλάζει με τίποτα, τουλάχιστον για τις χειμώνα-καλοκαίρι μετακινήσεις του εντός της Αθήνας.


Ακουσε πολλά στη σύντομη προεκλογική περίοδο των 20 ημερών. Τον είπαν αχυράνθρωπο. Τον κατηγόρησαν ότι παίζει το παιχνίδι άλλων. Στοιχημάτιζαν ότι δεν θα εκλεγεί. Ως πρώην διαιτητής έβγαλε μαζεμένες κάρτες. Κίτρινες και κόκκινες. Σφύριξε πέναλτι στους «συντρόφους» του στον τομέα αθλητισμού του ΠαΣοΚ, του οποίου είναι μέλος από το 1977 και σήκωσε τη σημαία της αποκομματικοποίησης. Θα καταφέρει να βάλει τάξη σε μια ομοσπονδία η οποία στις εκλογές του 2000 συζητούσε ακόμη τα αποτελέσματα των εκλογών του 1997, ως συνέπεια των εισαγγελικών διώξεων; Το μήνυμα που στέλνει προς κάθε κατεύθυνση είναι: «ήρθα να προεδρεύσω και θα προεδρεύσω». Η ζωή θα δείξει πόσο δυνατός είναι. Σίγουρα όμως αν δεν είχε τις διαβεβαιώσεις εκείνων οι οποίοι τον επέλεξαν για να τον στηρίξουν, δεν θα άφηνε την ήρεμη ­ επιτέλους ­ καρέκλα του προέδρου της ομοσπονδίας διαιτητών.


Στην ΕΠΟ καλείται να αποδείξει ότι γνωρίζει να κρατάει τις ισορροπίες και όπως έλεγε κάποιος διαιτητής του μπάσκετ «να μοιράζει στα ίσια όχι μόνο το καρπούζι αλλά και τα κουκούτσια». Ο χώρος του ποδοσφαίρου δεν είναι αγγελικά πλασμένος και με το πρώτο λάθος σφύριγμα όλοι συνηθίζουν να… μπουκάρουν στον αγωνιστικό χώρο. Αλλά, αν δεν ήταν καλός ισορροπιστής δεν θα οδηγούσε βέσπα.


Μία εβδομάδα μετά την εκλογή του, ο κ. Αλεξανδρίδης παραχωρεί προς «Το Βήμα» την πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του.





­ Τον Ιούλιο επανεκλεγήκατε πρόεδρος της ΟΔΠΕ με ποσοστό 96%.
Στη θέση σας κάποιος άλλος δύσκολα θα άλλαζε προεδρική καρέκλα.


«Προανήγγειλα από τότε ότι ήταν η τελευταία φορά που έθετα υποψηφιότητα στην ομοσπονδία διαιτητών. Υστερα από 27 χρόνια στον χώρο δεν είχα δικαίωμα παραπέρα παραμονής. Η αλλαγή των προσώπων βοηθάει στην ανανέωση των ιδεών. Βέβαια τότε δεν φιλοδοξούσα να ασχοληθώ με τα διοικητικά της ΕΠΟ».


­ Πότε και από ποιον σας έγινε η πρόταση;


«Ηταν πρωτοβουλία της Ενώσεως Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών και κυρίως του προέδρου της και Δημάρχου Ανω Λιοσίων κ. Νίκου Παπαδήμα. Μου τηλεφώνησε στις 29 Δεκεμβρίου και μου είπε ότι υπάρχουν πολλές ενώσεις οι οποίες προσανατολίζονται να με προτείνουν για πρόεδρο. Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος. «Νίκο, δεν αφήνεις την πλάκα» ήταν η απάντησή μου. Ζήτησα χρόνο να σκεφθώ και να συζητήσω με τους συνεργάτες μου. Δεν ήταν εύκολη απόφαση».


­ Αν δεν είχατε διαβεβαιώσεις ότι θα εκλεγείτε, προφανώς δεν θα εγκαταλείπατε την ΟΔΠΕ.


«Οταν στις 8 Ιανουαρίου απάντησα θετικά με γραπτή δήλωση στον Τύπο, ήμουν βέβαιος για την εκλογή μου».


­ Ακούστηκε ότι θέσατε υποψηφιότητα με τις ευλογίες του γραμματέα του ΠαΣοΚ, του κ. Κώστα Σκανδαλίδη.


«Δεν είναι αλήθεια. Στις 31 Δεκεμβρίου επισκέφθηκα τον κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος είναι φίλος από παλιά, για να του ευχηθώ χρόνια πολλά και να τον ενημερώσω. Ενδιαφέρθηκε να μάθει αν υπάρχει δέσμευση για άλλο πρόσωπο και μου ευχήθηκε καλή επιτυχία. Υστερα από πέντε ημέρες κάποιο άλλο πολιτικό πρόσωπο από τον χώρο του ΠαΣοΚ, το όνομα του οποίου δεν θέλω να αποκαλύψω, απαίτησε από το τηλέφωνο να αποσυρθώ επειδή δεν με είχε επιλέξει ο Τομέας Αθλητισμού».


­ Ο κ. Χρήστος Σμυρλής δήλωσε ότι η επιλογή σας έγινε για να προκληθεί σύγχυση και να διασπασθεί η κυβερνητική παράταξη.


«Ποιος είναι αλήθεια αυτός ο μάστορας που με επέλεξε για να διχάσει το ΠαΣοΚ, του οποίου μέλος είμαι από το 1977; Η δική μου υποψηφιότητα προηγήθηκε χρονικά. Ως τότε απλώς υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αν θα είναι ή όχι και πάλι υποψήφιος ο κ. Αλημίσης. Αν κάτι δίχασε, αυτή είναι η δεύτερη υποψηφιότητα».


­ Πιστεύετε ότι ο Τομέας Αθλητισμού σας αδίκησε;


«Ποτέ δεν συνέδεσα την αθλητική δραστηριότητά μου με υποδείξεις κομμάτων. Κομματισμός σημαίνει αποκλεισμός κάποιων άλλων, ανεξαρτήτως ικανοτήτων. Τα τελευταία επτά χρόνια άφησα τα κόμματα εκτός ομοσπονδίας διαιτητών. Οι διοικήσεις ήταν γνωστές εκ των προτέρων και στηρίζονταν αποκλειστικά στη συνεργασία».


­ Η προεκλογική αντιπαράθεση έγινε δηλαδή ανάμεσα στην παράταξή σας και στα κόμματα;


«Εχω την αίσθηση ότι συγκρούστηκαν δύο φιλοσοφίες. Η μία είχε να κάνει με την επαναφορά των κομμάτων στο ποδόσφαιρο. Τη φιλοσοφία αυτή την αποδέχθηκε ο κ. Λυσαρίδης. Εθεσε θέματα, όπως αποκήρυξη του αποτελέσματος της Αλεξανδρούπολης, με τα οποία δεν συμφωνώ. Εκλέγαμε νέα διοίκηση και λέγαμε τι έγινε πριν από τρία χρόνια, με ασαφείς και αβάσιμες καταγγελίες. Εχω την αίσθηση ότι αυτή η πολιτική δεν βοήθησε τον φίλο μου τον Γιώργο. Το αθλητικό κίνημα οφείλει να πορεύεται με τη δική του ταυτότητα χωρίς δεκανίκια από άλλους κοινωνικούς τομείς».


­ Δεν σας προβλημάτισε ότι λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες δωροδοκίας και εναντίον συνυποψήφιων με αφορμή τις εκλογές του 1997;


«Ο θόρυβος για τις εκλογές της Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε και συντηρήθηκε με επιμέλεια από επίσημα πρόσωπα του ποδοσφαίρου. Ο εισαγγελέας καλά κάνει και παρεμβαίνει. Πρώτος εγώ θα τον βοηθήσω αν υπάρχει κάτι να ξεκαθαρίσει. Η διασπορά όμως ανεύθυνων καταγγελιών και φημών οι οποίες δεν αποδεικνύονται είναι εγκληματική. Το κόστος δεν το έχουν τα πρόσωπα, αλλά το ποδόσφαιρο. Η αναξιοπιστία την οποία όλοι συνομολογούμε είναι προϊόν συμπεριφοράς συγκεκριμένων προσώπων και επιλογών. Σε αυτό ο κ. Λυσαρίδης όχι μόνο δεν αποστασιοποιήθηκε, αλλά και συμμετείχε με ορισμένους υπαινιγμούς του».


­ Θα υπάρξει συνέχεια του ήρεμου κλίματος υπό το οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές;


«Από την πλευρά της ομοσπονδίας θα επιδειχθεί απόλυτη μετριοπάθεια και συναινετική διάθεση. Απόδειξη ότι προτείναμε στον κ. Λυσαρίδη να αναλάβει πρόεδρος στην καλύτερη επιτροπή της ΕΠΟ, την τεχνική».


­ Τη σημαντικότερη αλλά και τη δυσκολότερη κατά τη γνώμη μου.


«Γι’ αυτό είναι η καλύτερη. Προτείναμε επίσης στον κ. Σιντόρη την πειθαρχική επιτροπή, αλλά δεν αποδέχτηκαν. Δικαίωμά τους. Η δική μας διάθεση καταγράφηκε στα πρακτικά. Εκριναν διαφορετικά αν και νομίζω ότι ο κ. Λυσαρίδης με την υπεραπασχόληση την οποία έχει στο υπουργείο Μακεδονίας δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να βοηθήσει. Αυτός ήταν και ο σημαντικότερος λόγος που δήλωσα δημόσια ότι δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση του προέδρου. Δεν ξεκαθάρισε αν θα παραιτηθεί από το υπουργείο, αλλά και αν το έκανε δεν θα μπορούσε να ασκήσει ουσιαστικά τα καθήκοντά του ευρισκόμενος πέντε ημέρες την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη».


­ Φοβάστε μήπως η αντιπολίτευση επιμείνει στην ένσταση ακυρότητας της υποψηφιότητάς σας;


«Είναι σύνηθες να ακούγονται πολλά στην προεκλογική περίοδο. Μετεκλογικά όμως γιατί; Στο ποδόσφαιρο εκτός από τη νίκη υπάρχει και η ήττα. Οδηγώντας την ομοσπονδία στα δικαστήρια δεν υπηρετούμε το άθλημα. Αν με έλεγαν ανέντιμο, θα συμφωνούσα ότι είναι μια σοβαρή καταγγελία. Οταν αποδέχομαι όμως ότι πέτυχα στον χώρο της διαιτησίας, προς τι ο θόρυβος. Ας πούμε όμως ότι φεύγω εγώ από τη μέση. Τι θα αλλάξει πλέον για την παράταξη του κ. Λυσαρίδη;».


­ Ακούγεται ότι είστε πρόεδρος με ημερομηνία λήξης.


«Είπαν πολλά. Οτι δεν θα εκλεγώ, ότι την τελευταία στιγμή θα τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια μου. Τα αποτελέσματα τους διέψευσαν. Στόχος ήταν να προκληθεί σύγχυση για το ποιος ήταν ο ηγέτης. Να δείξουν ότι πίσω από εμένα κρύβονταν κάποιο άλλο πρόσωπο. Τους απαντώ. Εκλέχθηκα στην ΕΠΟ για να προεδρεύσω και θα ασκήσω τα καθήκοντά μου με οποιοδήποτε κόστος».


­ Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την αναξιοπιστία του χώρου;


«Η αναξιοπιστία θα σταματήσει όταν θα σταματήσουν να φωνάζουν οι δυσφημιστές. Ο καταγγέλων που δεν αποδεικνύει όσα ισχυρίζεται θα δέχεται τις συνέπειες. Η ομοσπονδία έχει μηχανισμούς και μπορεί να αλλάξει τα πάντα προτού παρέμβει ο εισαγγελέας. Είμαστε η ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή και έχουμε τη δύναμη να προστατεύσουμε το άθλημα».


­ Στο παρελθόν, όταν οι ομάδες ήταν ερασιτεχνικές, λεγόταν, και μάλλον έτσι ήταν, ότι όποια ελέγχει την ΕΠΟ παίρνει το πρωτάθλημα. Σήμερα;


«Τη δεκαετία του ’60 ήμουν μαθητής στην Κω και δεν γνωρίζω. Δεν είναι πάντως αθέμιτο να αναμειγνύονται τα σωματεία στις εκλογές της ΕΠΟ. Θα ήταν αρνητικό αν τα σωματεία εμπλέκονταν στις εκλογές της ομοσπονδίας διαιτητών. Η ΕΠΟ διαχειρίζεται τα συμφέροντα των σωματείων, άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εξάλλου όλοι οι παράγοντες από κάποια ομάδα προέρχονται».


­ Οι σχέσεις σας με την ΕΠΑΕ σε τι επίπεδο θα κινηθούν;


«Ο καθένας στα λημέρια του. Η ΕΠΑΕ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και η ΕΠΟ σε όλα τα υπόλοιπα, διατηρώντας παράλληλα την εποπτεία των πάντων. Η ΕΠΑΕ έχει ηγετικό ρόλο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πέραν τούτου ουδέν. Στην καταστατική γενική συνέλευση εκπρόσωποι ενώσεων έκαναν λόγο για καπέλωμα της ΕΠΟ. Δεν νομίζω ότι η ΕΠΑΕ δείχνει τέτοια διάθεση. Αν στην πορεία δείξει διαφορετικές προθέσεις, δηλώνω ότι επί των ημερών μου δεν πρόκειται να το επιτρέψω».


­ Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην ποιοτική άνοδο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου;


«Οπως είναι όχι. Είναι παραγκωνισμένο από όλα τα επίπεδα εξουσίας. Θεωρείται πάρεργο. Οι άνθρωποι των ενώσεων αναλώνονται προσωπικά, οικογενειακά, επαγγελματικά. Δεν έχουν καμία στήριξη στην παραγωγή ποδοσφαιριστών. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και μοιραία ούτε εθνικό. Επαγγελματικό, με την αθρόα εισαγωγή ξένων παικτών, μπορεί να έχουμε. Αν φθάσουμε όμως και το ποδόσφαιρο στη σημερινή κατάσταση του μπάσκετ, τότε ας ξεχάσουμε τον κοινωνικό ρόλο τον οποίο καλείται να παίξει ως δημοφιλέστερο των αθλημάτων, αλλά και την παρουσία μας στις διεθνείς διοργανώσεις».


­ Ο προϋπολογισμός της ΕΠΟ δεν θα επαρκούσε σε μια ΠΑΕ για τη μεταγραφή ενός καλού ποδοσφαιριστή από το εξωτερικό. Οι συγκρίσεις μάλλον ανησυχία προκαλούν.


«Η ερώτηση επιβεβαιώνει ότι το ποδόσφαιρο δεν αντιμετωπίζεται όπως θα έπρεπε. Υπάρχουν λαοί που αναπνέουν για το ποδόσφαιρο και από το ποδόσφαιρο. Εμείς έχουμε μάθει καλά πώς να το δυσφημούμε, να το υποβαθμίζουμε και παράλληλα να απαιτούμε από αυτό διακρίσεις. Ε, δεν γίνεται να ζητάς να στεγαστείς σε ένα κτίριο του οποίου έχεις ναρκοθετήσει τα θεμέλια. Ολοι τού καταμαρτυρούν τα πάντα και άπαντες απαιτούν. Αυτές είναι οι αντιφάσεις του λαού μας, τις οποίες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κάποια στιγμή και να αντιμετωπίσουμε».


Ο «αντιρρησίας» Νικολαΐδης και η ασυνεπής πολιτεία



Οι διεθνείς ποδοσφαιριστές πρέπει να αποκτήσουν εθνική συνείδηση, δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΠΟ, ο οποίος προτού καλά καλά αναλάβει καθήκοντα καλείται να βγάλει από την καρέκλα του το αγκάθι που έβαλε ο Ντέμης Νικολαΐδης με την άρνησή του να συμμετέχει στην Εθνική. «Σκεφθείτε να αρνηθούν την πρόσκληση του ομοσπονδιακού προπονητή 15 ποδοσφαιριστές. Θα εξαφανιζόταν η Ελλάδα από το διεθνές ποδόσφαιρο. Η διοίκησή μου δεν θα ανεχθεί αυτή την κατάσταση και το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με τον κ. Νικολαΐδη. Τη διάσταση του προβλήματος την κατανοεί και ένα παιδί του δημοτικού σχολείου. Ελπίζω να επικρατήσει η εθνική συνείδηση. Αν όχι, τότε θα την επιβάλουμε εμείς» τονίζει ο κ. Αλεξανδρίδης.


­ Οταν το ΟΑΚΑ κάνει έξωση στην Εθνική για χρέη της ομοσπονδίας, πώς θα πείσετε τον επαγγελματία ποδοσφαιριστή να αφοσιωθεί σε αυτήν;


«Δεν γνωρίζω ακόμη την ουσία του προβλήματος. Ως φίλαθλος αναρωτιέμαι όμως γιατί θα πρέπει να πληρώσει η Εθνική για να αγωνισθεί ή να προπονηθεί στο ΟΑΚΑ. Το κράτος ζητεί διακρίσεις και από την άλλη στερεί τη δυνατότητα δωρεάν προετοιμασίας. Θα έπρεπε να την επιδοτεί από πάνω και όχι να ζητεί μισθώματα».


­ Πέραν τούτου, σε ποια κατάσταση βρίσκεται το ταμείο της ΕΠΟ;


«Αυτή τη στιγμή η ΕΠΟ βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Η πολιτεία δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Μιλάμε για ορισμένα δισ. δρχ. από επιχορηγήσεις, τα οποία αν δεν μπουν στο ταμείο στο προσεχές διάστημα ίσως δυσκολευτούμε να πληρώσουμε ακόμη και τους υπαλλήλους. Αν δεν υπήρχε το 5% το οποίο πληρώνουν οι ΠΑΕ για τις μεταγραφές, η ΕΠΟ θα είχε βάλει λουκέτο. Η ΕΠΟ δεν είναι νομισματοκοπείο να κόβει χρήμα. Στηρίζει τον προγραμματισμό της στον οικονομικό σχεδιασμό. Εχουμε συμφωνήσει με τη ΓΓΑ να δώσουμε από 200 εκατ. δρχ. για τη δημιουργία του αθλητικού κέντρου και των γραφείων της ομοσπονδίας στο ΟΑΚΑ. Χωρίς χρήματα δεν μπορούμε όμως να προχωρήσουμε και εγώ προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να υπογράψω δαπάνες τις οποίες εκ των υστέρων δεν θα μπορέσω να εξοφλήσω».


Ακαιρες οι αλλαγές παρά τα προβλήματα


Ο κ. Βασίλης Νικάκης θα παραμείνει στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, δηλώνει ο κ. Κώστας Αλεξανδρίδης και ταυτόχνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η μείωση του αριθμού των διαιτητών θα οδηγήσει σε αύξηση των άσχημων διαιτησιών. «Εχει και η διαιτησία ενδογενείς αρνητικούς παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν την απόδοσή της. Σταματήσαμε τις κομματικές αντιπαραθέσεις, δυστυχώς όμως δεν έχουν εκλείψει τα προσωπικά. Παλαιότερα το φαινόμενο ήταν πιο έντονο. Σήμερα έχουμε πρόβλημα με τη μεγάλη μείωση του αριθμού των διαιτητών. Ορια στην υγεία, στη γύμναση, στη μόρφωση, στην ηλικία, παντού όρια. Αυτό στέρησε από το ποδόσφαιρο πολλούς καλούς και έμπειρους διαιτητές. Βεβαίως η ανανέωση είναι αναγκαία, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Κόψε, κόψε, είμαστε πολύ κοντά στο να δούμε ανέτοιμους διαιτητές να διευθύνουν αγώνες. Σταμάτησε η προσέλευση νέων διαιτητών. Υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος διοργανώνει σχολή με 60 υποψήφιους και έμειναν τελικά πέντε – έξι και από αυτούς οι μισοί δεν άντεξαν τη γηπεδική πραγματικότητα και έφυγαν. Δεν είμαι οπαδός της φιλοσοφίας, όσο λιγότεροι διαιτητές στους πίνακες τόσο καλύτερες είναι οι διαιτησίες. Το λάθος δεν πρόκειται να εξαλειφθεί. Εδώ κομπιούτερ κάνουν λάθοι και όχι ο άνθρωπος ο οποίος υπόκειται στις πιέσεις των οπαδών, στο άγχος, στην προσωπική αδυναμία του, στο οικογενειακό πρόβλημά του. Η μείωση του αριθμού των διαιτητών δεν εξυπηρέτησε τίποτε».


Η μείωση έγινε με πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας τον κ. Νικάκη, αλλά αλλαγές δεν θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον. «Αυτό θα το κρίνουμε την Πέμπτη. Νομίζω όμως ότι δεν συντρέχει λόγος για σπουδαίες μεταβολές στην υπάρχουσα κατάσταση. Οι σχέσεις μας με τον κ. Νικάκη είναι πολύ καλές. Προσπαθεί για το καλύτερο και η επιτροπή του θα κριθεί συνολικά στο τέλος της περιόδου» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΠΟ.