Το 1981 ήταν το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας και ο Παναθηναϊκός γηπεδούχος. Εφέτος είναι το «Νίκος Γκούμας» και η ΑΕΚ αυτή που υποδέχεται το «τριφύλλι». Πριν από 18 χρόνια το «Απόστολος Νικολαΐδης» δεν είχε υποστεί σημαντικές ζημιές, αλλά δεν είχε λάβει και την απαραίτητη άδεια για τη διεξαγωγή του ντέρμπι. Τούτη τη φορά η σεισμόπληκτη έδρα της ΑΕΚ είναι εντελώς ακατάλληλη για να φιλοξενήσει ακόμη και φιλικό παιχνίδι… Λύση τότε, όπως και σήμερα, η φυσική έδρα του κοινού για τους σημερινούς αντιπάλους-εχθρούς: το στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης».


Απόψε λοιπόν στις 19.00 «κιτρινόμαυροι» και «πράσινοι» τίθενται αντιμέτωποι στο σπίτι των «κόκκινων», στο πρώτο εφετεινό παραδοσιακό αθηναϊκό ντέρμπι. Αμφότεροι δεν έχουν δείξει αξιόπιστα δείγματα γραφής ως τώρα. Το ευρωπαϊκό όνειρο της τυπικά γηπεδούχου σήμερα έσβησε απρόσμενα από την άσημη σουηδική ΑΙΚ Στοκχόλμης, η ισοπαλία στην Τούμπα έφερε και πάλι χαμόγελα, αλλά η «Ενωση» δεν έχει πείσει… Το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος, σύμφωνα και με τον προπονητή του, ακόμη προσπαθεί να γίνει ομάδα…


Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε υποψήφιους πρωταγωνιστές, τους δύο προπονητές ­ νέοι και στις δύο ομάδες ­ και από τέσσερις παίκτες-κλειδιά, των οποίων η απόδοση θα παίξει πιθανότατα καθοριστικό ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα. Το οποίο, παρεμπιπτόντως, ελπίζουμε ότι δεν θα είναι 0-0 όπως στις 18 Μαΐου 1981…





ΛΙΟΥΜΠΙΣΑ ΤΟΥΜΠΑΚΟΒΙΤΣ:
Με νίκη στο ντέρμπι κερδίζει αυτό που έχει ανάγκη περισσότερο από τους τρεις βαθμούς: την απαιτούμενη πίστωση χρόνου προκειμένου να συνεχίσει απερίσπαστος τη δουλειά την οποία ξεκίνησε πριν από περίπου δυόμισι μήνες στην ΑΕΚ. Ο σέρβος τεχνικός δήλωσε μετά το παιχνίδι της περασμένης Δευτέρας με τον ΠΑΟΚ ότι η ομάδα του βαδίζει στον δρόμο που ο ίδιος επιθυμεί. Αν όμως προστεθεί στον αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ από την άσημη ΑΙΚ, στη μέτρια ως σήμερα απόδοση των συμπατριωτών του και στα τέσσερα γκολ που δέχθηκε η ΑΕΚ από τον ΠΑΟΚ μία ήττα ή ακόμη και ισοπαλία στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, η υπομονή των… άστεγων φίλων της ομάδας θα εξαντληθεί…


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΑΣΤΑΣ: «Ομάδα» δεν έχει φτιάξει ακόμη, αλλά, έτσι όπως τα ‘φερε η… κληρωτίδα, η πίστωση χρόνου που επανειλημμένως έχει ζητήσει από τους φίλους του Παναθηναϊκού είναι μια από τις… απολαύσεις που δεν μπορεί να απολαύσει. Η καρέκλα του δεν είναι ακόμη «ηλεκτρική», απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη των διοικούντων την ΠΑΕ, αλλά δύο ανεπιτυχή αποτελέσματα μέσα σε επτά ημέρες εναντίον ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα είναι η αφετηρία της αμφισβήτησης… Καλείται να ξεπεράσει το άγχος του «πρωτάρη» σε ντέρμπι, να «γιατρέψει» την ηττοπάθεια των παικτών του στις τελευταίες αναμετρήσεις με την ΑΕΚ, να «στήσει» τον Παναθηναϊκό με στόχο τη νίκη. Από το συγκεκριμένο ματς δεν ζητά θέαμα, μόνο το αποτέλεσμα. Αν έρθει, θα έχει και την πίστωση χρόνου. Οσο για την τύχη, που τόσο θέλει «συνοδό» του στην αρχή, ας είν’ καλά το κομποσκοίνι του…


ΗΛΙΑΣ ΑΤΜΑΤΣΙΔΗΣ: Πριν από περίπου δυόμισι μήνες υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την ΑΕΚ, το οποίο τον έφερε στην πρώτη θέση της λίστας των καλύτερα αμειβομένων τερματοφυλάκων. Στον αγώνα με την ΑΙΚ στη Στοκχόλμη είχε μεγάλη ευθύνη για το γκολ που δέχθηκε, το οποίο οδήγησε σε αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ. Την περασμένη Δευτέρα δεν κατάφερε να βοηθήσει όσο θα ήθελε την ομάδα του να φτάσει στη νίκη επί του ΠΑΟΚ. Ο Ατματσίδης έχει ανάγκη από μια μεγάλη εμφάνιση σε σημαντικό παιχνίδι, ώστε να υπενθυμίσει ότι παραμένει ο καλύτερος έλληνας γκολκίπερ και να «δικαιολογήσει» τα 160 εκατ. δρχ. που απολαμβάνει ετησίως. Φέροντας στο δεξί του μπράτσο το περιβραχιόνιο του αρχηγού από εφέτος, ο 30χρονος τερματοφύλακας έχει ένα παραπάνω κίνητρο για να αναδειχθεί σε ηγετική μορφή.


ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ: Δέκα χρόνια στην ίδια ομάδα, πρώτη χρονιά νιώθει τέτοια σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Βάντσικ… απόντος, στέκεται σταθερά κάτω από την εστία του Παναθηναϊκού, την οποία διατηρεί ανέπαφη για 540 λεπτά. Κοντεύει να… ξεχάσει πότε δέχθηκε για τελευταία φορά γκολ σε επίσημο αγώνα (16 Μαΐου, Απόλλων – Παναθηναϊκός 1-3), αλλά η ΑΕΚ δεν είναι ούτε Κερατσίνι ούτε… Νόβα Γκόριτσα. Το καλοκαίρι παντρεύτηκε, ανανέωσε το συμβόλαιό του για πέντε ακόμη χρόνια και (όσο παράξενο κι αν ακούγεται) είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος Ελληνας του Παναθηναϊκού, λαμβάνοντας 70 εκατ. δρχ. τον χρόνο. Το «γαμήλιο δώρο» ήταν λίγο… τσουχτερό για τον κ. Γ. Βαρδινογιάννη και ο 28χρονος γκολκίπερ έχει κάθε λόγο να δείξει απαρχής του σημερινού αγώνα γιατί δικαιώθηκε ο δικός του πολύχρονος αγώνας με αντίπαλο τη λαχτάρα και σύμμαχο την υπομονή.


ΓΚΟΡΝΤΑΝ ΠΕΤΡΙΤΣ: Οι αρχικές εντυπώσεις που σχημάτισαν οι φίλοι της ΑΕΚ από τα παιχνίδια προετοιμασίας ήταν θετικές. Κάποιοι μάλιστα βιάστηκαν να τον παρομοιάσουν με τον Στέλιο Μανωλά, ο οποίος αποτέλεσε επί περίπου 15 χρόνια τον στυλοβάτη της ομάδας. Ο κ. Τουμπάκοβιτς τον χαρακτήρισε εσχάτως «ηγέτη της άμυνας». Στο πρώτο δύσκολο παιχνίδι όμως η άμυνα της ΑΕΚ νικήθηκε τέσσερις φορές από την επίθεση του ΠΑΟΚ. Ο πρώην παίκτης της αγγλικής Κρίσταλ Πάλας καλείται σήμερα να αποδείξει ότι στα δύσκολα μπορεί να σηκώσει στη μεγάλη πλάτη του το αμυντικό βάρος. Αλλωστε γι’ αυτό αγόρασε έναν ποδοσφαιριστή ηλικίας 30 ετών η ΑΕΚ…


ΡΕΝΕ ΧΕΝΡΙΚΣΕΝ: Το παρατσούκλι «άλογο» που τον συνοδεύει από τη Δανία λόγω στυλ παιχνιδιού δεν είναι και το πιο… κολακευτικό που θα μπορούσε να του έχει αποδοθεί. Ο βασικός στην Εθνική Δανίας αμυντικός «έδεσε» άμεσα στον τρόπο παιχνιδιού που προσπαθεί να εφαρμόσει ο κ. Κυράστας («ζώνη») και, ως τώρα τουλάχιστον, αποτελεί την πιο «αξιόπιστη» μεταγραφή του «τριφυλλιού». Παρέχει σιγουριά στην άμυνα, είναι γρήγορος στις επεμβάσεις του, συνεννοείται με τον Γκούμα και μόλις… ξεψαρώσει θα δείξει και τις ικανότητές του όταν αποφασίσει να εγκαταλείψει το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής. Εχει αγωνιστεί σε αμέτρητα ντέρμπι στην πατρίδα του, άλλα όμως τα μάτια του «λαγού» (Στράντλι, στα ματς Ααλμποργκ – ΑΒ Κοπεγχάγη) και άλλα του… Νικολαΐδη.


ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΤΣΙΡΙΤΣ: Οσοι τον παρακολουθούν έχουν την αίσθηση ότι είναι κοντά σε μια μεγάλη εμφάνιση. Ο σέρβος διεθνής πρώην μέσος της Μπαρτσελόνα αμφισβητείται εσχάτως όχι μόνο από αρκετούς φίλους της ΑΕΚ αλλά και από μερίδα των συμπαικτών του. Γκρινιάζουν επειδή ο 25χρονος χαφ είναι ο μοναδικός που απολαμβάνει το προνόμιο να αναλώνεται σε κατάχρηση της κατοχής της μπάλας, βάσει της σχετικής εντολής του προπονητή. Ο Τσίριτς χρειάζεται επειγόντως μια σπουδαία εμφάνιση για να πείσει φίλους και εχθρούς ότι βρίσκει τον εαυτό του και αξίζει να τον περιμένει η ομάδα του να ανακάμψει μετά από απραξία ενός έτους.


ΚΑΡΛ ΧΑΪΝΤΣ ΦΛΙΠΣΕΝ: Αυτή τη φορά θα δει τουλάχιστον κάποιες γνώριμες φυσιογνωμίες… Τέτοιες ημέρες πριν από τέσσερα χρόνια, φορώντας μια άλλη πράσινη φανέλα, της Γκλάντμπαχ, έσβηνε τα όνειρα του Μαλαδένη, του Σαβέβσκι, του Κοπιτσή για «κάτι παραπάνω» στο κύπελλο UEFA… 4-1 στη Γερμανία, 1-0 στο «Νίκος Γκούμας» και… αντίο Ευρώπη για την τελευταία ΑΕΚ του κ. Μπάγεβιτς. «Μπορούμε να πάρουμε πρωτάθλημα» επανελάμβανε μονότονα στις πρώτες του δηλώσεις στην Ελλάδα και γνωρίζει από την ημέρα που έβαλε την υπογραφή του στο «πράσινο» συμβόλαιο γιατί χάθηκαν τα τρία τελευταία πρωταθλήματα… Στο πρόσωπο του «Κάλε» αναζητείται ακόμη ο ηγέτης του Παναθηναϊκού και σήμερα είναι η πιο κατάλληλη ημέρα να το αποκαλύψει, αν παρουσιάσει έστω και… ψήγματα των ικανοτήτων του διάσημου συνονόματου και «αγαπημένου» του, Ρουμενίγκε.


ΝΤΕΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Η παράδοση τον θέλει να βρίσκει τον δρόμο προς τα δίχτυα στα ντέρμπι. Ερχεται από την καλύτερη εφετεινή του εμφάνιση την περασμένη Δευτέρα απέναντι στον ΠΑΟΚ. Ο σέντερ φορ της ΑΕΚ θέλει τη νίκη και ως οπαδός της ομάδας στην οποία αγωνίζεται. Θέλει όμως την καλή ατομική απόδοση και για να υπενθυμίσει στους συμπαίκτες του ότι δικαίως αμείβεται υψηλότερα από αυτούς, καθώς και από όλους τους έλληνες συναδέλφους του που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η μεγάλη του επιθυμία είναι να κατακτήσει με την ΑΕΚ τον τίτλο, ο οποίος τόσο του λείπει. Και αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ο Νικολαΐδης δεν θέλει να απογοητεύσει τον εαυτό του και τους φίλους της ομάδας του.


ΚΡΙΣΤΟΦ ΒΑΖΕΧΑ: Δεν έχει σκοράρει από τις 5 Μαΐου (Παναθηναϊκός – Ξάνθη 2-1), κάθησε στον πάγκο την προηγούμενη Κυριακή για πρώτη φορά στην εν Ελλάδι καριέρα του, χωρίς μάλιστα να… βγάλει τσιμουδιά, αλλά παραμένει κεφάτος, παραμερίζει την προσωπική προβολή και αποδεικνύει στην πράξη την αυθεντική έννοια της «σημαίας» σε μια ομάδα. Δεν έχει να αποδείξει τίποτε σε κανέναν. Μόνο, ίσως, στον εαυτό του… Ο φυσικός και αγωνιστικός του εγωισμός είναι η δική του «ασπίδα» σε όσους τον θεωρούν «τελειωμένο». Και επειδή αυτοί δεν είναι λίγοι, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του «τριφυλλιού» θέλει σήμερα όσο κανένας άλλος να βγάλει τον κ. Κυράστα ασπροπρόσωπο.