Το ιστορικό της μεταγραφής του Λάμπρου Χούτου και η μάχη της διεκδίκησης του διεθνούς επιθετικού από Ολυμπιακό και ΑΕΚ ήρθε να θυμίσει αντίστοιχες περιπτώσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Ποδοσφαιριστές οι οποίοι έγιναν αντικείμενο πόθου για τις διοικήσεις και κατά συνέπεια για τους οπαδούς των ομάδων και πρωταγωνιστές σε μακρόχρονα σίριαλ με πολλά επεισόδια. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των πιέσεων και των απειλών ήταν τόσο δυσδιάκριτη όσο και τα χρήματα τα οποία αρκετές φορές δόθηκαν κάτω από το τραπέζι προς κάθε κατεύθυνση που θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση του παίκτη ή ­ και ­ της ομάδας του…


Κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές δικαιολόγησαν τον θόρυβο και τον πλειστηριασμό για την απόκτησή τους. Κάποιοι προσπαθούν ακόμη να τον δικαιολογήσουν, άλλοι τον θυμούνται ως την… κορυφαία στιγμής της ­ φθίνουσας ­ καριέρας τους. «Το Βήμα» επιχειρεί την καταγραφή των πιο συζητημένων μεταγραφικών υποθέσεων των τελευταίων ετών, οι οποίες έφεραν τουλάχιστον δύο από τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες να διεκδικούν τον ίδιο ποδοσφαιριστή.


Ανδρέας Λαγωνικάκης: Από την άνοιξη του ’94 ως και το καλοκαίρι της ίδιας περιόδου ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ διεκδίκησαν τον μεσοεπιθετικό του Πανιωνίου. Το καλοκαίρι τα ρεπορτάζ των εφημερίδων έφεραν την ΑΕΚ να έχει ολοκληρώσει τη μεταγραφή, ο παίκτης όμως κατέληξε στον Παναθηναϊκό.


Χρήστος Κωστής: Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής κ. Π. Θεοδωρίδης πήρε το καλοκαίρι του ’94 στα χέρια του την επιταγή της προκαταβολής για την παραχώρηση του ποδοσφαιριστή στον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ όμως υπέβαλε εκ των υστέρων υψηλότερη προσφορά στον πρόεδρο και έκανε δικό της τον Κωστή.


Χρήστος Μαλαδένης: Από τον Φεβρουάριο του ’95 ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Γιώργος Βαρδινογιάννης τροφοδότησε σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία το Τριφύλλι φερόταν να έχει κλείσει τον μέσο της Ξάνθης. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Μιχάλης Τροχανάς υπέβαλε επίσημη πρόταση στην Ξάνθη και απέκτησε τον Μαλαδένη, για του οποίου τη μεταγραφή ήταν σίγουροι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού.


Κώστας Παυλόπουλος: Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου ’94-’95 τα δημοσιεύματα του Τύπου ήθελαν τον τότε αμυντικό του ΟΦΗ να οδεύει προς τον Παναθηναϊκό. Από την άνοιξη της ίδιας περιόδου στο παιχνίδι της διεκδίκησής του μπήκε ο Ολυμπιακός. Τον Ιούνιο του ’95 η ΑΕΚ έκανε την έκπληξη και αγόρασε τον Παυλόπουλο ξαφνιάζοντας τους πάντες. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ο ΟΦΗ δεν είχε δεχθεί επίσημη πρόταση από κανέναν άλλο σύλλογο…


Ντέμης Νικολαΐδης: Από τον Δεκέμβριο του ’96, όταν η ΑΕΚ απέτυχε να αγοράσει τον σέντερ φορ του Απόλλωνα, είχε αρχίσει να αναπτύσσεται στον Τύπο μια φιλολογία που έφερε τον Ολυμπιακό έτοιμο να προχωρήσει στην απόκτηση του διεθνούς επιθετικού. Η διοίκηση του Ολυμπιακού είχε συμφωνήσει με τον πρόεδρο του Απόλλωνα κ. Κώστα Αλαμάνο την ίδια στιγμή που η ΑΕΚ είχε συνάψει συμφωνία με τον Νικολαΐδη. Μετά από σίριαλ που κράτησε περίπου τρεις μήνες, τον Ιούλιο του ’96 ο Ντέμης προχώρησε στη δήλωση: «Ή θα πάω στην ΑΕΚ ή θα μείνω στον Απόλλωνα». Η πρόταση της ΑΕΚ στον ποδοσφαιριστή ήταν πιο συμφέρουσα για τον ίδιο από αυτήν του Ολυμπιακού, αφού θα έπαιρνε τα ίδια χρήματα σε λιγότερα χρόνια (τρία αντί πέντε). Μέτρησε βεβαίως πάρα πολύ το γεγονός ότι ο Νικολαΐδης ήταν από μικρό παιδί οπαδός της ΑΕΚ. Στο τέλος του Ιουλίου η ΑΕΚ ανακοίνωσε τη μεταγραφή του.



Νίκος Λυμπερόπουλος: ΑΕΚ και Παναθηναϊκός διεκδίκησαν την άνοιξη του ’96 τον μεσοεπιθετικό της Καλαμάτας, ο οποίος στην πορεία των διαπραγματεύσεων εκδήλωσε την προτίμησή του να μεταγραφεί στον Παναθηναϊκό. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Καλαμάτα κ. Σταύρος Παπαδόπουλος έκανε το χατίρι τού ποδοσφαιριστή, παρ’ ότι είχε υψηλότερη προσφορά από την ΑΕΚ. Δύο πολυτελείς λιμουζίνες είχαν βρεθεί ένα πρωινό του καλοκαιριού του ’96 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του Πεζικού στην Καλαμάτα για να πάρουν τον Λυμπερόπουλο και να τον μεταφέρουν στο γραφείο του κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη προκειμένου να υπογράψει στον Παναθηναϊκό, όπως και έγινε.


Στέλιος Γιαννακόπουλος: Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ο Παναθηναϊκός θεωρούσε δικό του τον παίκτη του Πανηλειακού καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου ’95-’96. Ο Γιαννακόπουλος είχε μάλιστα φροντίσει να αποκαλύψει τα «πράσινα» αισθήματά του. Η πρόταση που κατέθεσε ο Ολυμπιακός τόσο στον Πανηλειακό όσο και στον ποδοσφαιριστή ήταν υψηλότερη από αυτήν του Παναθηναϊκού. Στο παρά πέντε πρόταση υπέβαλε και η ΑΕΚ, μέτρησε όμως η επιθυμία του παίκτη να μεταγραφεί στον Ολυμπιακό.


Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς: Το καλοκαίρι του ’96, λίγες ημέρες προτού μετακομίσει στον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ κατέθεσε υψηλότερη προσφορά στον Πανηλειακό από εκείνη των «ερυθρολεύκων». Επραξε το ίδιο και προς τον ποδοσφαιριστή, ο οποίος δήλωσε στον τότε μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Μιχάλη Τροχανά ότι είχε υποσχεθεί στον κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς πως θα τον ακολουθήσει στον Ολυμπιακό.


Ευριπίδης Κατσαβός: Η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός, ο Αρης και ο ΠΑΟΚ διεκδίκησαν τον μεσοαμυντικό της Βέροιας το πρώτο εξάμηνο της περιόδου ’96-’97. Τον Δεκέμβριο του ’96 ο Κατσαβός εκδήλωσε στον πρόεδρο της ΠΑΕ Βέροια κ. Βασίλη Τσιαμήτρο την επιθυμία του να μεταγραφεί στην ΑΕΚ. Την πλήρωσε ακριβά, αφού ο πρόεδρος τον έθεσε εκτός αγωνιστικής δράσης για τους επόμενους έξι μήνες και κατέθεσε στην ΕΠΑΕ αίτηση διακοπής συμβολαίου. Το καλοκαίρι του ’97 ο Κατσαβός δικαιώθηκε στην επιτροπή επίλυσης οικονομικών διαφορών και έκανε την επιθυμία του πραγματικότητα, αφού κατέληξε στην ΑΕΚ.


Κώστας Φρατζέσκος: Από το καλοκαίρι του ’97 η ΑΕΚ διεκδικούσε τον μέσο του ΟΦΗ, ο οποίος τον Ιανουάριο του ’98 κατέληξε στον ΠΑΟΚ.


Βασίλης Λάκης: Ο Τύπος κατέγραψε τη διεκδίκηση του ποδοσφαιριστή του Πανηλειακού από Ολυμπιακό και ΑΕΚ κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου της περιόδου ’97-’98. Μετά τη λήξη της σεζόν στον πλειστηριασμό μπήκε και ο ΠΑΟΚ με επίσημη πρόταση. Η ΑΕΚ πλειοδότησε τελευταία, όταν μάλιστα ο Ολυμπιακός έδειχνε τάσεις να αποσυρθεί, ανέβασε στα ύψη την προσφορά και απέκτησε τον Λάκη, του οποίου η μεταγραφή αναδείχθηκε η ακριβότερη που έγινε ποτέ στο ελληνικό πρωτάθλημα για έλληνα ποδοσφαιριστή…


Σάββας Πουρσαϊτίδης: Το καλοκαίρι του ’98 ΑΕΚ και Ολυμπιακός διεκδίκησαν τον μέσο της Βέροιας. Ο Πουρσαϊτίδης βρέθηκε στην Αθήνα μαζί με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Βέροια κ. Βασίλη Τσιαμήτρο για να διαπραγματευθούν τη μεταγραφή του. Οι παράγοντες των δύο διεκδικητών κυνήγησαν τον παίκτη και τον πρόεδρο της Βέροιας ως και στο σαλόνι του ξενοδοχείου όπου έμεναν. Πρόεδρος και παίκτης βρέθηκαν στα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ· ο πρώτος ζήτησε να πάει στην τουαλέτα και με το πρόσχημα αυτό έφυγε για να πάει στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, όπου έκλεισε τη συμφωνία.


Μάριος Αγαθοκλέους: Η ΑΕΚ και ο Αρης διεκδίκησαν τον Ιανουάριο του ’99 τον κύπριο επιθετικό του Αθηναϊκού, ο οποίος είχε εκδηλώσει την προτίμησή του προς την Ενωση. Στο ολονύκτιο μπαράζ διαπραγματεύσεων η ΑΕΚ… απήγαγε τον Αγαθοκλέους από τα γραφεία της εταιρείας του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Αρης κ. Δημήτρη Κοντομηνά! Προς στιγμήν φαινόταν ότι θα αποκτούσε τον ποδοσφαιριστή, αλλά τελικώς αυτός κατέληξε στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπέβαλε υψηλότερη προσφορά στον Αθηναϊκό. Στις απειλές των ανθρώπων της Ενωσης ότι θα κατέθεταν και εκείνοι συμβόλαιο με την υπογραφή του παίκτη οι άνθρωποι του Αρη αντέταξαν την ιστορία απαγωγής του Αγαθοκλέους, που θα μπορούσε να επιφέρει και ποινικές κυρώσεις στους ανταγωνιστές…


Πάουλο Αντριόλι: Ο βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός του Ιωνικού έγινε τον Δεκέμβριο του ’98 μήλον της έριδος για Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Αρη. Τον απέκτησε η ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης, αφού υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά στον Ιωνικό τον Ιανουάριο του ’99.


Σωτήρης Κωνσταντινίδης: Τον Ιανουάριο του ’99 ΑΕΚ και Ολυμπιακός έφτασαν πολύ κοντά στην αγορά του διεθνούς μεσοεπιθετικού του Ηρακλή. Ο ίδιος εκδήλωσε στον πρόεδρο της ΠΑΕ Ηρακλής κ. Πέτρο Θεοδωρίδη την επιθυμία του να μεταγραφεί στην ΑΕΚ. Πλήρωσε το ίδιο κόστος με αυτό του Κατσαβού, αφού έμεινε επί έξι μήνες εκτός αγωνιστικών χώρων και ο πρόεδρος του Ηρακλή κατέθεσε αίτηση διακοπής συμβολαίου. Το καλοκαίρι του ’99 ο Κωνσταντινίδης δικαιώθηκε από την επιτροπή επίλυσης οικονομικών διαφορών και κατέληξε στην ΑΕΚ.


Νίκος Φρούσσος: Το καλοκαίρι του ’99 τα ρεπορτάζ των εφημερίδων παρουσίαζαν τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ κοντά στην απόκτηση του σέντερ φορ του Ιωνικού, ο οποίος τον Ιανουάριο του ίδιου έτους είχε αρνηθεί τη μετακίνησή του στον ΠΑΟΚ επειδή έκρινε μικρή την προσφορά. Κατέληξε στον ΠΑΟΚ.


Μιχάλης Κωνσταντίνου: Το καλοκαίρι του ’99 Ολυμπιακός και ΑΕΚ διεκδίκησαν τον επιθετικό του Ηρακλή. Τον Σεπτέμβριο ο ποδοσφαιριστής με δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega αποκάλυψε την επιθυμία του να μεταγραφεί στην ΑΕΚ και έτσι ο Ολυμπιακός αποσύρθηκε από τη διεκδίκησή του. Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου στον Τύπο εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που έφεραν τον ΠΑΟΚ και τον Αρη να υποβάλλουν επίσημες προτάσεις για την απόκτηση του κύπριου διεθνούς επιθετικού, όπως και ανθρώπους του Ολυμπιακού να συναντώνται με τον πρόεδρο του Ηρακλή, κάτι που οι «ερυθρόλευκοι» έσπευσαν να διαψεύσουν.


Ποιοι και πώς καθορίζουν το ποδοσφαιρικό παζάρι


Η μελέτη της εξέλιξης μιας μεταγραφικής διαδικασίας βοηθά πολύ τον παρατηρητή να διαπιστώσει ποιοι παράγοντες και υπό ποιες συνθήκες κρίνουν την κατάληξη ενός τέτοιου παζαριού. Πρωταγωνιστές σε όλες τις περιπτώσεις είναι ο ποδοσφαιριστής, ο πρόεδρος του συλλόγου στον οποίο ανήκει και οι παράγοντες των συλλόγων που τον διεκδικούν. Οπως έχει αποδειχθεί σε κάθε μεταγραφικό σίριαλ υπάρχουν και οι κομπάρσοι, οι οποίοι πολλές φορές παίζουν σημαντικό ρόλο στο παζάρι ικανό ακόμη και να καθορίσει την έκβασή του.


Πώς κινείται μια ΠΑΕ για την αγορά παίκτη: Οι δρόμοι είναι δύο. Ο πρώτος είναι η νόμιμη οδός, την οποία ακολουθεί ο σύλλογος που έχει αρκετά χρήματα προς διάθεση. Διαπραγματεύεται αρχικά με τη διοίκηση του συλλόγου στον οποίο ανήκει ο παίκτης και απευθύνεται στον ίδιο μόνο μετά από την κατ’ αρχήν συμφωνία με τον σύλλογο. Ο δεύτερος; Απευθείας διαπραγμάτευση με τον ποδοσφαιριστή και τον μάνατζέρ του, αν υπάρχει. Η διεκδικήτρια διοίκηση εξασφαλίζει τη συγκατάθεση του παίκτη, τον οποίο μάλιστα πολλές φορές «δένει» με ιδιωτικό συμφωνητικό και φροντίζει να του δώσει προκαταβολή ώστε να τον προετοιμάσει και ψυχολογικά για να δώσει τη δική του μάχη αν χρειαστεί. Εν συνεχεία οι παράγοντες απευθύνονται στη διοίκηση του συλλόγου, την οποία επιχειρούν να φέρουν προ τετελεσμένου γεγονότος. «Εχουμε συμφωνήσει με τον παίκτη, έχουμε την υπογραφή του, τον έχουμε δεμένο, δεν πρόκειται να πάει σε άλλη ομάδα, ζητήστε ένα λογικό ποσό για να τα βρούμε» είναι το διαπραγματευτικό σλόγκαν. Η δεύτερη οδός ακολουθείται πάντα στην περίπτωση που το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή με την ομάδα φθάνει προς τη λήξη του ή όταν υπάρχει προκαθορισμένο οικονομικό αντίτιμο για την ελευθερία του. Αν η διεκδικήτρια ομάδα αντιμετωπίσει δυσκολίες στη διαπραγμάτευση με τη διοίκηση ζητεί από τον ποδοσφαιριστή να αποκαλύψει στον Τύπο την επιθυμία του να μεταγραφεί σε αυτήν. Η οδός αυτή έχει φέρει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν θετικό αποτέλεσμα σε όσους την ακολούθησαν.


Πώς διαπραγματεύεται ο ποδοσφαιριστής: Ο παίκτης που έχει μάνατζερ, ο οποίος διαθέτει το σήμα της FIFA, αποφεύγει την απευθείας διαπραγμάτευση με τους παράγοντες των συλλόγων. Αφήνει στον ατζέντη του τις επαφές, αφού προηγουμένως τον έχει ενημερώσει για τις οικονομικές του απαιτήσεις και τους όρους με τους οποίους επιθυμεί να συνεργασθεί με έναν σύλλογο (χρονική διάρκεια συμβολαίου, δόσεις, μισθός, ενοίκιο, αυτοκίνητο κτλ.). Ο παίκτης ενημερώνεται από τον μάνατζερ, ο οποίος λειτουργεί και συμβουλευτικά. Ο καλός μάνατζερ έχει την ικανότητα να προβλέψει σε ποιο ύψος μπορεί να ανεβάσει την προσφορά του ένας σύλλογος. Πολλές φορές ο μάνατζερ είναι αυτός που καθορίζει τη στάση που τηρεί ο πελάτης του κατά τη διάρκεια του παζαριού. Αυτός κρύβεται συχνά πίσω από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων που χρεώνουν στον ποδοσφαιριστή «δηλώσεις στο περιβάλλον του». Δεν είναι λίγες πάντως οι φορές που ο ποδοσφαιριστής πέφτει θύμα εκμετάλλευσης από τον μάνατζερ. Ο τελευταίος εισπράττει μπόνους από έναν εκ των συλλόγων που διεκδικούν τον παίκτη, αναλαμβάνοντας φυσικά τη δέσμευση να «σπρώξει» τον πελάτη του προς τη συγκεκριμένη ομάδα. Οταν ο ποδοσφαιριστής το αντιλαμβάνεται είναι αργά…


Οι κινήσεις του παράγοντα που πουλάει: Η συμπεριφορά των παραγόντων που διαπραγματεύονται την πώληση ενός ποδοσφαιριστή δεν είναι ποτέ προβλέψιμη. Υπόσχονται τον παίκτη σε όλους τους ενδιαφερόμενους και πολλές φορές κατά τη διάρκεια του παζαριού παραπλανούν τους συνομιλητές τους. Οι ίδιοι φροντίζουν να διαρρέουν στον Τύπο πληροφορίες που φέρουν έναν σύλλογο να έχει ανεβάσει την προσφορά του, προκειμένου φυσικά να προκαλέσουν τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους. Ανεβάζουν έτσι την τιμή στα ύψη με στόχο να εισπράξουν όσο γίνεται περισσότερα. Δεν είναι λίγες οι φορές που στα ρεπορτάζ του Τύπου υπάρχουν υπονοούμενα για τους καθοριστικούς παράγοντες ενός μεταγραφικού σίριαλ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο παράγοντας έχει πάρει χρήματα «κάτω από το τραπέζι» προκειμένου να αποφασίσει πού θα πουλήσει τον ποδοσφαιριστή. Ποτέ πάντως δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο… Στην περίπτωση που ο παράγοντας συμφωνήσει με έναν σύλλογο και ο παίκτης με άλλον, ο πρώτος αρχίζει τις απειλές του τύπου «θα σου καρφώσω το δελτίο, θα σου κόψω την μπάλα, θα σε βρει κανένα κακό μέσα στο γήπεδο». Οι απειλές πλέον πιάνουν πολύ σπάνια τόπο, αφού οι παίκτες έχουν μάνατζερ οι οποίοι κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά ­ αυτή της διαπραγμάτευσης με τους συλλόγους. Δεν είναι πάντως λίγοι οι ποδοσφαιριστές που έβαλαν υπογραφή σε συμβόλαιο επειδή φοβήθηκαν για το μέλλον τους…


Η οικογένεια του ποδοσφαιριστή: Σπάνια είναι καθοριστική για την τελική έκβαση η στάση που τηρεί το οικογενειακό περιβάλλον του ποδοσφαιριστή. Οι περισσότεροι αποφασίζουν μόνοι για το μέλλον τους. Ο ρόλος του οικογενειακού περιβάλλοντος φαίνεται μόνο στο παιχνίδι των εντυπώσεων μέσω του Τύπου. «Ο γιος μου ήταν από μικρός Πράσινος» ακούει στο τηλέφωνο ο ρεπόρτερ από τον πατέρα του ποδοσφαιριστή, ο οποίος όταν το παζάρι έχει διαφορετική κατάληξη από αυτή που επιθυμούσε ανασκευάζει: «Το παιδί μεγάλωσε σε κόκκινη κούνια»


Ο ρόλος του Τύπου: Η εικόνα του εξαπατημένου ρεπόρτερ είναι μία από τις πλέον συνήθης σε μια εφημερίδα κατά τη διάρκεια μεταγραφικής περιόδου. Οι πηγές άντλησης πληροφοριών είναι τόσες που φτάνουν να τρελαίνουν τον ερευνητή μιας υπόθεσης. Ο ποδοσφαιριστής, ο μάνατζέρ του, η οικογένειά του, το φιλικό περιβάλλον, οι συμπαίκτες του, η διοίκηση που τον πουλάει, αυτές που τον διεκδικούν είναι μόνο μερικές από τις πηγές. Συνέπεια; Την ίδια ημέρα ο αναγνώστης φτάνει να τρελαίνεται όταν διαβάζει σε μια εφημερίδα τον ποδοσφαιριστή να… κλαίει για χάρη της ΑΕΚ και σε μια άλλη να δηλώνει ότι από μικρός ήταν Ολυμπιακός. Ο Τύπος μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, στην προσπάθειά τους για δημιουργία εντυπώσεων, με συνέπεια ένας ποδοσφαιριστής να αλλάζει καθημερινά χρώμα φανέλας προτού ολοκληρωθεί η μεταγραφή του.


Στη δημοσιογραφική πιάτσα δεν λείπουν οι φήμες οι οποίες θέλουν δημοσιογράφους να έχουν εισπράξει το αντίτιμο της στάσης που κράτησαν κατά τη διάρκεια ενός μεταγραφικού παζαριού, ή και νωρίτερα, όταν ο παίκτης αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή. Ποτέ βεβαίως δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο…