ΚΑΝΕΝΑΣ τους δεν κρίθηκε με βάση όσα παρουσίασε εντός αγωνιστικού χώρου. Ο κ. Ολεγκ Μπλαχίν αποτελεί ίσως την εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Από το καλοκαίρι του ’96 ως σήμερα οι προπονητές που πέρασαν από την ΑΕΚ κρίνονται με βάση όσα… προλαβαίνουν να δείξουν μέσα σε μερικούς μήνες. Στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν παρουσίασαν θέαμα. Εξαίρεση αποτελεί ο κ. Πέτρος Ραβούσης, υπό την καθοδήγηση του οποίου η ΑΕΚ έπαιξε ποιοτικό ποδόσφαιρο. Ισως επειδή παρέλαβε μια «στρωμένη» ομάδα και είχε την ικανότητα να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν από τις αποχωρήσεις βασικών στελεχών. Ο έλληνας τεχνικός είναι ο μόνος που κατέκτησε τίτλους (το Σούπερ Καπ και το Κύπελλο). Ο κ. Ντουμίτρου Ντουμιτρίου δεν παρουσίασε θέαμα, όμως πήρε αποτελέσματα και κατέκτησε τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα. Υπό την καθοδήγηση του κ. Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς, η ΑΕΚ δεν πρόλαβε να δείξει πολλά, ούτε όμως και να… μοιράσει υποσχέσεις για άμεση σημαντική αγωνιστική βελτίωση. Ο κ. Ολεγκ Μπλαχίν δεν είχε την ευκαιρία να χτίσει ομάδα.


Οι φίλοι της ΑΕΚ συμφωνούν ότι από τον Μάιο του ’97 ως σήμερα δεν έχουν ευχαριστηθεί ποδόσφαιρο. Δεν έχουν δει θέαμα ούτε και την ομάδα να φτάνει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αν όμως ρωτήσει κανείς τους προπονητές που πέρασαν από τον πάγκο της ΑΕΚ, άπαντες απαντούν ότι απομακρύνθηκαν προτού προλάβουν να παρουσιάσουν στον κόσμο το θέαμα που οι ίδιοι εκτιμούν ότι μπορούσαν να προσφέρουν και ότι δεν δούλεψαν υπό ιδανικές συνθήκες. Το γιατί απαντάται από τους ίδιους και τα γεγονότα…



«Αφήνω πίσω μου μια ομάδα που μπορεί να δουλεύει πολύ καλά και να πρωταγωνιστεί για τρία-τέσσερα χρόνια τουλάχιστον». Μόνο προφητική δεν αποδείχθηκε η δήλωση που έκανε στις 4 Ιουνίου του 1996 ο κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς στην τρισέλιδη επιστολή του προς τον Τύπο, με την οποία δημοσιοποίησε την αποχώρησή του από την ΑΕΚ. Η Ενωση, η οποία δεν κατάφερε στα επόμενα τρία πρωταθλήματα να κατακτήσει τον τίτλο, έχει συμπληρώσει ήδη πέντε χρόνια μακριά από την πρώτη θέση.


Από τις 14.00 της 4ης Ιουνίου ’96 ως σήμερα τα κλειδιά του γραφείου του προπονητή στο «Ν. Γκούμας» έχουν αλλάξει έξι φορές κάτοχο. Ο κ. Πέτρος Ραβούσης, ο κ. Ντουμίτρου Ντουμιτρίου, ο κ. Αντώνης Μήνου, ο κ. Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς, ο κ. Τάκης Καραγκιοζόπουλος και ο κ. Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς έχουν αναλάβει ­ με συμβόλαιο ή ως υπηρεσιακοί ­ την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Στις ημέρες μας ο κ. Τουμπάκοβιτς αμφισβητείται έντονα από μερίδα του Τύπου, ενώ υπήρξαν και δημοσιεύματα με πληροφορίες για πρόωρη αντικατάστασή του. Αν αποδειχθούν αληθινά τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, η ΑΕΚ θα σπάσει το δικό της ρεκόρ απόλυσης τεχνικού, το οποίο κατέχει σήμερα ο κ. Στεπάνοβιτς που προσελήφθη Ιούλιο και απομακρύνθηκε στο τέλος του Οκτωβρίου, μόλις τρεις μήνες αργότερα.


* Στον λάκκο των λεόντων


Ο παρατηρητής όλων όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους 39 μήνες στην ΑΕΚ μπορεί εύκολα να εντοπίσει σημείο αναφοράς στα αίτια της απομάκρυνσης των τριών προπονητών (Ραβούσης, Ντουμιτρίου, Στεπάνοβιτς) που ανέλαβαν την ομάδα από την έναρξη της περιόδου με εγγυήσεις από τη διοίκηση ότι θα εργαστούν για περισσότερα από ένα χρόνια. Απαντες προδόθηκαν από τους ίδιους ανθρώπους οι οποίοι τους προσέλαβαν. Με εξαίρεση τον κ. Ραβούση, οι υπόλοιποι κρίθηκαν σε χρονικό διάστημα μικρότερο μιας αγωνιστικής περιόδου. Κανένας από τους διαδόχους του κ. Μπάγεβιτς δεν κατάφερε να δουλέψει υπό ιδανικές συνθήκες. Αλλος δεν είχε λόγο στις μεταγραφές, άλλος είχε να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα, άλλος έπεσε θύμα διοικητικών αλλαγών και ανακατατάξεων. Εξαίρεση στον κανόνα αυτό αποτελεί ο κ. Τουμπάκοβιτς. Και μένει να δούμε στην εξέλιξη της περιόδου αν τα δεδομένα θα αλλάξουν και για αυτόν, αν θα καταφέρει ή όχι να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τους προπονητές να απομακρύνονται από την ΑΕΚ πολύ προτού ολοκληρώσουν το έργο τους…


Από το καλοκαίρι του ’96 ως σήμερα τόσο το ιδιοκτησιακό όσο και το διοικητικό καθεστώς της ΠΑΕ ΑΕΚ άλλαξε πολλές φορές. Στις ημέρες μας ολοκληρώνεται και τυπικά η δεύτερη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρείας, το οποίο από τον κ. Μιχάλη Τροχανά πέρασε στην αγγλική εταιρεία Enic, η οποία το μεταβίβασε εσχάτως στην ολλανδική Netmed. Οι συνέπειες των αλλαγών; Ο εκάστοτε προπονητής δεν κατάφερνε να καταλάβει ποιος είναι ο υπεύθυνος, αυτός που κάνει κουμάντο. Δεν ήξερε ποιον να εμπιστευτεί, σε ποιον έπρεπε να αποταθεί για την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία διογκώνονταν. Ενας από αυτούς μάλιστα, ο κ. Στεπάνοβιτς, έπεσε θύμα αλλαγής διοικητικού καθεστώτος. Τον είχαν φέρει οι πρώην, γι’ αυτό τον «έφαγαν» οι επόμενοι…


Ας δούμε ποια προβλήματα συνάντησε καθένας από τους προπονητές που πέρασαν.


* Παιδιά και αποπαίδια


Από την πρώτη ημέρα που ο κ. Πέτρος Ραβούσης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ άρχισαν τα προβλήματα. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον κάλεσε στο γραφείο του ο τότε μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ κ. Τροχανάς. «Πέρυσι έδωσα πολλά λεφτά στους παίκτες σε πριμ και δεν κατάφεραν τίποτε. Εφέτος δεν έχει δραχμή! Ας παίξουν για τα λεφτά που τους έδωσα πέρυσι» άκουσε από το «αφεντικό» ο κ. Ραβούσης. Οι διαπραγματεύσεις για τα πριμ της περιόδου έληξαν στο τέλος του Νοεμβρίου, με συνέπεια οι αναταραχές να επηρεάσουν τους ποδοσφαιριστές. Πρέπει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου υπήρχαν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και αρκετοί από τους παίκτες έφτασαν κοντά στην προσφυγή, με την οποία θα έμεναν ελεύθεροι. Τον Μάρτιο, όταν κρίνονταν τα πάντα εντός αγωνιστικού χώρου, ο μεγαλομέτοχος είχε ήδη διαταράξει τις σχέσεις του με τη συντριπτική πλειονότητα των ποδοσφαιριστών, τους οποίους είχε χωρίσει σε «παιδιά και αποπαίδια».


Την επομένη του αποκλεισμού της ΑΕΚ από την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων ο μεγαλομέτοχος επιτέθηκε δημοσίως κατά του προπονητή με ανακοίνωσή του. Εκείνη την ημέρα όλα τελείωσαν για τον κ. Ραβούση και την ομάδα που ο ίδιος προσπάθησε να δημιουργήσει.


Ο κ. Ντουμίτρου Ντουμιτρίου ανέλαβε την ομάδα το καλοκαίρι του ’97, όταν τα προβλήματα στην ΑΕΚ είχαν διογκωθεί και οι φίλοι της ομάδας είχαν… επικηρύξει τον μεγαλομέτοχο κ. Τροχανά. Ο Ρουμάνος δεν πρόλαβε να κάνει μεταγραφές, καθώς ανέλαβε στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Τον Οκτώβριο του ’97 οι μετοχές της ΑΕΚ πέρασαν στην κυριότητα της Enic. Τον Ιανουάριο η ομάδα πραγματοποίησε μεταγραφές, όχι όμως αυτές που εισηγήθηκε ο κ. Ντουμιτρίου. Αντί του «ποθητού» Παντούρου, αποκτήθηκαν οι Δώνης, Σέμπουε. Και όταν στο τέλος Μαρτίου ο προπονητής… τόλμησε να δηλώσει ότι οι παίκτες που αποκτήθηκαν δεν ήταν αυτοί που ο ίδιος είχε ζητήσει, απολύθηκε. Τηλεγραφικά μάλιστα, καθώς ο πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Λάκης Νικολάου βρισκόταν σε ιατρικό συνέδριο στην Αμερική. Τον επηρέασαν, δυστυχώς για την ΑΕΚ, ο τότε αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Τυροβολάς και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Λεωτσινίδης


* Η αλλαγή έφερε… αλλαγή


Ο κ. Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς πήρε τα προπονητικά ηνία λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της προετοιμασίας. Δεν πρόλαβε να κάνει τις μεταγραφές που ο ίδιος επιθυμούσε. Απέκτησε μόνο τον Μπαμπούνσκι. Τον Οκτώβριο το μάνατζμεντ της ΠΑΕ πέρασε από το δίδυμο Νικολάου – Κομνηνού σε αυτό των Μελισσανίδη Στάθη. Λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Στεπάνοβιτς απολύθηκε, όπως απαιτούσαν από τον κ. Μελισσανίδη αυτοί που τον είχαν βοηθήσει να αναλάβει. Πλήρωσε δηλαδή και την αλλαγή του διοικητικού καθεστώτος.


Ο κ. Ολεγκ Μπλαχίν έκατσε στο πάγκο της ΑΕΚ στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Πήρε τότε την υπόσχεση της διοίκησης ότι θα εργαστεί τουλάχιστον ως το καλοκαίρι του 2000. Αυτό είχε ανακοινώσει άλλωστε και η διοίκηση. Η ΑΕΚ τερμάτισε δεύτερη, χωρίς πάντως να παίξει σπουδαίο ποδόσφαιρο. Προτού ακόμη λήξει η αγωνιστική περίοδος, η διοίκηση είχε συμφωνήσει με τον κ. Τουμπάκοβιτς για συνεργασία. Ο κ. Μπλαχίν δεν αντιμετώπισε οικονομικά ή διοικητικά προβλήματα, δεν είχε όμως ποτέ την εμπιστοσύνη της διοίκησης με την οποία συνεργάστηκε…


Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η αγωνιστική παρουσία της ΑΕΚ θα μπορούσε να ήταν καλύτερη παρ’ όλα τα διοικητικά προβλήματα που αντιμετώπισε. Ουδείς όμως μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι οι τρεις προπονητές που είχαν πραγματική ευκαιρία να εργαστούν στην ΑΕΚ δεν δούλεψαν υπό ιδανικές συνθήκες ούτε έμειναν στον πάγκο όσο χρειάζονταν για να αποδώσει καρπούς το έργο τους.


«Εγώ στην ΑΕΚ είχα πάντα ηρεμία, η οποία είναι απαραίτητη για όλα τα μέλη της ομάδας. Οταν την έχασα, αποφάσισα να φύγω» έγραψε στην ανακοίνωση της αποχώρησής του ο κ. Μπάγεβιτς. Να γιατί απέτυχαν όλοι οι διάδοχοί του… Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι συνθήκες για τον κ. Τουμπάκοβιτς στην ΑΕΚ έμοιαζαν και ίσως ακόμη μοιάζουν ιδανικές. Η ομάδα δεν έχει οικονομικά προβλήματα, η διοίκηση τον στηρίζει, τουλάχιστον ως σήμερα. Το στοίχημα λοιπόν δεν είναι για τον κ. Τουμπάκοβιτς αλλά για τη διοίκηση της ΑΕΚ.


Η «κιτρινόμαυρη» φαρσοκωμωδία… Οι κκ. Ραβούσης, Ντουμιτρίου, Στεπάνοβιτς και Μπλαχίν θυμούνται όσα θα ήθελαν να έχουν… ξεχάσει



Τρεις προπονητές από τους τέσσερις που πέρασαν την τελευταία τριετία από την ΑΕΚ απάντησαν σε δύο βασικά ερωτήματα που τους θέσαμε. Ο κ. Πέτρος Ραβούσης, ο κ. Ντουμίτρου Ντουμιτρίου και ο κ. Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς δέχθηκαν με ευχαρίστηση να αναφερθούν στο πέρασμά τους από τον… ηλεκτρικό πάγκο της ΑΕΚ. Εξαίρεση αποτέλεσε ο κ. Ολεγκ Μπλαχίν, ο οποίος προτίμησε να κρατήσει τις απαντήσεις των ερωτήσεων που του τέθηκαν για τον εαυτό του…


Πέτρος Ραβούσης


1 «Ανέλαβα την ομάδα σε μια πολύ δύσκολη, ιστορικά, στιγμή. Τον Ιούνιο του ’96, μόλις λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς, όταν υπήρχε απογοήτευση και πίκρα στον κόσμο. Τα προβλήματα άρχισαν για μένα από την πρώτη ημέρα και ήταν κυρίως διοικητικά και οικονομικά. Τα αποτελέσματα που είχαμε εκείνη την περίοδο (’96-’97) νομίζω ότι απαντούν μόνα τους στην ερώτηση για το τι προσπάθησα να κάνω. Παλέψαμε ως το τέλος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το οποίο εκτιμώ ότι αξίζαμε. Κατακτήσαμε το Σούπερ Καπ και το Κύπελλο, ενώ φτάσαμε στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων όπου αποκλειστήκαμε από την Παρί Σεν Ζερμέν. Οι συγκυρίες δεν επέτρεψαν να κλείσουμε τη χρονιά με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, την κατάκτηση του τίτλου. Οταν κοιτάζω πίσω και σκέφτομαι τι έκανα στον έναν χρόνο της παραμονής μου στον πάγκο της ΑΕΚ, αισθάνομαι ικανοποίηση».


2 «Η απάντηση είναι απλή, την παίρνει κανείς αν ανατρέξει στα γεγονότα των ημερών. Την επομένη του αποκλεισμού μας από την Παρί Σεν Ζερμέν (20/3/97, ΑΕΚ – Παρί 0-3) ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ μού έδειξε τον δρόμο προς την έξοδο με τις δηλώσεις του εναντίον μου. Εκρινα τότε ότι έπρεπε να μείνω ως τη λήξη της περιόδου, για να τελειώσουμε την προσπάθεια με τους παίκτες και τον κόσμο. Δεν μπόρεσα όμως να μείνω στη συνέχεια. Η απάντηση που δίνω στον εαυτό μου όταν σκέφτομαι γιατί δεν συνέχισα στην ΑΕΚ, είναι ότι ήμουν άτυχος επειδή στην ευκαιρία που είχα στον πάγκο της αγαπημένης μου ομάδας έπεσα επάνω στον Τροχανά…».


Ντουμίτρου Ντουμιτρίου


1 «Ανέλαβα την ΑΕΚ το καλοκαίρι του ’97 και από την πρώτη ημέρα κατάλαβα ότι οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες. Στην πρεμιέρα της προετοιμασίας οι φίλοι της ομάδας επιτέθηκαν σε παίκτες και έψαξαν να βρουν τον μεγαλομέτοχο (σ.σ.: Τροχανάς), με τον οποίο είχαν προβλήματα. Αναδειχθήκαμε πρωταθλητές χειμώνα στο πρωτάθλημα της περιόδου ’97-’98. Στη συνέχεια αντιμετώπισα σοβαρά προβλήματα τραυματισμών βασικών μου ποδοσφαιριστών, όπως ο Κωστής και ο Μπατίστα. Δεν είχα επιθετικούς. Τον Ιανουάριο ζήτησα παίκτες και στις μεταγραφές η διοίκηση προχώρησε μόνη της, έφερε ποδοσφαιριστές που δεν υπήρχαν στη δική μου λίστα (σ.σ.: Δώνης και Σέμπουε). Χάσαμε στις καθυστερήσεις της ρεβάνς με τη Λοκομοτίβ στη Μόσχα την πρόκριση στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Λίγες ημέρες αργότερα δήλωσα ότι δεν είναι δυνατόν να κρίνομαι αυστηρά τη στιγμή όπου δεν αποκτήθηκαν οι παίκτες που ζήτησα για να ενισχυθεί η ομάδα όσο εγώ επιθυμούσα. Την επομένη με απέλυσε ο πρόεδρος (σ.σ.: ο κ. Παντελής Νικολάου), ο οποίος βρισκόταν στην Αμερική…».


2 «Δεν απολύθηκα για αγωνιστικούς λόγους, αλλά επειδή δεν συμβιβάστηκα με τη διοίκηση. Αυτοί που πήραν την απόφαση να με απομακρύνουν (σ.σ.: οι Νικολάου, Τυροβολάς, Λεωτσινίδης, πρόεδρος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ αντίστοιχα) είχαν επηρεαστεί από συγκεκριμένους δημοσιογράφους και εφημερίδες οι οποίες μου έκαναν πόλεμο επειδή δεν τύγχαναν ιδιαίτερης μεταχείρισης από εμένα. Ηταν μια άδικη απόφαση, δυστυχώς όμως δεν μπορούσα να κάνω κάτι γι’ αυτό…».


Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς


1 «Το καλοκαίρι του ’98 αποτέλεσα τη «λύση της τελευταίας στιγμής» για τη διοίκηση της ΑΕΚ, η οποία είχε αποτύχει στις διαπραγματεύσεις της με διάφορους τεχνικούς. Μου τηλεφώνησαν και με έφεραν στην Αθήνα και προτού το καταλάβω είχα υπογράψει διετές συμβόλαιο συνεργασίας. Μου υποσχέθηκαν τότε ότι θα με στηρίξουν. Ο σύλλογος δεν είχε χρήματα να διαθέσει για μεταγραφές και αυτό ήταν το μεγάλο μου πρόβλημα. Εφερα έναν παίκτη, τον Μπαμπούνσκι, επειδή είχε τερματίσει την καριέρα του ο Μανωλάς και δεν είχαμε λίμπερο. Πάλεψα επί δύο μήνες ώσπου να καταφέρω να πείσω τη διοίκηση να διαθέσει χρήματα γι’ αυτό τον παίκτη. Εφερα συνεργάτη από τη Γερμανία (τον γυμναστή κ. Στέφαν Μούκε), όπως είχαμε συμφωνήσει, και δεν του έκαναν ποτέ συμβόλαιο! Από τον Ιούλιο ως τον Αύγουστο πάλεψα σε μια χαώδη κατάσταση, όπου κανένας δεν ήξερε ποιος έκανε κουμάντο στην εταιρεία: η Enic ή η διοίκηση; Δεν ήξερα ποιος ήταν ο υπεύθυνος, σε ποιον να αποταθώ. Ολα αυτά έκαναν το έργο μου πιο δύσκολο, αφού δεν είχα τους παίκτες που ήθελα στα χέρια μου. Ο στόχος μου τότε ήταν να κρατήσω την ομάδα στις πρώτες τρεις θέσεις της βαθμολογίας, ώστε να κάνω μεταγραφές τον Ιανουάριο και να δώσω μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μετά από όλη αυτή τη δυστυχία ήρθε μια ημέρα ένας δημοφιλής παράγοντας της ΑΕΚ και μου είπε επί λέξει: «Θα δεις ποιος είναι ο Μελισσανίδης, θα δεις πόσο καλύτερες θα γίνουν τώρα οι κριτικές των εφημερίδων στη δουλειά σου, θα δεις πόσους παίκτες θα σου αγοράσω». Μετά από επτά ημέρες με έδιωξε από την ομάδα και ακόμη δεν ξέρω το γιατί…».


2 «Κρίθηκα άδικα μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα της πρόσληψής μου και ενώ η συμφωνία ήταν να περιμένουν δύο χρόνια και έπειτα να με κρίνουν. Επεσα θύμα των διοικητικών ανακατατάξεων και των προβλημάτων που είχε η Enic με αυτούς που ασκούσαν το μάνατζμεντ στην Ελλάδα. Ενας προπονητής χρειάζεται μίνιμουμ δύο χρόνια για να δουλέψει με μια ομάδα, να εντοπίσει τις αδυναμίες της, να τις βελτιώσει, να αγοράσει τους παίκτες που επιθυμεί και έπειτα, στον τρίτο χρόνο, να παλέψει για να κατακτήσει τα πάντα. Αν δεν πετύχει στον τρίτο χρόνο, πρέπει να τον διώξει η διοίκηση. Στην ΑΕΚ δυστυχώς δεν δουλεύουν έτσι και αυτό το πληρώνουν με τα αρνητικά αποτελέσματα…».


Ολεγκ Μπλαχίν


«Δεν θέλω να μιλήσω ούτε για τη σημερινή κατάσταση στην ΑΕΚ ούτε και για το τι συνέβη όταν εγώ ήμουν στον πάγκο της. Υπάρχει διοίκηση, υπάρχει προπονητής, μπορούν εκείνοι να μιλήσουν για τα προβλήματα της ομάδας. Δεν θέλω να μιλάω για την ΑΕΚ και εμένα…».